» Blog » Ingersoll

Tri "povedomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inšpiráciu?

Tagy: Sprievodca výberom | Ingersoll | Dámske | Pánske | Klasické | Fashion | Tradičné

Eliška Měrková | 6.12.2023 | 4 MIN

Videli ste ich už niekedy predtým? Hodinky Ingersoll ponúkajú mnoho osobitých a originálnych dizajnov. Zdá sa však, že tri modely sa dostali do nemilosti svojich slávnejších hodinárskych súčasníkov. Pozrime sa, spoznali by ste ich inšpiráciu?

(1) Ingersoll Catalina – Nautilus alebo Royal Oak?

Modely Catalina sú jednoznačne najvýraznejším kúskom z kolekcie Ingersoll. A nie je to preto, že by boli obzvlášť nápadité, komplikované alebo honosné. V skutočnosti, ak sa pozriete na ponuku tejto dnes už skôr módnej značky, minimalistické Cataliny sú pravým opakom toho, čo bežne ponúka.

Nejsou sice přímou kopií dvou slavných modelů, ale inspirace je znát.

Možno nie sú priamou kópiou dvoch slávnych modelov, ale inšpirácia je jasná.

Puzdro z nehrdzavejúcej ocele a integrovaný náramok sú na túto cenovú kategóriu viac než dobre spracované a strojček zabezpečuje známy strojček Seiko NH35. Čo je však na nich najdôležitejšie? Nápadná podobnosť s hodinkami, ktoré netreba predstavovať.

Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Zdroj: www.monochrome-watches.com/

Veľké, odvážne a s hranatým dizajnom ako nikdy predtým – takto boli v 70. rokoch vnímané jedny z najslávnejších hodiniek všetkých čias. Hodinky Audemars Piguet Royal Oak prišli v roku 1972 a Patek Philippe Nautilus v roku 1976.

Zdroj: monochromewatches.com

Zdroj: monochromewatches.com

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Dnes tieto dve ikony pozná celý svet. A to doslova – často ich spoznávajú aj ľudia, ktorí nemajú k hodinkám nijako zvlášť blízko. Zaujímavé však je, že práve tieto hodinky pomohli formovať pojem "ikona" v hodinárstve.

Dalo by sa povedať, že v 70. rokoch 20. storočia zberateľstvo hodiniek neexistovalo. Aspoň nie v takej podobe, ako ho vnímame dnes. Hodinky boli vnímané najmä ako funkčný nástroj zobrazujúci čas (o to viac, keď trh začali zaplavovať cenovo dostupné ázijské kvartové hodinky). Dizajnér a umelec Gérald Genta, ktorý bol zodpovedný za legendárne návrhy, tento koncept doslova nenávidel a snažil sa do problematiky vniesť nový pohľad – posun od funkcie k forme. A podarilo sa mu to. Vtipné je, že Genta údajne navrhol hodinky Royal Oaky len za päť minút.

Patek Philippe Nautilus v barvě

Patek Philippe Nautilus vo farbe "Tiffany", ktorý spustil módnu lavínu roku 2023.

Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda
18.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda

(2) Ingersoll The Herald – Patek Philippe Calatrava Skeleton

Značke Ingersoll dominujú pútavé skeletony. Vysoký lesk a nápadné ornamenty zvádzajú pohľad každého zákazníka, ktorý len letmo prebehne okolo vitríny. Jeden konkrétny odvážny model však žiari aj medzi kamienkami Ingersoll ako sklo: The Herald.

Fotogaléria pánskych hodiniek Ingersoll – Raj pre milovníkov odhalených strojčekov
9.9.2022 - Agáta Vřeská
Fotogaléria pánskych hodiniek Ingersoll – Raj pre milovníkov odhalených strojčekov

Hodinky pôsobia akosi jemnejšie, rafinovanejšie než zvyšok kolekcie. Dôraz sa kladie na zdobenie ciferníka a mostíky automatického strojčeka, typ náramku zodpovedá celkovej koncepcii a použitie ružového zlata PVD asi nie je náhoda...

Práve v ružovom zlate značka Patek Philippe vyrobila honosné hodinky Calatrava Skeleton, ktoré ohlásili svoj príchod v roku 2017. Jeho takmer kontroverzná honosnosť bola predmetom diskusií – pre koho sú vlastne takéto hodinky určené?

Zdroj

Zdroj: https://www.ablogtowatch.com

Nepochybne skôr pre podušku v trezore než pre zápästie. Cenovka okolo 2,5 milióna korún vypovedá o celkovom pocite z hodiniek. Ručné gravírovanie je dôkladné, zložité a hlavne špičkové. Vyžiadalo si tiež približne 130 hodín práce (viac ako tri týždne).

Zdroj: https://www.patek.com

Zdroj: https://www.patek.com

Porovnávať to s hodinkami za doslova zlomok ceny je bez preháňania drzé. Ale inšpirácia je inšpirácia, nech si ju predstavíte akokoľvek. A Ingersoll ponúka cenovo dostupnú alternatívu pre tých, ktorí občas radi podľahnú hodinkám, ktoré sa nedajú prehliadnuť.

Príbeh značky Ingersoll – Od hodiniek, ktoré preslávili dolár až po súčasnosť
27.7.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Ingersoll – Od hodiniek, ktoré preslávili dolár až po súčasnosť

(3) Ingersoll The Challenger – Richard Mille

Hranaté puzdrá a dynamický, moderný dizajn. Má to jednoducho drive. Takzvané "náramkové strojčeky", ktoré vidíte napríklad na zápästiach mnohých jazdcov Formuly 1, vyrába spoločnosť Richard Mille. A robí to veľmi špecifickým, rozpoznateľným a pre mnohých neodolateľným spôsobom. Napríklad pre Ingersoll – model Challenger nesie jasné charakteristické znaky.

Vrstvený skelet v robustnejšom puzdre teda nemusí byť len pre milovníkov rýchlej jazdy. Je to výrazný a nebojácny koncept, ktorý sa hodí na zápästie podobne sebavedomého muža.

https://www.richardmille.to

Richard Mille RM 61-01. Zdroj: https://www.richardmille.to

Hodinky Richard Mille sú známe svojím avantgardným dizajnom, kvalitným remeselným spracovaním a používaním najnovších materiálov a technológií. Značka spája tradičné švajčiarske hodinárske techniky s inžinierstvom a modernou estetikou. A zároveň sú pre väčšinu populácie cenovo nedostupné.

Richard Mille stál vzorom nielen pre Ingersoll. Za zmienku tu stojí napríklad americký model Invicta – S1 Rally Diablo. Invicta si často robí veci po svojom a svojsky. V niektorých modeloch je však inšpirácia zjavnejšia ako v iných.

Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...
24.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...

Invicta S1 Rally Diablo recenzia – Diabolská jazda
8.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally Diablo recenzia – Diabolská jazda

Napadajú vám nejaké iné hodinky, ktoré vám niečo pripomínajú? Neváhajte sa o ne podeliť v komentároch. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku