Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 6.4.2021 | 9 MIN

Fascinácia Mesiacom ľudstvo sprevádza po státisíce rokov a snáď ešte dlhšie. Priťahuje romantikov, rojkov, umelcov, ale aj vedcov, astronómov a v neposlednom rade aj hodinárov. To dalo vzniknúť zložitej  komplikácii ukazovateľa fázy Mesiaca, ktorá sa aj dnes, v 21. storočí, stále teší veľkej obľube. Ako funguje a prečo je pokladaná za jednu z najúchvatnejších a napriek tomu najzbytočnejších hodinkových funkcií? (Teda samozrejme pokiaľ nie ste vlkolak).

"Mesiačik veľký, zlatistý / bozkával brezu na listy / Brezička, breza, riekni mi / prečo tak plačeš noci, dni?" A kto pozná naspamäť Máriu Rázusovú-Martákovú, ten vie, ako je to ďalej.

Aj v dnešnej dobe je Mesiac stále motív romantický, mystický, a pre ľudstvo nekonečne fascinujúci. A hoci sme ho za stáročia podrobili pozorným astronomickým prieskumom a dokonca sa po ňom aj prešli, mnohé jeho tajomstvá nám stále zostávajú skryté. A tak nám už po tisíce rokov zostáva jediné, pokorne ho pozorovať opodiaľ a reflektovať jeho obraz v povestiach, hudbe, literatúre, umení... A samozrejme aj na hodinkách.

Snoopy a Měsíc na hodinkách Omega. Zdroj: www.journal.hautehorlogerie.orgSnoopy a Mesiac na hodinkách Omega. Zdroj: www.journal.hautehorlogerie.org

Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek
18.3.2021 - Agáta Vřeská
Ako sa Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodiniek

Fázy Mesiaca a synodický cyklus

Mesačnými fázami nazývame jednotlivé podoby Mesiaca, ktoré sa líšia podľa toho, aká veľká časť Slnkom ožiareného Mesiaca je viditeľná zo Zeme. Tradične rozoznávame štyri hlavné fázy: Nov (teda prvá fáza Mesiaca), kedy je Mesiac k Zemi obrátený neosvetlenou stranou. Po Nove nastáva Prvá štvrť pripomínajúca písmeno D, kedy Mesiac akoby "dorastá" do tretej fázy Spln, v ktorej je jeho privrátená strana k Zemi plne osvetlená. Po splne nastáva Posledná štvrť, kedy Mesiac ustupuje, alebo "cúva" (jeho tvar pripomína písmeno C) späť do prvej fázy novu.

Celý štvorfázový cyklus, nazývaný aj lunácia, trvá približne 29 a pol dňa a hoci existuje viac druhov astronomických cyklov, ktoré môžeme rozlišovať, pre hodinársky svet je najdôležitejší cyklus synodický.

Synodický cyklus určuje dobu (meranú z hľadiska pozemského pozorovateľa), počas ktorej Mesiac prejde všetkými fázami, kým sa vráti do tej istej polohy vzhľadom k Slnku. Doba takého cyklu kolíše medzi 29,27 a 29,83 dní, z čoho dlhodobý priemer činí 29 dní 12 hodín 44 minút 2,8 sekúnd (tento presný interval si zatiaľ zapamätajme, je totiž pre hodinárov a komplikáciu fázy Mesiaca veľmi dôležitý).

Určovanie fáz Mesiaca malo pred storočiami význam najmä kvôli navigácii na mori a určovaní prílivu a odlivu (počas splnu a novu sa efekty Mesiaca a Slnka sčítajú a v prvej a poslednej štvrti naopak odčítajú, preto výška prílivu a odlivu počas mesiaca kolíše).

Ani pôsobenie určitej mystickej moci Mesiaca na človeka a prírodu nebolo úplne zanedbateľné, najmä, keď tomu ľudia pevne verili. Podľa fáz Mesiaca sa tak riadili rôzne pohanské rituály, ale aj svetské záležitosti (fázy napríklad určovali, kedy je najlepšia doba pre siatie obilia, kedy je čas na dlhšie cesty alebo dokonca kedy je najvhodnejšia doba na strihanie prvých detských vláskov).

Niekoľko zaujímavostí: slovo „lunatik", teda šialenec, pochádza z latinského slova „luna", ktoré popisuje neočakávané správanie, ktoré mnohí často prejavujú počas obdobia splnu. V starovekých civilizáciách sa potom tiež verilo, že „krvavý mesiac" je predzvesť niečoho hrozivého. Súčasné štúdie tiež ukázali, že fázy mesiaca ovplyvňujú spánkové cykly a mnoho zvierat a organizmov používa mesačný cyklus ako svoje "vnútorné hodiny".

Čo je komplikácia fázy Mesiaca a ako funguje?

Komplikácia je zvyčajne definovaná ako akákoľvek nadštandardná funkcia hodiniek, ukazujúca čokoľvek iné než hlavný čas. Väčšina komplikácií (ako dátum, deň v týždni, GMT, chronograf...) zobrazuje úplne presné údaje, na ktoré sa môžete v priebehu dňa spoľahnúť a na hodinkách majú často čisto racionálne uplatnenie (no, o chronografe môžeme polemizovať).

Hodinky Vacheron Constantin Egérie Moon Phase. Zdroj: www.deployant.comHodinky Vacheron Constantin Egérie Moon Phase. Zdroj: www.deployant.com

To sa však nedá povedať o komplikácii fázy Mesiaca, ktorá mesačný cyklus napodobňuje síce verne, ale aj tak má na hodinkách platnosť skôr symbolickú, estetickú a citovú. V modernej dobe totiž nemá žiadne špeciálne praktické využitie.

Komplikácia fázy Mesiaca patrí k vôbec najstarším hodinárskym komplikáciám na svete a má naozaj rozsiahlu a zaujímavú históriu. Kým sa k nej ale dostaneme, pozrieme sa, ako komplikácia vyzerá na moderných náramkových hodinkách. Tu sa komplikácia najčastejšie objavuje ako polkruhový výsek napodobňujúci siluetu zakrivenia Zeme, v ktorom sa v priebehu synodického cyklu pohybuje kresba (či akékoľvek iné stvárnenie) Mesiaca.

Foto: Hodinky-365.cz

Táto komplikácia je často dizajnérskou výzvou. Aby ukazovateľ pôsobil autenticky a aby z neho sálala požadovaná, takmer poetická atmosféra, prevláda v navrhovaní vzhľadu použitie farieb nočnej oblohy (modrej, čiernej, zlatej a striebornej), bohaté aj decentné zdobenie a neobvyklé vystupujúce materiály (najzaujímavejšie je podľa mňa použitie mesačného kameňa upraveného do podoby Mesiaca na číselníku).

Na počiatku synodického cyklu (fáza Nov) sa disk znázorňujúci Mesiac nachádza skrytý za ľavým okrajom výseku, v priebehu cyklu potom výsekom putuje a simuluje tak presné fázy, v ktorých sa zrovna nachádza Mesiac na oblohe. Pre správnu funkciu tejto komplikácie bývajú na otočnom koliesku zobrazené Mesiace dva, v pozícii oproti sebe. Technicky sa pohyb Mesiaca konštruuje s nadväznosťou na pohyb ručičiek hlavného času, ale často je spojený aj s funkciou dátumu a dňa v týždni. Prepojenie mesačnej fázy s časom je však presnejšie, pretože sa jedná o konštantný a plynulý pohyb.

Zdroj: http://www.thejewelleryeditor.com/Pod polkruhovým výsekom na číselníku sa nachádza otočné koliesko, na ktorom sú spravidla upevnené dve okrúhle plôšky znázorňujúce mesiac. Zdroj: www.thejewelleryeditor.com

Nastavenie fázy Mesiaca nie je komplikované. Stlačíte zodpovedajúce tlačidlo, ktoré ovláda mesačnú fázu vašich hodiniek, a najskôr ho nastavte na fázu splnu, tj. dokiaľ mesiac nie je presne v strede výseku. Pomocou kalendára zistite, kedy bol posledný spln. Spočítajte si, koľko dní od tej doby uplynulo a stlačte tlačidlo presne o tento počet dní. Hotovo.

Aká je komplikácia presná?

Staršie mechanizmy Mesačnej fázy, ale aj tie dnešné v cenovo dostupnejších hodinkách, zaznamenávajú fázu mesiaca pomocou 59zubového kolesa postupujúceho o jeden vrub každých 24 hodín. Toto ozubené koliesko je prepojené s diskom, na ktorom sú zobrazené dva Mesiace. Jeden kompletný cyklus komplikácie teda trvá 29 a pol dňa (a nie 29 d, 12 hod, 44 min a 2,8 s).

Aj keď je interval 29,5 dňa pre naozaj väčšinu ľudí prijateľne presný, drobná odchýlka od pravého času synodického cyklu spôsobuje, že sa fáza na hodinkách po dvoch rokoch a 7 mesiacoch o deň oneskorí. A ako všetci vieme, plemeno hodinárske nie je jedno z tých, ktoré by sa s takou nepresnosťou jednoducho zmierilo a nechalo to tak.

A tak sa hodinári pustili do práce na spresňovaní tejto komplikácie a následne sa podarilo vytvoriť strojčeky, ktoré by ukazovali presné mesačné fázy na nasledujúcich 122 rokov. Pre mnohých to bola doba naozaj dostačujúca, nie však pre všetkých.

Luxusná nemecká značka A. Lange & Söhne vyvinula zložitú komplikáciu strojčeka Richard Lang Terraluna L096.1, vďaka ktorému je prenastavenie fázy mesiaca nutné len raz za 1058 rokov (kedy sa interval posunie o 1 deň). Zaujímavosťou hodiniek s týmto strojčekom je, že Mesiac na číselníku tiež raz denne dokončí obežnú dráhu okolo disku zobrazujúceho Zem. Nádhera...

Zdroj:www.alange-soehne.comZdroj:www.alange-soehne.com

Ani 1058 rokov ale nebolo niektorým dosť. A tak Ochs und Junior, manufaktúra švajčiarskej rodinnej firmy z La Chaux-de-Fonds, prišla na unikátny systém bežiaci na strojčeku ETA 2824-2, ktorý predĺžil presnosť komplikácie na hodnotu cez 3000 rokov.

Hodinky Och und Junior. Zdroj: www.watchprosite.comHodinky Ochs und Junior. Zdroj: www.watchprosite.com

Holandský Christiaan Van der Klaauw, zameriavajúci sa pôvodne na astronomické hodiny, precíznosť povzniesol na ešte vyššiu úroveň, keď prišiel s hodinkami Real Moon Joure, ktoré mali na číselníku 3D indikátor mesačných fáz, ktorý sa o deň vychýli iba raz za 11 000 rokov. Tiež je to zatiaľ najpresnejšia 3D mechanická komplikácia fázy Mesiaca, aká kedy bola stvorená.

Hodinky Christiaan Van Der Klaauw. Zdroj: www.klaauw.comHodinky Christiaan Van Der Klaauw. Zdroj: www.klaauw.com

A pokiaľ ste si mysleli, že 11 000 už by vážne hodinárom mohlo stačiť... Andreas Strehler všetkým vyrazil dych, keď v roku 2014 vyvinul hodinky Sauterelle a Lune Perpetuelle, ktorých mesačná fáza sa vychýli len raz za dva milióny rokov!

Zdroj: www.masterhorologer.comZdroj: www.masterhorologer.com

História pozorovania fáz Mesiaca

Pozorovanie a zaznamenávanie fáz Mesiaca nie je záležitosť niekoľkých posledných stovák rokov, kedy vznikali najkomplikovanejšie hodinárske vynálezy, aké kedy ľudstvo (asi) videlo. S prvým lunárnym kalendárom sa stretneme už v dobe pred 15 000 rokmi – archeológovia ho našli na nástenných maľbách vo francúzskej jaskyni Lascaux. Doteraz je však predmetom špekulácií, či je 29 škvŕn (pre 29denný synodický cyklus) naozaj prvým doloženým záznamom fáz Mesiaca.

Nástěnná malba v jeskyni v Lexcaux stará 15 000 let. Zdroj: www.life-gazing.comNástenná maľba v jaskyni v Lascaux stará 15 000 rokov. Zdroj: www.life-gazing.com

Keď sa ale pokúsime nájsť prvé komplikovanejšie zariadenie, musíme sa presunúť do doby o pár tisíc rokov neskôr, približne do roku 150 pred naším letopočtom. Mechanizmus bol nájdený na gréckom ostrove Antikythéra a podľa archeologických výskumov sa malo jednať o zariadenie, ktoré dokázalo ukazovať ročnú púť Slnka a Mesiaca pomocou otáčania kľučky. Mechanizmus údajne predpovedal aj ich zatmenie a napodobňoval aj nepravidelný pohyb Mesiaca okolo Zeme.

Rekonstrukce mechanismu z Antikythéry. Zdroj: https://www.flickr.com/Rekonštrukcia mechanizmu z Antikythéry. Zdroj: https://www.flickr.com/

Tento antický mechanizmus bol natoľko zložitý, že ho po stáročia nikto nedokázal prekonať. To sa podarilo hodinárom až o bezmála tisíc rokov neskôr, v dobe renesancie. Z tejto doby (15. až 16. storočie) potom môžeme poznať prvé typy astronomických hodín, ktoré boli spravidla pripevňované na veže monumentálnych katedrál.

Nejznámější renesanční astronomické hodny najdeme v Praze. Staroměstský orloj mimo jiné ukazuje Měsíční fáze a postavení Měsíce vzhledem ke Slunci. Zdroj:Za najznámejšími renesančnými astronomickými hodinami nemusíme chodiť ďaleko. Staroměstský orloj okrem iného ukazuje Mesačné fázy a postavenie Mesiaca vzhľadom na Slnko. Zdroj: svetcestovatele.cz

Osvietenstvo v 16. storočí potom prinieslo revolúciu v astronómii, s ktorou sa nezmenilo len chápanie slnečnej sústavy, ale aj poňatie mechanizmov na zobrazovanie mesačných fáz, ktorých popularita v nasledujúcich storočiach rástla.

Vývoj mechanizmu potom postupne prechádzal od veľkých, komplikovane riešených nástenných hodín až k drobným vreckovým hodinkám. Prvé náramkové hodinky s funkciou fázy Mesiaca prišli od spoločnosti Patek Phillippe v roku 1925. Funkcia bola zakomponovaná ako súčasť komplikácie zobrazenia večného kalendára. Čoskoro na to s "mesačnými" hodinkami vyrukovala značka Breguet a popularita tejto komplikácie pretrváva dodnes.

Patek Philippe 97975, první náramkové hodinky s věčným kalendářem a ukazatelem fází Měsíce, 1925. Zdroj: www.revolution.watchPatek Philippe 97975, prvé náramkové hodinky s večným kalendárom a ukazovateľom fáz Mesiaca, 1925. Zdroj: www.revolution.watch

Prečo obľuba tejto komplikácie pretrváva dodnes?

V dnešnej dobe už sa podľa mesačných fáz riadi málokto a máločo. Pár jedincov možno stále uskutočňuje pohanské rituály a chodí zbierať bylinky pri splne, pre väčšinu ľudí je však táto komplikácia na hodinkách prakticky... No, k ničomu.

Na otázku, prečo je stále tak obľúbená, je asi jediná odpoveď. Vyzerá proste nádherne.

Foto: Hodinky-365.cz

Preto ju tiež môžeme nájsť väčšinou na naozaj elegantných, spoločenských hodinkách, ktorým vyobrazenie mesiaca dáva romantický a takmer mystický nádych. (Táto funkcia je samozrejme okrem v analógových hodinkách aj v moderných digitálkach, ale to tu úplne nepatrí). Aj hodinársky svet je skrátka asi navždy pod vplyvom kúzla Mesiaca. ;)

Naše hodinky s ukazovateľom fázy Mesiaca

V našej ponuke nájdete dámske aj pánske analógové hodinky s ukazovateľom fázy Mesiaca, a to ako s mechanickým, tak dostupnejším quartzovým pohonom.

Najväčšiu náklonnosť pre Mesiac na číselníku u nás má švajčiarska značka Certina, u ktorej môžeme v dámskej sekcii nájsť napríklad Certina DS-8 Lady Quartz COSC Chronometer Moon Phase na bielom koženom remienku.

Tento model disponuje tiež certifikovanou presnosťou COSC. Vybrať si môžete aj z modelov na praktickejšom oceľovom náramku – Certina Moon Phase s bicolor PVD úpravou a čiernym číselníkom a celostrieborné s perleťou na pozadí číselníka, ktoré krásne vzhľadovo dopĺňa obraz putujúceho Mesiaca.

Hodinky majú pánsku obdobu v Certina DS-8 Quartz COSC Chronometer Moon Phase s hnedým koženým remienkom s vyrazeným vzorom aligátora.

U Certiny môžu pánov zaujať aj hodinky Certina DS-8 Chronograph Moon Phase s chronografom.

Ďalší Švajčiar, značka Ball, má v ponuke hodinky Ball Trainmaster Automatic Moonphase s elegantným čiernym číselníkom, na ktorom vyniká štruktúrovaná mesačná komplikácia.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre