» Blog » Invicta

Invicta S1 Rally Diablo – Diabolská jazda

Tagy: Recenzie | Invicta | Pánske | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 8.10.2021 | 6 MIN

Bavia ma veci, ktoré dokážu vyvolať emócie, rozpútať vášnivé diskusie a mútiť vnútorný pokoj. Ako v pozitívnom, tak aj v tom negatívnom zmysle... Invicta S1 Rally Diablo vám tieto vnemy vmetie do tváre so zábavnou unikátnosťou Invicte vlastnej a musím povedať, že tieto hodinky medzi ostatnými naozaj nezaniknú. A to možno ani medzi Invictami.

Rad S1 Rally a malé uvedenie do kontextu

Rad S1 Rally patrí k najobľúbenejším a možno často aj k dizajnovo najukáznenejším radom od Invicty (toto vravím bez zveličenia). Zrodil sa z inšpirácie rýchlou jazdou a motošportom, čo je na hodinkách aj patrične poznať. Niektoré hodinky tohto radu dokonca imitujú dizajny závodných áut tak verne, že sme si ich pred časom označili za také "malé formule". A červenočierne Diablá by som medzi nich zaradila tiež.

Invicta S1 Rally – Pre chlapov s benzínom v krvi
26.11.2020 - Eliška Měrková
Invicta S1 Rally – Pre chlapov s benzínom v krvi

Diabli nie sú u Invicty žiadnou novinkou. Dnes recenzované hodinky sú napríklad už 3. generáciou hodiniek Diablo a medzi milovníkmi Invicty patria medzi obľúbencov. V dnešnej recenzii sa pokúsim prísť na kobylku tomu, prečo tomu tak je.

Invicta bola pôvodne švajčiarskou značkou, ktorá započala výrobu hodiniek už v roku 1837. Počas 80. rokov následkom tzv. quartzovej krízy však značka skrachovala a vzkriesenia sa dočkala až roku 1991, kedy Invictu odkúpila americká spoločnosť a zmenilo sa ako sídlo, tak filozofia. Dnešná americká Invicta sa stále drží vyšliapanej cesty dobrého remeselného spracovania, tentokrát však v omnoho extravagantnejšej forme a cieli tak na jedincov, ktorí preferujú originalitu a okázalosť.

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

Rýchlo a zbesilo – Dizajn je zosobnením nepokoja

Šialené. Agresívne. Diabolské... A tiež trošku frustrujúce. Pre mňa teda rozhodne. Najmä pri prvom pohľade na spleť číselníka, ktorá vyvolala zmes ľahko rozčarovaných pocitov. Na hodinky totiž musíte chvíľu sústredene pozerať, kým sa na nich vaše oči adaptujú a začnete pomaly chápať, "o čo tam vlastne ide".

Je asi celkom dobre zrejmé, že u hodiniek Diablo nebeží zrovna o čas a je mi jasné, že si ich nevyberú tí, ktorí od svojich časomier vyžadujú ľahké prečítanie času. Naopak. Tu to skôr pôsobí ako extrémna dizajnérska výzva o to zaplniť priestor čo najviac to ide. Neponechať ho čistý a prehľadný ani o kúsok.

Pritom hodinky neoplývajú nejakým závratným množstvom prídavných funkcií. Okrem ukazovateľa času tu nájdeme iba dátumovku, deň v týždni a chronograf (stopky, s kapacitou 30 minút), ktoré k hodinkám v pretekárskom štýle nepochybne patria. Je zaujímavé, že ručička stopiek sa nachádza na mieste klasickej sekundovky. Prečo? Táto črta sa používa najmä pri hodinkách s tachymetrickou stupnicou, ktorá práve pomocou ručičky stopiek ukazuje priemernú rýchlosť.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Tachymeter

Diablá tachymetrickú stupnicu nemajú, a tak je ručička stopiek bežiaca namiesto sekundovky hlavného času trošku zbytočný prvok a vyvoláva len ďalší zmätok. A to bolo možno účelom... Sekundovku hlavného času nájdeme v subčíselníku medzi 2. a 3. hodinou.

Diablá teda nemajú hodinkový tachymeter, zato však majú tachometer! Teda aspoň malý dizajnový odkaz na neho – červená ručička ukazovateľa dňa v týždni ho nápadne pripomína.

Priznám sa, že na odhalenie týchto "motoprvkov" som si na pomoc prizvala svojho otca, pre ktorého sú autá denným chlebom aj zamestnaním a závodné fára pozná veľmi dobre aj z pozície šoféra. Čo však nepoznal vôbec, boli Invicty, na ktoré spočiatku pozeral trochu nechápavo ("To sú ale divné hodinky."). Po chvíli ale poukázal nielen na spomenutý "tachometer", ale aj na dierovanú "masku chladiča", ktorá tvorí jednu z mnohých vrstiev číselníka, a biele "čalúnenie", aké môžeme nájsť pri športových autách.

Hodinky označil za celkom peknú strojársku záležitosť a najmä pri "maske chladiča" vychválil precíznosť spracovania a pekne podarenú perforáciu, s čím súhlasím aj ja. (A pokiaľ tam nachádzate ešte niečo iné, neváhajte sa o to podeliť v komentároch).

Hezký detail se nachází taky na dýnku, kde je číslo modelu vyvedeno jako SPZtka.Pekný detail sa nachádza aj na dienku, kde je číslo modelu urobené ako SPZ.

Pre mňa osobne je na Diablách vizuálne najzaujímavejšie nastavovanie dátumu. Otáčaním korunky v prvej polohe sa vám totiž naskytne naozaj pútavé divadlo, kedy pod otvormi dierovanej štruktúry prechádza biely dátumový veniec.

Materiály, spracovanie a čo mi na Diablách prekáža

Peknou protiváhou k tomu, čo sa deje na číselníku, je jednoduchý, hladký tvar oceľového puzdra s čiernou povrchovou úpravou v polomate. Tu nemám čo vyčítať a ani čo komentovať.

Iná situácia je však pri minerálnom sklíčku. To pekne kopíruje zakrivenie puzdra, avšak nemôžem si pomôcť nepríjemnému pocitu pri pohľade na to, ako z puzdra čiastočne vystupuje a jeho hrany sú tak po bokoch viditeľné. Vzniká tak dojem, že bude ľahkou korisťou vlásočníc a škriabancov. Našťastie je vybavené zafírovou vrstvou, ktorá ho má za úlohu chrániť.

Do hodiniek Invicta dáva najčastejšie sklíčka minerálne a menej často zafírové. Práve minerálne sklíčka Invicta často (ale nie spravidla) vybavuje antireflexnou zafírovou vrstvou, ktorá je odolná proti oderu. Také sklíčko nájdete pod obchodným názvom Flame Fusion.

Najväčšie mínus dávam silikónovému remienku v takej jahodovo červenej farbe, ktorá v skutočnosti nepôsobí tak výrazne, ako na fotkách. Remienok je síce mäkký a na zápästí rozhodne nie je nepríjemný, ale pôsobí trošku lacno a perforácia, ktorá kopíruje vzor na číselníku aj na dienku, je tu na mňa už trochu moc. Hodinky sa tak stávajú úhlavným nepriateľom jedincov s trypofóbiou (odpor k nepravidelným vzorom alebo zhlukom malých dier a hrbolov) a zjednodušene – nepáči sa mi. Ale to je len a len môj názor.

Keby namiesto silikónu Invicta použila remienok z čiernej kože s červeným prešitím, bol by diabolský vzhľad hodiniek perfektný. Možno podobne, ako to urobila pri limitke S1 Rally Jason Taylor, ktoré sú mimochodom jedny z najpodarenejších hodiniek od Invicty (a tiež sú beznádejne vypredané).

Uchytenie remienka je ale štandardné (čo u Invicty nie je úplne obvyklé) a za to dávam Diablám palec hore. S tým, že je rozpätie nožičiek univerzálnych 22 mm, si totiž môžete remienky meniť podľa chuti.

Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov
14.10.2019 - Bohumil Vopršal
Na čom sa dajú nosiť hodinky: materiály remienkov a náramkov

Na druhej strane, keby ste chceli nosiť tieto Invicty na šport a vodný šport, čo rozhodne môžete, vzhľadom na to, že hodinky vydržia tlak do 100M, silikón je jasne lepšia voľba.

Aj veľkosť je niečo, čo sa blíži univerzalite. Oproti pánskym hodinkám od Invicty, ktoré majú priemerne okolo 52–56 mm, sú Diablá so 42mm priemerom puzdra "normálne" narasteným kúskom. S výškou 15 mm, ktorá je spôsobená vypuklým tvarom puzdra, však určite nesadnú užšiemu zápästiu a doporučila by som si hodinky pred kúpou radšej vyskúšať.

Poslednou vecou na vypichnutie je luminiscencia. Je mi jasné, že tu nie je tak dôležitá ako napríklad na potápkach, napriek tomu nie je na škodu sa na ňu zamerať. Jedná sa o Tritnite, ktorá nie je medzi hodinkovými nadšencami zrovna ospevovaná a oproti napríklad Super-LumiNove je údajne podstatne horšia. Preto ma prekvapilo, ako intenzívne hodinky žiarili. Bez problému som v úplnej tme prečítala čas aj po dvoch hodinách od nasvietenia (kedy hodinky dostali šťavnatých 20 minút pod UV lampičkou). Intenzita bola ale samozrejme slabšia.

Čo sa skrýva pod kapotou?

Hodinky sú klasické quartzky, teda na batériu. Quartzové hodinky sú oproti mechanickým nepochybne menej vznešeným variantom, ale zato sú presnejšie a odolnejšie voči mechanickým nárazom, čo je pri športových hodinkách celkom plus.

Čo je na pohone ale zaujímavé, je švajčiarsky pôvod. V hodinkách nájdeme strojček Z60 značky Ronda, a použitá batéria by mala vydržať bežať zhruba 50 mesiacov. Potom je samozrejme potrebné batériu vymeniť.

Záverom

Čo na takú divočinu na záver povedať? Rozhodne nemôžem povedať, že ide o krásne hodinky. Ale o hodinky zaujímavé a originálne? Tak to rozhodne. Ich najväčšia sila spočíva v prepracovanosti detailov, z ktorých estetika pretekania sála do všetkých strán. Bežnému smrteľníkovi asi sebavedomie nedovolí Diablá nosiť. Ale nejaký diabol so širším zápästím, ktorý sa toho nebojí? Ten si na Diablá určite trúfne.

PS: Pre pravých motofajnšmekrov má Invicta pod kapotou ešte jednu čerešničku – Kufor na hodinky Invicta v podobe pretekárskej prilby, ktorý sa k hodinkám Invicta Diablo fakt hodí.

Nie je to vaše gusto? Pozrite sa na ostatné kufre Invicta.

Tri "povedomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inšpiráciu?
6.12.2023 - Eliška Měrková
Tri "povedomé" hodinky Ingersoll – Poznáte inšpiráciu?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku