» Blog » Huawei

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 11.1.2022 | 9 MIN | 6x komentár

Huawei teraz vydáva jeden smartwatch za druhým a v prípade Huawei Watch GT 3 je to ďalšia bomba. Žeby sme tu mali ašpiranta na najlepšie smart hodinky strednej triedy?

Hneď na začiatok poviem, že najviac ma okúzlil displej hodiniek, ktorý je proste úžasný. A jeho jasnosť a kontrast dopĺňa aj dlhá výdrž batérie 14 dní, takže značka ideál. Okrem toho vyniká telefonovaním priamo z hodiniek a má hlasového asistenta. Už to znie celkom ako dream hodinky, že? No, má aj svoje mušky. Napríklad asistent zatiaľ na Slovensku nefunguje a bohužiaľ párovanie hodiniek nebolo úplne zadarmo, ale poďme ich rozobrať tak ako sa patrí.

Mrknite na našu videorecenziu:

Aktivista, eliťák, elegán aj klasik

Ako je už zrejmé z názvu, Huawei myslel na všetkých a vo všetkých smeroch. Hodinky sa vyrábajú vo verzii Active (silikónový remienok), Klasik (kožený) a Elite (kovový). Tieto verzie majú rovnaké 46mm puzdro. Značka ale myslela aj na ženy a urobila verziu Elegant, kde si môžete vybrať medzi kožou a kovovým náramkom. Veľkosť puzdra pri menšom variante je 42mm. Čo stojí za vyzdvihnutie je výška hodiniek, ktorá je 11mm. Krásne zapadnú pod rukáv a na ruke ani trošku neprekážajú.

Novinkou v rade GT sú tlačidlá. Teda jedno tlačidlo a potom klasická otočná korunka, ktorou sa dá prístroj ovládať. Je to veľmi elegantné riešenie a musím povedať, že umiestnenie korunky je absolútna bomba. Tým, že je na pozícii druhej hodiny, nestáva sa, že by o ňu človek nechcene zavadil a tak si prehodil obrazovky ako pri jednej nemenovanej firme s nakusnutým jablkom. Možno je trošku škoda, že nemožno prehodiť smer hodiniek a tak pokiaľ mám hodinky na pravej ruke, ovládanie je trošku krkolomnejšie.

Všetky modely majú puzdro tvorené kombináciou ocele a tvrdeného plastu (iba na dienku), kedy každý model má inú PVD úpravu. Špičkovo spracované puzdro dopĺňa minútová luneta, ktorá dodáva vzhľad relatívne klasických hodiniek. Je vidieť, že Huawei si na vzhľad potrpí a všetky detaily má skvelo doladené. U menšej verzie lunetu nenájdeme, ale zato si návrhári pohrali s displejom, ktorý je krásne zaoblený a nadväzuje priamo na puzdro.

Pokiaľ by sa vám páčila farba puzdra a remienok nesedel, rozhodne poteší možnosť rýchomeniteľných remienkov so systémom Quick Release s veľkosťou 22 mm na väčšom modeli a 20 mm na menšom. Ja zrovna testujem model so silikónovým remienkom. Ten je veľmi príjemný a dosť mi pripomína ten Garmiňácky. Má na sebe dve pútka pre super držanie konca remienka a kovovú sponu. Tiež nájdeme na boku vygravírovaný nápis: Huawei Watch GT.

Váha samostatných hodiniek sa pohybuje pri väčšom variante okolo 42 g a pri tom menšom okolo 35 g. Tieto hodnoty sú čisto len pre puzdro a je potom na vás, akým remienkom ich zaťažíte. Je fakt, že variant s kovoťahom váži okolo 117 g, čo už je celkom slušná tehla na ruke, ktorá by mohla pri celodennom nosení prekážať.

Displej ako lusk

AMOLEDový displej mi v poslednom čase relatívne prestáva prekážať. Je už totiž na tak dobrej úrovni, že s čitateľnosťou už snáď nikde nie je problém. Možno sa raz dočkáme aj toho, že nebude zhasínať. Konkrétne tu sa nachádza displej s veľkosťou 1,43" s rozlíšením 466 x 466. Pri dámskom variante je veľkosť displeja 1,32". Jemnosť je zhodná – 326 ppi. Malá zmena oproti väčšiemu bráškovi Watch 3 je v sklíčku. Namiesto zafíru tu zvolili minerálne sklíčko (Gorilla), zrejme kvôli ušetreniu. Vďaka tomuto riešeniu by som doporučil ochrannú fóliu alebo silikónový obal na puzdro.

Veľmi ma teší citlivosť displeja na dotyk aj na zdvihnutie obrazovky. Aj keď som sa hodinky schválne snažil tak trošku zasekať, tak sa nenechali a fungujú výborne.

Senzorovou výbavou rozhodne prekvapuje všetkých

Je super vidieť, že aj lacnejšie hodinky majú všetku snímačovú vybavenosť, na ktorú sme zvyknutí napríklad u Fenixov atp. Menovite sa bavíme o barometri, gyroskope, akcelerometri, snímači tepovky, kompase, GPSke a teplomere. Pri posledných dvoch by som rád vyzdvihol, že GPS má duálnu frekvenciu a vie prijímať signály zo satelitných prijímačov GLONASS, Galileo, QZSS a BeiDou. Čo sa týka teplomera, tak ten dokonca meria teplotu kože. Počujete dobre, teplotu kože a nie tela, takže sa hodnotami dostávate niekde okolo 30 - 32 stupňov.

Huawei si dosť zakladá na snímači tepovej frekvencie. A tiež má prečo. Čo sa týka jeho presnosti, tak nemám čo vytknúť. Hodnoty sa viacmenej zhodujú s Garminmi na druhej ruke.

Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur
30.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur

Tour de hodinky a hodnotenie OS

Je trošku škoda, že zatiaľ nie je vychytaná funkcia korunky. Na základnej strane môžeme korunku použiť maximálne pre stlačenie a dostanie sa do menu hodiniek. Nemožno s ňou bohužiaľ prepínať widgety a tak musíte šmatlať po displeji, ako sme už zvyknutí. Klasikou je, že dole na hlavnej obrazovke sa ukrývajú notifikácie a hore skratky.

Celkovo máme na výber z dvoch variantov menu. Klasické rolovacie a potom "Apple dlaždicové". Tá podobnosť je fakt veľká. U rolovacieho menu môžeme korunkou posúvať jednotlivé možnosti ale bohužiaľ už ich korunkou nemôžeme potvrdiť. U dlaždíc môžeme korunkou zoomovať a naopak. Pokiaľ korunku niekde stlačíte, tak funguje ako tlačidlo "späť na hlavnú obrazovku". Spodné tlačidlo môžete ľubovoľne nakonfigurovať a v základe sú na ňom priradené športové aktivity.

Poďme mrknúť na tú Harmóniu 2.1, ktorá sa ukrýva v hodinkách. Software dostal rozhodne skvelé zmeny oproti LiteOS, ktorý nájdeme v iných hodinkách Huawei a Honor. Celkovo ho hodnotím veľmi vysoko z dôvodu rýchlosti a prehľadnosti. Niektoré názvy sú tak trošku srandovné (hrudný pás pomenovali pásik pre meranie tepovej frekvencie), ale je vidieť, že si s prostredím hodiniek stále hrajú a šperkujú ho k dokonalosti.

Batéria s presnou špecifikáciou

Jednou z vecí, na ktorú som sa veľmi tešil, je výdrž batérie. Huawei totiž presne špecifikoval pri koľkých smskách, volaniach, aktivitách, hudbe a tak podobne vydrží baterka. A presné čísla?

Model 46 mm:

14 denná výdrž batérie: 30 minút volania Bluetooth každý týždeň, 30 minút prehrávania hudby každý týždeň, sledovanie tepovej frekvencie povolené, HUAWEI TruSleepTM povolený pre spánok, 90 minút cvičenia každý týždeň (GPS povolené ), povolené upozornenia na správy (50 SMS správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka sa zapne 200x denne.

8 denná výdrž batérie: 30 minút volania cez Bluetooth každý týždeň, 30 minút prehrávania hudby každý týždeň, sledovanie tepovej frekvencie povolené, HUAWEI TruSleep™ povolený pre spánok, 180 minút cvičenia každý týždeň (GPS povolené ), povolené upozornenia na správy (50 SMS správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka je zapnutá 30 minút denne.

Model 42 mm:

7 denná výdrž batérie: 30 minút volania Bluetooth každý týždeň, 30 minút prehrávania hudby každý týždeň, sledovanie tepovej frekvencie povolené, HUAWEI TruSleep™ povolený pre spánok, sledovanie stresu povolené, 180 minút cvičenia každý týždeň (povolené GPS), povolené upozornenia na správy (50 SMS správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka je zapnutá na 30 minút denne.

4 denná výdrž batérie: 30 minút volania Bluetooth každý týždeň, 30 minút prehrávania hudby každý týždeň, sledovanie tepovej frekvencie povolené, HUAWEI TruSleep™ povolený pre spánok, 180 minút cvičenia každý týždeň (GPS povolené), povolené upozornenia na správy (50 SMS správ, 6 hovorov a 3 alarmy denne), obrazovka je zapnutá 30 minút denne.

Huawei vážne netrepe. Reálne čo píšu, to potvrdzujú v činnosti. Pokiaľ budete používať GPSku viac, samozrejme musíte počítať s trošku nižšou výdržou. Rozhodne poteší bezdrôtová nabíjačka a skutočnosť, že hodinky sa do plna nabijú za hodinu a pol.

Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna
31.8.2021 - Dominik Hok
Samsung Galaxy Watch4 recenzia – Začína americko-kórejská vojna

Športovec len dušou

Chcel som napísať aj telom, ale bohužiaľ. Váha je trošku väčšia, a tak si to nechám na inú príležitosť. Dušu však športovú má a preto stojí za to aj pre začínajúceho a mierne pokročilého bežca, športovca. V hodinkách nájdete 100 športových aktivít, kde nechýba beh, turistika, bicykel, plávanie (50M vodeodolnosť) a tak ďalej. Okrem toho si môžete naplánovať tréningy, ktoré vám budú hodinky každý deň pripomínať alebo si vybrať jeden z už prednastavených tréningových plánov.

Je parádne vidieť, ako sa posúvajú všetky značky smart hodiniek dopredu. A tak tu nájdeme asi prvýkrát u Huawei funkciu "späť na štart". Tá vám ponúkne slepú mapu, po ktorej ste išli, a tiež šípku, kade to bude najkratšie naspäť. Po aktualizácii sa dá dokonca nahrať do hodiniek celá trasa a nechať sa po nej navigovať. Je super, že po novom môžete k hodinkám pripojiť aj hrudný pás alebo akýkoľvek snímač podporujúci technológiu Bluetooth.

Vďaka nejakým zdravotným problémom nemôžem hodinky poriadne otestovať pri športovej aktivite, a tak dúfam, že mi to odpustíte. Neskôr tu prinesiem edit ohľadom presnosti GPS a celkovo náhľad na šport s týmto smartwatchom.

Pán všadebol, s ktorým nemusíte prestávať rozprávať

Hudba v prístroji? Áno. Hlasový asistent Huawei? Áno. Volanie z telefónu? ÁNO! Vyzerá to, že tento model je mudrlant a vďaka hlasovej asistencii a hovorom nemusíte vlastne vôbec prestávať rozprávať. Teraz si asi vravíte, že tým hodinkám nič nechýba. Ale áno, chýba. Bohužiaľ u nás nie je hlasový asistent podporovaný a tak máme zatiaľ smolu a môžeme čakať, čo prinesú updaty.

Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania
30.11.2021 - Matěj Urbaczka
Garmin Venu 2 Plus predstavenie – Prvý s možnosťou telefonovania

Huawei zatiaľ nebol schopný opraviť odpovede na notifikácie, takže môžete odpovedať prednastavenými správami len na SMS z telefónu. Ale nie na Mesík, WhatsApp atď... Hodinky tiež nie sú schopné ukázať žiadne emoji. Ešte väčším paradoxom je, že emoji sú jedna možnosť odpísania na správy. Samozrejmosťou sú tu základné funkcie ako stopky, budík atp. Pokiaľ by ste chceli napríklad kalkulačku, dá sa dotiahnuť z Huawei App.

Veľmi kladne hodnotím aj možnosť telefonovania, kedy reproduktor je dostatočne silný a mikrofón čistý. Ako ja, tak druhá strana počula výborne. Aj hudba je z reproduktoru až pozoruhodne dobre počúvateľná. Škoda len, že nemožno hodinky spojiť so žiadnou zo streamovacích služieb a tak musíme do úložiska narvať nejaké empétrojky po starom, z founu.

Fitness tracker s majstrovským meraním spánku

Jasné, základy ako kroky, kalórie, tepovka, monitoring stresu, spánku... To samozrejme hodinkám nechýba a dá sa povedať, že toto už majú všetky smart náramky a hodinky. Tu si ale Huawei dal záležať a spracoval widgety skvele a hlavne monitoring spánku je proste dokonalý a za mňa jeden z najvydarenejších, čo som kedy videl. Malá škoda, že v hodinkách sa zobrazí iba základná informácia a ten podrobný widget musíte zobraziť až v aplikácii.

Garmin mi tuto noc ukázal hluboký spátnek 1:55 hodin. Kde je tedy pravda?Garmin mi túto noc ukázal hlboký spánok 1:55 hodín. Kde je teda pravda?

Veľmi sa mi páči widget s názvom "zdravý životný štýl", kde si môžeme zadať, koľko chceme odbehať, vypiť vody, prejsť krokov... Vlastne čokoľvek a až dosiahneme tento limit, hodinky to zahlásia a zaškrtnú, že pre dnešok máme hotovo.

Huawei Zdravie – pohoda, ale párovanie hodiniek je tragédia

No, skoro som myslel, že tie hodinky budú bezchybné, ale toto ma utvrdilo v pravý opak. Veľká chybička je párovanie hodiniek k telefónu. Mám telefón Samsung a už nejaký čas stiahnutú aplikáciu Huawei Health. Po aktualizácii knižnice hodiniek na párovanie, kliknem na spárovanie Huawei Watch GT 3 a Huawei zahlási, že nemám aktualizovanú appku.

Kukám do Obchod Play, tam všetko aktuálne. Snažím sa stiahnuť cez ofiko stránky App Gallery. Bohužiaľ, servery nefungujú. Až keď som vliezol do Google Chrome, stiahol a ručne nainštaloval App Gallery, až potom som mohol znovu naištalovať Huawei Zdravie a spárovať hodinky. No komédia, čo vám budem hovoriť. Potom už appka bežala krásne a spracovanie je na výbornej úrovni. Ale toto jej rozhodne na atraktivite dosť uberá. Snáď to na telefónoch Huawei a Honor funguje lepšie.

Z hodiniek mám dobrý pocit

Na ruke ich mám len pár dní a už viem, že tento smartwatch stojí za to! Zo začiatku sa mi nepozdávali, ale keď som ich dostal do ruky, zmenil som názor. Od vzhľadu až po funkčnosť majú hodinky čo ponúknuť a s relatívne nízkou cenovkou si vravia o ocenenie na najlepšie hodinky strednej triedy. Pokiaľ doladia mušky v podobe odpisovania na soc. siete, emoji a funkciu korunky, tak rozhodne patria medzi TOP z TOPu.

Hodinky, ktoré by mohli suplovať tieto funkcie a prípadne ich trošku rozšíriť sú napríklad Samsung Galaxy Watch 4, ktorý ponúka hlasové diktovanie správ, hlasového asistenta a tiež platenie kartou. Športovejšiu verziu týchto hodiniek by som videl v mestskom a napriek tomu športovom modeli Garmin Venu 2 Plus. Ten ponúka to najlepšie zo športovej stránky Garminu a pridáva mestský vzhľad a funkcie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peter Javorskypred 834 dňami, reagovať
veľmi slušné info, vďaka
Nevadapred 667 dňami, reagovať
Super video chlapci, ale nic vas nebolo rozumieť. Teda hlavne toho vpravo. Chcelo byt to spomaliť a artikulovat. Inak veľmi cenne info pre rozhodovanie.
Matěj Urbaczkapred 666 dňami
Zdravím, děkujeme a snad už v novějších recenzích mluvíme lépe.:-)
Martinpred 615 dňami, reagovať
Ďakujem za recenziu a za vyriešenie problému s párovaním. Ušetrili ste mi čas.
Michalpred 494 dňami, reagovať
Neskôr tu prinesiem edit ohľadom gps, čakám a čakám ... ????
Matejpred 275 dňami, reagovať
Super recenzia, aj na jej základe som sa pre tieto hodinky rozhodol a som úplne spokojný. Len doplním, čo sa týka správ, ich čítania a odpovedania, updaty to posunuli už na lepšiu úroveň vrátane čítania správ iných aplikácií (Messenger, WhatsApp, atď), čítania emojis a špeci znakov, ako aj úpravy odpovedí na správy. Taktiež aj čo sa týka napríklad podpory a synchronizácie s appkou Strava, aj to už existuje a funguje.

Hodinky zmienené v článku