» Blog » Junghans

Junghans Max Bill Automatic 27/3500.02 recenzia – Rafinovaná nuda na nemecký spôsob

Tagy: Recenzie | Junghans | Klasické

Eduard Tomas | 15.5.2024 | 7 MIN

Posledných pár týždňov som mal možnosť nosiť azda najväčšiu klasiku značky Junghans, ikonický Max Bill. Priznám sa, že keď mi hodinky prišli domov, nemal som veľké očakávania. Koniec koncov, ten istý model s manuálnym naťahovaním vlastním už niekoľko rokov, takže som vedel, do čoho idem. Keď sa však priblížil dátum vrátenia recenzovaného kusu, mal som ďaleko od prelievania sĺz. Dobre, teraz možno trochu preháňam... Každopádne, poďme sa spoločne pozrieť na to, čo ma zaujalo, čo ma nadchlo, čo mohlo byť urobené lepšie, skrátka, ako sa mi tento velikán hodinkového sveta páčil.

Max Bill, škola dizajnu Bauhaus a umelecký rozmer hodiniek

Čo, alebo skôr kto bol Max Bill? V skratke: legenda dizajnu. Švajčiar Max Bill, ktorý študoval na Bauhause a stal sa významným predstaviteľom hnutia z rovnakej dizajnérskej školy v nemeckom Dessau, bol jedným zo zástancov minimalizmu.

Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill

Spomínam si, že v recenzii tiež minimalistického modelu Chemin des Tourelles Powermatic 80 od spoločnosti Tissot som napísal, že dizajn s minimálnymi prvkami patrí medzi najťažšie, nie najprimitívnejšie. Je to preto, že absencia nápadu ≠ jednoduchý dizajn! Aj minimalizmus musí mať myšlienku. To je filozofia, ktorú vo svojich návrhoch presadzoval slávny dizajnér z Wintethuru.

Hoci, a možno práve preto, že sa zameriaval najmä na architektúru a sochárstvo, Max Bill sa venoval aj interiérovým doplnkom. Pri zrode interiérového dizajnu stáli aj výrobky Maxa Billa vytvorené pre manufaktúru Junghans.

Max Bill Küchenuhr z roku 1956 byl první společný počin německé značky a génia ze země Helvétského kříže.

Max Bill Küchenuhr z roku 1956 bol prvým spoločným podnikom nemeckej značky a génia z krajiny helvétskeho kríža.

Znalci nemčiny z názvu vyčítali, že tieto hodiny budú hľadať v kuchyni. Už okolo roku 1962 však bolo možné vziať si na zápästie kúsok bauhausovského modernizmu.

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus
29.11.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

Možno tvrdiť, že najznámejšie hodinky Junghans dnes nie sú až také výnimočné. Max Bill navrhol niekoľko hodiniek pred nimi a po nich, konkrétne zberateľské hodinky Max Bill Omega z roku 1987:

Zdroj: www.blackbough.co.uk

Zdroj: www.blackbough.co.uk

Max Bills rozhodne neboli ani prvé minimalistické hodinky à la Bauhaus, mám na mysli slávny model Museum od Movado zo 40. rokov minulého storočia. Ikony sa však rodia prirodzene v priebehu času a nie vždy sa dajú racionálne vysvetliť. A myslím si, že hodinky Junghans Max Bill možno nepochybne zaradiť do elitného klubu hodiniek, ktoré sú rozpoznateľné na prvý pohľad.

Let technických a estetických kvalít

Začnime exteriérom. Hoci nejde o čisto oblekové hodinky (detaily ciferníka, luminiscencia...), svojimi mierami dokonale napĺňajú kategóriu. Priemer 38 mm sa stal moderným štandardom pre nešportové modely – je dostatočne veľký, ale napriek tomu nepôsobí rušivo.

S hrúbkou 10 mm potom puzdro bez problémov vkĺzne pod manžetu košele. Puzdro je kompletne z leštenej ocele, konkrétne zo zliatiny 316L, ako je v tomto odvetví štandardom. Oceľ bola zvolená aj ako materiál pre ciferník, ktorý sa síce nepýši pohľadom na strojček, ale zdobí ho vygravírovaný podpis umelca, ktorý hodinky vytvoril, a dôležité údaje (napr. že vodotesnosť je do 5 BAR).

Pod veselým vypuklým zafírovým sklíčkom sa nachádza ústredný bod celého dizajnu. Ciferník kopíruje vypuklosť skla a zdobia ho strohé, ale elegantné arabské číslice na decentnom matnom striebornom podklade. Dlho som rozmýšľal, ako ďalej priblížiť vzhľad ciferníka slovami, ale nechám za seba hovoriť obrázky. Je totiž ťažké presne vyjadriť, v čom spočíva absolútna strohosť, ktorá však zároveň pôsobí tak sofistikovane. A aby som nezabudol, čas ukazujú tri ručičky, z toho dve s tenkým luminiscenčným prúžkom.

Vo vnútri bije srdce s frekvenciou 4 Hz s označením J800.1. Strojček s 25 kameňmi, odvodený od známeho strojčeka ETA 2824-2, vydrží naťahovať 38 h. Takže hoci je potešujúci relatívne vyšší počet rubínov a automatický mechanizmus náťahu, je škoda, že po víkende nenájdete tieto hodinky tikať tam, kde ste ich nechali v piatok, ako to robí čoraz viac konkurentov. Presnosť ±15 s považujem v tejto cenovej kategórii za bežnú.

Ja a Max Bill Automatic alebo Čo sa inde nedočítate

Dosť bolo histórie a technických detailov. Ako hodinky vyzerajú naživo?

CELKOVÝ DOJEM

V skratke: dobré. Spoločnosť Junghans prináša používateľovi prémiový produkt, čomu zodpovedá aj cenovka takmer 1400 eur. Všetko je spracované precízne a úhľadne a máte pocit, že v rukách držíte hodnotný predmet. Dokonca by som povedal, že to výrobca prehnal. Recenzovaný kus som si vážil, ale môj osobný Max Billy nazbieral za niekoľko rokov vlastníctva nespočetné množstvo škrabancov na celosklenenom puzdre. Teda, niekedy som sa takmer bál hodinky nasadiť, a to z môjho pohľadu uberá na celkovom pôžitku, ako veľmi to stmeľuje pocit luxusu.

Akoby posudzované hodinky boli príliš sterilné, príliš dokonalé. Súvisí to s dokonalým puzdrom, o ktoré sa neustále staráte, ale je to prvok, ktorý pociťujete neustále bez ohľadu na puzdro.

MALÉ STRASTI A RADOSTI

Táto časť sa čiastočne nesie v duchu porovnávania s mojimi ručičkovými hodinkami Max Billy vo veľkosti 34 mm. A zostaneme pri milimetroch, pretože aj obyčajný milimeter je rozdiel! Presne to som zistil vďaka spoločnosti Junghans. Menšie Max Billy majú hrúbku/tenkosť presne 9 mm, recenzované automatické (pre rotor automatického navíjania) 10 mm. To znamená o 1 mm väčšie, voľným okom je to nerozoznateľný rozdiel. Ale badateľný bol, moje hodinky sa o niečo lepšie skrývajú pod tričkom a o niečo viac splývajú s mojou rukou.

Čo vás možno tiež prekvapí, je hmotnosť. Hodinky pôsobia mimoriadne ladne, takmer vzdušne. Na zápästí je to však iný príbeh. Zafírové sklíčko má okrem zvýšenej odolnosti proti poškriabaniu za následok aj zvýšenú hmotnosť. Ťažšie sklo navyše zafungovalo v kombinácii s automatickou prevodovkou a väčším puzdrom. Hodinky neboli také ťažké, aby sťažovali používanie, ale viem si predstaviť, že na oceľovom strojčeku by sa pomaly blížili k hmotnosti hodnej skôr potápačských, nie spoločenských hodiniek. Aby som bol konkrétny, bez remienka vážia asi 45 g.

Keď už hovoríme o remienku, nebol som nadšený, ale ani urazený. Hodinky, ktoré som recenzoval, boli na čiernom remienku z hovädzej kože. K estetickým vlastnostiam nemám výhrady, pocit na ruke bol veľmi dobrý, remienok je pomerne mäkký a príjemne obopína zápästie. Vnútorná strana má povrchovú úpravu pripomínajúcu semišovú kožu, vonkajšia strana je lesklá čierna.

Čo sa mi na hodinkách potom páči, je hra so svetlom, vždy a zaručene. A je jedno, či ide o lunetové odlesky legendárnych Rolex Datejust alebo ciferník starého Primarku. To, čo robí hodinky Max Billy v tomto ohľade zaujímavými, je vypuklé sklo a jeho kopírovanie ciferníka. Sú to také nepredvídateľné momenty počas dňa, keď slnko svieti práve silno v tom správnom uhle. Prejde päť minút a sú opäť preč. Nie, nesnažím sa teraz básniť. Chcem len načrtnúť, čo cítite, keď je niečo naozaj krásne a radi sa na to pozeráte.

Konkurenti – vyzývatelia legendy

Junghans nebol modelom Max Bill príliš nadšený, ale aj tak vás peniaze vo vrecku zaťažujú? Alebo len chcete poznať svoje možnosti skôr, ako urobíte závažné rozhodnutie? Nech je to akokoľvek, pripravil som pre vás zoznam niekoľkých možných alternatív, z ktorých bude ťažké si nevyberať.

MEISTERSINGER NEO PLUS AUTOMATIC

Ak si človek prečíta článok o značke Junghans, môže sa považovať za človeka, ktorý sa minimálne zaujíma o toto odvetvie a pravdepodobne aj o dizajn. Ak teda hľadáte niečo netradičné, odporúčam vám pozrieť sa na "vylepšený" základný model z produkcie MeisterSinger – Neo Plus Automatic.

Vyniká pre značku typickou jednou ručičkou na ciferníku. Oproti štandardnému modelu Neu Plus ponúka o niečo väčšie, 40 mm puzdro pri zachovaní elegantnej hrúbky 10 mm. Cenovo sa takmer úplne vyrovná modelu Max Bills. Drobné zápästia však ocenia menší variant, ktorý je približne o 120 eur lacnejší.

MeisterSinger Neo predstavenie – Znovu a lepšie
15.5.2024 - Eliška Měrková
MeisterSinger Neo predstavenie – Znovu a lepšie

TISSOT CHEMIN DES TOURELLES POWERMATIC 80

Minuloročnú novinku od Tissotu som už raz v článku spomínal. Model Chemin des Tourelles Powermatic 80 by som označil za umiernenú a racionálnu voľbu. Spoločnosť Tissot nespravila chybu. Môže sa pochváliť aj "sofistikovaným" minimalistickým dizajnom.

S priemerom 39 mm a hrúbkou 11,2 mm sa Chemins takmer vyrovná Max Bills. Navyše aj tu je na výber viac veľkostí. Cena. Kde je háčik? Vlastne nie je. Osobne stále uprednostňujem Junghans, predsa len majú isté čaro Max Bills, ktoré sa im nedá uprieť a zopakovať ho inde.

Tissot Chemin des Tourelles Powermatic 80: návrat ku koreňom s moderným srdcom
9.8.2023 - Eduard Tomas
Tissot Chemin des Tourelles Powermatic 80: návrat ku koreňom s moderným srdcom

BONUS: NOMOS TANGENTE

Bauhaus inak? To je tiež možnosť. S dátumom založenia v roku 1990 je Nomos stále relatívnym nováčikom vo svete hodiniek, o ktorom toľko ľudí nevie. Prehliadnuť ju je však veľká škoda. Okrem výrazného dizajnu v porovnaní s Junghansom ponúka v súčasnosti už len vlastné strojčeky a klasický model Tangente nie je výnimkou.

Najväčšou škodou je však skutočnosť, že značka Nomos Hodinky 365 zatiaľ nie je v ponuke...

Záver

Pokiaľ ide o mňa samotného, neplánujem žiadne zmeny. Dva Max Billy sú príliš veľa aj pre veľkého obdivovateľa. A to (podľa mňa) najlepšie z modernej produkcie už doma mám:

Bolo by však veľkou chybou nechať sa odradiť aj tým, že sám vlastním manuál! Som presvedčený, že proporcie automatiky väčšine pánov vyhovujú viac. Navyše zafír na sklíčku a automatické naťahovanie sú jednoducho praktickejšie. Preto ak uvažujete, že si urobíte radosť hodinkami Junghans, nasmeroval by som vás tam.

A to, či je spomínaný nemecký výrobca dobrou voľbou, je väčšinou vecou preferencií a priorít. Z technického hľadiska môžete za svoje peniaze dostať oveľa lepší kus techniky, dokonca aj s pôvabným minimalistickým dizajnom. V časti o alternatívach som navrhol napríklad značky Nomos a Tissot. Ale Max Billy je len jeden...

Takmer určite viem, že nebudete ľutovať. Hodinky Junghans Max Bill budú ozdobou každej zbierky, či už ide o jedny hodinky, alebo sa za ne dá kúpiť byt v centre Prahy.

Junghans Meister Chronoscope recenzia - Dokonalosť par excellence
23.8.2023 - Igor Kratochvíl
Junghans Meister Chronoscope recenzia - Dokonalosť par excellence

Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou

Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku