» Blog » Invicta

Invicta S1 Rally – Pre chlapov s benzínom v krvi

Tagy: Sprievodca výberom | Invicta | Pánske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 26.11.2020 | 7 MIN

Ísť stále dopredu a vychutnať si každý okamih z jazdy. To je hlavnou myšlienkou kampane Invicty k modelovému radu S1 Rally. Tieto slová sú ohromne priliehavé. Keď sa totiž na hodinky S1 pozriete, ako by ste v hlave započuli vrnenie motora a cítili omamnú vôňu benzínu a spálených pneumatík, ktoré eště pred chvíľou drhli o pretekársku dráhu a drali sa k víťazstvu. Spojenie s motošportom je tu zjavné. Tak sa im poďme spoločne pozrieť na kapotu.

Pôvodne švajčiarska Invicta započala výrobu hodinek pred viac ako 180 rokmi. Po mnohoročnej kríze súvisiacej s japonskou vlnou lacnejších quartzových hodiniek sa však v roku 1991 nechala odkúpiť americkou spoločnosťou a zmenila ako sídlo, tak filozofiu. Stále sa drží vyšľapanej cesty dobrého remeselného spracovania, tentokrát však v extravagantnej forme. Odpútaním sa od tradičného designu si zavrela cestu k mnohým milovníkom klasických hodiniek. Súčasne sa ale trafila do čierneho u ľudí, ktorí preferujú originalitu, okázalosť a pompéznosť.

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

Pre svoj neopozeraný "megalomanský" štýl a inklináciu k nevšednej ozdobnosti sa Invicta stala takmer legendárna. Invicta je kontroverzná. Čo však nie je nechcený dôsledok, ale premyslený zámer, ale to by bolo na dlhšie rozprávanie, tak sa radšej pustíme na tento konkrétny rad.

Inšpirácia rýchlou jazdou zrodila pretekárskych šampiónov v podobe hodiniek

Invicta po roku 2000 započala kariéru limitovaných edícií (najslávnejšia je tá s Mickey Mousom) a modelových radov s originálnymi námetmi. Tým sa dostávame k radu S1 Rally.

Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov
12.3.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria hodiniek Invicta Disney s Mickey Mousom – Húf ikonických myšiakov

Keď na medzinárodnom autosalóne v roku 2002 predstavila menom rovnaká britská automobilka Invicta Car Company kultový osemvalec S1, medzi oboma Invictami to už dávno iskrilo. Bola to práve hodinárska značka, ktorá sa rozhodla časť vývoja športových áut S1 financovať. A tak nielen autá, ale aj hodinky pre milovníkov rýchlej jazdy boli na svete.

Napriek tomu, že v roku 2012 automobilka krachla, Invicta na svoje „pretekárske" hodinky nezanevrela a v roku 2018 predstavila novú kampaň, ktorou znova oživila prvotný odkaz radu S1 Rally.

Po novom sú S jednotky inšpirované tradíciou a energiou okruhu Formule 1, kráľovskou disciplínou automobilového športu. A keďže samotné slovo Invicta znamená „neporazený", musia aj hodinky nosiace toto hrdé označenie (a najmä tie s pretekárskou estetikou) vyvolávať pocit víťazstva a slávy. Zámerom hodiniek S1 je v nositeľovi vzbudzovať dojem moci a výkonnosti, ktorý ho bude sprevádzať i v bežnom živote. A to sa im podľa mňa celkom dobre darí.

Rad S1 Rally prehľadne

Tento článok slúži ako sprievodca celého modelového radu S1 Rally. Aby sme sa v tom ale úplne nestratili, pre prehľadnosť som hodinky rozdelila do troch kategórií podľa ich "stupňa extravagancie" a vybrala pár hlavných modelov na ukážku. Poďme sa teda pozrieť na tie S jednotky, ktoré svojim designom ešte toľko pozornosti nepútajú a na tie, ktoré naopak „klasicky nudnej" podobe hodiniek uháňajú ako formula.

Invicta – Prehľad modelových radov
16.4.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Prehľad modelových radov

1. S1, ktoré majú najmenej koní

Táto kategória je určená tým z vás, ktorí síce ste fanúšikovia rýchlych áut, ale zároveň nepotrebujete, aby to za vás hodinky nekompromisne vykrikovali do sveta. Preto som tu zaradila jednoduchšie chronografy s decentnejším sfarbením číselníku, puzdra i remienka.

Ako prvá ukážka poslúžia quartzové Invicta S1 Rally. Tie na prvý pohľad môžu pôsobiť takmer prepychovým dojmom, najmä vďaka masívnejšiemu oceľovému puzdru, ktoré je zdobené štrnásťkarátovým zlatom.

Foto: Hodinky-365.cz

Povznesenie v kancelárii zrejme nevyvolajú, ale spriaznenosť s motošportom a pompézny Invicťácky look im aj tak nič nevezme. Aj cez "jednoduchšie" spracovanie totiž prekypujú množstvom výrazných elementov v podobe športových prvkov (chronograf, luminiscencia a tachymetrická luneta, ktorá bola pre pretekanie pôvodne stvorená) a veľkých zlatých číslic pri okrúhlych indexoch. Dômyselný a celkom zábavný detail je umiestnenie loga S1 na pozícií indexového čísla 1.

Foto: Hodinky-365.cz

Priemerom určite patria medzi veľké hodinky (48 mm) a budú teda vyhovovať skôr pánom s mohutnejším zápästím. Remienok je z prešívanej kože a vďaka dierkovaniu poskytuje majiteľovi počas nosenia vetranie.

Dôkladné zameranie na detaily nás neopustí ani keď hodinky pootočíme a pozrieme na dienko. Na ňom nás zaujme doslovná symbolika loga radu S1 Rally zasadeného do vavrínového venca, ktorým boli v starovekom Grécku korunovaní víťazi športových udalostí.

Foto: Hodinky-365.cz

Pokiaľ by sa vám zlato žiariaca verzia moc nepozdávala, nezúfajte. Podobný model s chronografem totiž existuje i v umírněnější podobě. K dispozícii sú napríklad Invicta S1 Rally Men Quartz na oceli so sýtomodrým číselníkom.

Dizajn oživuje oranžová ručička stopiek a červené S1. Mňa veľmi zaujala vnútorná tachymetrická stupnica, ktorá bola pre pretekanie stvorená (zmeráte pomocou nej priemernú rýchlosť).

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Najšportovejší variant S1 Rally Race Team 30086 potom dostal husto perforovaný silikónový remienok a pretekárske pruhy cez číselník.

A týmto modelom pomaly prechádzame k ďalšej kategórii.

2. Keď Invicta dupne na plyn

Do druhej kategórie som zaradila tie modely, ktoré sa téme pretekania približujú veľmi verne... veď tie hodinky vyzerajú ako malé formule. ;) Majú pestrofarebný hravý design a v hodinkovom svete sú rozhodne jedinečné.

Hodinky S1 Rally Diablo 37797 sa chvália diabolskými hranami, japonskými (Seiko) vnútornosťami pod kapotou a detailmi, ktoré musia byť pre automobilových nadšencov ako stvorené. Vysoké oceľové puzdro, štruktúrované výstupky po bokoch a priemer 53 mm z nich robia celkom „chlapský" kúsok.

Invicta S1 Rally Diablo recenzia – Diabolská jazda
8.10.2021 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally Diablo recenzia – Diabolská jazda

Všetky jednotlivé elementy na karbónovom číselníku vykazujú športový vzhľad a ich farebné spracovanie nadchne nejedného milovníka zaujímavých detailov. Obzvlášť dômyselne sú riešené brúsené nožičky a ich napojenie k puzdru.

Diabolskú podobu na seba vzali aj čierne Invicta Diablo 34631 s automatickým strojčekom.

Povedať, že pútajú pozornosť, tu nie je preháňanie. Vaše oči ani nebudú vedieť, na čo sa na skeletonovom číselníku pozerať skôr. Čitateľnosť tu prešla na vedľajšiu koľaj, ale verím, že budúci majiteľ im to rád odpustí.

Pokiaľ sa vaša preferencia pohybuje na trocha "výstrednejšej" vlne, z podobnej stajne ako S1 Rally Jason Taylor štartuje hranatý model S1 Rally. Výrazné ladenie do kráľovských farieb modrej a zlatej, sieťovaná šesťhranná štruktúra na číselníku, zaujímavo riešené subčíselníky – to sú vlastnosti, ktoré sa len tak neokukajú. Tieto hodinky už naviac disponujú sklíčkom s označením Flame fusion, čo je vysoko odolné minerálne sklíčko s antireflexnou vrstvou, ktoré je pre značku Invicta typické.

Radšej by ste okrúhle? Možno vás upútajú Invicta S1 Rally 36368 s neónovo oranžovými prvkami. Jedná sa o veľké chronografy (priemer 48 mm) so širokým oceľovým puzdrom v čiernej PVD, ktorá vyzerá v kombinácii s oranžovou fakt úderne.

Z detailov vypichnem skeletonový číselník so zložitým vrstvením a aj skutočnosť, že aj cez všetok ruch na číselníku zostávajú hodinky relatívne dobre čitateľné.

To sa však nedá povedať o podobných S1 Rally 36367 v čierno-červených farbách. Na ich efektnosti to však nijako neuberá.

Ďalšími okrúhlymi S jedničkami s chronografom a nápadito riešeným číselníkom sú S1 Rally 24223 kombinujúce oceľ s modrými detailmi a silikónovým remienkom.

Lanko tiahnúce sa po obvode lunety, číselník s karbónovou štruktúrou, brúsený chapter ring a priehľad na dátumovku, ktorý vás (zámerne?) zmätie.

Zelenočierne  S1 Rally 36307 idú ostošesť, pozrite na ten remienok so vzorom pneumatiky!

3. Rýchlo a zbesilo

"Rýchlo", pretože hodinky z tejto kategórie proste a bez škrupúľ idú na plné gule (až sa mi možno zdá, že trošku vybočujú z "moto-športového" konceptu). A "zbesilo" kvôli ich šialenému megalomanskému prevedeniu. Pôsobia však bezmála impozantne.

S1 Rally 26427 na seba upútavajú už z diaľky. Zlatá PVD úprava a množstvo detailov vás skoro vyvedie z rovnováhy. Mocným prvkom sa stala ornamentálna veľryba okolo Open Heartu, odkrývajúceho srdce strojčeka. Celkovú dynamiku umocňuje prechod ornamentov na silikónový náramok.

Podobnú ornamentálnu hru ponúkajú zlaté S1 Rally 12790 s razením draka na číselníku.

U týchto hodiniek si vravím, že ma dizajnéri z Invicty svojou detailnou prácou asi nikdy neprestanú prekvapovať.

Tento model sa ponúka aj v decentnejšej, avšak nemenej zaujímavej striebornej farbe.

Aby som povedala pravdu, myslím, že S1 Rally Man budú na väčšinu ľudí "už moc". Mám totiž pocit, že každý jednotlivý prvok má za úlohu ohromiť, a tým pádom po nich oči bezradne pozerajú a nevedia, na čo sa skôr zamerať. Také hodinky zvládne málokto a či je táto vizáž geniálna a pôsobivá alebo opticky preťažená, je už na estetike každého z nás. Tieto hodinky sú proste svojské a vyžadujú podobne osobitého nositeľa.

S1 Rally pre víťazov na dráhe aj v živote

S jednotky nie sú hodinky pre bežných smrteľníkov a zástancom decentnej elegancie a minimalizmu sa z nich asi pretočia panenky. Estetika pretekárskeho fára z nich skrátka sála na všetky strany, a preto potešia prevažne športových chlapov s búrlivejšou osobnosťou, ktorí sa neboja vyjsť z davu a výrazné hodinky dokážu vyniesť s hrdosťou a sebavedomím. Tak čo, trúfnete si na ne? ;)

A na záver môžete posúdiť sami, ako si s inšpiráciou Formulou 1 Invicta poradila.

PS: Pre pravých motofajnšmekrov má Invicta pod kapotou ešte jednu čerešničku – Kufor na hodinky Invicta v podobe pretekárskej prilby.

Nie je to vaše gusto? Pozrite sa na ostatné kufre Invicta.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku