MeisterSinger Bell Hora recenzia – „Sonnerie au Passage“

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Klasické

Jakub Pitucha | 22.11.2023 | 4 MIN

MeisterSinger nám už dvadsať rokov neprestáva dokazovať, že dokáže vytvoriť zaujímavé kúsky. A to aj napriek tomu, že na svojich hodinkách používa iba jednu ručičku. Niekto by si mohol myslieť, že to musí byť nudné... ale je to práve naopak. Táto nemecká značka tak zdokonalila svoje návrhy s jednou ručičkou, že je naozaj na čo pozerať. Príkladom sú dnešné hodinky MeisterSinger Bell Mountain Automatic "Sonnerie au Passage" s hodinovým odbíjaním.

Jednoručky. Takto sa nazýva typ hodiniek, ktorý sa nachádza v repertoári viacerých značiek – napríklad švajčiarskej Jaquet Droz, nemeckej Botta alebo bieloruskej Luch... Ale najznámejším a nepochybne najhrdejším nositeľom tohto neotrelého dizajnu je nemecká MeisterSinger. Značka, v ktorej ponuke sa nenachádzajú hodinky, ktoré by zbytočne plytvali ručičkami. Prečo by sme to robili, keď nám stačí len jedna.

MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí
5.4.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí

Tým z vás, ktorí chodili na hodiny francúzštiny, možno názov napovedal... mne, žiaľ, nie. Takže to vezmime pekne po poriadku. Zvonkohru môžeme rozdeliť do dvoch základných kategórií – "Sonnerie" a "Repeater".

Hodinky s odbíjaním – Keď sú kukučky vkusným doplnkom na zápästie
29.12.2023 - Jakub Pitucha
Hodinky s odbíjaním – Keď sú kukučky vkusným doplnkom na zápästie

Kým Repeater nám poskytne informáciu o aktuálnom čase "na požiadanie" (zvyčajne vo forme posuvníka na boku puzdra), Sonnerie nám čas oznámi sama – v určitom čase vydá určitý tón. Dalo by sa povedať, že dnešný MeisterSinger je (s cenou okolo 4 000 eur) vstupnou bránou do sveta naťahovacích hodiniek. Sú vybavené poobedňajším gongom, pri ktorom vydávajú jednoduchý, ale naozaj ľubozvučný tón.

Prevedenie hodiniek

Nie je to však všetko len o malom serepetičkách a správne hodinky musia aj vyzerať. Preto sa pozrieme na spracovanie.

Okrúhle puzdro hodiniek má brúsenú (na bokoch puzdra) a lesklú povrchovú úpravu (na lunete a pôvabných tenkých nožičkách). Na tretej hodine nájdeme veľkú korunku, ktorá hodinkám dokonale pristane.

Korunka je signovaná a je na nej charakteristická "fermata" MeisterSinger – notová značka, ktorá hudobníkovi oznamuje, kedy má predĺžiť notu alebo pomlčku. Ide teda o znak akéhosi "spomalenia", ktorý má odkazovať na ležérnu filozofiu jednoručných hodiniek. Na druhej hodine nájdeme tlačidlo pre pozastavenie odbíjacej funkcie, čo docielime jeho povytiahnutím.

Čo sa týka rozmerov, na papieri majú hodinky bez korunky pomerne mohutných 43 milimetrov, na výšku 13,5 a od uška po uško necelých 50 milimetrov. Napriek veľkým rozmerom však veľmi dobre sedeli na mojom 17,5 cm zápästí. A to najmä vďaka zaobleným nožičkám.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Rozstup nožičiek je tu príjemných 20 mm, čo podľa môjho názoru tiež dosť prispieva k celkovej kompaktnosti hodiniek. Na hodinkách nájdeme kožený remienok so sponou s motýlikovým podpisom. Tu sa dostávam k veľkému, ale asi jedinému nedostatku hodiniek... spone. Pôsobí na mňa bohužiaľ veľmi lacným dojmom, najmä pri nasadzovaní a vyzliekaní hodiniek. Na druhej strane, remienok je samozrejme vymeniteľný a viem si hodinky predstaviť napríklad na milánskom náramku, ktorý by sa k ich elegancii naozaj nádherne hodil.

Pohľad do strojovne

Pri otočení hodiniek môžeme pozorovať strojček zdobený takzvanými "côtes circulaire" (kruhová obdoba ženevských prúžkov), modrými skrutkami a rotorom s vyrazeným zlatým názvom značky.
Pokiaľ ide o samotný kaliber, MeisterSinger sa tu spolieha na SW200 zo švajčiarskej dielne Sellita, ktorý upravil na svoj obraz.

Tu dokonca pridal vlastný modul, ktorý zakomponoval medzi strojček a ciferník. Tento modul je zodpovedný za spomínaný eskapement a konštrukčne je veľmi podobný modulu, ktorý sa nachádza v modeloch Salthora. Tam však plní úplne inú funkciu, a to „jumping hour“.


Ako môžeme vidieť na videu, pod číselníkom sa nachádza mechanizmus, ktorý postupne navíja malé kladivko. Presne v každú celú hodinu sa potom kladivko "pustí", čím sa rozozvučí kovová špirála charakteristického tvaru, ktorá ľudskému uchu poskytuje ľubozvučný tón.

Hodinky s odbíjaním – Keď sú kukučky vkusným doplnkom na zápästie
29.12.2023 - Jakub Pitucha
Hodinky s odbíjaním – Keď sú kukučky vkusným doplnkom na zápästie

Kaliber SW200 s 26 kameňmi pracuje s frekvenciou 28 000 úderov za hodinu a je vybavený skrutkou na mikroreguláciu zotrvačnosti. Rezerva chodu tu predstavuje klasických 38 hodín. Pokiaľ ide o presnosť, značka ju priamo neuvádza... V mojom teste časomiery však hodinky zaznamenali absolútne vynikajúci výsledok, pričom v žiadnej z polôh nedošlo k "skoku" od -2 do +2 sekúnd.

Špirála času

Ciferník hodiniek, rovnako ako naťahovanie kalibra, je úplný "meisterstück". Je vyvedený v slnečnom efekte a obsahuje logo značky, elegantný nápis "Bell Hora" a malý obrázok zvončeka, ktorý pripomína funkciu naťahovania. Indexy hodiniek tvoria špirálu pripomínajúcu ulitu slimáka. Musím sa však priznať, že som si to na prvý pohľad takmer nevšimol – takto na mňa pôsobí ciferník hodiniek.

A ako sa čítajú? Jednoducho. Aj keď hodinky vyzerajú na prvý pohľad trochu mätúco, v systéme sa dá veľmi ľahko zorientovať. Krátke indexy tu označujú 5-minútové intervaly a dlhé 15-minútové. Dlhá ručička siaha až po okraj ciferníka a prispieva tak k jeho čitateľnosti.

Slovo záverom

A čo povedať na záver? Napriek mojim počiatočným triezvym pocitom musím uznať, že hodinky si ma naozaj získali – či už kvalitou spracovania (okrem spony), presnosťou strojčeka alebo samotným odbíjaním hodiniek, ktoré mi pri písaní tejto recenzie viackrát vyčarilo úsmev na tvári.

Takže ak má niekto z vás plné zuby všetkých možných chronografov, mesačných fáz, tourbillonov či GMT a hľadá naozaj zaujímavé a netradičné hodinky, ktoré nemá každý – MeisterSinger Bell Hora Sonnerie au Passage sú pre vás tou správnou voľbou.

MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť
4.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť

MeisterSinger Circularis recenzia – Mechaniky, ktoré tikajú 5 dní
15.4.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Circularis recenzia – Mechaniky, ktoré tikajú 5 dní

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku