» Blog » Invicta

Ani Walt Disney neveril, že si niekto kúpi hodinky s Mickey Mousom. Invicta dodnes dokazuje opak

Tagy: Predstavenie | Invicta | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 25.3.2020 | 7 MIN

Prvé hodinky s Mickey Mousom prišli v dobe svetovej hospodárskej krízy. Veselého myšiaka na plátne kín síce ľudia milovali, ale ani Walt Disney vtedy neveril, že by niekto chcel pôvodne vojenské hodinky s obrázkom jeho myši. Nie len súčasné modely s Mickey Mousom od Invicty sú ale dôkazom, že sa vtedy Walt poriadno splietol.

Priznám sa, že keď som na jeseň 2019 v našom magazíne želala Mickeymu všetko najlepšie k jeho 91. narodeninám, ani mi nenapadlo, že príbeh jeho prvých hodiniek je rovnako zaujímavý ako ten o zrodení myšiaka samotného.

Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov

Vrátiť sa k tejto ikone ma inšpirovali aktuálne modely s Mickey Mousom od Invicty, na ktoré sme v Hodinky-365 získali nové exkluzívne práva. Povedzme si ale na rovinu, že nie sú pre každého. A za nejakých osem tisíc nie jeden zváži, či hodinky s Mickey Mousom fakt potrebuje.

Takže ma napadá otázka, ako je možné, že sú hodinky s kreslenou myšou obľúbené už po desiatky rokov, vyrába ich celá rada uznávaných značiek a fanúšikovia či zberatelia sa môžu pretrhnúť, aby chytili do svojej pasce to či ono prevedenie?

Pre niekoho vyhodené peniaze, pre iných splnený sen. Ako to, že sú hodinky s Mickey Mousom tak populárne už skoro 90 rokov?

Odpoveď nepoznám, ale možno je to jednoduché - Mickey a Minnie nás proste bavia, a pohľad na hodinky s nimi vyvoláva mimovoľný úsmev. Rovnako ako v dobe ich vzniku...

Hodinky s postavičkou, ktorá ani hodinky nenosí?

Nápad na postavičku rozvernej myši prišiel k Waltovi Disneymu cestou vlakom v roku 1928, päť rokov potom, čo založil vlastné štúdio. Vďaka cennej lekcii od svojho bývalého distribútora Charlesa Mitze z Universal Picture už dobre vedel, aké dôležité je mať na autorské kresby licenčné práva. A pre Mickeyho, ktorý pomohol bratom Disneyovým späť na nohy, to platilo dvojnásobne.

Od chvíle, kedy bol Mickey Mouse predstavený svetu, sa jeho filmom darilo. Aj tak ale potrebovali bratia Disneyoví pre svoju spoločnosť finančnú zálohu. Logickým krokom teda bolo ponúknuť obchodné práva na Mickeyho, čo by súčasnú celebritu. Našťastie ich osud zviedol dohromady s obchodníkom, ktorý mal geniálny nápad: vyrobiť prvé hodinky na svete s kreslenou postavičkou - Mickeym.

Americký obchodník ponúkol za práva Mickeyho 300 dolárov. A Walt Disney vtedy potreboval 300 dolárov... Tak sa dostal myšiak na ceruzky, cereálie aj hodinky...

Tým obchodníkom bol Herman "Kay" Kaman, ktorý bol rodeným predajcom a s kreslenými postavami už mal skúsenosti. Mohol navrhnúť akýkoľvek produkt, ale videl potenciál práve v hodinkách. Písal sa rok 1932, náramkové hodinky sa iba nedávno začali hromadne presadzovať u verejnosti a prísť s detským motívom bol rozhodne odvážny krok.

Kay Kaman (vlevo) a Walt Disney; foto: D23.comKay Kaman (vľavo) a Walt Disney; foto: D23.com

Sám Walt Disney nápadu moc neveril a o hodinkách s jeho myšou prehlásil: „To sa nebude predávať." Kay Kamen si bol ale istý a hľadal firmu, ktorá by hodinky s Mickey Mousom mohla vyrobiť. A rovnako ako Mickey pomohol Disneymu, mal jeho úsmev od ucha k uchu nevedomky pomôcť ďalšej spoločnosti.

Hodinky, ktoré zachránili krachujúcu firmu

Ideálneho kandidáta našiel Kaman v Ingersoll-Waterbury. Pokiaľ sa pohybujete v hodinkových vodách a občas sa potopíte aj trochu hlbšie, možno ste toto meno už zachytili.

Spoločnosť Ingersoll bola založená bratmi Ingersollovcami v roku 1892. Prišla na trh s hodinkami Yankee, ktorým ale nikto nepovedal inak než „dolárové hodinky“. Boli to doslova hodinky, ktoré stáli 1 $, čo ich robilo najdostupnejšími v tej dobe a prvé, ktoré stáli jeden jediný dolár. Hodinky, ktoré preslávili dolár, dodávala Ingersollu spoločnosť Waterbury Clock Company, s ktorou mala výhradnú zmluvu.

Reklama na dolarové hodinky Yenkee od Ingersollu - hodinky, které proslavily dolarReklama na dolárové hodinky Yenkee od Ingersollu – hodinky, ktoré preslávili dolár

Pre predstavu, do roku 1900 vyrábala Waterbury pre Ingersoll 3 500 000 dolárových hodiniek ročne a celkom ich Ingersoll predal okolo 40 miliónov!

Behom prvej svetovej vojny vytvoril Ingersoll v spolupráci s armádou tiež vojenské hodinky, po vojne ale prišla recesia, ktorá v roku 1921 priviedla Ingersoll ku krachu. Waterbury Clock Company, ktorá bola pôvodne dodávateľom, kúpila Ingersoll o rok neskôr. Sama sa ale neskôr v dôsledku hospodárskej krízi 30. rokov dostala do finančných problémov. Zhruba v tú dobu sa objavil Kay Kaman s ponukou na vytvorenie prvých hodiniek s kreslenou postavičkou v histórii - prvé hodinky s Mickey Mousom. A firmu to zachránilo pred krachom.

Tie úplne prvé stáli 3 doláre

Prvá sada chlapčenských hodiniek s Mickey Mousom bola predstavená v roku 1933 na výstave „Century of Progress“ v Chicagu. Šlo o náramkové aj vreckové hodinky. V oboch prípadoch hodiny a minúty ukazovali ruky Mickeyho a v subdiále na šiestej hodine sa honili traja Mikimausovia, ako ubiehali sekundy.

První náramkové hodinky s Mickey Mousem; foto: iCollector.comPrvé náramkové hodinky s Mickey Mousem; foto: iCollector.com

Náramkové hodinky stáli 3,25 $ (neskôr znížené na 2,95 $), kapesné stáli 1,50 $. A ukázalo sa, že Kay Kaman mal pravdu: svet uprostred kríze potreboval presne toto - veselé hodinky, ktoré pri pohľade na čas zdvihnú náladu.

Stali sa predajným hitom, a to doslova za noc. Vďaka motívu, ktorý verejnosť milovala a nízkej cene sa predávali po tisíckach; v jednom newyorském obchode sa za jeden deň predalo 11 tis. kusov, za dva roky od zahájenia výroby si ich kúpilo 2,5 milióna ľudí a v roku 1957 sa slávil 25. miliontý predaný kus.

Hodinky s Mickey Mousem se staly prodejním hitem. Doslova přes nocHodinky s Mickey Mousom sa stali predajným hitom. Doslova cez noc; foto: propertyroom.com

A nie len v Amerike znamenali úspech. S mierne upraveným designom sa vyrábali aj v Anglii, hovorilo sa im „Balloon trousers Mickey“, podľa výrazne nafúknutých nohavíc. Spoločnosť (mimochodom neskorší Timex) vyrábala hodinky do 50. rokov, kedy výrobu prerušila. Znovu sa k nim vrátila v 60. rokoch. Opatrne zaradila tiež hodinky s Minnie a kedy sa ukázali ako dobrý nápad, získala Minnie vlastnú kolekciu pre dievčatá. Neskôr na trh prišli aj batériové a vodeodolné hodinky s Disney postavami. V rôznych designoch sa vyrábali až do doku 1971, kedy Ingersoll-Waterbury (Timex) výrobu hodiniek s Mickey Mousom ukončil.

Expanzia hodiniek s hlodavcom medzi kontinentami

Štafetu prevzala spoločnost Elgin, resp. jej divízia Bradley Watchmakers, a to až do roku 1987, kedy pokračoval Lorus. A asi viete, kam to smeruje. Hodinky s Mickey Mousom sa potom objavili u mnoho značiek - Fossil, Helbros, ale aj japonského Seika. Dodnes nájdete i mikimausové hodinky pod značkou Ingersoll (odnož pôvodnej spoločnosti, ktorá bola v 30. letech predaná a pokračovala ako samostatná značka), svoje si vyrába aj Citizen, Swatch či Invicta.

A tak sa zdá, že aj v dobe, kedy môžeme mať hodinky s čimkoľvek, na čo si len spomenieme, Disneyho motív zostáva. Dokonca aj v Apple Watch si môžete nastaviť, aby vám čas ukazoval práve Mickey. A hodinky so svojim maskotom predáva aj Disney. Naviac sa okolo hodiniek s Mickeym vytvoril akýsi kult zberateľov a nadšencov. Schválne, koľko príspevkov nájdete na Instagrame pod #mickeymousewatch.

Invicta a jej Mickey a Minnie Mouse

Jedným zo zmienených úspešných výrobcov hodiniek s Mickeym a Minnie patrí Invicta. Tá chŕli modely s Mickeym nepretržite a vlastne to bola ona, kto ma k Mickeymu a jeho hodinkám doviedol.

Invicta  je známa výraznými proporciami svojich hodiniek a tiež spoluprácou s obľúbenými značkami. Napríklad Marvelovské špeciálky alebo hodinky inšpirované postavami zo Star Wars sa u nás zvyčajne dlho neohrejú.

Fotogaléria Invicta Star Wars – Invicťácke impérium vracia úder
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria Invicta Star Wars – Invicťácke impérium vracia úder

Marvel vs. DC Comics – fotogaléria komiksových hodiniek Invicta
9.2.2021 - Dominik Hok
Marvel vs. DC Comics – fotogaléria komiksových hodiniek Invicta

Na hodinkách s Mickeym (a Minnie) začala Invicta pracovať s Disney štúdiom v roku 2016, aby stihla pripraviť modely k Mickeyho deväťdesiatinám. Ukázalo sa, že je to dobrý marketingový ťah, a to aj napriek tomu, že hodinky od Invicty nestoja zrovna tri doláre.

Technické parametre sú možno u hodiniek s kreslenou postavičkou sekundárne, ale aj vzhľadom k cene si zmienku zaslúžia. Z materiálov volí Invicta klasickú chirurgickú oceľ, a u mnohých nechýba farebná PVD úprava. Niektoré majú typické znaky potápok, a zodpovedá tomu aj  vodeodolnosť 200M, málokedy sa ale stretneme s menšou hodnotou než 100M, čo je pre módne hodinky paráda.

Invicta vsádza na kvalitné prevedenie a zvýšenú vodeodolnosť. Naviac sú všetky modely limitované

Sklíčka volí Invicta minerálne, alebo presnejšie v úprave Flame Fusion, teda so zafírovou vrstvou, ktorá sa nepoškriabe tak ľahko ako bežný minerál. A pokiaľ sa u hodiniek stretneme s luminiscenciou, ide o fotoluminiscenciu Tritnite.

Pod číselníkom s Mickey Mousom bežia ako batériové, tak aj mechanické stojčeky, záleží teda čo oceníte práve vy. U cielene dámskych modelov Disney nájdeme tiež často osadenie zirkónmi. A dizajn? Ten je skrátka invictovský – výrazný, svojrázny, ale nikdy nie nudný.

Možno sú hodinky s Mickeym len prežitkom. A mnohí nad nimi nechápavo krútia hlavou. Pre iných, ale můžu byť splneným snom. A hodinky s Mickey Mousom ich naplňujú už skoro 90 rokov. A vedeli ste, že novelista Dan Brown dal na zápästie svojej postave Roberta Langdona práve hodinky s Mickey Mousom? To aby nezabudol byť v srdci stále mladý...

Většina modelů je unisexových, všechny jsou ale velmi hravé a nepřehlédnutelnéVäčšina modelov je unisexových, všetky sú ale velmi hravé a neprehliadnuteľné

A pre pravých fanúšikov Mickeyho má Invicta za ušami ešte jednu čerešničku – Mickeymousovský kufor na hodinky Invicta.

Nie je to vaše gusto? Pozrite sa na ostatné kufre Invicta.

Invicta Disney s Goofym recenzia – Hodinky pre pravých pohodárov
2.5.2022 - Eliška Měrková
Invicta Disney s Goofym recenzia – Hodinky pre pravých pohodárov

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku