MeisterSinger Circularis recenzia – Mechaniky, ktoré tikajú 5 dní

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Pánske | Klasické | Tradičné

Vojtěch Höhe | 15.4.2023 | 4 MIN

Model MeisterSinger Mechanical Circularis predstavuje moje druhé stretnutie s hodinkami tejto nemeckej značky. Jedná sa o kúsok z kolekcie Circularis, ktorú výrobca radí do modelovej skupiny zvanej Meisterstücke, v ktorej nájdeme hodinky napríklad s ukazovateľom mesačnej fázy alebo také, ktoré každú hodinu vydajú zvukové znamenie.

Možno preto nie je na prvý pohľad úplne zrejmé, prečo sú zrovna tieto konkrétne, dizajnovo ničím nevyčnievajúce, zaradené medzi to najlepšie, čo firma ponúka. To „majstrovské“ sa ale ukrýva vo vnútri. Hodinky Circularis sú totiž osadené in-house strojčekom MSH01.

Históriu a filozofiu tejto značky máme už krásne a podrobne popísanú v samostatnom článku, preto to tu nebudem moc rozvádzať. Veľmi stručne, jedná sa o celkom mladú hodinársku značku z Nemecka, ktorej poznávacím znamením je ukazovanie času pomocou jednej dlhej ručičky.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Číselník na týchto hodinkách nie je nijak extravagantný, naopak, tak ako u väčšiny modelov, by sa dalo povedať, že je skôr minimalistický. Je šedý, má naozaj jemný brus „do slniečka“ a jednotlivé číslice majú medenú farbu. Naviac sú plastické, čo vyzerá veľmi dobre.

Ručička je biela a krásne kontrastuje s tmavším číselníkom, a tak je čítanie času príjemné a bezproblémové. Naviac má celá ručička a indexy hodín luminiscenčnú farbu. Je to síce príjemný bonus, ale reálne v tme presný čas neprečítate, budete len tušiť, že je napr. niečo medzi deviatou a desiatou hodinou.

Celé puzdro hodiniek je z leštenej nerezovej ocele. Páči sa mi, že tvarom sa snaží mierne kopírovať tvar ruky, a tak nikde nič netrčí a hodinky tak neprekážajú rukávom. Čo by som chcel pochváliť je korunka, ktorá sa perfektne drží a dobre sa s ňou manipuluje. Priemer puzdra 43 mm nie je už tak málo a na útlejších zápästiach by mohli hodinky vyčnievať.

Číselník je chránený vypuklým zafírovým sklom. Zo zadnej strany je skrutkami držané viečko, ktoré ponúka priehľad na strojček. A je to veľmi pekné pozeranie.

Tým sa dostávame k tomu, čo ma na týchto hodinkách zaujalo najviac, a to je strojček. Ten nesie označenie MSH01. Vyššie som písal, že sa jedná o in-house, ale úprimne si nie som istý, či sa toto označenie v tomto prípade dá použiť.

Tieto strojčeky si totiž MeisterSinger nevymyslel sám, ale má ich na svedomí firma Synergies Horlogères, ktorá sa zaoberá vývojom strojčekov. Tie dodáva značkám ako je napr. Fossil, Christopher Ward alebo Fortis. To mu ale neuberá na kráse. Svojou kvalitou spracovania by som ho zaradil medzi prémiové.

Celému strojčeku dominuje zvláštne tvarovaný mostík, pod ktorým sa ukrýva celé súkolie. Dáva nahliadnuť len na dva veľké perkovníky. V nasledujúcom odstavci skúsim zjednodušene vysvetliť ich funkciu.

Zdrojom sily, ktorá poháňa celý hodinkový mechanizmus je hnacie pero. To je navinuté v bubienku perkovníka. Pri naťahovaní hodiniek (ručne alebo samonáťahom) dochádza k tomu, že sa perko zvíja smerom k hriadeli perkovníka. V tomto stave má perko tendenciu sa roztiahnuť späť do svojej pôvodnej pozície a tým vzniká napätie. To cez ozubenie perkovníka roztáča súkolie a tým dáva život strojčeku.

Výrobcovia mali často snahu nejakým spôsobom predĺžiť dobu, počas ktorej bolo perko schopné dodávať silu a tým predĺžiť dobu chodu hodiniek. Riešili to napríklad dĺžkou perka (perko 7denných IWC má bezmála 90 cm) alebo znížením kmitočtu hodiniek (ETA a ich Powermatic 80). V tomto prípade to vyriešili tak, že do hodiniek dali perká rovno dve. Tie sú zapojené v sérii a zjednodušene povedané to znamená, že najprv je stroj poháňaný jedným perkom a potom druhým. Vďaka tomu majú úctyhodnú rezervu náťahu 120 hodín.

Zaujímalo ma, ako sú na tom hodinky s presnosťou v priebehu tých piatich dní a bol som veľmi príjemne prekvapený. Prvé tri dni hodinky vykazovali hodnoty hodné certifikovaných chronometrov a chodili mierne dopredu (do 10 s/d).

Štvrtý deň už to bolo horšie a hodinky sa začínali oneskorovať. Piaty deň, kedy už boli perká „na konci svojich síl“, boli namerané hodnoty pochopiteľne najhoršie. Ale! Tu je veľká výhoda toho, že hodinky majú len jednu ručičku, a preto aj keď už hodinky nebežia úplne najpresnejšie, na ukazovanie času sa to reálne neprejaví. V praxi tak môžete hodinky v pondelok natiahnuť a v pokoji ich nosiť až do piatka.

Pre tých, ktorým by sa hodinky nechcelo naťahovať ručne (v tomto prípade cca 100 otočení korunkou) MeisterSinger ponúka hodinky s týmto strojčekom vybavené naviac samonáťahom a ukazovateľom dátumu.

Za mňa sa jedná o podarené spoločenské hodinky, ktoré možno na prvý pohľad toľko nezaujmú, ale ponúkajú skrytú hodnotu vo forme pekného, neobvyklého strojčeka s dobrou presnosťou a vysokou rezervou náťahu. Čo by ale nemuselo sedieť každému je rozmer hodiniek. Alebo aj ich hlavná doména, a to ukazovanie času pomocou jednej ručičky, ktoré vás prinúti spomaliť a vrátiť sa do prítomného okamihu.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí
5.4.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí

MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani
7.3.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku