Luminiscencia – A bolo svetlo!

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Radim Krčmář | 18.10.2019 | 5 MIN

Super-Luminova, Lumibrite, Indiglo, Illuminator alebo napríklad trítiové kapsule. To všetko nám môže pomôcť, aby sme mohli na svojom zápästí zistiť čas aj v úplnej tme. Ktorý typ luminiscencie je však najlepší a existuje vôbec taký?

Luminiscence

Smutný osud priekopníkov

Najprv trochu histórie. Na hodinkách nám môže svietiť všeličo: ručičky, ciferník, alebo oboje, indexy, čísla na lunete, ale tiež aj displej Vašich G-Shockov. Nerás by som Vás unudil detailným opisom fyzikálnych javov. Pre základné pochopenie sa dá luminiscencia opísať ako žiarenie pevných, ale aj kvapalných a plynných látok. Deje sa tak aj v prírode. Všetci sme zrejme videli svetlušku alebo svietelkujúce medúzy. Práve touto unikátnou schopnosťou zvierat sa inšpirovali už pred tisíc rokmi Číňania, ktorí ako prví experimentovali so svietiacou farbou vyrobenou z ustríc. To bolo samozrejme dávno pred vynálezom hodiniek.

Prvé zmienky o použití svietiaceho náteru na ciferníku nájdeme koncom devätnásteho storočia. Výsledky s použitím prírodného farbiva však neboli práve najlepšie, presnejšie povedané boli chabé. Všetko sa zmenilo objavením prvku Rádium, hlavne jeho schopnosti svietiť po zmiešaní s kovovou soľou. To už bol potom iba krôčik k vyrobeniu prvého luminiscenčného pigmentu. Ten sa najprv používal hlavne v palubných prístrojoch lietadla, neskôr aj vo vojenských hodinkách, hlavne pilotných.

Vďaka nákladnosti ťažby Rádia sa použitie luminiscenčného farbiva v hodinkách celosvetovo rozšírilo až po prvej svetovej vojne. V tej dobe ešte neboli známe negatívne účinky radiácie, začiatky výroby farbiva na báze rádia preto sprevádzal veľký počet úmrtí z radov robotníkov. Hodinky samotné údajne pre svojich majiteľov veľké zdravotné riziko nepredstavovali. Nviem ako Vy, ale ja osobne by som to zisťovať nechcel.

Ruční aplikace radioaktivního pigmentu

Ručná aplikácia rádioaktívneho pigmentu

Po konci 2. svetovej vojny, keď už nebolo pochýb o negatívnych účinkoch gama žiarenia na ľudské telo, sa tento typ luminiscencie postupne prestáva používať a výrobcovia sa snažia nájsť altrnatívne riešenie. Na začiatku šesťdesiatych rokov teda Rádium nadobro hodinky opúšťa a na trhu sa objavujú nové typy svietiacich pigmentov na báze Trítia a Prométhia. Aj tieto prvky sú rádioaktívne. Produkujú však beta žiarenie, ktoré je menej škodlivé. Pri starších japonských hodinkách sa stretneme výhradne s Prométhiom, ktoré sa na rozdiel od Trítia nepoužíva na výrobu atómovej bomby. Toľko teda pohľad do histórie. S akými typmi luminiscencie sa môžeme stretnúť na trhu dnes?

Trítium - kúzelné trubičky

Pigmentové zmesi na báze Prométhia už v súčasnosti výrobcovia (až na úplné výnimky) nepoužívajú. Trítium však v hodinkách nájdeme stále, v plynnej forme. Je ním naplnená malá sklenená trubička alebo kapsula, ak chcete, pokrytá vnútri vrstvou sulfidu zinočnatého a nepriedušne uzavretá pomocou laserového lúča.

Tritiové kapsle

Trítiové kapsule

Vďaka vzájomnej reakcii vydávajú trubičky stálé svetlo bez toho, aby museli byť nasvietené iným svetelným zdrojom. Túto technológiu (GTLS), pôvodne určenú pre armádu, má patentovanú švajčiarska firma mb-microtech pod značkou Trigalight a vyrába by ju hneď v ôsmich rôznych farebných prevedeniach. Hodinky môžu vďaka tomu mať napríklad farebne rozlíšené indexy pre rýchlejšiu orientáciu v tme, čo je praktické a navyše oku lahodiace. Tento typ luminiscencie používajú napríklad značky Traser či Luminox a ďalšie, často aj v kombinácii s pigmentmi.

Tritiové trubičky v hodinkách Luminox

Trítiové trubičky v hodinkách Luminox

Ak by mal niekto obavy, že mu okrem hodiniek bude svietiť aj zápästie, môže byť pokojný, pretože GTLS nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.

Trítiové kapsule sa však kvôli svojmu vzhľadu nehodia ku každému typu hodiniek. V drvivej väčšine ich preto nájdeme na hodinkách vojenských, prípadne športových. K viac spoločenským hodinkám sa však vyložene nehodia, preto naďalej pokračoval vývoj pôvodných luminiscenčných pigmentov. A je nutné povedať, že veľmi úspešne!

LumiNova a Super-LumiNova

Rádium a Prométhium nahradil prvok Stroncium, ktorý nie je rádioaktívny a navyše dosahuje aj vyššiu svietivosť. S pigmentom na jeho báze prišla ako prvá švajčiarska firma RC Tritec, tesne nasledovaná japonskou firmou Nemoto & Co. Obe firmy spolu dokonca viedli súdny spor kvôli patentu, nakoniec sa však dohodli  a pigment vyrábali spoločne pod názvom LumiNova. Prvé hodinky, ktoré sa mohli pochváliť použitím tejto farby, boli hodinky Swatch. To sa písal rok 1993.

Za ďalší medzník vo vývoji sa dá považovať rok 2007, keď bola predstavená nová verzia pod názvom Super-LumiNova s až desaťkrát vyššou svietivosťou a tiež omnoho dlhšou výdržou. Dnes sa vyrába v troch výkonnostných triedach: Standart Grade, Grade A a Grade X1, ktoré udávajú ich svietivosť. Pri použití typu Grade X1 stačí hodinkám iba desať minút na svetle, aby vám dokázali aj po piatich hodinách v temnom prostredí stále prezradiť čas. Hodinárske firmy si môžu navyše vyberať zo šestnástich odtieňov farieb, prípadne si nechať namiešať svoj vlastný!

Super-LumiNova u hodinek Certina

Super-LumiNova na hodinkách Certina

Super-LumiNovu nájdeme napríklad na hodinkách značky Tissot, Certina, Hamilton, ale aj ďalších, prevažne švajčiarskych značkách. Na trhu sú však aj iné značky než len Super-LumiNova.

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

LumiBrite

Seiko (ale tiež Citizen, Lorus a Pulsar) používa vlastný pigment nazvaný LumiBrite, ktorý je vyhlásený svojou svietivosťou. Výrobca uvádza 4 hlavné výhody pigmentu LumiBrite: dlhšia výdrž, väčšia intenzita žiarenia, bezpečnosť pre ľudí aj životné prostredie, takmer permanentná životnosť.

A sluší sa spomenúť aj najväčšiu hodinársku firmu sveta Citizen - ten si v tme pomáha Natulitom, čo je skratka slov Natural a Light. Použitie svietiacich pigmentov je dnes tým najčastejším typom osvetlenia a našli by sme určite ešte ďalšie obchodné názvy. Stretneme sa s nimi pri hodinkách prakticky všetkých typov a cenových kategórií.. Jeho kvalita však môže byť rôzna a to aj v rámci jednej značky. Aj tu totiž väčšinou platí známe príslovie - za viac peňazí viac muziky, v tomto prípade teda svetla.

Indiglo - prvé podsvietenie od značky Timex

Zostáva nám prebrať posledný typ luminiscenčného osvetlenia, s ktorým sa môžeme stretnúť výhradne pri hodinkách poháňaných batériou. Ako asi správne tušíte, tento typ luminiscencie, preto aby rozžiaril celý ciferník, prípadne displej, potrebuje elektrickú energiu. Pigment tu supluje tenká luminiscenčná fólia, ktorá je vložená pod ciferníkom alebo displejom. Tá sa po zopnutí elektrického obvodu, aktivovaného buď tlačidlom alebo niekedy tiež naklonením ruky, na krátky časový interval rozsvieti. Ako prvý ju použil v roku 1993 na svojich hodinkách Timex pod názvom Indiglo.

Timex Indiglo

Timex Indiglo

Určite ste už počuli aj názov Illuminator, a tým pádom viete, že sa nejedná o bratranca Terminátora, ako by sa mohlo zdať, ale o označenie tohto typu osvetlenia pri značke Casio.

Casio Illuminator – Aké typy osvetlenia používa Casio
12.6.2023 - Agáta Vřeská
Casio Illuminator – Aké typy osvetlenia používa Casio

Modelov, ktoré ho používajú je nespočetne, prvenstvo však patrí modelu G-Shock DW-5600E z roku 1995.Výhodou Iluminatoru je rovnomerné osvetlenie ciferníka alebo displeja po celej jeho ploche, oproti predtým používaným miniatúrnym žiarovkam. Jeho časté používanie má však za následok tiež nemenej časté návštevy hodinára kvôli výmene batérií.

Podsvícení Illuminator značky Casio

Podsvietenie Illuminator značky Casio

Ako sami vidíte, typov luminiscenčného osvetlenia je skutočne mnoho. Navyše sa dajú vzájomne kombinovať, či už farebne alebo typovo, čo možnosti voľby ďalej rozširuje. Každý má však svoje plusy i mínusy, nedá sa teda jednoznačne povedať, ktorý je najlepší. Snáď Vám ale článok pomohol odpovedať, ktorý je ten najlepší pre Vás.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre