» Blog » Návody

Kožené remienky - ako ich čistiť a ako sa o ne starať

Tagy: Návody | Klasické | Remienky, náramky

Radek Vyhlídal | 24.5.2019 | 6 MIN

Kožené remienky sú popri tých kovových najpoužívanejším typom upínania hodiniek na zápästie. V tomto článku sa dozviete, čoho by ste sa pri ich nosení mali vyvarovať, ako ich správne čistiť a ako sa o ne starať, aby vydržali čo najdlhšie.

kožené řemínky - jak je čistit a jak o ně pečovat

Nie je koža ako koža

To najdôležitejšie hneď na úvod. Ako už názov tejto časti napovedá, nie všetky kožené remienky sú si rovné. Ako asi vo všetkom, tak aj u kožených remienkov existujú tie kvalitné, ale aj tie menej kvalitné. Tento článok nerozoberá kvalitu kožených remienkov, tomu sa budeme v našom magazíne venovať inokedy, ale venuje sa starostlivosti o ne. Preto si tu remienky rozdelíme iba do dvoch úplne základných kategórií, a síce na remienky naozaj kožené a ostatné. Predošlá veta asi mnohých prekvapila. Nikto by asi nečakal, že kupovaný kožený remienok nemusí byť tak úplne kožený. Ale presne to sa môže stať.

My sa tu venujeme koži, preto si remienky rozdelíme do dvoch kategórií - kožené a Genuine Leather. Kožené sú tie, ktoré by ste mali kupovať. Sú vyrobené z jedného kusu zvieraťa  a dostanete ich v dvoch prevedeniach, buď top-grain alebo full-grain, ale o tom niekedy nabudúce. Na čo chceme upozorniť, je druhý typ tzv. Genuine leather. Pod týmto krásne znejúcim obchodným názvom sa schováva nie príliš kvalitný produkt, ktorému sa odporúčam vyhnúť (podrobnejšie o Genuine leather v tomto článku). Skrátene však možno povedať, že sa síce tiež jedná o kožu, ale v lepšom prípade o jej spodnú časť (bližšie k mäsu), ktorá nedosahuje tie vlastnosti ako vrchná časť (top-grain alebo full-grain), pre ktoré je koža obľúbená. V tom horšom prípade sa jedná o ich zomleté ​​zvyšky, zlepené a zlisované dohromady. Genuine leather poznáte podľa nápisu "genuine leather" na lícnej strane remienka.

kožený řemínek k hodinkám z genuine leather

kožený remienok k hodinkám z genuine leather

Čoho sa pri nosení kožených remienkov vyvarovať

Hneď na úvod je potrebné uviesť, že životnosť koženého remienka pri každodennom nosení je asi jeden rok. Tá sa môže nesprávnym zaobchádzaním skrátiť aj na 6 mesiacov, alebo pri správnom používaní predĺžiť na cca 2 roky. Musíte ale počítať s tým, že kožený remienok tu nebude naveky. Nemožno očakávať, že kožený remienok "vydrží všetko", tak to nie je. Jedná sa o prírodný materiál, ktorý je neustále v styku s pokožkou, je vystavený okolitým vplyvom atď. Za takmer 10 rokov, čo sa venujem predaju hodiniek, môžem povedať, že najčastejší dôvod sťažností a reklamácií sú kožené remienky. Veľa problémov pramení z toho, čo som tu už uvádzal, a pre dôležitosť uvádzam ešte raz: kožený remienok, bez ohľadu na kvalitu, je prírodný materiál, o ktorý sa treba starať!

V ďalšej časti tohto článku sa dozviete, čo koženým remienkom najviac škodí, akých chýb sa pri ich nosení môžete dopustiť, a tiež tipy, ako predĺžiť ich životnosť.

Správne zapínanie je základ

Predpokladám, že ste doteraz netušili, že možno remienok zapínať zle. Než som sa začal venovať hodinárčine, tiež som to netušil a robil rovnakú chybu, ale je to tak. Jeden z najčastejších problémov s koženým remienkom vzniká jeho nesprávnym zapínaním a odopínaním, keď je remienok ohýbaný. Tomuto je potrebné sa vyhnúť. Spočiatku to chce trochu cviku, ale po čase sa z toho stane rutina. Ohýbanie remienka vedie k jeho únave v mieste ohybu a následnému popraskaniu. Keď si uvedomíte, že hodinky nasadzujete a vyberáte hoci len raz denne, za rok je to 700 ohnutí na rovnakom mieste a túto námahu jednoducho remienok neustojí.

ohýbání koženého řemínku při zapínání

kožený remienok sa pri zapínaní snažíme čo najmenej ohýbať

Riešením tohoto problému môže byť motýlová spona. Remienky s motýľovou sponou sú bežne dostupné alebo ich možno kúpiť aj samostatne a dodatočne ich na svojom remienku môžete vymeniť.

kožený řemínek s motýlovou sponou

kožený remienok s motýľovou sponou

Krv, pot a slzy

Ide samozrejme o zveličenie, ale teoreticky tomuto všetkému môže byť remienok pri nosení vystavený. Chcem týmto len prejsť k ďalšiemu faktoru, ktorý ovplyvňuje životnosť remienku, a tým sú okolité vplyvy. Jedným z nich je ľudský pot, ktorý do remienka vsakuje a napomáha množeniu baktérií. Tie po čase spôsobujú zápach. Tomuto môžeme predísť správnym upnutím remienka na zápästie. To by nemalo byť príliš voľné, ale ani príliš tesné. Ideálne je také, keď medzi vnútornú stranu zápästia a remienok dáte malíček druhej ruky.

správně upnuté hodinky na koženém řemínku

správne upnuté hodinky na koženom remienku

Popri pote je najväčším nepriateľom koženého remienka voda, resp. vlhkosť. Koža, z ktorej je remienok vyrobený, totiž obsahuje oleje, ktoré sa pri namočení remienka viažu na molekuly vody. Pri vysychaní sa voda odparuje a tieto oleje vyťahuje so sebou. Koža tak stráca svoju prirodzenú pružnosť, stáva sa krehkou a ľahšie popraská. A tým sa dostávame k ďalšiemu faktoru, ktorý koži neprospieva, a tým je nadmerné sucho, priame slnečné svetlo, dym a prach. Všetky tieto faktory prispievajú k blednutiu farieb remienka, jeho vysychaniu a následnému praskaniu. Ak už sa stane, že remienok zvlhne, určite ho nesušte fénom alebo priamo na slnku, ale nechajte ho prirodzene vyschnúť. Môžete proces urýchliť tým, že hodinky vložíte do ryže, ktorá vlhkosť vytiahne. Remienok je potom dobré natrieť včelím voskom, ktorý mu navráti pružnosť a pridá ochrannú vrstvu. Z vyššie uvedeného je zrejmé, že kožený remienok nie je vhodný do vody alebo na športovanie. Ak ho však na tieto aktivity chcete nosiť, odporúčame vodeodolné kožené remienky. Tie vďaka svojej konštrukcii nasiaknu menej vody alebo potu a tiež rýchlejšie vysychajú. Určite im ale doprajte rovnakú starostlivosť ako bežným koženým remienkom.

voděodolný kožený řemínek hirsch

vodeodolný kožený remienok hirsch spoznáte podľa modrého prešitia

Ako správne očistiť kožený remienok

Kožený remienok by sa v ideálnom prípade mal každý deň po nosení utrieť suchou handričkou, aby sme z neho odstránili všetky nečistoty, pot, a pod., ktoré remienok na seba počas dňa naťahal. Čas od času je dobré naniesť na neho tenkú vrstu včelieho vosku, aby remienok zostal pružný a nepraskal, minimálne však raz mesačne. Ak ho pri nosení znečistíme, tu je návod v krokoch, ako nečistotu správne odstrániť.

1. Utrite remienok suchou handričkou, najlepšie bavlnenou alebo z mikrovlákna

2. Handričku navlhčite najmenej, ako je to len možné, doslova kvapkou vody, a remienok pretrite

3. Na handričku pridajte kvapku mydla, ale naozaj len kvapku a krúživými pohybmi remienok utierajte, kým neodstránite nečistoty

4. Opäť ako v bode 2 naneste kvapku vody na čistú handričku a zotrite zvyšky mydla. Remienok nechajte cez noc prirodzene vyschnúť (neurýchľujte tento proces fénom ani iným spôsobom)

5. Na remienok naneste vrstvu včelieho vosku

Remienok takto očistite celý, nie len v mieste znečistenia.

Zhrnnutie

Kožený remienok je nádherný prírodný materiál, čo so sebou nesie určité úskalia - je potrebné sa o neho starať. Pri jeho nosení odporúčame dodržiavať tieto zásady.

Kupovať kvalitný kožený remienok (vyhnúť sa genuine leather, koženke a pod).
Nevystavovať remienok priamemu slnečnému svetlu, dymu, prachu a pod.
Vyhýbať sa vode (dávať dole hodinky pri umývaní rúk, športovaní, sprchovaní a pod).
Pri zvlhnutí alebo namočení nechať samovoľne vyschnúť (nepoužívať na vysušenie fén, slnko a pod).
Každý deň utrieť suchou handričkou.
Na ruky v mieste upnutia remienka nepoužívať krémy, parfumy a pod.
Remienok nenechať vyschnúť, ale minimálne raz mesačne ho ošetriť včelím voskom alebo iným špecializovaným prípravkom.
Pri zapínaní remienok neprelamovať.
Hodinky nosiť zapnuté tak, aby sa medzi remienok a zápästie vošiel malíček
Nečistoty umývať vlhkou handričkou doslova s kvapkou mydla (umývame celý remienok, nie iba špinavú časť).

Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to
1.6.2022 - Eliška Měrková
Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to

V tomto článku uvádzame iba overené spôsoby starostlivosti a čistenia. Na internete a na odborných fórach však existuje veľké množstvo rád a tipov ako napr. Čistenie nečistôt pomocou olivového oleja, jedlej sódy a pod. Budeme radi, ak sa zapojíte do diskusie so svojimi skúsenosťami, a pomôžete tak ostatným.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre