» Blog » Huawei

Huawei Watch GT 4 recenzia –⁠ Nový štandard elegancie a funkčnosti

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 19.9.2023 | 7 MIN | 6x komentár

Na hodinky Huawei Watch GT 4 sa teší snáď každý fanúšik tejto čínskej značky. Ide predsa o hodinky za rozumnú cenu, ktoré sú nabité skvelými funkciami a neuveriteľnou výdržou batérie. Nová generácia však prináša oveľa viac.

Vedel som, že tieto hodinky budú pecka a že Huawei sa bude chcieť ukázať v tom najlepšom svetle, no niektorými parametrami ešte prekonali moje očakávania. Ktoré to boli?

  • Elegantný vzhľad na nerozoznanie od klasických hodiniek
  • Dve veľkosti: 41 a 46 mm
  • Skvelý 1,43" AMOLED displej
  • Nadbytok snímačov
  • Slušná výdrž batérie
  • Športová duša
  • Mestské a fitnes funkcie

Na druhej strane ma trochu sklamala funkcia korunky, ktorá sa nezmenila ako napríklad u značky Amazfit. Očakával som tiež, že dva nové modely Watch GT 4 a Watch 4 už budú mať aktivovanú platobnú bránu. Každopádne, dosť bolo úvodných rečí a poďme na recenziu.

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?
11.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?

Keby som vám nepovedal, že hodinky sú smart, nevedeli by ste to

Dizajn je jedna z mála vecí, pri ktorej som nečakal žiadne zázraky. Mýlil som sa. Huawei Watch GT 4 sú doslova príjemné na pohľad a ich krivky rozhodne zaujmú. A povedal by som, že sa mu darí oboje. Dámsky aj pánsky model je jednoducho elegantný, a keby ste nevedeli, že ide o smart hodinky, pomýlili by ste si ich s klasickými.

218,49 € skladom

Puzdro väčšieho modelu vyzerá veľmi podobne ako Huawei Watch Ultimate. Dlho som rozmýšľal, na ktorých klasických hodinkách som tento dizajn videl, a nakoniec som na to prišiel. Huawei sa inšpiroval hodinkami Audemars Piguet - RoyalOak alebo tiež Casio GA-2100. Zvláštne hranaté hodinky majú oceľové puzdro doplnené skleneným krytom a silikónovým, koženým alebo kovovým remienkom/náramkom. Rozmery pánskej verzie zostali na pohodlných 46 mm. Hoci sú hodinky cez oceľové puzdro o niečo ťažšie, na ruke sedia ako uliate.

Hmotnosť so silikónom sa zastavila niekde okolo 75 gramov, čo je taký triezvy údaj. Samozrejme, s kožou a kovom je to o niečo viac. Luneta je potom opäť oceľová s minútovým značením na pánskom modeli. Plusom je určite to, že luneta vystupuje nad sklo, takže pôsobí aj ako ochranný prvok.

Dámska verzia je opäť o niečo elegantnejšia ako jej predchodca. Zapracovali na uchytení remienka, ktorý mi opäť trochu pripomína Garmin Lily. Huawei predstavuje tri modely aj s oceľovým puzdrom, pričom jeden je na koži a ďalšie dva na kovových článkoch. Jeden model je zlatý s milánskym ťahom a druhý je kombináciou striebra a zlata. Podľa fotografií to vyzerá, že posledný kovový ťaháčik bude mať nejaké špeciálne upínanie k puzdru, takže som zvedavý, ako to bude fungovať. Mám však na zápästí pánsky model na silikóne.

Ale Huawei si uvedomuje, že dizajn je pre ženy dôležitý parameter, takže na ňom odviedli slušnú prácu. Rozmery zostali rovnaké, priemer 41 mm s hmotnosťou okolo 37 g bez remienka.

Oba modely sú potom zhodne vybavené korunkou a spodným programovateľným tlačidlom, kde sa na začiatku volí šport. Páči sa mi, že hodinky sú vyrobené solídne a korunka sa vôbec neviklá a je pevná. Celkovo nemám dizajnu čo vytknúť a je to naozaj vydarený kúsok elegantnej ocele.

Huawei Watch Ultimate recenzia - Inteligentné hodinky ako Omega
4.4.2023 - Dominik Hok
Huawei Watch Ultimate recenzia - Inteligentné hodinky ako Omega

Displej –⁠ Žiadne prekvapenie

Huawei už nejaký čas osadzuje do svojich hodiniek sakramentsky dobré displeje a nové Watch GT 4 opäť nie sú výnimkou. V prípade menšieho variantu sa stretávame s 1,32" AMOLED displejom a v prípade väčšieho s 1,43". Zaujímavosťou je identické rozlíšenie 466 x 466 pixelov pri oboch modeloch. Displej je jedným slovom úžasný a pôsobí o niečo väčší ako u predchádzajúcej generácie, hoci zostal rovnaký. Na priamom slnku nebol problém s čitateľnosťou a jemnosť displeja je 327 PPI.

Sklo na oboch je Gorilla Glass, čo je pri hodinkách strednej triedy pochopiteľné. Pánske modely sú celkom dobre chránené lunetou, dámske nemajú žiadnu ochranu, takže by som uvažoval o ochrannej fólii.

Ovládanie o niečo lepšie, na čele s novými widgetmi

Keď sa pozrieme na ovládanie hodiniek, sú tu plusy aj mínusy. Najväčším mínusom je stále nevylepšená funkčnosť korunky, ktorou sa dostanete do menu... kde sa môžete posúvať, ale to je asi tak všetko. Po jej opätovnom stlačení ste na hlavnej stránke a nikam sa "neposúva".

6 nových ikonek

Šesť nových ikon.

Ale najzábavnejšou vecou sú určite nové widgety na hlavnej stránke, kde posunutím doľava môžete prechádzať vybrané widgety, čo je mierne zlepšenie. Napríklad vedľa grafu srdcového tepu nájdete ikony na rozbalenie spánku, dychového cvičenia, stresu, telesnej teploty, pulzového oxymetra a/alebo zdravotného šamlíka. Na ďalšej sa zase nachádza hudba, kalendár, počasie a hovory. Vďaka tomuto triedeniu sa hodinky môžu ovládať pomerne rýchlo.

Potom sú tu, samozrejme, oznámenia v spodnej lište a ovládacie centrum so skratkami v hornej časti. Posunutím doprava sa zobrazí widget počasia a hudby.

Senzorová výbava na vysokej úrovni

Barometer, akcelerometer, magnetometer, srdcový tep, pulzný oxymeter, viacpásmové GPS ovládanie GPS, Galileo, GLONNAS, QZSS a Beidou. Tento šikovný pomocník na zápästí dokáže všetko. Čo viac napísať? Jednoducho skvelý.

Presnosť meraní je pre mňa super. Môžete ísť kamkoľvek a GPS a monitor srdcového tepu vás podporia. A údajom môžete dôverovať. Čo mi trochu vadí je uzavretosť aplikácie a skracovanie údajov, pretože vám nedokážu presne ukázať výsledné údaje. Monitor tepu krásne sedel a pri behu hodinky ukazovali presne to isté ako Garmin Fenix 7X PRO. V priemere sa údaje vôbec nelíšili a hodinky som sledoval počas celého tréningu - tepovú frekvenciu zobrazovali úplne rovnako.

5 dôvodov, prečo siahnuť po hodinkách Huawei
20.11.2022 - Matěj Urbaczka
5 dôvodov, prečo siahnuť po hodinkách Huawei

GPS funguje rovnako dobre ako monitor tepovej frekvencie. Tréningové kilometre sedia a presnosť je úžasná. Môžem vám to ukázať na mape.:-)

Modrá - Fenix 7X PRO, fialová - Huawei Watch GT 4

Modrá  Fenix 7X PRO, fialová –⁠ Huawei Watch GT 4

"Tréner, dnes som unavený, ako mám trénovať?"

Tréneri s umelou inteligenciou sú v poslednom roku hitom, hodinky sa nasadzujú čoraz častejšie. Zjednodušene to znamená, že ak zadáte trénerovi vysnívaný čas na beh a zle sa vyspíte, tréner upraví váš tréning tak, aby ste sa nezabíjali intervalmi, keď si potrebujete oddýchnuť.

Hodinky Watch GT 4 sú však až po okraj napchaté športovými funkciami. Aeróbny/anaeróbny tréning, VO2 Max, čas zotavenia, index bežeckého výkonu, tréningová záťaž atď. Je toho veľa, a ak chcete svoj tréning niekam posunúť, hodinky vám môžu slušne pomôcť.

Huawei Health je slušná aplikace.:-)

Huawei Health je slušná aplikácia:-)

Opäť je tu toľko športových aktivít, že si tu každý nájde niečo pre seba. Aj keď 3/4 z toho je len srdcová frekvencia, kalórie a čas, sú tu. Čo však beriem ako obrovské plus, je možnosť spárovania akéhokoľvek Bluetooth senzora. Vyskúšal som hrudný pás od Polaru a STRYD a oba fungovali skvele. Máte tiež možnosť zdieľať svoju tepovú frekvenciu s inými zariadeniami, čo sa môže hodiť, ak vlastníte napríklad počítač na bicykel. Testoval som to s cyklocomputerom Garmin Edge 530.

Raz nabijete a máte minimálne na týždeň pokoj

Spoločnosť Huawei bola vždy dobrá v oblasti batérie a jej správy. A aj tu potvrdzuje kvalitu v podobe 14 dní v režime smartwatch pri občasnom používaní a 8 dní, keď hodinky používate naozaj intenzívne. V prípade menšieho variantu sú to potom čísla 7 a 4 dni.

Výdrž batérie pre GPS nie je presne špecifikovaná. Ak sa však pozriete do nastavení športového režimu a kliknete na správu batérie, získate predstavu o tom, aká je aktuálna očakávaná výdrž batérie. Pri najlepšom režime GPS mi to hlási približne 10 hodín výdrže pri 50 % nabití. Čo celkovo znamená približne 20 hodín. Na viacpásmové zariadenie celkom slušné číslo. So šetričom batérie sa dostanete niekde k 40 hodinám výdrže.

Na záchod si za vás nezajdú, ale ostatní podchytia hravo

Vždy ma prekvapí pokročilé meranie. Hodinky merajú srdcový tep počas celého dňa (nepretržite), spánok, kroky, aktívne minúty, kalórie, stres, teplotu pokožky a ďalšie údaje.

Jednou z parádnych vecí, ktoré som počas testovania používal, je zdravotný šamlík. Tie si nastavíte podľa seba, koľko krokov chcete za deň prejsť, koľko vody chcete vypiť, koľko hodín chcete mať vypnuté a podobne. Môžete si tiež vybrať už vytvorené plány podľa toho, či chcete schudnúť alebo byť možno energickejší. A je toho oveľa viac. Počas dňa vás potom hodinky kontrolujú a pripomínajú vám rôzne úlohy.

Vďaka týmto ukazovateľom vám hodinky môžu pomôcť riadiť váš každodenný fitness život, upraviť vaše návyky a/alebo vás upozorniť na blížiace sa prechladnutie alebo chorobu, preto je dobré nosiť ich celý deň, aby ste získali čo najviac údajov.

Inteligentné funkcie ako čerešnička na torte

Povedal by som, že hodinky sú slušne nabité funkciami. A to tak tými inteligentnými, ako aj fitnes. A ako čerešničku na torte prinášajú aj množstvo inteligentných funkcií. Hodinky dokážu telefonovať v dosahu telefónu, majú úložisko hudby (len pre používateľov Androidu), dokážu prečítať každé upozornenie z telefónu vrátane smajlíkov, majú počasie, budíky, kompas, baterku, kalendár a mnoho ďalšieho.

Ak ste doslova prepadli vzhľadu, môžete si ich stiahnuť milióny prostredníctvom aplikácie Huawei Health. Oceňujem aj to, že Huawei ich má krásne očíslované od 1 do 3 podľa spotreby batérie.

Ak by som mal znevážiť jednu jedinú vec, ktorá mi v hodinkách chýba, bola by to na-ako-ako platba NFC. Keby sme mali možnosť platiť hodinkami, nebolo by vôbec čo riešiť. Ak to vztiahnem na podobnú kategóriu hodiniek, veľa ľudí bude teraz váhavo voliť medzi Huawei Watch GT 4 a Amazfit Balance, ktoré sú funkčne podobné a tiež si hodia len platbu kartou.

Prečo dať prednosť Huawei?

Huawei vyrobil naozaj krásne hodinky s kvalitnými a presnými senzormi, veľkou odolnosťou a skvelými funkciami. To je veta, ktorá dokonale vystihuje hodinky Huawei Watch GT 4. Na výber sú menšie aj väčšie varianty. Vybrať si môžete aj remienok, za ktorý sa nemusíte hanbiť pri žiadnej príležitosti.

Základná cenovka začína pri predaji na 5990 Kč so silikónom a dovolím si tvrdiť, že lepšie hodinky v tejto triede nenájdeme. Ako som sa sťažoval vyššie, škoda NFC, ale inak sú to hodinky s veľkým H.

Konkurenta by som videl v Amazfit Balance, ktoré budú ešte o niečo mestskejšie a s podporou platieb NFC. Ďalej by som si pozrel Xiaomi Watch S1 alebo možno modely od Samsungu či Apple.

A to je všetko, vážení. Ako sa vám tento model páči, môžete napísať do komentárov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Jánpred 210 dňami, reagovať
Zaujímalo by ma ,či sa v režime bicyklovanie vonku dá nastaviť automatická prestávka počas zastavenia.V mojej staršej verzií GT8 F2 to nie je možné. Pri ručnom nastavení pauzy sa mi stáva ,že po prestávke za budnem prestávku zrušiť čím celé sledovanie jazdy znehodnotím.Tiež by ma zaujímalo ,či dokážu spolupracovať s programom relive.
Matěj Urbaczkapred 209 dňami
Zdravím, s programem Relieve bohužel napřímo nedokáží spolupracovat, ale auto pauza tam je přístupná a funguje celkem dobře.:-)
Martinpred 195 dňami, reagovať
Zdravím, veľmi pekná recenzia či už textová tak aj video- vysoký štandard ako vždy :) Mal by som tiež otázočku k športovému režimu bicyklovanie. Zhasína displej pri tejto športovej aktivite, alebo sa dá nastaviť aby bol trvalo rozsvietený počas celej aktivity. Prípadne ako je v tomto ohľade na tom straší model Huawei Watch GT3 Vopred ďakujem za odpoveď.
Matěj Urbaczkapred 195 dňami
Zdravím, Martine. Děkujeme za pochvalu. K Vašemu dotazu, u obou modelů se dá nastavit trvale rozsvícený displej.:-)
Bohuslavpred 59 dňami, reagovať
Recenzia výborná ale zaujíma ma tento model a voda plávanie v mori je možné alebo môže hodiny poškodiť?
Matěj Urbaczkapred 56 dňami
Zdravím, Bohuslave. Plavání v moři je v pohodě, jen je zapotřebí vždy po plavání umýt hodinky sladkou vodou.

Hodinky zmienené v článku

Zľava 8% do 12.5.
218,49 € skladom
Zľava 7% do 12.5.
258,47 € skladom
Zľava 8% do 12.5.
218,49 € skladom
Zľava 5% do 12.5.
318,12 € skladom
Zľava 5% do 12.5.
357,16 € skladom
Zľava 7% do 12.5.
237,79 € (doručíme do 16.5.)
238,48 € nedostupné