» Blog » Huawei

Huawei Watch GT 3 PRO recenzia – Čistokrvný mešťan so športovou dušou

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 28.6.2022 | 7 MIN

Značka Huawei poslednou dobou neprestáva poľavovať vo vydávaní nových modelov. Ďalšou šupou do zbierky je model Huawei Watch GT 3 PRO, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako čistokrvný mestský model. Športová duša vás ale milo prekvapí.

Hneď na začiatok poviem, že to je asi najviac casual model od Huawei. Doporučil by som ho každému, kto chce krásne bussines hodinky, ktoré majú vzhľad klasických, a pritom sú smart, až to bolí.

Nemali by ste prehliadnuť tieto vlastnosti:

  • Celotitánové kvalitne spracované puzdro
  • Korunka ako ovládací prvok
  • Úžasný AMOLED displej
  • Potápačské a golfové funkcie
  • Možnosť telefonovania v dosahu telefónu
  • 14denná výdrž batérie

A je vôbec s týmto kúskom niečo zle? Okrem párovania hodiniek, ktoré je trošku zložitejšie pre androiďákov, ktorí nevlastnia Huawei, som zatiaľ nič nenašiel. Ale teraz na to poďme mrknúť poriadne.

Ideálny parťák k obleku, šatám aj športovému tričku

Ako už som písal vyššie, dizajn je za mňa dominanta tohto modelu. Mimochodom, Huawei Watch GT 3 PRO sa robí v niekoľkých variantoch s rôznymi typmi remienkov. Ale dve verzie sú také základné. Pre pánov sa robí s celotitánovým puzdrom a pre dámy sú vyrobené z nádhernej nanokryštalickej keramiky – Huawei Watch GT 3 PRO Ceramic. Ja testujem model pre pánov s titánovým puzdrom, a tak sa budeme baviť prevažne o ňom.

Puzdro má prepracovaný skutočne každý detail. Nožičky tohto modelu sú krátke a vďaka tomu, aj cez priemer 46,6 mm (u modelu Ceramic je to 43 mm), krásne sedia aj na menšej ruke. Pokiaľ sa budeme baviť o váhe, tak tá sa zastavila na hodnote 85 g so silikónovým remienkom. Samostatná váha puzdra je 54 g. U titánového variantu existuje aj model s titánovým ťahom a koženým remienkom.

Nemôžem si pomôcť, ale profilovanie titánového puzdra u nožičiek vyzerá ako u niektorých klasických hodinárskych značiek. Najviac nám pripomína jeden model hodiniek Seiko, konkrétne Seiko Quartz Chronograph SSB407P1. Vyzerá to, ako by boli z dvoch kusov puzdra. Jeden kus tvoria nožičky a obvodový kruh. Ten druhý zasa polmilimetrová luneta, v ktorej je zasadený displej a črevá hodiniek.

Na spodnej strane hodiniek nájdeme snímač tepovej frekvencie a medzi nožičkami začína tiež silikónový remienok Quick Release 22 mm, ktorý má menší presah, a tak neoriginály budú vyzerať o niečo horšie, pretože remienok nebude zarovno s puzdrom.

Displej ako ôsmy div sveta

Naozaj, displej pôsobí ako ôsmy div sveta. Opäť krásna práca od výrobcu. Huawei a ďalšie čínske značky displeje naozaj vedia. 1,43" široká obrazovka so skvelou čitateľnosťou na priamom slnku je skutočne super a rozlíšenie je 466 x 466 pixelov. Ďalšou bombou je aj to, že menší variant hodiniek má síce menší displej (1,39"), ale rovnaké rozlíšenie, takže je o niečo ostrejší a vykreslenejší.

Prémiovosť hodiniek sa podpísala aj na sklíčku, a tak tu výrobca využil zafír na oboch modeloch. Sklíčko by teda malo byť vysoko odolné voči poškriabaniu, a pokiaľ sa pýtate na čitateľnosť, žiadny problém som nezaznamenal.

Všetky dôležité snímače tu sú

Už sa pomaly stáva štandardom mať takmer všetku snímačovú vybavenosť. V hodinkách teda nájdeme barometer, akcelerometer, gyroskop, snímač teploty, pulzný oxymeter, Dual-band GPS (GLONASS, Galileo, QZSS, BeiDou). Zdá sa vám to málo? Huawei pridáva navrch snímač magnetometra (honosne kompas), ktorým sa môžete nechať navigovať, pokiaľ zvládnete držať kurz.

A pýtate sa na presnosť GPS? Úprimne, keď som nahral prvýkrát trasy z dvoch zariadení "na seba" (porovnával som s Garmin Fenix 7X), myslel som, že sa stala chyba a nahrala sa len jedna. Asi tak presné na prvý pohľad hodinky sú. Na druhý pohľad sa dá nájsť pár drobností, ale nič veľké.

Fenix značen fialovou, Huawei modrou.Fenix značený fialovou, Huawei modrou. Nepresnosti sú pri jazde na MTB v hustom lese mimo cestu.

Fenix značen fialovou, Huawei modrou. Za mě to není vůbec zlé.:-)Fenix značený fialovou, Huawei modrou. Za mňa to nie je vôbec zlé.:-)

Športy pre Watch GT 3 PRO nie sú žiadny problém

Čo sa športových aktivít týka, asi by ste od "Hújaveja" nečakali žiadny zázrak, ale opak je pravdou. Bežecké aktivity a špeciálne metriky? Nie je problém. Free Dive mód pre voľné potápanie až do hĺbky 30 metrov? Nie je problém. Golfový režim, ktorý vám ukáže silu odpalu a ďalšie dôležité metriky ohľadom vášho štýlu? Opäť, nie je problém. Samozrejmosťou sú aj ostatné športy ako plávanie, cyklistika, fitnes atp.

Pokiaľ by vás zaujímali špeciálne bežecké metriky, mrknite na tento článok a dozviete sa všetko.

Huawei Watch GT Runner recenzia – Aerodynamický bežecký majster
20.4.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT Runner recenzia – Aerodynamický bežecký majster

Free Dive mód a Golf je pre Huawei novinkou. Začneme u potápania. Keď rozkliknete v športových aktivitách potápanie, dostanete sa do menu, kde je možné si vybrať z troch položiek – potápanie, test apnoe a nácvik apnoe. Čo to tá apnoe vlastne je? Veľmi laicky by sa dalo povedať, že je to zadržanie dychu. Delí sa u potápačov na statickú a dynamickú, kedy statická sa definuje ako zadržanie dychu pod vodou bez pohybu a dynamická je zadržanie pod vodou v pohybe (plávanie).

Test apnoe slúži k meraniu statickej apnoe, kedy vám hodinky dajú 30 sekúnd na rozdýchanie a potom sa začne merať čas bez dychu (tiež meria tepovú frekvenciu). Nácvik apnoe je potom séria cvičení, pri ktorom máte minútové intervaly bez dychu a medzitým 30 sekúnd na vydýchanie.

Monitoring potápania ukazuje, koľko ponorov ste urobili, aktuálnu hĺbku, rýchlosť ponoru a maximálnu hĺbku ponoru. Hodinky strážia aj váš čas na hladine, kedy doporučujú byť aspoň 3 krát dlhšie na hladine než bola dĺžka predchádzajúceho ponoru.

A pribudli aj funkcie pre golfistov. Keď spustíte monitoring aktivity "cvičná lúka", môžete spustiť animovanú ukážku, ako držať palicu a ako viesť odpal. Potom v samotnej aktivite vidíte tempo švihu, náprah, švih a rýchlosť švihu. Pokiaľ by v budúcnosti pridali aj golfové mapy, máme tú konkurenta pre Garmin.

Baterka – presná definícia použitia

Huawei tu opäť definoval model používania a podľa toho rozdelil, koľko dní vydrží batéria. Najvyššia hodnota sa pohybuje okolo 14 dní, kedy Huawei vraví, že pre túto výdrž môžete 30 minút týždenne telefonovať, 30 minút týždenne počúvať hudbu, mať zapnutý monitoring tepu a spánku, 90 minút cvičiť a mať zapnuté notifikácie. Tiež pre túto výdrž môžete denne 200x zapnúť obrazovku.

Pre osemdennú výdrž batérie by to v praxi vyzeralo zhruba takto: 30 minút volania cez Bluetooth každý týždeň, 30 minút prehrávania hudby každý týždeň, zapnuté monitorovanie tepu srdca, meranie spánku, monitorovanie stresu, 180 minút cvičenia každý týždeň (zapnutá GPS), zapnuté oznámenie správ (50 SMS správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka je zapnutá 30 minút denne.

U menšieho variantu je to potom veľmi podobné s číslami, ktoré musíme splniť, ale výdrž je 7 dní pri menej náročnom používaní a 4 pri dosť náročnom používaní.

Prepočty im celkom sedia a nie je s tým problém. Pokiaľ ste ale športovec telom aj dušou a každý deň máte aktivitu s GPS, výdrž sa rapídne zníži a dostanete sa okolo 5 dní u veľkého modelu v závislosti na používaní ďalších funkcií.

Smart funkcie s prísľubom platby a EKG

Nie je žiadnou novinkou, že Huawei sa vždy zameriaval na smart funkcie. Telefonovanie priamo z hodiniek v dosahu Bluetooth (model Huawei Watch 3 PRO aj nezávisle na telefóne), možnosť odpísať na SMS prednastavenou správou, prídavné aplikácie na stiahnutie alebo hudba priamo v hodinkách. Proste smart model skoro bez kompromisov.

Slovíčko "skoro" tam je len preto, že im zatiaľ chýba platenie kartou. Huawei sa už ale sám nechal počuť, že by na konci tohto roka mohlo ísť aj zaplatiť. Necháme sa teda prekvapiť a uvidíme.

Elektrokardiogram je vec v hodinkách celkom čerstvá a tak niet divu, že firmy súperia o to, kto pridá túto funkciu medzi prvými. Číňanom sa to podarilo, ale bohužiaľ táto funkcia ešte nie je dostupná úplne všade na planéte z dôvodu legalizácie a validity výsledkov. Takže aj na EKG si ešte chvíľu počkáme. Pokiaľ by ste nechceli čakať, môžete prepnúť telefón do jedného z jazykov a krajín, kde je EKG podporované a túto funkciu skúsiť.

Kolieska podobné nakusnutému jablku

U merania krokov, tepovky, stresu, proste denných aktivít zvolil Huawei tak trošku podobný "look" widgetu ako jedna nemenovaná firma s nakusnutým jablkom. Samozrejmosťou je potom monitoring spánku a SpO2. Je to ten skvelý základ, ktorý majú dnes už skoro všetky hodinky a myslím, že to absolútne stačí.

Potenciál hodiniek je značný ako pro mešťana, tak pre športovca

Keby som to mal zhrnúť, hodinky majú značný potenciál pre všetkých. Je super vidieť hodinky, ktoré nestoja dve výplaty, s celotitánovým puzdrom, množstvom smart funkcií a pokročilými športovými metrikami. Najviac oceňujem dizajn, výdrž batérie a hoci je to kus kovu, tak oceňujem aj dosiahnutú váhu.

Ako alternatívu by som doporučil Garmin Venu 2 Plus, ktorý pridáva zavedené platenie kartou, Amazfit GTR 3 PRO, u ktorých ušetríte nejaké euro a sú podobne nabúchané ako Huawei a pre fanúšikov Apple a Samsung samozrejme Apple Watch 7 a Samsung Watch 4.

Mohlo by sa vám páčiť:

Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania

Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur
30.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur

Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?
30.11.2021 - Dominik Hok
Apple Watch 7 recenzia – Displej, rýchlodobíjanie a... Stoja za to?

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

377 € nedostupné
476 € nedostupné
278 € nedostupné