» Blog » Huawei

Huawei Watch Ultimate recenzia – Smart potápky, ktoré kvalitou spracovania doháňajú legendárne Omegy

Tagy: Recenzie | Huawei | Inteligentné

Dominik Hok | 4.4.2023 | 10 MIN | 6x komentár

Viete, väčšinu času značka Huawei vyrába dostupné smart hodinky pre čo najväčšiu cieľovku. Teraz sa ale vrhli trochu iným smerom. Vytvorili Huawei Watch Ultimate, ktoré majú puzdro z rovnakého materiálu ako klasické hodinky Omega, ale k tomu všetkému majú smart nadstavbu od Huawei. A dokonca legendárnu Omegu dorovnávajú aj vo vodeodolnosti.

Huawei väčšinu času smeroval svoje produkty na čo najširšiu cieľovku, ale v poslednej dobe zabiehajú do špecifickejších kúskov ako je napríklad Huawei Watch D s meraním tlaku, Huawei Watch Buds so skrytými slúchadlami v útrobách puzdra a nakoniec Huawei Watch Ultimate.

Tieto hodinky majú v porovnaní s ostatnými modelmi od Huawei dosť vysokú cenovku, ale za to dostanete skutočný dizajnový luxus.


Watch Ultimate – Hodinky z jadrovej elektrárne

Puzdro je vyrobené z tekutého kovu na báze zirkónia. Možno vám to nič nepovie, ale skutočnú podstatu tohto materiálu asi najviac vyzdvihne to, že rovnaký materiál používa na výrobu svojich puzdier legendárna Omega. A to je trochu iná cenová kategória. Ale naozaj som ešte nevidel hodinky z tohto materiálu, ktoré by boli takto dostupné.

Nie je to ale len "hogofogo" materiál, pretože má aj výborné vlastnosti. Je totiž 2,5x tvrdší, 4,5x silnejší a 17,4x ľahší než chirurgická oceľ. Áno, po hodinkách môžete jazdiť nožom (ako zahraničné recenzie dokazujú) a na hodinkách nezostane ani ľahký škrabanec. Možno preto sa z tohto materiálu vyrábajú aj nukleárne reaktory.

Tým to ale nekončí. Luneta aj dienko sú keramické (to tiež len tak nepoškriabete), kovoťah je titánový a sklíčko je zafírové. Na týchto hodinkách asi nie je nič, čo by sa nedalo nazvať high-tech alebo prémiové.

Keď sa nad tým ale zamyslím z druhej strany. Dáva zmysel kúpiť si smart hodinky z exkluzívnych materiálov? Pretože z vonku budú hodinky už dosť možno navždy krásne, ale elektronické črevá hodiniek v odvetví elektroniky stárnu rýchlosťou svetla. Možno za 3 roky budeme technologicky niekde úplne inde než teraz. To sa ale u Omegy len tak nestane. U smart hodiniek bohužiaľ áno.

Luxusné materiály ukazujú istú prestíž a s ktorým iným smartwatchom môžete mávať kamošovi pred nosom a hovoriť, že z tohto materiálu sa vyrábajú nukleárne reaktory? So žiadnym. Len s Ultimate. Môže to teda pôsobiť, že je to obrovská kritika a kúpa Watch Ultimate vôbec nie je pragmatická. Takto ale nakupovanie často funguje. Kto si kedy kúpil Lamborghini, pretože ho potrebuje? Kúpite si ho, pretože ho chcete.

Z dizajnového hľadiska sa ale až tak moc nezmenilo. Stále tam vidím dizajnové prvky Huawei a je to len dobre, pretože sú rozpoznateľné v portfóliu smart hodiniek. Len je všetko tak nejak umocnené na šestnástu. Hodinky majú krásne krivky, majú taký ten exkluzívny lesk a všetko pôsobí pevným dojmom – nič nevŕzga, žiadne tlačidlo sa nekýve, všetko má svoje miesto.

Skôr než Ultimate sa predtým utopíte vy

Keď Apple vydal svoj model Ultra a ohlásili, že zvládnu 40 metrov reálnej hĺbky, bol to boom. Prečo? Pretože vodeodolnosť 100 metrov väčšinu času u smart hodiniek znamená, že zvládnu šnorchlovanie alebo vodné športy. Táto jednotka totiž znamená, že sú schopné odolať tlaku v 100 metroch hĺbky v laboratórnych podmienkach. Ale pokiaľ sa bavíme o jazere (alebo snáď mori), tam je tlak úplne iný. Ale... Huawei Watch Ultimate zvládajú nie 40, ale dokonca 100 metrov reálnej hĺbky, čo je u smartwatchu dosť nevídané.

Pokiaľ to chcete potvrdené aj papierovo, tak Ultimaty spĺňajú normu EN 13319 pre potápačské vybavenie. Tento model by pod vodou mal vydržať celých 24 hodín.

Jeden variant inklinuje k inteligencii, druhý ku klasike

Watch Ultimate sa vyrábajú v dvoch variantoch – jeden so strieborným puzdrom, modrou lunetou a titánovým ťahom a druhý šedý s tmavošedou lunetou, posadený na silikónovom remienku.

Prvé spomínané vo mne doslova vyvolávajú pocit klasiky. Kombinácia modrej lunety so strieborným zvyškom – skutočne krása pozerať. Až je trochu škoda, že tento variant netestujem. V balení dokonca nájdete aj predĺžený tmavomodrý remienok, ktorý je vhodný na potápanie a dostatočne dlhý, aby ste ho obopli okolo neoprénu.

Druhý je taký prízemnejší a pôsobí podstatne viac ako smartwatch. V balení nájdete predĺženú jednu časť remienka, opäť pre potápačov.

715,00 € (doručíme do 14.5.)

Na oboch puzdrách nájdete korunku v pravej vrchnej časti a dve tlačidlá. Ľavé tlačidlo slúži na spustenie expedičného režimu, pravé je konfigurovateľné, ale v základe otvára výber športových aktivít.

Celkovo sa mi Huawei Watch Ultimate dobre nosili, pretože si potrpím na pekné oblečenie a Watch Ultimate tak nejak ladia k čomukoľvek. Z hľadiska dizajnu nemám nič, čo by som mohol nejak skritizovať. Iba ak... Mrzí ma, že luneta nie je otočná. To by tomu dodalo ultra-klasický nádych. A tiež, že pomocou korunky sa nemôžem presúvať medzi widgetmi. To je ale niečo, čo by sa dalo vyriešiť aktualizáciou, tak uvidíme.

Luxus pokračuje aj u displeja

Keď pominiem, že displej má veľkosť 1,5" a rozlíšenie 466 x 466 pixelov, Huawei sa blysol novou technológiou LTPO. Používa totiž ako vždy AMOLED technológiu, ale teraz je displej schopný dynamicky meniť obnovovaciu frekvenciu na škále od 1 po 60 Hz. V praxi to znamená, že sa displej neustále neobnovuje, pokiaľ to zrovna nie je treba. Túto technológiu hojne využíva Samsung alebo Apple na svojich telefónoch, pretože šetrí batériu a životnosť displeja.

Páči sa mi, že sa Huawei podarilo roztiahnuť displej až k lunete, pretože niektorí výrobcovia (napr. Garmin) tam majú v okolí zbytočne veľký čierny rámček, ktorý len hyzdí celkový vzhľad. Jemnosť displeja je skvelá a nie som schopný rozoznať jednotlivé pixely. Používateľské prostredie krásne šviští a nepodarilo sa mi hodinky zastihnúť pri záseku. A to som sa fakt snažil.

Senzorová výbava sa rozrástla

Vo Watch Ultimate sú všetky senzory ako vo všetkých Huawei – akcelerometer, barometer, gyroskop, snímač tepovej frekvencie, pulzný oxymeter a magnetometer. Z hľadiska potápania ale pribudol snímač teploty a hĺbkomer. Pri outdoorových dobrodružstvách oceníte dvojpásmovú GPS, ktorá je schopná prijímať až 5 pozičných systémov.

Celkovo si posun v GPS pochvaľujem, pretože predsa len sa jedná o high-endový model od Huawei, tak je to skoro nutnosť. Jediné, čo ma mrzí, je nemožnosť nastavenia režimu snímania GPS. Proste buď všetko alebo nič. Konieckoncov, dvojfrekvenčný príjem všetkých satelitov je celkom náročný na batériu a niekedy by som chcel trochu pošetriť. Jediná cesta je aktivovať expedičný režim, kde sa dá interval znížiť aspoň na 15-90 minút. Ale čo keď chcem každú sekundu, ale len GPS? Nemožné.

Keď už som pri tom, tak celkovo mi prekáža, že nemám moc možností nastavenia. Nemôžem si nastaviť frekvenciu GPS, niečo sa nastavuje v aplikácii, niečo zasa v hodinkách. Zdá sa mi, že keby to zjednotili – buď všetko v hodinkách alebo v telefóne – je to omnoho jednoduchšie.

Výdrž batérie dosahuje až k dvom týždňom

Do väčšieho puzdra si mohli dovoliť narvať batériu s kapacitou 430 mAh, ktorá to v bežnom režime dotiahne až na 14 dní výdrže. Sám výrobca uvádza, že pri náročnejšom používaní sa doba skráti na 8 dní. Je dobré, že aj v režime Always-On, kedy hodinky zobrazujú minimálne čas, sa výdrž nijak rapídne nezníži. Celkovo výdrž ťaží pravdepodobne z toho, že displej používa technológiu LTPO, ktorá si upravuje obnovovaciu frekvenciu.

Páči sa mi, že pri výbere číselníka sa dokonca zobrazuje náročnosť daného číselníka. Často sa totiž stáva, že si niekto zvolí číselník, kde je hromada animácií a potom mu hodinky vydržia podstatne menej. Huawei to vyriešil tak, že na stupnici od 1 do 3 vyjadrí, aký veľký vplyv má číselník na výdrž. Za mňa dosť dobré.

Funkčne je to klasický Huawei, ale s príjemnou nadstavbou

Ultimate má dosť podobnú funkčú výbavu ako ich modely Watch GT 3. Hodinky teda merajú spánok, kroky, tepovú frekvenciu (každú sekundu), spálené kalórie, stres, okysličenie krvi, aktívne minúty a počet státí.

Čo je ale celkom neobvyklé, hodinky majú analýzu stuhnutia tepien. Meria sa to tak, že priložíte prst na pravé spodné tlačidlo a položíte ruku na stôl. Pravdu povediac je to dosť citlivé, takže sa mi to podarilo zmerať až na piaty pokus, kedy som si navlhčil prst.

Keď už sme u toho prikladania prsta na elektródy, Huawei Watch Ultimate meria aj EKG pomocou ktorého sú schopné odhadnúť fibriláciu siení.

Okrem toho hodinky merajú aj teplotu kože, ktorá by sa mala udržiavať ideálne medzi 32-34°C. Ale pravdu povediac, absolútne netuším, ako s informáciou o teplote kože mám naložiť. Dáva mi to asi zmysel hlavne z hľadiska spánku, aby som zistil, či mám komfortnú teplotu a teda aj dobrý spánok.

Veľmi zaujímavé sa mi zdajú aj zdravotné trojlístky. V čom to spočíva? Nastavíte si svoj zdravotný cieľ – väčšia relaxácia, zlepšenie spánku, zníženie krvného tlaku, regulácia hmotnosti ai. – a hodinky vám potom vytvoria plán, ktorý vám pomôže to dosiahnuť. Takže vám napríklad predpíšu počet krokov, spánok v rovnaký čas, "denný úsmev", atď. Pre niekoho, koho je ťažké motivovať, mi to príde naozaj dobré.

Jediný problém je, že sa to musí nastaviť v aplikácii a kedykoľvek plán chcem schváliť, tak ma to nepustí ďalej. Tento bug by vývojári mohli vyriešiť.

Ako sa Ultimate darí vo vode?

Poviem to rovno, nie som potápač. Potápam sa maximálne vo vani alebo na dovolenke v Chorvátsku so šnorchlom. Môžem ale povedať, že funkčná výbava na potápanie je dosť šikovná. Keď to porovnám s Descentmi od Garminu, je ešte trochu čo doháňať, pretože Garmin má vlastné čidlá na množstvo plynu v bombe, čo napríklad Huawei vôbec nemá. Dokážu sa ale potopiť do rovnakej hĺbky – 100 metrov.

Z potápacích módov tam nájdete – rekreačný ponor, voľný ponor, technické potápanie a ponor s prístrojom.

Ďalej si môžete zvoliť aký plyn používate, obtiažnosť ponoru, MAX PO2, limity tlaku, najnižšiu hĺbku, interval bezpečnostných zastávok, typ aj hustotu vody a spôsob upozornenia (zvuk / vibrácie / zvuk + vibrácie). Upozornenie je naozaj silné, aby ste ho cítili či počuli aj vo vode.

Počas potápania sa zobrazuje hĺbka, rýchlosť ponoru, čas, stav batérie, stav PO2, NDL a CNS. Na ďalšej obrazovke nájdete kompas, stopky a teplotu vody. Je fajn, že sa deaktivuje dotykový displej, aby sa vám zbytočne neprehadzovali obrazovky a ovládate to buď tlačidlami alebo korunkou.

Trocha dobrodružstva? Aktivujte si expedičný režim

Ľavým tlačidlom si môžete aktivovať expedičný režim, ktorý je predpripravený na to, že sa proste nestratíte.

Počas expedičného režimu sa zobrazuje vzdialenosť, čas, dátum, čas východu a západu slnka, vzdialenosť k najbližšiemu markeru, priemerná rýchlosť pohybu a tiež máte možnosť "Pridať marker". Tento marker slúži k tomu, že si podľa neho vytvárate kľúčové body na mape, ktoré vám pomáhajú s orientáciou v teréne. Vychádzate teda od stanu, tak si pridáte marker, dáte mu názov a ikonku. Prechádzate okolo peknej vyhliadky, tak si ju označíte a môžete sa na nej zastaviť pri ceste späť. Takto si môžete na trase vytvoriť ľubovoľný počet markerov.

Túto funkciu pred nedávnom predstavil Apple Watch Ultra a už tam ma nadchla, tak som rád, že sa Huawei snaží dohnať amerického soka.

Na ďalšej obrazovke nájdete barometer, kompas, pulzný oxymeter, svetlo a skratku do nastavení.

Jediná škoda je, že je podľa mňa tento režim využiteľný na kratšie výlety než niekoľko dní. Príjem signálu je tu najmenej 15 minút, čo sa mi zdá celkom málo. Nemôžem mať krátku "expedíciu" s rovnakými funkciami a kvalitným výkresom trasy?

Inak Watch Ultimate zvláda viacmenej každý bežný šport a pridali aj bežecké tréningové funkcie ako index bežeckého výkonu, týždennú tréningovú záťaž (odpočítava sa od kyslíkového deficitu vzniknutom pri tréningu) a index tréningu, ktorý porovnáva produktivitu tréningu a únavu. Poteší aj odhad doby regenerácie, predpoveď výsledkov na rôzne vzdialenosti a odhad VO2 Max.

Haló?

Zo smart funkcií asi najväčšiu radosť urobí možnosť telefonovania, kde nebol žiadny problém. Druhú stranu som počul krásne, ona mňa tiež. Dokonca som nemusel párovať hodinky znova ako handsfree zariadenie (čo sa často robí) a hovory išlo uskutočňovať hneď po spárovaní. Len podotýkam, že to takto fungovalo na mojom iPhone 13. Je možné, že iné telefóny to budú mať trochu inak.

Trochu som dúfal v možnosť otvorených odpovedí, pretože 1,5" displej si o to vyložene pýta, že by už zvládol aj klávesnicu, ale bohužiaľ. Neprídete ale o možnosť prednastavených odpovedí (iba Android).

Huawei ma stále trochu sklamáva v podpore aplikácií tretích strán. Alebo skôr... Ono to tam vôbec nie je. Neviem, či je to tým, že hodinky sú ešte teplé z továrne, ale v aplikácii Huawei Health nemám možnosť pridať si aplikácie, ale len číselníky. Podľa všetkého by k tomu mala slúžiť aplikácia AppGallery, ktorá by sa mala ponúkať v aplikácii Zdravie Huawei, ale nič také tam nemám.

To je ale problém, pretože pokiaľ Huawei nebude mať slušný market, nebude schopný dotiahnuť značky ako Apple nebo Samsung. Hodinky proste raz výjdu z továrne a funkčne "zamrznú". Výrobca môže jedine vylepšiť hodinky pomocou aktualizácie, ale ten proste nemá priestor, aby vytváral milióny aplikácií pre každý model.

Zo smart funkcií tam nájdete ešte kalendár, budíky, stopky, nájsť môj telefón, diaľkovú spúšť a ovládanie hudby z telefónu.

Aký je Huawei Watch Ultimate v kocke?

Dizajnovo? Perfektný. Funkčne? Skvelý. Otázkou je ale cena. Huawei doteraz nikdy nepredstavil hodinky pohybujúce sa svojou cenovkou okolo tisíc euro. Áno, jeden argument je, že dostanete doposiaľ nevídanú kombináciu materiálov – zirkónium, keramika, titán a zafír. To proste nemôžeme len tak prejsť. Ale... Oplatí sa to u smart zariadenia, ktoré za 3 roky bude "staré"?

Máme tu aj druhú stranu mince. Pokiaľ si kupujete exkluzívne spracovanie, často ho nekupujete racionálne, ale skôr emóciami. Také hodinky si kúpite, pretože môžete alebo ešte lepšie – pretože chcete.

Chcete mať hodinky z luxusných materiálov, trochu s nimi pomachrovať a nehovorte, že nie. A Huawei Watch Ultimate sú naozaj prémiové, krásne a ešte ponúkajú poriadnu vodeodolnosť a doposiaľ nevídané funkcie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Štefanpred 161 dňami, reagovať
chcem sa opýtať na párovatelnosť hodiniek huawei watch ultimate expedition black s inými mobilnými zatriadeniami , ako napríklad samsung ? uvažujem nad ich kúpou
Dominik Hokpred 161 dňami
Zdravím, Štefane. Párování je lehce složitější, jelikož si musíte stáhnout aplikaci AppGallery přímo z webových stránek Huawei a tam poté stáhnout Huawei Health (nenajdete ji na Google Play). Není to ale nic složitého.
Štefanpred 161 dňami
Dominik Hok -doteraz som použival Huawei talk band B3 lite, takže aplikáciu mám , len chcem vedieť či nebude mrznuť, alebo tak nejako, lebo už som ich mal vyhliadnuté, aj som ich začal riešiť, ale v predajni mi bolo povedané, že môže byť problém s párovaním hodiniek s mobilom samsung
Matěj Urbaczkapred 159 dňami
Zdravím, Štefane. Párování ani synchronizace se Samsungem není problém. Mám to vyzkoušené osobně.:-)
Štefanpred 159 dňami, reagovať
Matěj Urbaczka ako dlho ich používate, nemá výpadky párovania?
Matěj Urbaczkapred 159 dňami
Se Samsungem jsem měl spojeno nespočet chytrých hodinek od Huawei a nikdy jsem neměl problémy ani výpadky.

Hodinky zmienené v článku

715,00 € (doručíme do 14.5.)