MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Klasické | Spoločenské | Tradičné

Agáta Vřeská | 5.4.2023 | 4 MIN

Kolekcia MeisterSinger Classic N°1 predstavuje rýdzu esenciu jednoručičiek. Je to prostý koncept, ktorý bol dovedený k dokonalosti. Myšlienka, čo vás presvedčí, že hodinky nepotrebujú žiadne vychytávky naviac. Dokonca ani druhú ručičku. Predovšetkým druhú ručičku.

Jednoručičkové hodinky nie sú zrovna typ hodiniek, ktorý by sa predával ako rožky. Je to veľmi špecifická kategória, zvlášť v kombinácii s mechanickým strojčekom.

Keď zakladateľ značky Manfred Bressler rozpísal históriu jednoručičkových hodiniek MeisterSinger, mal niekoľko požiadaviek. Alebo možno skôr vízií. Po prvé, chcel, aby jeho hodinky boli jedinečné. Aby boli iné než väčšina tikajúcich konkurentov vo vedľajšej vitríne. Po druhé, jeho pohnútky vychádzali z lásky k minimalizmu a histórii hodinárčiny.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

A po tretie, chcel, aby jeho hodinky ľuďom pripomínali, že čas je v ich rukách. Že nemajú byť otrokmi svojich hodiniek, ale že si môžu vychutnať každý moment. To nie je malý cieľ pre hodinky len s jednou ručičkou, že?

On teda možno Manfred mal úplne iné pohnútky. Vlastne si viem predstaviť, ako sa v zhone kuká na hodinky, keď pri práci nad novým modelom úplne zabudol, že má na večer lístky na operu. Ale myšlienka je to krásna, tak u nej zostanem.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

MeisterSinger zvláda svoju úlohu s gráciou, bez ohľadu na to, akú komplikáciu, akú funkciu naviac sa rozhodne zaradiť. Ale – podľa mňa žiadna z kolekcií MeisterSinger neprezentuje filozofiu tejto nemeckej značky tak ako Classic N°1.

Stavebný kameň

Je to ako nosný základ, na ktorom MeisterSinger ďalej stavia. Jednoduchosť, ktorá je dotiahnutá do krajnosti. Ale príjemnej krajnosti.

Dá sa namietať, že majú čísla, indexy a dizajnovo by sa tak s tým minimalizmom dalo ešte hýbať. Ale MeisterSinger si už na začiatku stanovil, že takto budú jeho hodinky vyzerať. Arabské číslice v jednoduchom fonte, päťminútové indexy a tie 15minútové zvýraznené. Už tak je schopnosť prečítať čas vstupnou úlohou pre každého, kto sa rozhodne tieto výnimočné hodinky zaradiť do svojej zbierky, prečo to teda robiť tažšie, ak nie pomaly nemožné, však.

N°1 tak nezabúda na nič z prísľubu značky a aj tak nepridáva nič naviac. Je to len o čase.

Kto potrebuje rotor?

Na Jedničkách je zaujímavé aj to, že majú mechanický strojček bez automatického náťahu, teda bez rotora. Aj to sa zdalo možno ako zbytočná komplikácia. Alebo, moje preferovanejšie vysvetlenie, že MS chce, aby ste si tieto hodinky vychutnali vo všetkom. A stále znova a znova.

Bez vášho zásahu sa totiž nerozbehnú. Bez vášho zásahu sa neudržia v chode a čaká ich smutné zastavenie. Naťahovanie hodiniek patrí k ich kúzlu, je to dôvod, prečo mechaniky ešte existujú a prečo si ich hodinkoví nadšenci stále kupujú. (MeisterSinger má v ponuke ale aj verziu v rovnakom duchu, len s rotorom – MeisterSinger Classic N°3.)

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Modely Classic N°1 patria rozhodne k mojim najväčším favoritom. A povedala by som, že sú favoritmi aj tak všeobecne medzi svetom MeisterSinger. Globálne pre to dôkaz nemám, ale minimálne môžem súdiť podľa predajnosti u nás v H365.

Na atraktívnosti im pridáva aj cena, pretože tieto základné kúsky sú súčasne cenovo najdostupnejšie. Jedničkový rad sa potom ponúka v dvoch veľkostiach.

40 alebo 43

Menší, s priemerom 40 mm by som s kľudom zaradila k modelom, ktoré sadnú na akékoľvek zápästie, a to aj subtílnejšie a dokonca aj dámske. Sú to dôstojné spoločenské hodinky, ktoré sa naviac veľmi príjemne nosia.

40mm velikost sedne i na menší zápěstí. A díky zaoblení nožek dokonce i pohodlně na dámské.40mm veľkosť sadne aj na menšie zápästie. A vďaka zaobleniu nožičiek dokonca aj na dámske.

Vďaka absencii sú tenké a nepredstavujú tak votrelca pre manžety košieľ ani úzke rukávy. U 40mm verzie naviac vidíme aj na strojček vo vnútri. Ide o švajčiarsku Sellitu SW 210. V priehľade môžete pozorovať zbesilý chod zotrvačky (28.800 polokmitov za hodinu), alebo filozofovať nad pomalým pohybom stredového kolieska otáčajúceho ručičkou. A samozrejme obdivovať pekné spracovanie strojčeka, modré skrutky a vlastne celkovo to, ako to hodinári vedia pekne vymyslieť.

Strojek Sellita SW 210 s rezervou 42 hodin a bez automatického nátahu.Strojček Sellita SW 210 s rezervou 42 hodín a bez automatického náťahu.

O presnosti sa rozpisovať nebudem, úprimne, ani som to nesledovala. U jednoručičky, kde s presnosťou neurčíte ani minútu, tobôž sekundy, mi to príde ako ísť proti prírode. Ale rezerva chodu je trošičku cez 40 hodín, kvôli ručnému náťahu sa ale javí ako najprirodzenejšie doťahovať ich s každodennou rutinou.

Větší varianta má průměr 43 mm. Svým minimalismem a tenkým pouzdrem ji ale směle můžeme označit za společenský a velmi elegantní kousek.Väčší variant má priemer 43 mm. Svojim minimalizmom a tenkým puzdrom ho ale smelo môžeme označiť za spoločenský a veľmi elegantný kúsok.

Väčší model má priemer 43 mm. Dienko je tu plné, bez priehľadu, zato s logom MeisterSinger, fermatou. Detail loga zapracovali pekne aj na korunku a u niektorých remienkov aj na sponu (alebo tam zostáva signovanie názvu).

Plné dýnko nese zdobení logem MeisterSinger, fermatou.Plné dienko nesie zdobenie logom MeisterSinger, fermatou.

Spracovanie oboch modelov je vlastne veľmi podobné. Jemne brúsené puzdro s leštenou lunetou a tenkými leštenými hranami na nožičkách, ktoré prechádzajú v tenkom, takmer nebadateľnom prúžku pod lunetou.

Zpracování je na vysoké úrovni. Jednoduché, ale pečlivě dotažené.Spracovanie je na vysokej úrovni. Jednoduché, ale starostlivo dotiahnuté.

Korunky sú pri oboch verziách väčšie a výborne sa s nimi pracuje. Nastavenie ručičky nesprevádzajú žiadne rozpačité pocity, je pevne vo vašich rukách.

A napriek tomu, že na čítanie času jednoručičkových hodiniek si musíte najprv trochu zvyknúť, čitateľnosť je u N°1 špičková. Ručička je totiž vždy veľmi kontrastná a zretelne ukazuje na patričný index.

Musíš vydržať a budú aj jednoručičky. Raz

Tak. Chválospev na MeisterSinger N°1 je na konci. Nie je im moc čo vytknúť po dizajnovej ani technickej stránke. Ani o nich nie je moc čo napísať. Buď vás ich filozofia zaujme a bude baviť, alebo skrátka nie.

Za mňa... Raz, keď budem veľká, si MeisterSingery kúpim. Sú na mojom wish liste od chvíle, kedy som na nich narazila prvýkrát. A dosť pravdepodobne to budú práve N°1. Alebo Pangaea. Možno tá nová limitka v úžasnom žltočiernom prevedení. Raz.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani
7.3.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani

MeisterSinger Circularis recenzia – Mechaniky, ktoré tikajú 5 dní
15.4.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Circularis recenzia – Mechaniky, ktoré tikajú 5 dní

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku