» Blog » Luminox

Luminox Sea XS.3001 – Hodinky vojakov Navy SEALs

Tagy: Recenzie | Luminox | Pánske | Klasické | Potápačské | Vojenské

Eliška Měrková | 1.11.2021 | 6 MIN

Hodinky nadšencov do militarizmu a milovníkov jednoduchých, odolných hodiniek. Hodinky, na ktoré vidíte aj pri slabom osvetlení, v noci, pod vodou, kedykoľvek. Hodinky, za ktorých funkčnosť sa postavia aj špeciálne vojenské a námorné jednotky. To sú proste Luminoxy. A čo je u nich nové? Obnovená verzia ich vôbec najobľúbenejších hodiniek, preslávených spoluprácou s vojakmi Navy SEALs: Luminox Sea XS.3001.

Luminox je rokmi preverený, nezávislý švajčiarsky výrobca hodiniek, ktorého preslávila najmä spolupráca s vojakmi Navy SEALs (odvodené z akronymu anglických slov SEa, Air a Land, teda more, vzduch a pevnina). Stalo sa tak roku 1994, keď na svet prišli hodinky Navy Seal 3000, jediné hodinky oficiálne licencované americkým námorníctvom. Vyvinuté boli špeciálne pre nočné misie a netreba asi hovoriť, že rovnako ako vojaci, tak aj hodinky vzniknuté z počúvania ich potrieb, boli pripravené prežiť za každých podmienok.

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia
18.1.2021 - Bohumil Vopršal
Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia

A podľa slov Luminoxu aj dnes tieto hodinky nosí mnoho námorníkov pri robení vojenských operácií po celom svete. Časom sa samozrejme modely vyvíjali, menili, prichádzalo sa s novými technologickými vychytávkami, ale to podstatné zostalo – skvelá čitateľnosť, a to najmä v tmavších podmienkach aj v úplnej tme.

LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky
10.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky

Tri nové modely z radu 3000 EVO Series

Modely z radu 3000 EVO Series, ktoré "vzdávajú hold hodinkám, ktorými to v roku 1994 všetko začalo", k nám dorazili na jeseň roku 2021. A farebne dostali ešte lákavejšiu uniformu. Menšou veľkosťou a rozložením prvkov však stále verne zodpovedajú originálnej sérii, ktorej poslednú obmenu sme videli v roku 2018 u Luminox Sea XS.3001.F Original Navy Seal:

Nové modely sú o niečo ťažšie vďaka oceľovému dienku, ktoré Original Navy Seal nemajú, a prišli v zaujímavejších farebných prevedeniach. Konkrétne v troch.

K recenzii sa mi dostala Blackout verzia Luminox Sea XS. 3001 (blackout ="výpadok prúdu"), ktorá svojmu menu dáva za pravdu naozaj na výbornú.

Pútavou farebnou úpravou, tzv. The Old Radium, zaujme model Luminox Sea XS.3001.EVO.OR. Farebná škála má predstavovať nostalgické ohliadnutie za starými časmi, kedy boli všetky hodinky s luminiscenciou osvetlované pomocou rádioaktívneho prvku Rádium, materiálu s jedinečnou žiarou, ktorý bol z výroby vyradený v roku 1968.

Posledným kúskom je model Luminox Sea XS.3003.EVO vo farebnej úprave "Navy blue" (námornícka modrá).

400,00 € (doručíme do 20.6.)

Luminox Sea XS. 3001 – Temnota pretavená do podoby hodiniek

Blackout. To je názov pre náhle temno spôsobené výpadkom prúdu či obdobia počas vojny, kedy museli byť zhasnuté všetky svetlá v meste. Či už bola inšpirácia vzatá z akejkoľvek situácie, hodinky nesúce túto konotáciu musia stvárňovať neprestupnú temnotu, v ktorej sa orientujeme iba podľa svetielkujúcich tabuliek značiacich únikové východy... Dizajnéri z Luminoxu si vzali za úlohu túto modelovú situáciu pretaviť do podoby hodiniek a musím uznať, že sa im to podarilo, nemyslíte?

...Pri rozmiestnení farieb luminiscencie sa myslelo na dobrú orientáciu: minútová ručička, index na 12. hodine a nultý bod na lunete sú farebne odlíšené, a tak aj v tme vieme, kde je hore a dole.

U hodiniek totiž akoby všetky farby zhasli a prakticky jediné, podľa čoho sa orientujeme, sú luminiscenčné tríciové kapsle umiestnené na ručičkách a indexoch. Vravím prakticky, pretože za dobrého svetla a pri bližšom pohľade poznáme, že sa na číselníku nachádza aj arabské číslovanie, a to aj s označením vojenského času. Je pravda, že hodinky vo vojenskom štýle majú byť nenápadné, avšak nie na úkor čitateľnosti, čo sa tu vďaka povestnej Luminoxovskej luminiscencii podarilo a stlmený dizajn vyzerá výborne.

To isté sa dá povedať aj o puzdre v čiernej farbe s matným finišom. Toho je docielené materiálom CARBONOX, ktorý je údajne obľúbený u špeciálnych zložiek.

A čo je Carbonox? Zjednodušene – jedno z dvoch es v rukáve značky Luminox. Zložitejšie – je to špeciálny materiál využívaný v technologicky vyspelých priemyslových odvetviach, ako je stavebníctvo, letectvo či automobilový priemysel. Založený je na technológii uhlíkových vlákien a uhlíkového prášku a nielenže je veľmi tvrdý a odolný, ale svojou podstatou je aj antimagnetický a antialergénny. Nebyť dienka z klasickej ocele 316L, doporučila by som ich jedincom s alergiou na nikel, ktorých nie je zrovna málo. Tí sa ale musia "zmieriť" so spomínanou originálnou verziou s dienkom z Carbonoxu.

Na ocelovém dýnku se nachází ražba s motivem Navy SealsNa oceľovom šrobovacom dienku sa nachádza razba znaku Navy SEAs.

Carbonox je tiež rezistentný voči zmenám teploty, čo v podstate znamená, že sa nikdy príliš neohreje alebo naopak príliš neochladí – o komforte takého materiálu v štyridsaťstupňových teplotách alebo v najmrazivejších januárových nociach asi nie je nutné rozprávať. A odolný je aj voči škriabancom (údajne omnoho viac než tradičné materiály, z ktorých sa hodinky bežne vyrábajú).

A čo tá ľahkosť? Carbonox je zhruba trikrát ľahší než titán (to znamená tak 6x ľahší než oceľ), a tak aj robustnejšie pôsobiace vojenské hodinky vážia pár gramov – recenzované kúsky majú napríklad iba 50g! A tu sa neinformovaný používateľ pri skúšaní asi počuduje a povie si, že keď je to tak ľahké, musí to byť z plastu. Musím ale potvrdiť, že počiatočný "plasťáčikový" pocit opadne takmer okamžite. Dojem z hodiniek je totiž iný, solídnejší... a hneď viete, že máte na ruke niečo, čo vydrží. A to aj hrubé zaobchádzanie.

Hrubému zaobchádzaniu by som však nevystavovala minerálne sklíčko, ktoré je síce tvrdené, ale voči rozbitiu a škriabancom stopro odolné nebude.

Hodinky sa po vzore radu Sea držia potápkového dizajnu s jednosmerne otočnou potápačskou lunetou značenou päťminútovými intervalmi, ktorú síce v praxi využije málokto, ale myslím, že nebudem jediná, kto sa vždy minimálne poteší nad uspokojivým cvakaním pri jej otáčaní.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Pri hodinkách stvorených pre námorné armádne zložky asi netreba spomínať, že potápkový dizajn nie je len na ozdobu. Hodinky sa pýšia vodeodolnosťou do 200 M a šrobovacia korunka aj dienko napomáhajú odolať udávanému tlaku.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Rádioluminiscencia – hlavné eso v rukáve značky Luminox

Skvelá luminiscencia je pre potápačské hodinky kľúčová. Čas sa musí dať prečítať za akýchkoľvek podmienok a (skôr historicky vzaté) to v kritickej situácii môže znamenať aj rozdiel medzi životom a smrťou! Málinko preháňam, ale aj tak... No, ale tou v podstate najspoľahlivejšou luminiscenciou je tzv. rádioluminiscencia. Svieti totiž nepretržite a nie je závislá na predošlom "nabití" svetlom (ako je to u hodiniek s ďaleko bežnejšou fotoluminiscenciou, napríklad so SuperLuminovou apod.).

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Značka Luminox využíva pri všetkých svojich hodinkách technológiu Luminox Light Technology (LLT), ktorá zaisťuje nepretržité žiarenie po dobu až 25 rokov. Čo je ale oproti spomínanej fotoluminiscencii naopak nevýhodou, je to, že s časom je potrebné rátať s adekvátnym znížením úrovne svetelnosti. To znamená, že za nejakých desať pätnásť rokov už hodinky nebudú žiariť ako nové a svetlo bude rokmi postupne slabnúť.

. Každé hodinky značky Luminox používají malé samonapájecí plynové trubice. Tyto mikro plynové světlomety (borosilikátové skleněné kapsle) jsou instalovány v ručíčkách, logu značky a tam, kde je to vhodné. Tyto světelné trubice jsou bezpečné pro člověka a nezávadné pro životní prostředí.Všetky Luminoxy používajú k osvetleniu malé samonapájacie plynové trubice (borosilikátové sklenené kapsle), ktoré sú aplikované do ručičiek, indexov a tam, kde je to vhodné. Táto rádioluminiscencia je bezpečná pre človeka a tiež neškodí životnému prostrediu.

Čím prekvapili?

Veľkosťou. Papierovo totiž priemer puzdra dosahuje 43 mm, ale po vyskúšaní hodinky pôsobili ďaleko menším dojmom. Vážne, po skúške na rôznych "testovacích" zápästiach sa z hodiniek radovala skupina útlorukých, ktorým hodinky sedeli na ruke fakt perfektne (a sadli krásne aj na zápästia dámske, takže dámy, ak ste hľadali nejaké športové hodinky vo vojenskom štýle, Luminoxy by mohli byť super voľbou).

Hamilton Khaki Field - nadväzuje na svoju vojenskú históriu
31.8.2018 - Vojtěch Pospíšil
Hamilton Khaki Field - nadväzuje na svoju vojenskú históriu

Menší dojem z hodiniek je asi zapríčinený jednak tým, že nožičky sú naozaj krátke, a tiež že číselník pôsobí oproti širšiemu chapter ringu a celkom veľkej lunete dosť malinký (a ako už bolo povedané, jedná sa tiež o originálnu sériu 3000, ktorá je menšia než séria 3500, ktorá prišla neskôr).

Plastový remienok prekvapil tým, aký hladký a neskutočne príjemný na ruke je. Naviac budí dôveru, že niečo vydrží... čo by teda mal, vzhľadom na to, že je rozteč medzi nožičkami neštandardných 21 mm a zháňať napríklad neoriginálny náhradný remienok (napríklad nejaký NATO, ktorý hodinkám vo vojenskom štýle všeobecne veľmi svedčí) na hodinky nebude tak ľahké.

Nič z toho sa však nedá považovať za čierny fľak na podľa mňa výborných, spoľahlivých hodinkách s dizajnom tak efektným, že máte pocit, akoby zhasli všetky svetlá a jediným istým bodom v temnote boli práve tieto Luminoxy.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

400 € (doručíme do 20.6.)
378 € nedostupné
378 € nedostupné