Kde se vzal a prečo je tak populárny NATO remienok?

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické | Remienky, náramky

Vojtěch Pospíšil | 27.5.2019 | 3 MIN

Kde se vzal NATO strap,na čo je dobrý a prečo je tak populárny? Všetko vieme.

Nato remienky

Nylónový remienok, ktorému sa nejčastejšie hovorí NATO strap, začal získavať popularitu zhruba pred 10-timi rokmi. Dnes je možné kúpiť mnoho rôznych farebných variantov a zašlo to tak ďaleko, že tento remienok zaradili do ponuky aj tradiční výrobcovia. U nás si s NATO strapom môžete kúpiť napr. Seiko, Doxu, Certinu, Traser alebo Tissot Quickster, ktoré sú inšpirované NBA.

Tissot quickster NBA special collection

Tissot Quickster NBA special collection s NATO remienkom

História NATO strapu sa začala písať v roku 1973 a vzhľadom k názvu nie je prekvapením, že má vojenské pozadie. Britské ministerstvo obrany hľadalo alternatívu k vtedy dostupným koženým a kovovým remienkom, ktoré sa úplne nehodili do náročných podmienok, v ktorých pôsobil aj pôsobí vojenský personál. Riešením bol nylónový remienok s dvojitou vrstvou, ktorý pevne držal hodinky v jednej stabilnej pozícii, a navyše poskytoval ochranu pre prípad, že by sa od puzdra oddelila jedna osička - hodinky v tom prípade vďaka NATO strapu neskĺzali z ruky, ale ďalej držali na druhej osičke.

V armáde musí byť poriadok, a tak bol tento remienok štandardizovaný, čo platí dodnes. Prapredok dnešných nylónových remienkov má priemer 20 milimetrov a sivú farbu. Postupne si ale vojaci upravovali remienky tak, aby zodpovedali farbám ich regimentov. Začali tak vznikať nové farebné kombinácie a ešte viac se tento trend rozbehol potom, čo si NATO strapy obľúbila verejnosť. V dnešnej dobe si možno zaobstarať skutočne rôznorodé kombinácie.

V súvislosti s NATO strapmi často verejnosť, a to aj odborná, uvádza dve nepresnosti. Po prvé sa často hovorí, že NATO strap nosil aj James Bond, konkrétne vo filme Goldfinger, kde mal Sean Connery svoje hodinky Rolex Submariner na tmavomodrom remienku s červenými a zelenými pruhmi. Z dostupných záberov je ale zjavné, že sa nešlo o remienok, ktorý by zodpovedal špecifikáciám NATO strapu a mohol by tak byť jeho predchodcom. Skôr je to vyzerá, že se vtedy pri natáčaní jednalo o akési provizórne riešenie Kto vie... Isté ale je, že práve tzv. "Bond NATO strap", teda kombinácia, farebne zodpovedajúca filmovému vzoru, významne prispela k popularizácii NATO strapov. Úsmevné. No nie je to prvýkrát, keď uspelo niečo, čo nemalo úplne reálny základ.

remienok z film James Bond Goldfinger

Sean Connery ako James Bond (Goldfinger) - Rolex Submariner

Po druhé je potrebné zmieniť, že dnes najpoužívanejší názov NATO strap je vlastne nepresný. Pôvodne se totiž pre tento remienok používalo označenie G10. To podľa formulára G1098, ktorý museli vyplniť vojaci žiadajúci o túto časť výbavy. Keď remienok videli u svojich kolegoch a spýtali sa naň, dostali odpoveď  "vyplň si G10". Skratka Severoatlantickej aliancie sa vžila kvôli tomu, že G1098 je skladové číslo spadajúce pod NATO.

Rýchlemu rastu obľubenosti NATO strapov rozhodne prispel fakt, že na túto špecifikáciu nikto nevlastní patent či ochrannú známku. V minulosti se síce také pokusy dajú dohľadať, ale nikdy neboli úspešné. Výrobcov je teda požehnane, od tých masových v Číne, až po garážové projekty limitovaných edícii od rôznych nadšencov.

Seiko 5 na NATO remienku

Seiko 5 na NATO remienku

Zatiaľ čo pôvodne vznikol NATO strap ako špecifická časť výbavy pre špecifické použitie, v modernej dobe je to úplný fenomén, ktorý má široké využitie. Pred pár rokmi ešte spôsobila šok fotka klasického modelu Patek Philippe na NATO remienku, dnes už nad tým človek len mávne rukou. NATO strapy si ľudia dávajú na oblekové, športové aj potápačské hodinky a podobne postupujú aj tradiční výrobcovia, ktorí sa trendu prispôsobili s menším oneskorením. Veľkej obľúbenosti týchto remienkov sa nemožno diviť. Človek si ich môže na hodinkách vymeniť aj bez použitia nástrojov, takže zmena vzhľadu je rýchla a predovšetkým jednoduchá - vymeniť normálny remienok na hodinkách síce väčšinou nie je nič extra ťažké, ale je pochopiteľné, že sa do toho ľudom nechce. Veď hodinky niekedy poškriabe pri výmene aj profesionál. Ďalším významným faktorom je cena. Možno síce kúpiť aj skutočne drahé  NATO remienky v radoch stoviek Eur, ale väčšinou postačia tie za výrazne nižšie čiastky. Za rozumnú cenu tak možno vlastniť hneď niekoľko možných farebných kombinácií pre rôzne príležitosti, pričom zmena vzhľadu zaberie len chvíľku. A to je veľké lákadlo.

Pozrite sa na našu ponuku NATO remienkov.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre