Alarm – Ako funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 21.2.2024 | 7 MIN | 1x komentár

Žijeme v dobe mobilných budíkov. Mobilný telefón nás ráno nielen budí, ale nám aj pripomína, aby sme pred odchodom niečo nezabudli, aby sme si vzali lieky a niektorým z nás aj pitie. "Skutočný" budík už väčšinou vidíme len na nočnom stolíku našej babičky. Prežitie. A čo iné by mal budík na mechanických hodinkách povedať? Je zvláštne, že vo svete hodiniek platí, že čím je komplikácia zbytočnejšia, tým je atraktívnejšou lahôdkou. Aká je história budíka na mechanických hodinkách, ako vlastne funguje a ako s tým všetkým súvisia cvrčky?

Komplikácia budíka – čo presne znamená?

Alarm alebo budík – nastavíte požadovaný čas a hodinky vás naň neskôr upozornia zvukovým signálom... Aké jednoduché, však? A platí to aj pre mechanické hodinky, ale alarm je jednou z tzv. komplikácií.

Termínu komplikácia sa však netreba báť. V podstate sa ním označuje akýkoľvek funkčný prvok na mechanických hodinkách, ktorý presahuje rámec zobrazenia času.

Komplikácie môžu byť jednoduché a často sa vyskytujúce, ako napríklad dátumovka alebo automatické naťahovanie, alebo naopak nesmierne komplikované a vzácne (ako napríklad tourbillon). Tie si zvyčajne vyslúžia len luxusné hodinky na úrovni "Haute Horologie", vysokej hodinárskej kvality.

Hodinky Greubel Forsey s GMT a Tourbillonem.

Hodinky Greubel Forsey s GMT a Tourbillonom. Zdroj: deployant.com

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

Alarm sa radí do takejto pomyselnej strednej vrstvy. Nie je to práve bežná komplikácia. Svojou podstatou je veľmi praktická, ale nie pre moderného človeka. A komplikovaný je... No, ani málo, ani veľa. Jednoducho, je to gong a kladivo. A nezjednodušená verzia?

Hodinky  Jaeger-LeCoultre Memovox, Cal.825. Zdroj: www.hodinkee.com

Hodinky Jaeger-LeCoultre Memovox s alarmom, Cal.825. Zdroj: www.hodinkee.com

Ako funguje alarma na mechanických hodinkách?

Táto komplikácia umožňuje jednoducho nastaviť čas, kedy má budík zazvoniť. A ako to už v hodinárstve býva, za posledných sto rokov sa vyvinulo mnoho verzií a foriem, od základných až po veľmi komplikované a pokročilé. Existujú dokonca budíky, ktorých spustenie možno naplánovať na mesiac dopredu (a teda vyžadujú prepojenie s kalendárom).

My sa však zameriame na najbežnejšiu a najzákladnejšiu formu. Tá obsahuje dve samostatné perá, pričom pero jedného z nich riadi hlavné časové ručičky, zatiaľ čo druhé ukladá energiu pre komplikáciu budíka.

Kaliber 956AA na hodinkách JLC Polaris Memovox:

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Alarm sa potom nastavuje a navádza druhou korunkou (alebo pohybom rotora). Samozrejmosťou je potom samostatné zobrazenie času alarmu (vnútorný prstenec a samostatná ručička alarmu sú asi najobľúbenejšie). A celkom bežný je aj vypínač (tlačidlo) budíka a indikátor, ktorý používateľovi ukazuje, či je budík zapnutý alebo vypnutý.

Tudor Heritage Advisor. Na 9. hodině vidíme okénko, které ukazuje, zda je budík aktivní nebo vypnutý. Zdroj: www.hodinkee.com

Tudor Heritage Advisor s alarmom. Na 9. hodine vidíme okienko, ktoré ukazuje, či je budík aktívny alebo vypnutý. Zdroj: www.hodinkee.com

Z povahy zobrazenia času na bežných analógových hodinkách vyplýva, že budík možno zvyčajne nastaviť na ľubovoľný bod v 12-hodinovom intervale. Opäť to však môže byť jednoduché alebo zložité. Jednoduchý budík možno nastaviť tak, aby sa aktivoval napríklad o 4. hodine (ak by ste chceli 4:30, ručička budíka by mala ukazovať presne medzi 4 a 5 – vysoká presnosť na minútu nie je pri tomto type bežná).

Zložitejší (tiež prepojený s kalendárom) možno nastaviť tak, aby sa aktivoval napríklad o 11:45, 13. dňa nasledujúceho mesiaca, pričom dnes je 21. deň aktuálneho mesiaca.

Všetky typy budíkov potom majú spoločné to, že akonáhle sa ručičky bežného času pretnú s nastaveným časom budíka, začne sa uvoľňovať pero budíka a spustí sa mechanizmus, ktorý pôsobí na kladivko, ktoré spustí šialené kmitanie a údery na gong. Čo spôsobí vytúžený zvukový signál.

Zdroj: www.wornandwound.com

Kladivko na pravej strane. Zdroj: www.wornandwound.com

Alarm možno vnímať aj ako akúsi jednoduchšiu verziu Sonnerie (gongu), vzácnej, krásnej a trochu archaickej komplikácie, ktorá dokáže príjemnými tónmi signalizovať čas.

MeisterSinger Bell Mountain Review - "Sonnerie au Passage"
22.11.2023 - Jakub Pitucha
MeisterSinger Bell Mountain Review - "Sonnerie au Passage"

História – Začalo to prezidentským cvrčkom

Budíky sú ľudstvu známe už tisícročia. Bez preháňania. Dokonca sa špekuluje, že už starí Gréci dokázali zostrojiť vodné hodiny, ktoré zhadzovali kamienky, rozozvučali gongy a spúšťali najrôznejšie iné mechanizmy vydávajúce zvuky.

Naproti tomu mechanický budík, ktorý poznáme dnes, je založený na oveľa jednoduchšej mechanike. Ako prvá si túto komplikáciu na náramkových hodinkách nechala patentovať švajčiarska spoločnosť Eterna v roku 1908, pričom celý princíp vychádzal z existujúcich vreckových hodiniek s budíkom. Ten sa nastavoval pomocou otočnej lunety.

Eterna Alarm Pocket watch 42203 z roku 1910.

Pôvodné vreckové hodinky Eterna Alarm 42203 – zlatá ručička budíka je pripevnená k otočnej lunete.

Princíp Eterna sa však veľmi neujal. V skutočnosti sa od uvedenia hodiniek do predaja v roku 1914 objavili určité používateľské problémy. Náramkové hodinky boli pre tento koncept príliš malé, zvonenie budíka bolo príliš tiché a vibrácie boli pre ľudskú ruku prakticky nepostrehnuteľné. Vibrácie budíka však spôsobovali nepravidelné meranie času a samotný budík tiež odoberal príliš veľa energie z hlavného mechanizmu. Preto nie je prekvapujúce, že náramkové hodinky s alarmom si v prvej polovici 20. storočia nezískali veľkú popularitu.

Zdroj: www.hodinkee.com

Zdroj: www.hodinkee.com

Až v roku 1947 sa výrobcovia hodiniek opäť začali zaoberať otázkou budíkov v náramkových hodinkách. Vtedy sa švajčiarskej firme Vulcain z Le Locle podarilo zdokonaliť túto komplikáciu natoľko, že podnietila mnohé ďalšie značky hodiniek k výrobe hodiniek s alarmom. Nielen to, spoločnosť Vulcain bola s touto technológiou taká úspešná, že väčšina hodiniek s budíkom odvtedy funguje na rovnakom princípe. A ako že sa legendárne hodinky volali? Cricket. Teda slovensky – "cvrček".

Nie je ťažké uhádnuť, odkiaľ sa tento názov vzal. Zvuk, ktorý budík vydával, pripomínal letné večery na vidieku. A tentoraz ho bolo naozaj počuť. Hodinári vybavili Cvrčka systémom dvojitých zadných plôch puzdra, z ktorých jedna mala štyri otvory, aby zvuk mohol uniknúť. Regulátor držal na mieste zámok, aby sa zabránilo pôsobeniu vibrácií budíka, a presnosť bola riešená spevnením skrutiek puzdra podložkami, aby sa zabránilo ich uvoľneniu. Budík potom dostal samostatné perové závažie, ktoré umožnilo hodinkám cvrlikať podstatne dlhšie ako predchádzajúce modely.

Vypočujte si, ako hodinky znejú:

Cvrčky sa stali legendárnymi. A netrvalo dlho, aby sa im dostalo prezývky "prezidentské hodinky", keďže ich okrem iných nosili prezidenti USA Truman, Eisenhower, Nixon, Johnson a Obama.

Prezident ..

Prezident Eisenhower svojimi hodinkami Cricket dokonca inšpiroval reklamnú kampaň spoločnosti Vulcain.

Prvé prezidentské hodinky Cricket patrili Trumanovi, ktorý ich v roku 1953 dostal ako dar od Asociácie fotografov tlače Bieleho domu. Jeho nástupca Dwight Eisenhower nosil hodinky Vulcain Cricket dlho pred nástupom do funkcie. Najväčším fanúšikom hodiniek Vulcain bol prezident Johnson, o ktorom sa hovorí, že "sa bez hodiniek Cricket cítil nahý", a 200 kusov týchto hodiniek rozdal aj ako darček svojim zamestnancom. Jeden dostal aj Nixon a odvtedy Vulcain daroval svoju vlastnú verziu Cvrčka väčšine prezidentov vrátane Cartera, Reagana, Clintona a Obamu.

Vulcain Cricket. Zdroj: www.hodinkee.com/

Vulcain Cricket. Zdroj: www.hodinkee.com/

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Ani Cvrčkovia však neboli bez múch. Natáčanie druhého pierka si vyžadovalo usilovnosť nositeľa a tiež sa nedali nastaviť na viac ako štvrťhodinovú presnosť.

Preto sa začiatkom 50. rokov 20. storočia spoločnosť Jaeger-LeCoultre rozhodla zdokonaliť túto komplikáciu a priamo konkurovať hodinkám Vulcain Cricket. Spoločnosť JLC si na to zobrala svoje hodinky Memovox a predstavila prvé samonatahovacie budíky.

Prvé hodinky Memovox Automatic používali na naťahovanie hlavného pera rotor po obvode strojčeka, ale budíkové pero sa stále naťahovalo ručne pomocou korunky. Spoločnosti Jaeger-LeCoultre sa však nakoniec podarilo celý mechanizmus zmodernizovať a vyrobiť Memovox s celorotorovým náťahom. Do radu JLC Mevomox potom patrili také ikony ako Amvox, Polaris a Deep Sea Alarm, ktorý mal najhlučnejší alarm na trhu (musel byť počuteľný aj pod vodou).

Hodinky JLC Deep Sea Alarm. Zdroj: www.analogshift.com

Hodinky JLC Deep Sea Alarm, 1961. Zdroj: www.analogshift.com

Problém štvrťhodinovej presnosti potom v roku 1968 vyriešila Omega, ktorá do svojho modelu Memomatic poháňaného Lemaniou vložila len jedno pierko navyše. Tým sa, samozrejme, ušetrilo miesto vo vnútri hodiniek a tiež sa zabránilo možnosti, že by sa pero "vyčerpalo" spustením alarmu.

Omega Memomatic, 1969.

Omega Memomatic, 1969.

Bohužiaľ, nástup quartzových a digitálnych hodiniek v 70. rokoch 20. storočia mal na mechanické budíky (a nielen na ne) zničujúci vplyv a dnes sa táto komplikácia považuje skôr za ohrozený druh.

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

Aký prínos môžu mať mechanické budíky pre moderného človeka?

Jedným z dôvodov, prečo si ľudia stále zaobstarávajú mechanické hodinky, je osobnejší vzťah medzi ich používateľom a hodinkami (mechanické hodinky si vyžadujú väčšiu starostlivosť a častejšiu interakciu s človekom). A to isté platí aj pre mechanický budík. Jeho zvuk a vibrácie toto spojenie svojím spôsobom tiež ponúkajú. Predstavte si, že vám na zápästí nebzučí každé upozornenie z inteligentných hodiniek, ale len "vycvičený" mechanický cvrček – a to len v čase, keď chcete. Váš sluha, nie váš pán.

Navyše to môže byť o niečo diskrétnejšie oznámenie na zápästí. Túto myšlienku asi najďalej dotiahol Richard Mille, ktorý vyvinul tichý mechanický budík, ktorý vás na požadovaný čas upozorní len vibrovaním. Skvelá vec napríklad pre (veľmi bohatých) hluchonemých.

Hodinky Richard Mille RM 62-01 Tourbillon Vibrating Alarm. Zdroj: www.watchtime.com

Richard Mille RM 62-01 Tourbillon Vibrating Alarm. Zdroj: www.watchtime.com

A ďalší dôvod? Milovníci mechanických hodiniek sú často staromódni ľudia, ktorí si potrpia na archaické pôžitky. Chcete zažiť pocit minulého storočia aspoň v maličkostiach, ktoré vás tešia? Môžete odložiť inteligentné zariadenia, vyhnúť sa notifikáciám a večným budíkom či upozorneniam na to či ono a spoľahnúť sa len na seba a svoje mechanické hodinky. Život by sa mohol príjemne spomaliť, nemyslíte?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

prasiatko Quikpred 65 dňami, reagovať
... spoľahnúť sa len na seba a svoje mechanické hodinky ? -nuž boli sme na 5-dňovej turistike a trasa prevažne viedla po hrebeňoch a hustom lese,- na konci každeho dňa prespávate v nejakej útulni alebo v sedle, či na okraji čistinky pod hohým nebom.Na 4-deň už nikomu nefungovali ,,inteligentné,, hodinky ani mobily a to aj s použitím power-bank v predchadzajúcich dňoch. Jedinný, kto vedel koľko je hodín a ráno vstal v požadovaný čas som bol hohužiaľ ja ! Na ruke Poljot Dolphin Alarm, v kalibri 2612, cvrlikaju mi pri budení 15 sekund, vodotesnost do 10 atm, takže s nimi môžte aj plávať. ... a že život by sa mohol príjemne spomaliť? -kedysi som musel mať nastavený presný čas takmer na sekundy a v ,,okienku,, musel byť ten spravny datum. S pribudajúcimi rokmi zistite, že ani Vaše obľubene chronometre s certifikatom COSC to nezaručia.Tak som si za par eur kupil jednoručičkove hodinky Luč. Teraz mi nepresnosť 5 minut vôbec neprekáža????