» Blog » Hamilton

Lewis Hamilton prehral súd o meno. S Hamiltonom

Tagy: Správy | Hamilton | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 25.11.2020 | 2 MIN

Lewis Hamilton je skvelý závodník Formule 1, ale tento závod proste prehral. Privlastniť si meno Hamilton pre svoje hodinky? Po troch rokoch je proces na konci. Našťastie s jasným víťazstvom pre Hamilton. Ten hodinársky.

Spoločnosť 44IP, starajúca sa o značku Lewisa Hamiltona, sa snaží na trhu preraziť s radou zbožia pod názvom „Lewis Hamilton“. Na tom by nebolo nič zlé, keby sortiment nezahrňoval tiež hodinky. Proti tomu sa (prekvapivo...) ohradil Hamilton International. A ako reakciu zaregistroval „Hamilton“ ako ochrannú známku tiež na našom kontinente.

Lenže 44IP usúdila, že ide o krok „v zlej viere“ a v snahe o „zmarenie spravodlivej súťaže“, a tak zažiadala o zrušenie ochrannej známky. Písal sa rok 2017 a jeden by čakal, že súd zmietne žiadosť proti hodinárskej firme, ktorá vyrába hodinky dlhšie, než je britský závodník na svete, zo stola.

Čo sa stalo, len o tri roky neskôr. Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) nakoniec dospel k tomu, že Hamilton International, ktorý vyrába hodinky od roku 1892, preukázal „významnú činnosť v horologickej oblasti“.

„Nemožno nájsť zlý úmysel u majiteľa ochrannej známky EU (Hamilton International). V skutočnosti, vlastník ochrannej známky EU preukázal významnú ekonomickú aktivitu v horologickej oblasti od roku 1892,“ uviedol EUIPO vo svojom rozhodnutí.

Úrad pre duševné vlastníctvo naviac uznal, že si Lewis nemôže uzurpovať svoje priezvisko pre seba. Ako jasný argument uviedol, že „napadnutá ochranná známka sa skladá len z jedného slova „HAMILTON“, a nie z „LEWIS HAMILTON“. V anglicky hovoriacich krajinách je to pomerne bežné priezvisko.“

„Neexistuje žiadne „prirodzené právo“ na to, aby si osoba zapísala svoje vlastné meno ako ochrannú známku, pokiaľ by to bolo v rozpore s právami tretích osôb,“ zaznelo v rozhodnutí Úradu pre duševné vlastníctvo.

Spoločnosti 44IP nepomohlo ani to, že sa u svojich hodinkových produktov chce zamerať na smartwatche. Podľa nej sa Hamilton International ani nechystá rozšíriť svoje portfólio o tento segment. Lenže právnici hodinárskeho Hamiltonu sa nedali: „Nepovažujeme za vhodné ani nutné uľahčovať trhovú stratégiu a marketingové plány pre konkurenta, ktorý má v úmysle vstúpiť na trh so známkou, ktorá je prakticky totožná so známymi známkami nášho klienta, ponukou tovaru, ktorý je rovnako identický.“ To dáva zmysel. Hodinky sú hodinky, smart alebo tradičné.

Pětatřicetiletý závodník Lewis Hamilton je tváří značky IWC Schaffhausen.

Tridsaťpäťročný závodník Lewis Hamilton je tvárou značky IWC Schaffhausen.

Po troch rokoch je tak s procesom koniec. Sám Lewis Hamilton, ktorý je tvárou značky IWC, sa k výsledku nevyjadril, ale spoločnosť 44IP musí zaplatiť Hamiltonovi kompenzáciu vo výške 893 libier. To najlepšie plateného závodníka, ktorý zarába 168 tisíc liber denne, trápiť asi nebude. Ja by som za to mala vysnené Jazzmastery. No nič.

Lewisovi prajeme veľa ďalších medailí, ale na hodinky Hamilton nech nám nesiaha. ;)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre