» Blog » Luminox

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia

Tagy: Recenzie | Luminox | Pánske | Klasické | Vojenské

Bohumil Vopršal | 18.1.2021 | 7 MIN

Kedy som prvýkrát zaznamenal meno jedného z najuznávanejších majstrov prežitia v extrémnych podmienkach Beara Gryllsa, si nespomínam. Môže to byť tak 15-20 rokov dozadu. Zato si pomerne presne pamätám niektoré kúsky, ktoré tento húževnatý Brit predviedol pred kamerou – v horkej Afrike pil vodu (čitateľ prepáči) vymačkanú z čerstvého slonieho trusu! V drsnom podnebí severských vresovísk zasa prečkal noc v rozpáranej zdochline losa (či čo to bolo), ktorú použil namiesto spacáka, aby v mraze udržal telesné teplo. Recenzie hodiniek Luminox Bear Grylls som sa nemohol dočkať.

Kto je Medveď Grylls?

Pre prípad, že ste meno Bear (Medveď) Grylls ešte nepočuli alebo na neho narazili len okrajovo, začnem odtiaľto. Otec troch detí Edward Michael „Bear“ Grylls (1974) sa v 23 rokoch stal najmladším Britom, ktorý zdolal Mount Everest. Hovorí plynulo štyrmi jazykmi a získal čierny pás v karate. Tiež prežil zlomeninu troch stavcov po nepodarenom zoskoku z lietadla a vo svojich 35rokoch sa stal najmladším hlavným náčelníkom britských Skautov.

Edward Michael Grylls přezdívaný Bear

Edward Michael Grylls prezývaný Bear

Ale možno by úplne stačilo napísať len to, že tri roky pôsobil v jednej z najuznávanejších špeciálnych armádnych jednotiek na svete, britskej Zvláštnej leteckej službe (SAS - Special Air Service), kým ho vyradil vyššie spomínaný úraz chrbtice pri zoskoku v Keni. Zmienok o SAS je plný internet, ale možno najpôsobivejšie schopnosti a metódy výcviku jej členov opísal spisovateľ Frederick Forsyth v knihe Božia päsť. Vrelo odporúčam. Tí, čo nepredstaviteľne tvrdý tréning vydržali až do konca, sú ako doma kdekoľvek na planéte – v púšti, v džungli (tú mestskú nevynímajúc) aj za polárnym kruhom.

Čo je Luminox?

Priznám sa, že keď som „hodinkový rozum bral“ (a doposiaľ nenabral), myslel som si, že značka Luminox (voľne preložené: „Svetlo noci“) je nejak spriaznená so spoločnosťou Traser, ktorej parádne hodinky P67 SuperSub som nedávno recenzoval.

Traser P67 SuperSub: Kryštalická esencia hodiniek pre dobrodruhov
27.11.2020 - Bohumil Vopršal
Traser P67 SuperSub: Kryštalická esencia hodiniek pre dobrodruhov

Až neskôr som zistil, že tomu tak nie je. Luminox vznikol v roku 1989 a Traser „až“ v roku 1991. Obe značky však používajú rovnaké tríciové svietiace trubice od materskej firmy Traser Mb-microtec. Iba sa to pri Luminoxe volá LLT (Luminox Light Technology) na rozdiel od Trasera, ktorý technológiu pomenoval Trigalight.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Pri oboch značkách to teda funguje rovnako: Do malých sklenených trubičiek s luminiscenčnou vrstvou je uzavreté plynné rádioaktívne trícium, ktoré počas svojho rozpadu uvoľňuje elektróny. Tie pri dopade na svetlocitlivú vrstvu vo vnútri kapslí vyvolávajú viditeľné žiarenie. Pretože polčas rozpadu trícia je zhruba 13 rokov, znamená to, že za tento čas hodinky budú o polovicu menej svietiť. Za ďalších 13 rokov zostane z polovice polovica, tj. štvrtina. Doba nočnej čitateľnosti je asi 20-25 rokov. Firma Luminox svoje hodinky – podobne ako Traser – dodáva kade komu, elitnými armádnymi jednotkami počínajúc a pobrežnou strážou USA či juhokórejskými pilotmi stíhačiek F-16 končiac.

Luminox Bear Grylls

Z vyššie uvedeného je zrejmé, že spojenie pravdepodobne najznámejšieho dobrodruha na planéte s hodinkovou značkou, ktorá je pre dobrodruhov najrôznejšieho razenia ako stvorená, sa dalo čakať. Špeciálna edícia Luminox Bear Grylls doplnila v roku 2020 tri tradičné výrobné rady značky – Land, Air a Sea (Zem, Vzduch a More; nie náhodou – len v opačnom poradí – od týchto živlov odvodzujú svoje pomenovanie americké zvláštne jednotky Navy SEALs: SEa, Air, Land).

Všetky modely „medvedej“ edície majú niekoľko spoločných znakov – každý z nich poháňa quartzový strojček a žiadny nemá kovové puzdro ani náramok. Puzdro je vyrobené z materiálu CARBONOX (prípadne CARBONOX+), ktorý, ako názov napovedá, je založený na technológii uhlíkových vlákien a/alebo uhlíkového prášku.

Výsledkom je hmota, ktorá je podľa výrobcu až trikrát ľahšia než titán, ale zároveň odolnejšia proti poškriabaniu, než väčšina tradične používaných materiálov hodinkových puzdier; naviac vraj extrémne vyhovuje alergikom a skvele odoláva pôsobeniu chemikálií či vysokých teplôt (aby nie, keď ide v podstate o uhlie).

Bežnému užívateľovi, ktorý len ťažko bude schválne skúšať na hodinky niečo vyryť klincom či ich leptať kyselinou, puzdro pripadá proste ako „kus plastu“. Ďalšími spoločnými znakmi sú nápis „Nikdy sa nevzdávaj“ (Never Give Up) na dienku a Gryllsovo „logo“ v podobe štylizovaného písmena „X“ na číselníku.

Na čom sa nosia

„Fajn ľahučký karborundum futrál“ by bol hriech vybaviť ťažkým oceľovým náramkom a Luminox to vie. Hodinky radu Bear Grylls sa preto predávajú na pestrej palete syntetických remienkov. Tá zahŕňa hmoty rôzneho prevedenia – od čiernej gumy, ktorá má na sebe dĺžkovú stupnicu a možno ju použiť napr. pre meranie vzdialenosti v mapách, cez pekelne tuhý oranžový remienok s navlečeným kompasom (viď nižšie) až po totálnu špecialitu – múdro spletenú nylonovú padákovú šnúru, na ktorej sa hodinky nosia ako na bežnom textilnom remienku. Avšak po jej vyzlečení a rozpletení človek získa asi 80centimetrový kus odolného špagátu, ktorý môže na pustom ostrove použiť, podľa potreby; v najvyššom zúfalstve bude vhodný aj k obeseniu.

Čo všetko je dostupné

Edíciu Luminox Bear Grylls zahajuje rad Survival Sea Series (Luminox XB.3723 a XB.3729) s dvojročnou zárukou na celok a päťročnou na strojček (to je spoločné pre všetky modely). Hodinky majú farebne výrazne odlíšené ručičky, bežnú potápačskú lunetu, dátum, tríciové trubice u indexov „naležato“, minerálne sklo a priemer puzdra 42 milimetrov.

Cenovo o stupeň vyššie je model Eco Series (Luminox XB.3703), ktorý je vyrobený z recyklovaného plastu, vyloveného z oceána. Vyrástol na 45 milimetrov, dostal zafírové sklíčko a tríciové indexy „naležato“ len na pozícii 12, 3, 6 a 9. Potápačská luneta získala členitejší dizajn typu „hviezdna brána“ (stargate).

Ešte vyššie v „Medveďom rade“ nasleduje dvojica chronografov Survival Land (Luminox XB.3781 a XB.3797). Líšia sa od seba farbou ciferníka a náramkom; ten má model 3781 klasický gumový so spomínanými stupnicami pre meranie v mapách; typ 3797 má spomínanú zmotanú padákovú šnúru.

Priemer je 45 milimetrov, sklíčko minerálne. Tríciové indexy sú opäť len na pozícii 12, 3, 6 a 9, ale orientované sú, ako sa sluší a patrí, v smere od stredu k okraju hodiniek, nie „naležato“ po obvode. A už sa dostávame na vrchol ponuky, hodinkám:

Luminox Bear Grylls Survival Master Series

Oboje sú tiež chronografy, líšiace sa len remienkom – pri prvých (Luminox XB.3741) je remienok čierny a je na ňom natiahnutý miniatúrny kompas.

U druhých (Luminox XB.3749), ktoré som mal pri písaní tohto článku fyzicky k dispozícii, je remienok sýto oranžový, taktiež vybavený kompasom. Pri modeli XB.3749 sa krátko zastavíme.

Rovnako ako kolega XB.3741 má priemer 45 milimetrov a zafírové sklo s antireflexom. Tým ale – obávam sa – vymenovanie pozitív končí. Začneme od oranžového remienka. Po otvorení naozaj robustnej plastovej krabičky a vyslobodení hodiniek som chcel remienok rozopnúť, ale kládol odpor hodný chovanky kláštornej školy, na ktorú opitý dedo s paradentózou na ulici špúli ústa. Chcelo to fakt použiť silu a predstava o nejakej pohodlnosti pri nosení bola zrazu preč.

Druhé, nie zrovna milé prekvapenie, nastalo pri pohľade na ciferník bez okuliarov a v horšom svetle (kedy už je horšie vidieť, ale trícium ešte nesvieti). Hoci mám len +1,5 dioptrie na každom oku, číselník sa mi tak nejak rozmazal; kde sú, preboha, skvelé kontrastné ručičky zo základných modelov?!

Nevýrazné šedobiele kontúry ručičiek na mierne tmavšom pozadí prezdobeného ciferníka sú veľkým sklamaním. Nedokážem si to vysvetliť inak, než že výrobca v snahe obhájiť prémiovú cenu najvyššieho modelu použil v dizajne naraz všetko, čo mu napadlo. (Všeobecne vzaté tak na mňa produkty Luminox chvíľami pôsobia ako celok, niečo ako svietiaci cirkusový stan).

Vrcholom snahy o originalitu sú LLT trubice v ciferníku tu normálne, tu „naprieč“ umiestnené! Do toho sa v subciferníku vpravo pohybuje taktiež „otríciovaná“ sekundovka. V tme to vyzerá... Moment... No áno! Pripomína mi to Predátora, keď sa na jeho mimozemskom počítači na predlaktí objavujú také tie divné znaky!

Za mňa tento mix nefunguje a príde mi ako „originalita za každú cenu“, ktorá nesvedčí úžitkovej hodnote hodiniek. Dobrý pomer cena/výkon končí niekde pri XB.3781 a 3797.

Zhrnutie radu Luminox Bear Grylls

Sú ľahučké a pritom (minimálne puzdro) dosť vydrží
Päťročná záruka na strojček
Bear Grylls je chlapák, a tak nie je zlé mať „jeho“ hodinky
Pri základnej a strednej triede dobrý pomer cena/výkon

Nemôžem sa zbaviť dojmu prezdobenia (to platí hlavne pri dvoch modeloch z najvyššieho radu)
Najvyššie modely postrádajú kontrastné ručičky a majú málo prehľadný ciferník
Škoda, že nie všetky modely majú zafírové sklíčko (minimálne rad Survival Land by si ho zaslúžil tiež)
Najvyšší rad mi príde v ponuke tak nejak „naviac“; ako bonus ponúka zafírové sklo a vyššiu vodeodolnosť 300 m, ale oproti tomu horšiu prehľadnosť

Bonus: Traser alebo Luminox?

Pokiaľ sa rozhodujete medzi týmito dvoma značkami, mám pre vás jednoduché doporučenie: Páči sa vám viac logo Luminox, štylizované vo väčšine prípadov do nápadného čierno-červeno-bieleho štítu? Tak to sú hodinky pre vás! Oslovuje vás skôr jednoduché, nenápadné logo Traser? Tak to budú pre zmenu hodinky pre vás!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku