Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime recenzia – Krok správnym smerom

Tagy: Recenzie | Frederique Constant | Klasické | Spoločenské | Tradičné

Šimon Šesták | 19.1.2024 | 4 MIN

Potreba sledovať na hodinkách čas v niekoľkých časových zónach vznikla vlastne pomerne nedávno, asi v 50. rokoch minulého storočia. Prúdové motory komerčných lietadiel vtedy doslova "zmenšili" svet. Dnes, keď máme na svojich mobilných telefónoch na sekundu presný čas aj časovú zónu, by mohli niektorí namietať, že mechanické hodinky sú prežitok. A ja im dávam za pravdu, ale dodávam, že je to očarujúce prežitok! A len máloktorý worldtimer ma okúzľuje tak, ako Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime.

Keď sa u nás v polovici roku 2023 objavila značka Frederique Constant, boli naše očakávania vysoké. Predsa len sa jedná aj napriek jej krátkej histórii o dobre etablovanú hodinársku značku, ktorá ponúka okrem vlastných strojčekov predovšetkým zaujímavé komplikácie za atraktívne ceny.

Tým prvým modelom s in-house kalibrom a komplikáciou svetových čias, ktorý sa k nám dostal, bol práve model Classic Worldtime. Čo o tomto modeli hovorí sám Frederique Constant? V stručnosti to, že ide o hodinky s „užitočnou komplikáciou“. Nejedná sa o komplikáciu vytvorenú hodinármi pre hodinárov, ale o hodinky s komplikáciou, ktorá by mala majiteľom skutočne asistovať s orientáciou v čase. A predovšetkým tým, ktorí často cestujú.

Nielen na hodinkových fórach je navyše často prepierané, že by sa malo jednať o jedny z najdostupnejších hodiniek s komplikáciou svetových časov a s in-house kalibrom, ktoré sú aktuálne k dispozícii. Je teda pochopiteľné, že vo vnútri hodiniek nájdeme in-house kaliber FC-718 s frekvenciou 4 Hz a rezervou 38 hodín. Hoci by sa o samotných strojčekoch od Frederique Constant dalo napísať samotné pojednanie, pretože ich modularita umožňuje na ich základe postaviť takmer akúkoľvek komplikáciu, ja verím, že so stúpajúcou cenou klesá dôležitosť metriky cena/výkon.

Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť
2.10.2023 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Frederique Constant – Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Stárnoucí worldtimer

Pri pohľade na okružie, na ktorom je vypísaný zoznam hlavných miest, ma ako prvé napádajú slová môjho stredoškolského profesora zemepisu, ktorý vždy hovorieval, že atlas sa stáva neaktuálnym vo chvíli, keď je vytlačený. A je pre mňa teda zaujímavé pozorovať, ako sa na starých worldtimeroch objavovali mestá, ktoré dnes už dávno nepovažujeme za úplne kľúčové, či sa tieto mestá volajú úplne inak. Pár príkladov za všetkých – Saigon, Jerevan, Bogota, Dakar alebo Midway.

Áno, iste, viem že samotné mestá sú vlastne len uľahčením jednoduchého pričítania alebo odčítania hodín od Greenwichského času, avšak je to zaujímavou relikviou toho, aké mestá boli pre nás historicky dôležité.

A na číselníku ešte chvíľu zostanem. Jeho prepracovanosť je totiž až zarážajúce. Je totiž, ako to už u worldtimerov býva, rozdelený do troch segmentov: vonkajšie okružie s mestami, ktorým možno otáčať v prvej polohe korunky; okružia s dvadsaťštyrihodinovým rozlíšením času, ktoré sa otáča proti smeru hodinových ručičiek; a stred, ktorý je statický. Problém väčšiny wordtimerov býva, že tieto okružia sú vždy viditeľne rôzne zapustené, ale Frederiqu sa podarilo tento neduh eliminovať.

Práca majstrov remeslá

Každý, kto sa hodinkami rovnako ako ja rád kochá, mi iste potvrdí, že aj neviditeľné neduhy hodiniek sa po prvom objavení stávajú pre majiteľov päsťou na oko. Napríklad majitelia Rado Captain Cook už odteraz vždy na svojich hodinkách uvidia, že majú každú rúčku inú, nemáte zač.

Frederiqu sa tu teda podarilo veľmi decentne zamaskovať výškový rozdiel pomocou techniky, ktorá silne pripomína coin edge lunetu. Hoci do výroby tohto číselníka nevidím, môžem si iba domýšľať, že vyrobiť takto prepracovaný drobný detail tak, aby ani pod lupou nebolo možné na ňom uznať nedokonalosť, je práca hodná majstrov.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Na samotnom číselníku potom nájdeme aj reliéf našej planéty. Teda, v skutočnosti len asi 3/4 našej planéty – obyvatelia dobrej polovice severnej Ameriky či Čukotky budú musieť svoje bydlisko hľadať skôr na hodinkách Orient Revival World Map. Alespoň, že na Austrálii se myslelo. A myslelo sa aj na prepracovanosť. Na rozdiel od mnohých iných zmenšenín Zemegule tu totiž jednotlivé kontinenty nie sú len nejaké mnohouholníky vzdialene pripomínajúce ich tvar, ale nájdeme tu aj také drobné detaily ako "špičku" Apeninského polostrova.

Dátumovku riešenú subčíselníkom, ktorú pri drvivej väčšine hodiniek nemôžem vystáť, pri tomto modeli nielen tolerujem, ale dokonca ju tu aj vítam. Predsa len, pre niekoho, kto je svetobežník, a lieta z časovej zóny do časovej zóny, je informácia o dátume úplne kľúčová.

Detaily aj tam, kam sa nepozeráte

Môj obrovský obdiv potom patrí tomu, ako luxusne je riešená spona s rodinným erbom. Keď sa značky rozhodnú pošetriť kožený remienok preklápacou sponou, mnohokrát siahnu po nejakom hamatnom prefabrikovanom riešení, ktoré iba dozdobia svojim logom. V prípade Worldtimerov je však spona riešená veľmi subtílne, ako by išlo len o niekoľko veľmi precízne zletovaných drôtikov. Aj napriek tomu pôsobí veľmi solídnym dojmom a výhodou je určite aj to, že vďaka svojmu riešeniu bude možné ju použiť aj na iný remienok (v prípade, že vás prestane baviť modrá koža z aligátora).

Spona je designovaná jako rodinný erb zakladatelů značky Frederique Constant, který mají v logu.

Spona je designovaná ako rodinný erb zakladateľov značky Frederique Constant, ktorý majú v logu.

Zaujme aj decentné zdobenie strojčeka, ktoré je podobné tomu typu, ktorý sme vídali na hodinkách v dávnych dobách, teda Ženevské pruhy na mostíkoch a drobná perláž okolo zotrvačky a na základni. Tým všetkým sa pochopiteľne môžete kochať aj cez priehľadné dynko. Svoj zmysel pre detail dokazuje výrobca aj tým, že pohľad nielen na zotrvačku nezakrýva rotor automatického náťahu, pretože je skeletónovaný.

Len mŕtve ryby plávajú s prúdom

S potešením sledujem, že sa Frederique Constant nehanbí za to, že sa jedná o mladú značku a že zároveň, na rozdiel od mnohých súčasných microbrandov, nejde cestou divokých farieb, pretechnizovaných vzhľadov a komplikácií, ale cestou tradičného hodinárskeho remesla. A musím povedať, že recenzovaný Worldtimer je dôkazom toho, že v Plan-les-Ouates kráča tým správnym smerom.

Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Ako na spoločenské hodinky

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia
19.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švajčiarska elegancia

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku