» Blog » Junghans

Chronoskop Junghans Meister – dokonalosť par excellence

Tagy: Recenzie | Junghans | Pánske | Tradičné

Igor Kratochvíl | 23.8.2023 | 7 MIN

Sú hodinky, ktoré potrebujú krásny príbeh, úlohu vo filme a niekedy aj astronomickú cenu, aby upútali pozornosť. A potom sú také, ktoré stačí vidieť a láska je na svete: Hodinky Junghans Meister Chronoscope. Hodinky z tradičnej nemeckej dielne Junghans dokážu očariť svojou legendárnou kvalitou alebo dokonale vycibreným zmyslom pre minimalistický dizajn. Existuje však oveľa viac dôvodov, prečo si ich vybrať...

Hneď na úvod sa priznám, že nemecký zmysel pre starostlivosť a poriadok je mi veľmi blízky. Milujem nemecké výrobky, ich jednoduchosť, nadčasovosť a spoľahlivosť, ale zároveň si ctím zmysel pre spravodlivosť, a preto som sa zaprisahal, že pri hodinkách Junghans Meister Chronoscope nebudem robiť kompromisy.

Dizajn aus Bauhaus? Das Beste!

Dizajn a materiály hrali a stále hrajú jednu z najdôležitejších úloh pri výbere nových hodiniek. Majstri hodinári v spoločnosti Junghans si to vždy dobre uvedomovali, a tak nie je náhoda, že spolupráca s elitnou nemeckou dizajnérskou školou Bauhaus výrazne ovplyvnila ich modely.

Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill

Model Meister Chronoscope je balzamom pre oči prakticky v každom detaile. Už len výber farebnej kombinácie je premyslený a jedinečný. Zelená farba na ciferníku, ktorá hrá tónmi smaragdovej, petrolejovej a ihličia, dokonale ladí s pieskovo žltým remienkom, ktorý nápadne pripomína kožu saharskej ťavy. Ale nenechajte sa tu oklamať! Neprehliadnuteľným detailom na remienku sú "očká", ktoré sa v rôznych veľkostiach objavujú po celom povrchu v zaujímavej nepravidelnosti.

Tento detail ma zaujal už na prvých produktových fotografiách a tešil som sa, že ho budem môcť podrobne preskúmať aj v skutočnosti. Túto fenomenálnu vlastnosť má na svedomí pštrosia koža, z ktorej je remienok vyrobený. Táto koža je úžasne mäkká a pružná, čo oceníte pri nasadení remienka na ruku, ale aj počas celodenného nosenia. Vďaka svojej mäkkosti nemá remienok tendenciu sa lámať a prípadné drobné praskliny sa okamžite stratia v jeho pôvodnej štruktúre.

Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou

Snáď len svetlú farbu remienka možno považovať za menší praktický hendikep, pri najmenšom stretnutí s vlhkosťou musíte počítať s farebnou odchýlkou. Klasická oceľová spona, ktorou je remienok vybavený, sa pýši len logom výrobcu, nič výnimočné tu nehľadajte. Ak sa rozhodnete vymeniť pôvodný remienok, zamerajte sa na šírku 21 mm, pretože taká je vzdialenosť medzi minimálne zaoblenými ušami.

Nemecký rytier v krásnom brnení

Šírka okrúhleho puzdra z leštenej nehrdzavejúcej ocele je 40,7 mm a hodí sa k celkovej koncepcii hodiniek. Zároveň sa nebojím povedať, že ide o premyslene zvolenú veľkosť, ktorá sa hodí na väčšinu mužských zápästí. Výška puzdra je citeľná, a to celých 13,9 mm. Dizajnéri však túto mieru jemne opticky znížili výrazne zaobleným tvarom dýky, takže hodinky nepôsobia masívne. Áno, aj tu možno rozoznať jasný rukopis školy Bauhaus. Prijateľná je aj celková hmotnosť hodiniek, ktorá sa zastavila na 73 gramoch.

Ciferník je skrutkovací a k mojej nesmiernej radosti priehľadný. Okienko, vďaka ktorému sa majiteľ môže kochať pohľadom na nádherne spracovaný rámik, má priemer 23 mm, je kryté zafírovým sklíčkom a pripomína okienko slávnej ponorky Nautilus. Toto oko do hlbín srdca hodiniek lemujú informácie o materiáloch puzdra a skla, sériové číslo hodiniek, názov značky a základné informácie o vodotesnosti. Tá je garantovaná na 5 barov, t. j. 50 metrov, takže hodinky bez ujmy "prežijú" umývanie rúk, dážď alebo sprchu.

Pozornosti neuniknú ani dve dokonale a čisto spracované tlačidlá a korunka, ktorá je spolu s tlačidlami umiestnená na povestnom pravom krídle. Zatiaľ čo korunka so znakom Junghans vyzerá pomerne obyčajne, tlačidlá na druhej a štvrtej hodine sú dizajnovou lahôdkou. Nemohol som odtrhnúť pozornosť od zdanlivo obyčajne vyzerajúcich oválov zakončených ostrými, ale precízne opracovanými hranami, ktorých je radosť sa dotýkať.

Napriek tomu som si na reakciu tlačidiel po stlačení musel chvíľu zvykať. Mám rád úplne plynulú odozvu, tu jemné ovládanie naruší približne v polovici stlačenia mierny odpor a cvaknutie. Vnímam to ako zámok a zámernú poistku proti náhodnému stlačeniu, ale vôbec by som sa nehneval, keby si výrobca tento detail odpustil.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

Z korunky mám tie najlepšie dojmy. Jej šírka, priemer a vrúbkovanie zaručujú veľmi bezpečnú manipuláciu, čomu nepochybne napomáha aj relatívne tuhšie ovládanie pri vysúvaní, otáčaní a uzamykaní. To vo všeobecnosti u koruniek vítam, nemám rád, keď musím vynaložiť neprimerané množstvo sústredenia a trpezlivosti, aby som si bol naozaj istý, v akej polohe sa korunka nachádza, nehovoriac o tom, ak náhodou nastavím inú hodnotu, než som pôvodne požadoval. V prípade Meister Chronoscope to nie je problém.

Pohľad do zelených očí sa nikdy neomrzí

Ciferník je očarujúci, a to doslova. Jeho čarovnú zelenú farbu podčiarkuje efekt slnečných lúčov, ktorým sa pýši nielen hlavný ciferník, ale aj menšie subciferníky chronografu. Ich citlivé začlenenie do hlavného ciferníka majú na svedomí dokonale subtílne a pôvabné rámčeky, vďaka ktorým do seba všetko doslova zapadá. V jednom zo subciferníkov našla svoje miesto aj drobná sekundová ručička mimo stredu, ktorá sa usilovne otáča plynulým a takmer nepostrehnuteľným pohybom.

Subciferníky sú zároveň jediným miestom, kde narazíte na drobnú typografiu indexov. Indexy hlavného ciferníka pozostávajú len z tenkých, možno ani nie milimetrových čiar, ktorých pravidelnosť striedajú dlhšie vlásenky na pozíciách päťminútových indexov a opäť len o niečo širšie indexy strážiace štvrťhodinky. Pri pohľade na túto nádhernú kompozíciu jemnosti sa nemôžem ubrániť myšlienke na diplomy môjho starého otca Prim.

Na trojhodinovom indexe našli svoj tradičný domov komplikácie, ktoré sú tu dve - skratka dňa v týždni (v testovanom modeli v angličtine) a dátum. Preklopenie dátumu trvá hodinkám okolo polnoci necelých desať minút a zmena názvu dňa trvá približne pol hodiny, takže obavy zo zdĺhavého procesu tu rozhodne nie sú na mieste.

Nad komplikáciami sa nachádza kompletné logo Junghans (t. j. vrátane krásnej hviezdy s vpísaným a takmer neviditeľným písmenom "J") a pod ním názov modelu "Chronoscope". Oba tieto prvky sú dokonale zladené so šírkou okienok komplikácií, čo je ďalší dôkaz dokonalého nemeckého inžinierstva a dôrazu na maximálny detail. Text na ciferníku tiež hrdo hlása "Made in Germany".

O type použitých ručičiek by sme mohli viesť dlhé a určite príjemné diskusie. Sú to alfy alebo kopije? Nech už naše dohady dopadnú akokoľvek, určite by sme sa zhodli na tom, že ide o dlhé, štíhle ručičky, ktoré sa na samých koncoch zužujú do prázdna. Svojimi ladnými tvarmi a striebornou farbou dodávajú hodinkám vysoko spoločenský charakter. Za týmito dvoma ručičkami nasleduje vlasová sekundová ručička chronografu, ktorú na jej konci alebo začiatku zdobí drobná kvapka.

Při pohledu na ručky si nelze nepovšimnout i odvážné kombinace zlaté, kterou se naopak pyšní miniaturní ručky subčíselníků.

Pri pohľade na ručičky si nemožno nevšimnúť odvážnu kombináciu zlata, ktorou sa zase pýšia miniatúrne ručičky subciferníkov.

Obe hlavné ručičky majú tenkú líniu luminiscenčného povlaku, ktorá siaha približne do troch štvrtín ich dĺžky. Hoci je luminiscencia veľmi minimalistická a okrem týchto dvoch miest ju na hodinkách nikde inde nenájdete, vyzerá skvele a aktuálny čas spoľahlivo oznamuje aj v úplnej tme.

Celú oku lahodiacu podívanú kryje a chráni výrazne zaoblené zafírové sklíčko, ktorého tvar dokonale ladí s konzervatívnym imidžom hodiniek. Sklo je vybavené obojstrannou antireflexnou vrstvou, čo sa podarilo. Hodinky sa na pohľad trblietajú ako krásny šperk, ale informácie o čase sa vďaka vrstvám vždy jasne registrujú.

Príjemne presné vibrácie

Vo vnútri hodiniek pracuje s trpezlivou presnosťou automatický strojček s ručným naťahovaním, ktorý má označenie J880.1 a ktorého pôvod siaha k osvedčenému a kvalitnému švajčiarskemu strojčeku ETA Valjoux 7750. Hodinári v Schrambergu ho len upravili a pokrstili po svojom. O kvalite spracovania sa môžete presvedčiť pri pohľade na strojček cez už spomínané okienko v ciferníku, vďaka ktorému sú mimoriadne zaujímavé detaily v podobe modro eloxovaných skrutiek.

Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov
15.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov

Strojček je vybavený celkovo dvadsiatimi piatimi drahokamami a zvládne 28 800 vibrácií za hodinu, čo možno považovať za štandardnú výsadu moderných automatov. Keď boli hodinky v úplnom pokoji, denná odchýlka presnosti testovaného kusu bola zhruba 10 sekúnd, ale pri intenzívnom nosení tento údaj výrazne klesá.

Osobne ma veľmi teší, že hodinársky priemysel zvyčajne neklame, pokiaľ ide o hodnoty výdrže strojčekov. Výrobca udáva rezervu chodu 48 hodín, dostať sa na 52 je v prípade Meister Chronoscope hračka, takže sa môžete spoľahnúť, že hodinky budú počas každodenného používania fungovať neustále bez problémov.

Zaujímavosťou je poctivý rotor strojčeka, resp. kinetická energia, ktorú dokáže počas svojho pohybu vyvinúť. Nie raz tak počas dňa pocítite na zápästí zvláštne a aspoň z môjho pohľadu veľmi príjemné vibrácie, ktoré vás uistia, že váš spoľahlivý ukazovateľ času je vždy na svojom mieste a v poriadku.

Spoločník každého, priateľ každého

Tak znie staré známe nemecké príslovie a hodinky Junghans Meister Chronoscope sú na tom právom. Niekto by mohol namietať, že veľmi originálna farebná kombinácia sa nebude vždy hodiť ku každému oblečeniu, ale opak je pravdou. Hodinky buď dokonale zapadajú do celkového konceptu formálneho oblečenia, alebo naopak veľmi príjemným, ba až provokatívnym spôsobom priťahujú pozornosť.

Jedinú obavu by som mal z remienka v prípade, že by som neodolal vodným radovánkam, ale aj to sa dá vyriešiť náhradným remienkom. Meister Chronoscop nepochybne zaujme čistým nemeckým dizajnom, serióznym výrazom a svojho majiteľa poteší kvalitnými materiálmi, perfektným spracovaním a spoľahlivosťou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku