» Blog » Huawei

Huawei Watch GT Runner recenzia – Aerodynamický bežecký majster

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 20.4.2022 | 9 MIN

A prečo zrovna beh? Pretože je to najdostupnejší a najstarší spôsob, ako sa rýchlo premiestniť z bodu A do bodu B. No a Huawei Watch GT Runner je skvelý parťák, ktorý vám pomôže všetko zvládnuť na výbornú.

Je to asi prvýkrát, čo sa stretávam s modelom od čínskeho výrobcu zameraným priamo na jednu športovú aktivitu. Ale povedzme si na rovinu: pokiaľ nie bežecký model, tak aký iný? Huawei prichádza s mnohými vychytávkami, ktoré teraz zhrniem v bodoch:

  • Stav tréningu (Index bežeckého výkonu, záťaž, VO2 Max, doba regenerácie...)
  • Laktátový prah
  • Dvojpásmový príjem GNSS
  • Možnosť navigácie po trase
  • Možnosť pripojenia externých snímačov
  • Petal Maps
  • Možnosť hovoru cez hodinky

Pár dôvodov, prečo si hodinky zamilovať

Pokiaľ vám nestačili tie hore, tak vám pridám ešte zopár dôvodov naviac. Ľahkosť hodiniek je až neuveriteľná a aj cez väčší priemer krásne sedia na ruke. Vzhľad môže pôsobiť trošku mimozemsky, ale z dobrého dôvodu. A tým je presnejší príjem GPS. Ale k tomu sa ešte dostanem.

278,00 € Predaj ukončený

Jedna vec. ktorá ma rozhodne nepotešila

Tou vecou je super truper korunka, ktorá bohužiaľ stráca pointu pri použití, ktoré je od výroby nastavené. Ale inak hodinkám vážne "nie je čo vypichnúť".

Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?
11.1.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch GT 3 recenzia – Najlepší model strednej triedy?

4 diery pre väčšiu aerodynamickosť a lepší príjem signálu

U puzdra sa teda diali veci. A udrú vám do očí hneď ako hodinky uvidíte. Mám na mysli štyri priezory u nožičiek, kedy dva sú hore a dva dole. Rozhodne je to zaujímavé riešenie, ako u bežeckých hodiniek ušetriť pár gramov. Tu to má ale väčší význam, než len dizajn alebo šetrenie gramov. Inžinieri týmto riešením pomohli signálu GPS, ktorý nemusí prechádzať cez takú masu materiálu a tým bude signál presnejší.

Puzdro je z tvrdeného polyméru kombinované s keramickou úpravou (úprimne, neviem čo tá úprava znamená a za boha sa nemôžem dopátrať výsledku). Luneta je z titánu, rovnako ako korunka. A musím povedať, že diagonálne vrúbkovanie na lunete je naozaj nádherné, v podstate ako zvyšok puzdra.

Vďaka kombinácii titánu a ľahkého polyméru sa dostali na váhu 38 g bez remienka a 53 g so silikónovým remienkom. Rozpätie nožičiek je 22 mm a remienok má upínacie dierky po celej dĺžke, čo je fajn, pretože hodinky dopnú typickí bežeckí chrti aj poriadny chlap. A aj keď má puzdro 46 mm, tak suprovo sadne na moju ruku s obvodom 16 cm.

Zdá sa mi, že zlá viditeľnosť AMOLEDU je už len mýtus

Kedysi sa omieľala jedna fráza stále dokola: AMOLED displej je krásny v dome, ale zlý na priamom slnku. Úprimne, už to tak nejak neplatí. V poslednej dobe sú AMOLED displeje tak silné, že nie je vôbec žiadny problém ich vidieť aj na priamom slnku. To potvrdzuje aj tento model, kedy displej s veľkosťou 1,43" a rozlíšením 466 x 466 je perfektne čitateľný. Čo si budeme hovoriť, opäť je to nádhera (jemnosť displeja je 461 PPI). Možnosť always-on displeja určite poteší, ale samozrejme skráti výdrž batérie.

Okolo tohto modelu je pár záhad, ktoré by som rád rozlúštil, ale bohužiaľ, nie je veľmi ako. Jednou z tých záhad je sklíčko. Podľa môjho názoru je to klasická Gorilla, ale na stránkach výrobcu, rovnako ako nikde inde, sa ohľadom sklíčka dozvieme veľké guľové. Takže dokiaľ niekto neurobí vyložený crash test displeja, tak sa túto informáciu asi na 100 % nedozvieme.

Na hodinky samozrejme existujú aj ochranné fólie, ale aby som pravdu povedal, luneta slušne chráni displej, a tak nie je treba "škarediť" hodinky niečim naviac.

Dvojpásmový päťsystém GNSS

Zdá sa vám tento popis absolútne nepochopiteľný? Ani sa nedivím. Skúsim vám to teraz objasniť. Skratka GNSS znamená globálny polohový navigačný systém (preložené do slovenčiny). To značí vlastne všetky polohové systémy, ktoré popisujeme takmer v každej recenzii. Ten najznámejší a najrozšírenejší je GPS systém. Keďže je tu päťsystém, tak sa domnievam, že ku GPS pribudne GLONASS, Galileo, BeiDou a QZSS. Dvojpásmový príjem potom znamená, že hodinky prijímajú viac satelitov z rovnakého navigačného systému, na dvoch rôznych frekvenciách.

A teraz laicky. Čím viac satelitov, tým väčšia presnosť a vykreslenie trasy. Pokiaľ máme ešte dve pásma, presnosť by mala byť absolútne skvelá. Pri tomto modeli je to trošku sporné. Presnosť merania je dosť plus mínus a oproti Garminu hodinky ľahučko podmeriavajú. U nadmorskej výšky je to potom naopak a tam majú o niečo viac. Pri vykreslení sa zdá byť všetko v pohode, tak je to možno len na ďalších aktualizáciách, ktoré presnosť upravia. Na fotkách nižšie je potom porovnanie s modelom Garmin Tactix 7.

Musím říct, že vykreslení není vůbec špatné (Huawei je značen černou barvou)Musím povedať, že vykreslenie nie je vôbec zlé (Huawei je značený čiernou farbou)

Černá pro Huawei Watch GT Runner, Červená pro Garmin Tactix 7Čierna pre Huawei Watch GT Runner, Červená pre Garmin Tactix 7

Z ďalšej senzorovej výbavy samozrejme nechýba ani akcelerometer, barometer, gyroskop, kompas, výškomer, pulzný oxymeter a teplomer. No a samozrejme aj snímač tepovky, ktorý dostal pár zmien. Nový modul tepovky obsahuje dve diódy a 8 odrazových plôch pre lepší príjem tepovky. Tiež sa upravil algoritmus, ktorý by mal výborne reagovať aj pri náročnom cvičení alebo napríklad zbehu v traile. A musím povedať, že zatiaľ tepovka funguje skvele.

Porovnání tepové frekvence z hrudního pásu (nahoře) a Huawei Watch GT Runner (dole)Porovnanie tepovej frekvencie z hrudného pásu (hore) a Huawei Watch GT Runner (dole)

Harmony OS – nezmenilo sa vôbec nič

Od modelu Huawei Watch GT 3 sa vlastne nezmenilo vôbec nič. Tak isto nedochytaná funkcia korunky a na základnej strane môžeme korunku použiť maximálne pre stlačenie a dostanie sa do menu hodiniek. Nemožno s ňou bohužiaľ prepínať widgety a tak musíte šmatlať po displeji. Na hlavnej strane sa hore ukrývajú skratky a dole notifikácie.

Celkovo máme na výber z dvoch variantov menu. Klasické rolovacie a potom "Apple dlaždicové". Tá podobnosť je fakt veľká. U rolovacieho menu môžeme korunkou posúvať jednotlivé možnosti, ale bohužiaľ už ich korunkou nemôžeme potvrdiť. U dlaždíc potom môžeme korunkou zoomovať a naopak. Pokiaľ korunku niekde stlačíte, tak funguje ako tlačidlo "späť na hlavnú obrazovku". Spodné tlačidlo môžete ľubovoľne nakonfigurovať a v základe sú na ňom priradené športové aktivity.

Ďalšia záhada v podobe batérie

Síce len polovičná, ale je. Neprestane ma prekvapovať, že hodinky, ktoré sú označené ako "Runner" neuvádzajú výdrž batérie pri aktivite so spustenou GPS. Takže túto hodnotu sa bohužiaľ nedozvieme. Čo ale vieme je to, že hodinky vydržia v režime smartwatch 14 dní pri normálnom používaní a okolo 7 dní pri náročnom používaní. Za mňa, hodinky vydržia okolo týždňa, keď s nimi budete ľahko športovať, sem tam si z nich zavoláte (dá sa to, ale o tom až neskôr) alebo odpíšete na správu.

Športový model hodiniek so skvelým vyhodnotením

Hodinky sa nazývajú Runner, a tak by mali vedieť pri tom behu niečo naviac, no nie? A je to tak. Samozrejme, že okrem všetkých bežeckých aktivít tam sú všetky možné ostatné športy. Najviac ma zaujala Laser Game a cvičenie s obručou nazvané "Hula-Hop". Ale späť k behu. Bez okolkov, hodinky z vás dokážu dostať to najlepšie. Najprv si vás poriadne otestujú. Zistia všetko o vás, a potom vám ponúknu podrobné vyhodnotenie všetkých metrík. A tými metrikami sú:

  • Index bežeckej výkonnosti – Huawei vyvinul podľa svojich bežeckých programov HUAWEI TruSportTM index bežeckých schopností, ktorý vám môže napomôcť zistiť, ako na tom ste. Tu je tabuľka s prepočtom indexu na maratónsku trať.
Úroveň bežeckých schopností
Výkon
Index bežeckej výkonnosti
Svetový rekord v maratóne 2:01:39 85,3
2,5hodinový maratón 2:30:00 69,2
3hodinový maratón 3:00:00 56,4
3,5hodinový maratón 3:30:00 46,7
4hodinový maratón 4:00:00 40,7
  • Tréningová záťaž – zhodnocuje intenzitu tréningov a napovedá vám, kedy je dobré trénovať intenzívne a kedy si dať voľno a regenerovať. Je to veľmi dobrý spoločník preto, aby ste sa vyhli zraneniu.
  • VO2 Max – je definované ako maximálne množstvo kyslíka, ktoré telo dokáže použiť počas aktivity. Označenie VO2Max vzniklo zo skratiek V pre objem, O2 pre kyslík a Max pre maximum. Meria sa v mililitroch kyslíka spotrebovaného za minútu na kilogram telesnej hmotnosti (ml/kg/min).
  • Doba zotavenia – táto hodnota vyjadruje v percentách od 0 do 100 ako je na tom vaša regenerácia. Pokiaľ máte na hodinkách 100 %, môžete vyraziť na tréning a ste plne regenerovaní. Pod hodnotou vidíte čas do plnej regenerácie a slovne napísané, či vám hodinky doporučujú trénovať, alebo nie.
  • Predpokladané časy – ako je z názvu zrejmé, tieto časy vám povedia za ako dlho ste schopní ubehnúť 5, 10, 21 a 42 km.
  • Index tréningu – ďalší číselný údaj, ktorý vám od 1 do 10 priemeruje vašu aktuálnu únavu s aktuálnou kondíciou. Slovne potom okomentuje, ako na tom ste a kde sa na škále pohybujete.
  • Test laktátového prahu – hodnota z tohto testovania bude vypovedať o tempe a tepovej frekvencii, kedy sa vám v tele začne hromadiť laktát alebo kyselina mliečna. Pri tejto tepovke alebo tempe budete potom cítiť, že tréning ide trošku viac ťažko než zvyčajne. Preto je fajn vedieť, kde tento prah máte.

Všetky tieto hodnoty vám môžu pomôcť stať sa lepším bežcom alebo vyhodnotiť pokročilejšie váš tréning. Huawei tiež ponúka mnoho tréningových plánov, ktoré sa adaptívne menia podľa vašej aktuálnej výkonnosti. A pokiaľ po sebe chcete nechať kričať aj pri behu (nie len doma od drahej polovičky), môžete si nastaviť hlasitý voiceover, ktorý vám bude hlásiť kilometre, tempo, tepovku alebo v prípade trénera čo máte práve robiť. Funkcia je ale obmedzená len na anglický jazyk.

Dnes to zaradím k športu, kde to za mňa patrí asi najviac. Hodinky, rovnako ako model Watch GT, majú navigáciu po krivke, takže si môžete nahrať gpx súbor do vášho zariadenia a nechať sa nimi navigovať po trase. Zo smart funkcií pri tréningu oceníte aj možnosť pripojenia externých čidiel. Môžete pripojiť tepovku, footpod, čidlo kadencie pre kolá, vlastne čokoľvek, čo pracuje na báze Bluetooth.

Po tréningu vás hodinky stále sledujú

Aj keď si vypnete monitoring aktivity, hodinky idú na fitness vlne s vami. Celý deň vám sledujú tepovú frekvenciu (každú sekundu), kroky, spánok, stres, kalórie a dokonca vystúpané metre po celý deň. Pokiaľ zabúdate chodiť, piť a ďalšie veci, môžete si nastaviť funkciu Zdravý životný štýl, kedy vám hodinky pripomínajú počas celého dňa všetky dôležité veci. Pre nižšiu mieru stresu je v hodinkách aj dychové cvičenie.

Smart funkcie v čele s hudbou a mikrofónom

Myslím, že inteligenciu nemožno značke Huawei odoprieť. Aj u tohto športovo ladeného modelu nájdete telefonovanie v dosahu telefónu, možnosť odpísať na SMS (len na SMS, nie na soc. siete), hudobné úložisko priamo v hodinkách a možnosť obohatiť hodinky aplikáciami z Huawei AppGallery. Tých aplikácií tam nie je zrovna moc, ale číslo aplikácií rastie rovnako ako číslo vzhľadov na stiahnutie.

Je veľká škoda, že hodinky majú NFC čip, ale bohužiaľ opäť s nimi v SR nezaplatíte. Z ďalších funkcií je v hodinkách widget barometra, kompas, počasie, budík, stopky... A samozrejme funkcia nájdi môj telefón.

Skúsil som si do hodiniek nainštalovať aplikáciu Petal Maps s tým, že hodinky obohatím o mapové podklady, ale bohužiaľ je to len ďalšia možnosť navigácie, kedy spustíte na telefóne navigovanie a hodinky vám hlásia kedy a kde odbočiť.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Osobný názor bežca na Huawei Watch GT Runner

Čo si budeme nahovárať, hodinky to sú pekné, funkčne sú nabité a metriky, ktoré ponúkajú v pomere s cenou, sú úžasné. Trošku ma mrzí presnosť GPSky, ktorá nie je ani tak dobrá ako u modelu Huawei Watch GT. Tým, že sa hodinky vážne stavajú do role skvelých bežeckých hodiniek, tak by som práve od GPS čakal viac. Tiež by som čakal to, že odhalia všetky číselné hodnoty a parametre. Tajomstvo okolo tých hodiniek je síce zaujímavé, ale kdekoho môže odradiť.

Určite by som tieto hodinky doporučil niekomu, kto začína a potrebuje pomoc so štartom. Či už v podobe trénera na zápästí alebo chce všetky dáta pre vyhodnotenie tréningu. Na to sú Huawei Watch GT Runner skvelé a nemôžem im nič vytknúť. Ďalšia parádna vec je to, že ani v meste sa s nimi nestratíte a môžu fungovať ako predĺžená ruka telefónu.

Keby som mal spomenúť nejaké alternatívy k tomuto modelu, určite sa núka Huawei Watch GT 3. Jediné, čo tomuto modelu chýba sú podrobnejšie bežecké metriky, inak je to v podstate úplne ten istý model. Pokiaľ sa pozrieme na iné značky, doporučujem sa mrknúť na Garmin Venu 2 ladený viac do mesta alebo Forerunner 245 ako taký rýdzi športtester. Z fínskych kamarátov by to mohli byť hodinky Suunto 5 Peak alebo Polar Vantage M2.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur
30.11.2021 - Dominik Hok
Amazfit GTR 3 recenzia – Pravdepodobne najlepšia voľba do 200 eur

SÚŤAŽ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro
8.4.2022 - Dominik Hok
SÚŤAŽ: Amazfit GTR 2 vs. GTR 3 vs. GTR 3 Pro

Polar Vantage M2 - Športovec na druhú
8.7.2021 - Matěj Urbaczka
Polar Vantage M2 - Športovec na druhú

Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty
5.4.2022 - Matěj Urbaczka
Recenzia Suunto 5 Peak - zvonku biznis, zvnútra párty

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre