MeisterSinger Neo predstavenie – Znovu a lepšie

Tagy: Predstavenie | MeisterSinger | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 15.5.2024 | 4 MIN

MeisterSinger a jeho filozofia pokojného vnímania času je pre mnohých príťažlivá. Ich hodinky, a najmä kolekcia Neo Vintage, však hrajú na strunu tých, ktorých duch sa rád poriadne okúpe v nostalgii. Staré knihy, zažltnuté fotografie v krabici pod posteľou, temperamentný klepot písacieho stroja... Aj vy to cítite a počujete? Nový MeisterSinger Neo Vintage vás volá. Výrobca však do neho vložil vítaný moderný nádych.

MeisterSinger sa nikam neponáhľa. Nemôže však ignorovať dobu. Tri nové stále modely a jeden model z limitovanej edície sú dôkazom toho, že aj jednoručka MeisterSinger dokáže počúvať súčasného nositeľa a to, čo si trend hodiniek vyžaduje. Ale o tom až o chvíľu.

Ako čítať čas na jednoručných hodinkách? Je to dosť podobné ako pri bežných hodinkách, t. j. máme tu klasické 12-hodinové rozloženie hodín. Každý jednotlivý index potom označuje 5 minút od zobrazenej hodiny. Takže môžeme určiť, že je 08:05, alebo 08:10 až 08:55 (ale nie 8:53, nič iné ako 5 minút jednoručky jednoducho nezvládnu. Okrem toho sú pre ľahšie čítanie zvýraznené štvrťhodinové, polhodinové a trištvrtehodinové indexy.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Čo je nové?

V stálej kolekcii vítame tri 36 mm hodinky v tlmených, ale sviežich farbách. MeisterSinger sa tu pohráva s elegantným kontrastom modrej, bielej a zlatej, ktorý pripomína zlaté hodinky na pamiatku dávnej dovolenky pri mori.

Prvý model má remienok zo zrnitej hovädzej kože v oceánskej modrej farbe a jednoduchý biely ciferník so zlatými indexmi a modrými akcentmi.

Farba ciferníka druhého modelu je tmavomodrá so slnečným výbrusom. Ten je doplnený remienkom v krémovo bielej farbe.

1 726,00 € (doručíme do 25.6.)

Tretia verzia dostala remienok v borovicovo zelenej farbe a tlmený sépiový ciferník, ktorý pôsobí najviac vintage dojmom.

A posledným prírastkom, a zároveň najzaujímavejším, je limitovaná edícia Neo T1. Tá je obmedzená len na 100 kusov a prichádza – ako inak – ako s modelom ikonického "hippie" autobusu Volkswagen T1.

S vintage hodinkami korešponduje, samozrejme, atmosféra 60. rokov, ale aj farebnosť. A treba poznamenať, že lesklá červená s metalickou sivou vyzerá na legendárnom autobuse aj retro jednokolke dokonale.

VW Transporter T1 je dodávkový automobil značky Volkswagen, ktorý sa začal sériovo vyrábať v roku 1950 (od roku 2021 má už 7. generáciu). Toto ikonické vozidlo sa stalo symbolom 60. rokov a celej hippie kultúry.

Lepšie ako kedykoľvek predtým

kolekcii Neo Vintage už boli modely s menším, 36 mm priemerom. Aj táto kolekcia vychádza z dizajnu hodiniek zo 60. a 70. rokov, keď bola táto veľkosť absolútnym štandardom pánskych hodiniek. A medzitým sa zdá, že v 20. rokoch sa túžba mať veľké hodinky u mnohých pánov postupne vytratila a táto veľkosť sa vracia na zápästie, a to nielen v hodinkách, ktoré majú prívlastok vintage alebo retro.

Doba zmenšovania. Ktoré hodinky sú v menšom ešte lepšie?
6.1.2024 - Lukáš Lenart
Doba zmenšovania. Ktoré hodinky sú v menšom ešte lepšie?

Čo si však milovník moderných hodiniek nemôže dovoliť, je istota, že ho jeho vyvolené (hodinky) nezradia a že vydržia viac, než je bežné... Len tak. Pre zichr. Len pre prípad.

Veď kto by reálne išiel napríklad do sprchy s retro elegantnými hodinkami na koži a žiadal od nich, aby vydržali celodenné nosenie bez škrabancov? Ale zákazníci vždy chcú aspoň ten chlp navyše (a niekedy aj viac chlpov – takže nosia 300M potápačov len do kancelárie).

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu
29.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu

Preto MeisterSinger urobil ústretový krok a zvýšil vodotesnosť hodiniek z 30M (t. j. odolnosť voči vlhkosti) na plných 50, ktoré už zvládnu sprchovanie, veľmi silný dážď a podobné situácie a považujú sa za dobrú "každodennú" hodnotu.

Najdôležitejší posun však nastal v oblasti skiel. Meister totiž musel urobiť ústupok autenticite a prešiel z typicky retro vypuklého akrylu na moderný odolný zafír. A pohľad na dokonale minimalistický ciferník bude navždy bez škrabancov. Ďakujeme, pán Brassler!

Čisto hodinársku značku MeisterSinger založil v roku 2001 Manfred Bressler v nemeckom Münsteri. Bressler mal víziu – nechcel vyrábať hodinky ako všetci ostatní. Chcel byť jedinečný. A pretože mal vášeň pre minimalizmus a hodinárstvo 18. storočia, prišiel s hodinkami na jednu ruku, ktoré spoznáte na prvý pohľad – sú to MeisterSinger.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Posledná vec, ktorú si museli konštruktéri MeisterSinger všimnúť, je relatívna neobľúbenosť okienok s dátumovkou (najmä medzi znalcami hodiniek). Preto vzali gumu a okienko s dátumom z náčrtov Neo vymazali. A musím povedať, že už aj tak minimalistické hodinky sa týmto vyčistením neuveriteľne oživili (a hodinky nadobudli ešte uvoľnenejší charakter – tsa, kto potrebuje vedieť, ktoré to sú?)

Čistému vzhľadu potom pomáha (samozrejme) nielen jediná ručička a menší priemer puzdra, ale aj výška len 10 mm, a to aj s vypuklým sklíčkom.

Puzdro je uzavreté, bez priezoru, ale vieme, že pod ním sa skrýva osvedčená klasika v podobe švajčiarskeho automatického strojčeka Sellita SW200. To znamená štandardnú rezervu chodu okolo 40 hodín, frekvenciu 4 Hz, hackovanie a ambidextrousný náťah (čo znamená, že napínanie pera je efektívnejšie a prebieha pri pohybe v oboch smeroch).

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Mohol by som hovoriť o nejakej odchýlke (ktorá sa pri tomto type Sellity pohybuje okolo 12/+30s za deň), ale vzhľadom na uvoľnenú filozofiu značky a spôsob zobrazovania času v päťminútových intervaloch by to bolo celkom zbytočné.

MeisterSinger Neo sú senzáciou zhmotnenou na zápästí. Nie je to o sekundách. Nie je to ani o presných minútach. Koniec koncov – nakoľko potrebujeme v každodennom živote poznať presný čas? Zvoľnite, dýchajte a vnímajte, čo je skutočne dôležité.

MeisterSinger Bell Mountain Review - "Sonnerie au Passage"
22.11.2023 - Jakub Pitucha
MeisterSinger Bell Mountain Review - "Sonnerie au Passage"

MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť
4.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť

Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenzia – Ako z doby, kedy sa hodinky navrhovali s ceruzkou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Jún
1 726 € (doručíme do 25.6.)
Limitovaná edícia
1 879 € očakávaná novinka