» Blog » Lotus

Lotus Connected – Recenzia na hybridné hodinky

Tagy: Recenzie | Lotus | Inteligentné | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 2.6.2021 | 7 MIN

Čoskoro budú hodinky múdrejšie než my. Nie, počkať, to už asi niekedy sú. Lotus Connected je ale zatiaľ skôr tak v polovici cesty medzi inteligentnými a klasicky hlúpymi hodinkami. Vyskúšali sme, čo dokážu, ako to vlastne fungujú a čo je na nich zaujímavé.

Lotus Connected je novinka roku 2021. Už predtým sa v Lotuse pustili do smartwatchov v rámci radu Lotus Smartime, ale povedzme si na rovinu, že prvá verzia sa hitom nestane a má ešte čo doháňať. Hybridná verzia je ale niečo iné. Vyzerajú totiž ako klasické hodinky, s fyzickými ručičkami a v oceľovom prevedení.

Ponúkajú sa zatiaľ len v pánskej verzii a v ponuke máme aktuálne nejakých 24 variantov. Rozdeliť ich môžeme na modely ala potápky s dvoma subciferníkmi a na elegantnejšie modely s jedným subciferníkom. Rozdiel vo funkciách je minimálny, pri elegantnejšej verzii iba stratíte zobrazenie niektorých funkcií na druhom subciferníku.

228,00 € Predaj ukončený

Prvá vec, ktorú musím hneď na začiatku zdôrazniť je, že ide o hybridný model, ktorý bez pripojenia k telefónu vie „len“ zobraziť čas, ráno vás zobudí vibráciami alebo vám povie čo je za deň. Všetko ostatné vie len vďaka pripojeniu k telefónu.

261,00 € Predaj ukončený

Užitočné funkcie tlačidiel

Tlačidlá dokážu niekoľko fajn kúskov. Dôležité je ale spomenúť, že každé tlačidlo môžete využiť len na jednu funkciu. Celkom vyberáte zo 7 funkcií.

Nájdi telefón
Túto funkciu si môžete priradiť k jednému z tlačidiel, ale je to zbytočné, pretože pomocou korunky to funguje aj bez toho. Stačí korunku na 3 sekundy podržať, a telefón začne zvoniť. Samozrejme – musí byť v dosahu a musí byť prepojený s hodinkami. Ale pokiaľ sa ponáhľate a viete, že niekde v miestnosti ten telefón je, áno, toto môže pomôcť.

Stíšiť telefón
Za mňa jedna z najlepších funkcií. Stačí stlačiť tlačidlo a telefón sa prepne do tichého režimu. Hodí sa to, keď si napríklad v kine po začiatku filmu spomeniete, že ste nevypli zvuky, alebo aj na porade v práci. Dvojitým stlačením zvuky opäť zapnete.

Ovládanie hudby
Pokiaľ často počúvate hudbu v telefóne, jedno z tlačidiel si môžete nastaviť na ovládanie hudby v telefóne. Hoci aj Spotify. Tlačidlom môžete zvýšiť a znížiť hlasitosť aj prepnúť na ďalšiu skladbu. Funguje to bez problémov, ale stratíte tým možnosť využiť tlačidlo pre iné funkcie.

Ovládanie fotoaparátu
Hodinky dokážu stlačením tlačidla otvoriť foťák v mobile, dokonca zmeniť, či fotíte prednou alebo zadnou kamerou a vyfotiť fotku. Ak ste teda milovníkom fotiek, jedno z tlačidiel na túto funkciu môže padnúť.

Záhadná GPS a funkcia Ulož polohu a Odprevaď ma domov
Hodinky GPS nemajú. Nikam vás nedovedú, ani nezaznamenajú trasu. Jediné čo dokážu, je zistiť aktuálnu polohu – respektíve si ju zoberú z telefónu. Na čo je to dobré? Jedno z tlačidiel môžete využiť pre funkciu „Remember this spot“, teda uloženie konkrétneho bodu. Napríklad keď budete na výlete, uložíte si miesto, kde máte auto, alebo miesto, ktoré vás po ceste zaujalo.

Samozrejme, že si to môžete uložiť proste priamo v telefóne, rovnako ho budete potrebovať, aby ste to miesto opätovne zobrazili. Ale hodinky to dokážu, nie že nie.

Tak isto sa zdieľaná GPS využíva na funkciu „Walk me home“, teda niečo ako „odprevaď ma domov“. Pokiaľ sa občas prechádzate temnými uličkami a prepadne vás nepríjemný pocit, že je vám niekto v pätách, stlačením tlačidla nenápadne odošlete nastavenému kontaktu správu, že máte problémy a vašu aktuálnu polohu. Ale opäť – bez mobilu to fungovať nebude.

Stisknutím tlačítka ovládáte různé funkce. Vybrat ale můžete jen dvě, jednu pro každé ze dvou tlačítek.Stlačením tlačidla ovládate rôzne funkcie. Vybrať ale môžete len dve, jednu pre každé z dvoch tlačidiel.

IFTTT – Keď toto, tak toto
Funkcia, ktorú som úprimne nemala možnosť vyskúšať, pretože u mňa doma sú bežné veci stále hlúpe a asi tak aj zostanú. Hodinky ale ponúkajú možnosť prepojenia s touto modernou platformou IFTTT. Pokiaľ teda máte „smart domácnosť“, môžete teoreticky hodinkami ovládať niektoré funkcie, dajme tomu s predstihom rozsvietiť svetlo na príjazdovej ceste.

Čo dokáže korunka?

Rovnako ako bočné tlačidlá, aj korunka dokáže ovládať niektoré funkcie. Vyberať môžete zo 6: zobrazenia denného počtu krokov, dátumu, druhého času, stopiek, vonkajšej teploty a odpočtu.
Vyberať môžete dve. Prvá sa spustí po stlačení korunky, druhá funkcia po dvojitom stlačení korunky.

Príklad: prvé stlačenie som nastavila na stopky. Po stlačení sa ručičky premiestnia na 12 a fungujú ako jednoduché stopky, ktoré ďalej ovládam horným a spodným tlačidlom. Dvojité stlačenie som nechala ako predvoľbu teploty. Tú si hodinky berú z telefónu a po dvojitom stlačení sa ručičky premiestnia na príslušnú minútu. Napríklad na 12. minútu, takže viete, že vonku je 12 stupňov.

korunkou můžete odmítnout hovor, ale také zobrazit třeba čas v druhé časové zóně.Korunkou môžete odmietnuť hovor, ale aj zobraziť napríklad čas v druhej časovej zóne.

Rovnako budú fungovať aj ďalšie funkcie. Užitočná môže byť funkcia duálneho času. V aplikácii si nastavíte, že chcete sledovať čas napríklad v Dubaji a po stlačení (alebo dvojitom stlačení) sa ručičky pretočia na čas v Dubaji. Druhý čas zostane zobrazený cca 5s a potom sa ručičky vrátia na domáci čas.

Korunka tiež dokáže odmietnuť prichádzajúci hovor, to nijak nastavovať nemusíte. Keď vám niekto volá, korunka to skrátka dokáže sama o sebe. Funkcia funguje dobre, ale opäť len za predpokladu, že sú hodinky pripojené k telefónu.

Subciferníky. Čo zobrazujú?

Pokiaľ máte model s jedným subciferníkom na šiestej hodine, môžete si vybrať, čo bude zobrazovať: denný počet krokov v percentách, druhý čas alebo teplotu.

Hodinky mají akcelometr, takže vám sledují počet kroků. A můžete si zobrazit, jak jste na tom – na hodinkách i ve statitistice v aplikaci.Hodinky majú akcelerometer, takže vám sledujú počet krokov. A môžete si zobraziť, ako ste na tom – na hodinkách aj v štatistike v aplikácii.

Všetky dávajú zmysel. Na 24h stupnici sa dá pochopiť, o koľko hodín rozdiel vo vami zvolenom pásme je. Teplotu na stupnici 0-100 tiež dobre prečítate a pokiaľ ste step-hunter, tak aj sledovanie denného cieľa krokov môže byť užitočné.

Subciferník může ukázat třeba procentuální splnění denního cíle kroků.Subciferník môže ukázať napríklad percentuálne splnenie denného cieľa krokov.

Pokiaľ máte model s dvoma subciferníkmi, je tu na výber: denný počet krokov, dátum, deň v týždni, druhý čas, teplota. Pre každý subciferník môžete zvoliť jednu funkciu. Ale napríklad teplotu som na tej stupnici dosť lúštila. Najprehľadnejšie a najprínosnejšie mi prišlo nastavenie dátumu a dňa v týždni. Ale je to na vás.

Nastavit můžete například čas v druhé časové zóně nebo den v týdnu.Na dvoch subciferníkoch môžete nastaviť napríklad deň týždni a mesiaci, alebo aj druhú časovú zónu či vonkajšiu teplotu.

Smart notifikácie – tak trochu

Na hodinkách si žiadnu správu neprečítate. Neviete, kto vám volá, kto vám píše. Ale – môžete sa dozvedieť, že vám niekto volá, môžete hovor odmietnuť a tiež zistíte, že vám prišla SMS.

Funkcia funguje pomocou vibrácií a presunutia ručičiek na polohu 1, 2 alebo 3. Sami si môžete nastaviť, že napr. pre hovory hodinky 3x zavibrujú a ručičky sa na moment presunú na 3. hodinu. Pre SMS správy zavibrujú 1x a ručičky sa presunú na jednu hodinu.

Takto si môžete nastaviť: upozornenie na správy, volanie, udalosť v kalendári, splnenie denného cieľa krokov, upozornenie, že je čas sa hýbať, prepojiť to s IFTTT atď. Rovnakým spôsobom nastavíte upozornenie na e-mail, Messenger, Slack, bankovníctvo, čokoľvek. Len pri kontrétnej vibrácii nepoznáte, čo presne z nastavených notifikácií prišlo.

Hodinky zavibrují a ručky se přesunou na příslušnou pozici. Jen si musíte pamatovat, co máme jak nastaveno.Hodinky zavibrujú a ručičky sa presunú na príslušnú pozíciu (1, 2 alebo 3). Len si musíte pamätať, čo máte ako nastavené.

Budík, teda „Silent Alarm“, funguje tiež formou vibrácií a presunutím ručičiek na pozícii 1,2 alebo 3, podľa toho, čo si zvolíte. Budíky si môžete nastaviť dva, a to pre zvolené dni. Vypnete alebo odložíte ho stlačením korunky.

Záver

Môj počiatočný skepticizmus relatívne zmizol. Všetko, čo som nastavila fungovalo bez problémov, teda až na niektoré notifikácie. Spárovanie prebehlo rýchlo takže ani na to si nemožno sťažovať.

Jediné, s čím som naozaj bojovala (ale to beriem skôr ako osobný problém) bolo, že som si absolútne nepamätala, čo som pre ktoré tlačidlo nastavila. Lotus sa s tým snaží pomôcť a posiela upozornenie vo forme krátkej správy. Verím teda, že pokiaľ by nastavenie bolo trvalé a nemenila by som ho v rámci testovania snáď každý deň, časom by som si to zapamätala. Takto som zabudla, že tlačidlo mám po novom ako „Walk me home" a nie k "mjútnutiu" telefónu a kolegyni chodili správy o tom, že som v problémoch.

176,80 € Predaj ukončený

Nespomenuli sme spracovanie samotných hodiniek. Ponúkajú sa totiž za celkom triezvu cenu a pravdou je, že spracovanie neurazí, ani si z neho nesadnete na zadok. Lotus je stále módnou značkou a vysokú hodinárčinu nečakajte. Pre denné nosenie sú ale veľmi príhodné.

Naša videorecenzia:

Oceľ je totiž rozhodne elegantnejšia než smart plasťáčky, naviac majú slušnú luminiscenciu Super-Luminova (najmä potápačské modely) a všetky sú hodnotené na 100 metrov vodeodolnosti. Elegantnejšia verzia je na môj vkus dosť vysoká, je to ale asi uhol pohľadu. Formálne hodinky z nich ale asi nebudú.

Lotus Connected dostaly švýcarskou luminiscenci Super-LumiNovu. To je celkem pokrok od bezejmenné lumi, kterou běžne v Lotus/Festina produkci najdeme.Lotus Connected dostali švajčiarsku luminiscenciu Super-LumiNovu. To je celkom pokrok od bezmennej lumi, ktorú bežne v Lotus/Festina produkcii nájdeme.

Záver je teda skôr úvahou. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa bez niektorých funkcií neobídu a Lotusy ich ponúkajú, budú pre vás vhodným kandidátom. Ponúkajú jasný benefit v podobe klasického vzhľadu s klasickými ručičkami a celkom podareným dizajnom.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

II. Akosť, zľava 10%
263,70 € skladom
250 € nedostupné
239 € nedostupné
221 € nedostupné
261 € nedostupné
261 € nedostupné
261 € nedostupné
261 € nedostupné
261 € nedostupné
261 € nedostupné
278 € nedostupné
278 € nedostupné
Zobraziť ďalší
278 € nedostupné
278 € nedostupné
286 € nedostupné
286 € nedostupné
286 € nedostupné
286 € nedostupné
228 € nedostupné
239 € nedostupné
239 € nedostupné
II. Akosť, zľava 10%
207,90 € nedostupné