» Blog » Junghans

Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou v ruke

Tagy: Recenzie | Junghans | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Vojtěch Höhe | 14.12.2022 | 3 MIN

Značku Junghans nemáme u nás v Hodinky 365 dlho. O to viac som bol zvedavý na automatický chronograf v minimalistickom pojatí Junghans Max Bill Chronoscope 27/4003.46.

Nemecká spoločnosť Junghans má dlhoročnú tradíciu čo sa týka výroby časomier. Začiatkom minulého storočia sa jednalo o jedného z najväčších výrobcov, ktorý zamestnával viac než 3 tisícky ľudí a pýšil sa produkciou presahujúcou 3 milióny strojov ročne. Na svojom konte má aj niektoré prvenstvá, ako napríklad prvé hodinky, ktoré boli riadené pomocou rádiového signálu.

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus
29.11.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

V roku 1961 firma spojila sily s dizajnérom menom Max Bill, ktorý navrhol celú kolekciu. Tá ctí funkcionalistické zásady školy Bauhaus, ktorú umelec vyštudoval. Týchto zásad sa kolekcia drží dodnes. Za tento dizajn v roku 2018 hodinky získali prestížne ocenenie Red Dot. A práve z tohto radu je aj kus, ktorý sa mi dostal do rúk. Konkrétne je to Junghans Max Bill Chronoscope s referenčným číslom 27/4003.46.

Špecifikom a poznávacím znamením tejto kolekcie je číselník, ktorý dominuje prednej strane hodiniek a zasahuje až na samý okraj puzdra. V našom prípade má striebornú farbu s čiernymi indexmi a názvom firmy. Nájdeme tu dve stupnice, jedna pre minúty a druhá vnútorná pre hodiny.

Na pozícii 3 sa nachádza okienko pre dátum. Sú tu aj dva subdialy, horný slúži ako sčítač minút a spodný ako sčítač hodín pre chronograf.

Okraj číselníka je mierne ohnutý smerom dole, tak isto konce minútovej a centrálnej chrono ručičky, tak ako to mávali staré hodinky. Celý tento efekt je ešte umocnený vypuklým zafírovým sklíčkom. Vďaka tomuto prvku na vás z hodiniek dýchnu tie 60. roky, v ktorých bol tento koncept navrhnutý.

Všetky ručičky sú v striebornom prevedení a aj keď sú svetlé, tak ako číselník, čas sa odčíta úplne bez problémov. Naviac hodinová a minútová ručička majú luminiscenčnú farbu. Tak isto nájdeme svietiaci bod u indexov 3, 6 a 9. Na pozícii 12 sú body dva.

Zvyšok hodiniek, ktorý je vidieť, je potom vyrobený z leštenej nerezovej ocele. Na pravej strane sa nachádzajú tlačidlá pre ovládanie chronografu a klasicky medzi nimi sa nachádza korunka, ktorá má tri pozície. Tá nie je šrobovacia, ale to u spoločenských hodiniek ani nebýva zvykom.

Na spodnej strane je nepriehľadné viečko, ktoré na mieste drží 5 skrutiek. Okrem štandardných nápisov je v samom strede zhotovený podpis umelca stojaceho za touto sériou.

Priemer celého puzdra je 40 mm a aj na úzkom zápästí sa hodinky nosia a vyzerajú dobre.

Hodinky majú mesh náramok. Tento typ mám rád, pretože sa jednak príjemne nosí, je takmer nesmrteľný a hodinky nie sú tak ťažké, ako s klasickým oceľovým náramkom. Má však jednu veľkú nevýhodu a to, že sú to skutočne veľké lapače nečistôt. Preto je dobré raz za čas ich nechať v hodinárstve vyčistiť.

Strojček, ktorý vo vnútri tiká je označený ako Junghans J880.2. V podstate sa jedná o esteticky upravený Valjoux 7750. Výrobca sa u týchto hodiniek tiež rozhodol, že neukáže ukazovateľ sekúnd. Osobne toto rozhodnutie kvitujem. Na číselníku je o sčítač menej a vďaka tomu je prehľadnejší. A priznajme si, kto z nás cez deň potrebuje riešiť sekundy?

Samotný stroj je rokmi preverený a vychytaný „držiak“, ktorý pri bežnom používaní vyžiada servis raz za 6-8 rokov. Kvôli ťažšiemu rotoru samonáťahu mu nerobia dobre veľké otrasy a nárazy a vyhol by som sa nadmernému používaniu naťahovačov, čo platí pre mechanické hodinky všeobecne.

Celkovo som z týchto hodiniek nadšený. Pokiaľ máte radi jednoduchý až minimalistický dizajn, z ktorého naviac dýcha doba, kedy sa ešte hodinky navrhovali s ceruzkou v ruke, nešliapnete vedľa.

Jediné nevýhody, ktoré u hodiniek vidím je vyššie spomínaný mesh náramok a jeho tendencia sa zanášať špinou a to, že celá predná strana je v podstate vypuklé sklo, ktoré bude ako prvé na rane v prípade nejakých nárazov alebo odrenín. Inak nemám čo vytknúť.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Certina DS Podium Chronograph Automatic predstavenie – Elegán s pretekaním v DNA
6.5.2021 - Eliška Měrková
Certina DS Podium Chronograph Automatic predstavenie – Elegán s pretekaním v DNA

Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom
31.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku