» Blog » Invicta

Invicta miesto Rolexiek? To predsa nemôže byť dobré...

Tagy: Recenzie | Invicta | Klasické | Fashion | Potápačské

Agáta Vřeská | 24.11.2020 | 6 MIN

Poznáte to príslovie "nie som taký bohatý, aby som si mohol dovoliť kupovať lacné veci"? Jeho význam občas človeku dôjde, až keď si kúpi nejakú čačku len preto, aby ušetril pár eur. Toto nie je dobrý začiatok článku o hodinkách Invicta Pro Diver, že? Lenže keď sa pozeráte na takmer vernú kópiu Rolex Submariner, ktoré nestoja ani dve stovky, napadne vám všeličo. Presnejšie otázka, či sú Pro Diver od Invicta vlastne dobré hodinky ...

Rolex Submariner patria medzi najikonickejšie potápačské hodinky. Nemá zmysel o tom nejako dlho debatovať. Nejde len o meno, historické väzby, ale o samotný dizajn, ktorý jednoducho vyhral nad stovkami iných.

Prinášajú uspokojenie, ako máloktoré iné. A akonáhle sa hodinkám začnete len trošičku viac venovať, práve na tento prepracovaný dizajn skôr alebo neskôr (skôr to prvé), narazíte. A potom vám dôjde, že je to presne to, čo "nutne potrebujete". Niektorí z vás ale budú po vynásobení sumy v eurách nemilo prekvapení, že si novo vysnívané Rolexky nemôžu dovoliť bez toho, aby zapredali orgány na čiernom trhu.

Nádherné Rolex Submariner 116613LN v kombinaci oceli 904L a 18kt zlata. Cena: 13 400. Dolarů.

Nádherné Rolex Submariner 116613LN v kombinácii ocele 904L a 18 kt. zlata. Cena: 13 400 dolárov.

Nezostáva teda než začať pátranie po alternatíve. Také, ktorá bude dosť dobrá za cenu, ktorú si môžete dovoliť a v kvalite, ktorá vám bude robiť radosť aj za týždeň.

Na svojej ceste najskôr stretnete štajnovské Ocean One (a ak ste pre swiss hnutia, môže to byť dobrá voľba), a neminú vás práve Pro Diver od Invicty. Keď ale začnete zisťovať, čo je Invicta zač, najskôr zistíte, že táto značka je kontroverznejšie než kdejaké politické rozhodnutia ... Možno vás aj niekoľko "erudovaných" komentárov na fórach o hodinkách zneistí natoľko, že Invictu ako celok zavrhnete skôr, než si vytvoríte vlastný názor.

Invicta Pro Diver 8927OB v oceli 316L s PVD v barvě žlutého zlata. Cena: 4 890. Korun.

Invicta Pro Diver 8927OB v oceli 316L s PVD vo farbe žltého zlata. Cena: 4 890 českých korún.

Keď sa ale prehryziete cez šupku predsudkov, hrubú ako zlaté stránky, môžete objaviť pár kúskov, ktoré nielen, že nevyzerajú ako ázijská bižutéria, ale ich cena rozbliká pátrací majáčik. Že by dostupné divery aka Submariner? Áno, lenže je tu stále hlodajúca otázka: pôjde o dobrú kúpu?

Mrknite na našu video recenziu.

Variácie na Sub: trhovisko, ale bez čačiek

Aj keď množstvo variantov, ktoré Invicta vo svojom katalógu ponúka, pripomína skôr trhovisko, treba uviesť na pravú mieru, že nejde o brak z Alíku.

Tvar indexov, nezameniteľné mercedes rúčky a koniec koncov aj tvar puzdra prezrádza, čo stálo na piedestáli ako predloha. Áno, podobnosť so Submariner je až pozoruhodne nápadná. Je to dôvod, prečo si ich všimnete, ale aj niečo, čo je im vyčítané. S tým ale musíte počítať, keď už sa rozhodnete zakotviť u akejkoľvek značky, ktorá nemá kráľovské meno.

Zdiaľky by si netrénované oko mohlo Invicty dokonca pomýliť. Ale perute na číselníku a v podarenom detaile na sekundovke namiesto korunky pripomínajú, že v skutočnosti nosíte značku s históriou paradoxne dlhšou, než je tá rolexovská.

Spracovanie je samozrejme neporovnateľné. Ale súčasne je to jedna z (minimálne dvoch) vecí, ktorá vás u Invicta Pro Diver skutočne prekvapí. Leštené puzdro s brúseným plochami vyvoláva rozhodne príjemné pocity. A rovnaké pochvaly sa dostane aj náramku (zvlášť u oyster) s plnými článkami, hoci horšími koncovkami.

Kvalita zpracování – zvlášť vzhledem k ceně – je víc než překvapivá.

Kvalita spracovania – zvlášť vzhľadom k cene – je viac než prekvapivá.

Tažko nájsť niečo, čo sa dá skutečne vyčítať vzhľadom k ich cene. A ťažko im v tomto hľadať konkurenta.

Čo je vo vnútri a za ako dlho to prestane fungovať?

Prvá z dvoch vecí, ktoré vás u Pro Diver prekvapí už poznáte. Tou druhou je pohyb, ktorý nájdete vo vnútri. Ide o NH35, japonský strojček, ktorý nevyrába nikto iný ako Seiko. Pod týmto označením ho predáva tretím stranám, ale vlastne ide o ébauche jeho vlastného 4R35, ktorý stretávame v súčasných Prospexoch základnej zostavy, ako sú napríklad Samuraje.

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Je to odskúšaný ťahúň s 41 hodinami rezervami chodu, ktorý je priateľský, keď dôjde na prípadné opravy, beží na 21600 polokmitoch za hodinu a okrem viditeľného dátumu poteší možnosťou ručného náťahu. Rozhodne by ste nepovedali, že ide o lacnejšieho príbuzného. Doplním, že nechýba ani obojstranný náťah (áno, je tam Magic Lever), hacking či ochrana Diashock.

Mechanické pro Divery běží na japonském automatu NH35A. Kompletace probíhá sice v Malajsii, ale vývoj má na svědomí Seiko.

Mechanické Pro Divery bežia na japonskom automate NH35A. Kompletácia prebieha síce v Malajzii, ale vývoj má na svedomí Seiko. Invicta pridala vlastný rotor v typickej žltej.

Jedna z veľkých chýb mnohých (nielen začínajúcich) hodinkáro je, že vidí v pohybe pri výbere mechaník to hlavné. A zabudnú vidieť hodinky ako celok. Spracovanie, dokončenie, číselník, ako sadnú práve na ich ruky. Ale rovnako veľkou chybou by bolo pri rozhodovaní strojček vynechať. Pretože ak kupujete mechaniku, s ktorou sa chcete viac radovať ako trápiť, na strojčeku setsakra záleží. NH35 nemá žiadne zložité komplikácie, zdobenie ani rezervu, ktorá vyráža dych, ale odvádza dobrú službu.

Odpoveď na otázku, kvôli ktorej čítate tento článok

Sú to dobré hodinky? Mám (si) ich kúpiť? Nebudú na smiech?

Kým u niektorých megalomanských hodinkových "projektov" Invicty mám úprimne problém s čistým svedomím pritakať, tu argumenty prevažujú. V pomere cena kvalita ide o poprednú priečku hitparády (Sub)náhradníkov. A dosť možno aj víťaza, ak do nich chcete vraziť čo najmenej.

Keď to zhrnieme, máme tu verne napodobený dizajn, kvôli ktorému ich vlastne chcete. Kvalitu spracovania v tejto cenovej kategórii musí oceniť aj zaprisahaní odporcovia tejto nekonvenčnej značky. A vo vnútri sa ukrýva japonské (hoci v názve nepriznané) Seiko.

Veľa vecí, samozrejme, nebude perfektných. Strojček je možno od Seika, ale luminiscencia je na hony vzdialená kvalite, na akú sme zvyknutí u LumiBrite. Tiež to nie sú certifikované potápky. Ale tých 200 metrov vodeodolnosti, skrutkovacia korunka i dienko hodiniek niečo znamenajú. Takže ak nezabudnete tú korunku zaskrutkovať, smelo do vody. A ak sa snáď niekedy zapíšete na PADI kurzy, tak si jednoducho vezmete iné.

K LimiBrite nebo snad Chromalight to má intenzitou i výdrží hodně daleko. Ale lumi tam je, ne že ne.

K LumiBrite alebo snáď Chromalight to má intenzitou i výdržou veľmi ďaleko. Ale lumi tam je, nie že nie.

Aby to nebola len polemika bez odpovedí: Sú to dobré hodinky? Áno, a za tú cenu dokonca skvelé. Mám (si) ich kúpiť? To už je na vás. Nebudú na smiech? To záleží, komu sa s nimi pochválite.

A potom je tu ešte ten pranierovaný Quartz

Ukojenie uvedomením, že presne tento dizajn je to hlavné, čo vás núti prechádzať katalógy a predajné fóra, možno ste úplne zabudli vnímať, na akej frekvencii beží strojček alebo koľko má kameňov. V tomto bode by nebolo márne sa zamyslieť, či do svojej zbierky nezaradiť skôr Pro Diver v quartzi.

Nudiť vás výpočtom, aký má batériový (mimochodom tiež japonský) strojček výhody, budem až v niektorom inom článku. Pre moje pokojné spanie plne postačí, keď venujem riadok zmienke, že quartz je rovnako dobrý ako mechanika –  na rukách správneho majiteľa, ktorý vie, čo chce. Nenechajte sa vyviesť z mier rýpalmi, ktorí budú tvrdiť, že to nie je dosť dobré. Tí istí budú určite tvrdiť, že keď už ste chceli japonský strojček, mali ste si rovno zaobstarať Seika…

A to hovorím ako seikoholik.

Hĺbavý záver

Táto podoba Invict je pre mňa milým prekvapením. Kdejaká značka si môže napísať, že ide o kvalitné, ale dostupné hodinky, ale až keď ich máte v ruke, majú tie slová váhu.

Na rovinu, ak chcete Rolexky, neuspokojte sa s Invictou. Bude vás to hlodať. Ale ak viete, že na kráľovský dvor sa rovnako nedostanete, zato vás dostal ten ponorkový kukuč, Pro Diver sú skvelým prírastkom do zbierky hodinkového nadšenca.

Mimochodom, pokiaľ Pro Divery zvažujete (alebo už ich dokonca máte), môžu vás zaujať aj kufre Invicta, do ktorých si svoje hodinky sem tam odložíte.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší
149 € nedostupné
Limitovaná edícia 7777 ks
219 € nedostupné
149 € nedostupné
179 € nedostupné
219 € nedostupné
149 € nedostupné
149 € nedostupné
149 € nedostupné
149 € nedostupné
159 € nedostupné
149 € nedostupné
159 € nedostupné
159 € nedostupné
160 € nedostupné
159 € nedostupné
160 € nedostupné
160 € nedostupné
149 € nedostupné
169 € nedostupné
159 € nedostupné
149 € nedostupné
181 € nedostupné
181 € nedostupné
179 € nedostupné
181 € nedostupné
181 € nedostupné
179 € nedostupné
224,00 € nedostupné
149 € nedostupné
149 € nedostupné
129,00 € nedostupné
149 € nedostupné
138 € nedostupné
138 € nedostupné
149 € nedostupné