Hodinárska komplikácia: Svetový čas

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 16.4.2024 | 7 MIN

Väčšina... alebo skôr všetky hodinárske komplikácie sa môžu zdať ako prežitok vo svete ovládanom modernou technológiou. A v prípade svetového času to platí dvojnásobne – keď cestujete cez časové pásma, nie je nič jednoduchšie ako mrknúť na mobilný telefón. Ako je teda možné, že sa táto komplikácia opäť dostáva do popredia?

Tiež sa vám vždy zdalo, že energia doby sa odráža skôr v maličkostiach, ktorými sa ľudia obklopujú? Pozrite sa napríklad na hodinky. Po tom, čo sa po pandémii otvorili brány a ľudia začali opäť cestovať, s hodinkami GMT akoby sa roztrhlo vrece. A čo súvisiaca komplikácia Svetového času?

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Pomaly, pomaly a skôr v mysliach zarytejších hodinkových nadšencov sa opäť vkrádajú na svetlo sveta... a počítadlá. A ako vieme, odtiaľ už nie je ďaleko k tomu, aby sa tento lákavý koncept hodiniek dostal do povedomia širšej verejnosti.

Čo je komplikácia Svetového času a prečo na hodinkách je?

Predstavte si, že nastupujete na let z Nového Zélandu do Singapuru. Ešte na letisku potrebujete naliehavo zavolať kolegovi do Českej republiky. A potom svojmu bratovi do New Yorku, aby ste mu zablahoželali k narodeninám. Ale je to správny čas na telefonát? Zobudím jedného z nich o tretej ráno?

Skôr než začnete googliť alebo v hlave prepočítavať časový rozdiel, hodinky so svetovým časom to urobia za vás. Táto komplikácia totiž nie je len nejakou povinnosťou, ktorá má hodinky urobiť zaujímavými. Nie, je veľmi praktická a využijú ju najmä tí, ktorí často cestujú, či už za prácou, rodinou alebo len tak pre zábavu (šťastlivci).

Iste, vyššie uvedený scenár je pre drvivú väčšinu ťažko predstaviteľný a vy si hovoríte, že asi nie ste celkom cieľová skupina... Ale ruku na srdce, kto z vás napríklad reálne použil tú 200M vodotesnosť na pár potápačiek, ktoré už väčšina z vás, ktorí čítate tento článok, aj tak má doma?

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Hodinky vám tiež povedia, koľko je hodín nielen v meste, v ktorom sa nachádzate, ale vo "všetkých" veľkých svetových mestách naraz (na rozdiel od hodiniek s GMT, ktoré ukazujú len dve časové pásma, ktoré si vyberiete). Inými slovami, dokážu pokryť 24 časových pásiem. A v prípade niekoľkých významných príkladov aj 38 vrátane – vrátane Indie, Nepálu alebo Chathamských ostrovov, ktoré nemajú plný hodinový posun.

Časové pásmo je časť Zeme, ktorá používa rovnaký štandardný čas. Celá oblasť Zeme, približne 15° okolo daného poludníka, používa rovnaký čas, ktorý je určený jej posunom od UTC (t. j. časom na nultom poludníku). Napríklad stredoeurópsky čas (SEČ) sa preto označuje ako UTC+1, pretože je o jednu hodinu pred UTC (t. j. v danom okamihu je 12.00 UTC, SEČ je 13.00).

Bezpečne ich spoznáte podľa názvov svetových miest po obvode ciferníka a 24-hodinovej stupnice, ktorá sa otáča raz za deň.

2 014,00 € (doručíme do 24.6.)

Zaujímavé je, že Worldtimers často priamo lákajú na veľkolepé dizajny s mapou Zeme a je krásne vidieť, ako sa jednotlivé značky hodiniek dokážu pohrať s témou cestovania a sveta.

Omega Seamaster Aqua Terra 150M Worldtimer. Zdroj: www.fratellowatches.com

Hodinky Omega Seamaster Aqua Terra 150M Worldtimer. Zdroj: www.fratellowatches.com

Skôr než sa však pustíme do opisu práce s hodinkami Worldtimer, je dôležité vedieť, že existuje mnoho verzií a prevedení, a to nielen z hľadiska dizajnu. My sa pozrieme na tie najbežnejšie.

Ako pracovať s Worldtimerom?

Worldtimery, teda hodinky so svetovým časom, stoja spravidla viac ako hodinky GMT, pretože ich mechanizmus je zložitejší. Jednoduchým stlačením tlačidla (alebo napríklad v určitej polohe korunky a pod.) sa zmení konfigurácia všetkých miest a hodinových značiek.

Vysvetlime si to však na príklade. Medzi najznámejšie hodinky Worldtimers patria Montblanc Spirit Orbis Terrarum World Map – ako by sme s nimi pracovali?

Modelová situácia:

Povedzme, že naše miestne časové pásmo je New York a je práve štvrť na jednu popoludní. Ja som však na letisku a chystám sa odletieť do Českej republiky (takže na hodinkách sa budeme riadiť parížskym časovým pásmom). A zároveň ma zaujíma, čo asi robí kamarátka, ktorá je práve v Tokyu.

Takže v prvom rade je potrebné hodinky nakalibrovať tak, aby zodpovedali nasledujúcemu, t. j. červená šípka na kapitálovom krúžku ukazuje na New York a hlavné časové ručičky sú na štvrť na jednu:

Zdroj: monochromewatches.com

Zdroj: monochromewatches.com

Strieborná a modrá 24-hodinová stupnica potom bude ukazovať aktuálnu hodinu v každom časovom pásme. To znamená, že aj keď sa nudíte na letisku v New Yorku, radšej nevolajte kamarátovi do Tokia, pretože sú už takmer tri hodiny ráno.

Po prílete z New Yorku (GMT -5) do Českej republiky (GMT +1) sa po niekoľkonásobnom stlačení tlačidla presunie "Paríž" na červenú šípku a hodinová ručička sa podľa toho posunie.

Drvivá väčšina hodiniek Worldtimer funguje na rovnakom alebo veľmi podobnom princípe.

Patek Philippe World Time 5131.

Patek Philippe World Time 5131.

Štipka histórie a zaujímavostí

Čo spôsobilo vznik hodiniek s komplikáciou World Time, asi nikoho neprekvapí. Rozvoj železníc v 19. storočí posunul hodinársky priemysel o veľký kus vpred, najmä pokiaľ ide o snahu o presnosť a zjednotenie časov (aby sa predišlo nehodám vlakov).

História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak
10.3.2021 - Agáta Vřeská
História Ball Watch – Hodinárska firma, ktorej neušiel vlak

Železnice však priniesli predovšetkým rozmach cestovania. A s cestovaním potom prišla aj takzvaná cestovná komplikácia svetového času. Prekračovanie hraníc predstavovalo výzvu: každá krajina mala svoj vlastný spôsob merania času. A v železničnom priemysle je čas všetkým.

Preto v roku 1879 hlavný inžinier kanadskej železnice sir Sandford Fleming prevzal horologickú štúdiu Quirica Philopantiho z roku 1858 a navrhol koncept štandardizovaných časových pásiem. Na jeho podnet boli 18. novembra 1883 zavedené prvé časové pásma na celom severoamerickom kontinente, čo prirodzene viedlo k zavedeniu oficiálnych celosvetových časových pásiem (Medzinárodná konferencia o poludníkoch, 1884).

Na základe týchto dohôd potom vznikli hodinky, ktoré by umožnili sledovať čas vo všetkých časových pásmach súčasne, bez potreby vlastniť dvadsaťštyri rôznych hodiniek.

Uvádza sa, že ako prvý s touto koncepciou prišiel v roku 1931 majster hodinár Louis Cottier. V skutočnosti to však bol jeho otec Emmanuel Cottier, ktorý mal túto myšlienku už v roku 1885, po oficiálnom zavedení zón. Nikdy sa mu ju však nepodarilo zdokonaliť a veľké dielo s názvom "heures universelles" dokončil až jeho syn Louis.

Louis Cottier a jeho patent na první hodinky se Světovým časem z roku 1931.

Louis Cottier a jeho patent na prvé hodinky svetového času heures universelles z roku 1931. Zdroj: revolutionwatch.com

Louis Cottier bol nezávislý výrobca hodiniek, ktorý prevádzkoval svoju firmu v miestnosti v zadnej časti obchodu s knihami a papiernictvom svojej manželky na malebnom ženevskom predmestí Carouge. Vyrábal tam stolové, vreckové a náramkové hodinky a prototypy.

Patent Louisa Cottiera mu prirodzene priniesol vytúženú pozornosť. Najmä od takého giganta, akým bol Patek Phillipe. Spolupráca bola nevyhnutná.

Patek

Patek Phillipe ref 605 z roku 1937.

Aj preto sa hovorí, že hodinky Patek Phillipe v podstate ustanovili, ako dodnes vyzerajú a fungujú hodinky Worldtimer. Dizajn zahŕňa miestny čas s hodinovou a minútovou ručičkou v strede a otočnú 24-hodinovú lunetu s názvami rôznych miest alebo lokalít. Táto komplikácia bola pôvodne určená pre vreckové hodinky, ale v roku 1937, keď sa tieto hodinky stávali menej populárnymi, spoločnosť Patek Philippe poverila spoločnosť Cottier výrobou prvých náramkových hodiniek s označením World Time.

Patek Philippe ref. 96, náramkové hodinky z roku 1937 Zdroj: www.thehourglass.com

Patek Philippe ref. 96, náramkové hodinky z roku 1937 Zdroj: www.thehourglass.com

Po vypršaní platnosti patentu sa do výroby vrhli ďalší výrobcovia hodiniek vrátane spoločností Rolex a Vacheron Constantin.

Dve zaujímavosti:

Zaujímavosť číslo jedna – Worldtimery obrazom doby

Vráťme sa však na začiatok, kde sa hovorilo, že duch doby sa odráža práve v drobnostiach, ktorými sa ľudia obklopujú. Práve na hodinkách Worldtimers je to vidieť najlepšie – je zaujímavé sledovať geopolitické zmeny v tom, ako niektoré mestá z hodiniek miznú a iné pribúdajú. Teda tak, ako sa menil ich význam v priebehu takmer sto rokov.

Posledná zmena nastala na veľtrhu Baselworld 2016, keď Patek Philippe predstavil svoje nové hodinky World Timer Ref. 5230, na ktorých Dubaj nahradil Rijád v Saudskej Arábii ako medzinárodne uznávané reprezentatívne mesto svojho časového pásma.

Zaujímavosť číslo dva – prečo Wordltimery nezobrazujú Indiu?

Väčšina hodiniek Worldtimers má lunetu alebo prstenec s kapitolou zobrazujúci mestá, ktoré reprezentujú 24 časových pásiem. Ale čo krajiny s polhodinovým posunom, ako je India? Tie majú v drvivej väčšine prípadov smolu. Je to spôsobené spoločnou vlastnosťou mechanizmu tejto komplikácie, ktorá spočíva v tom, že posun je udávaný v krokoch len po jednej celej hodine. Existujú však aj výnimky. Ako napríklad hodinky Vacheron Constantin Patrimony s 37 časovými zónami.

Zdroj:

Worldtimery ako symbol

Hodinky so svetovým časom, Worldtimers, si pomaly získavajú popularitu. Napriek tomu neverím, že sa stanú bežným artiklom, ktorý budú vyrábať módne značky, bez ohľadu na to, aké sú štýlové. Prevažná väčšina z nich sú zatiaľ sofistikované a prepracované mechanické hodinky zo strednej a luxusnej triedy, a verím, že tam sa aj udržia.

Frederique Constant Výroba Classic Worldtime Review – Krok správnym smerom
19.1.2024 - Šimon Šesták
Frederique Constant Výroba Classic Worldtime Review – Krok správnym smerom

V skutočnosti sú hodinky Worldtimers skôr umeleckým dielom, majestátnym symbolom sveta, ktorý presahuje hranice jazyka, náboženstva a rasy a pripomína nám všetkým, že žijeme spoločne na jednej planéte.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečne v stálej kolekcii a s GMT
22.3.2023 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečne v stálej kolekcii a s GMT

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre