MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenzia – Oslňujúci zážitok

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Klasické

Igor Kratochvíl | 6.9.2022 | 7 MIN

Vďaka tomuto žltému zázraku som sa na vlastnej koži presvedčil, aké ťažké je vystihnúť niečo úplne unikátne, očarujúce, milé a plné pozitívnej energie v jednej jedinej písanej recenzii. Dovoľte mi teda prosím, aby som vás pozval na zdieľanie skutočne nádherného zážitku, recenzia hodiniek MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow je tu!

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Zásah priamo do žltého alebo ako som sa zamiloval…

Ten pocit poznáte asi všetci: „dnes si urobím radosť a pôjdem sa aspoň pozrieť na nejaké krásne hodinky…“  Vaša cesta zamieri v predajni k vitríne plnej lesklých a naleštených skvostov, ktoré dychtivo hltáte pohľadom, občas to vo vás zovrie, občas po niektorých zatúžite, ale všetko je stále tá krásna, ale už tak trochu obohratá pesnička. Potom to ale príde. Váš zrak sa zaostrí na jedno jediné miesto a oči už nechcú inam. Všetko okolo sa pomaly, ale iste stráca a rozostruje, cítite, ako vám búcha srdce a ako bojujete s otázkou „odolám?“

Tak asi nejak podobne som prežíval ja svoje prvé stretnutie so žltou kráskou menom Perigraph, hodiniek značky MeisterSinger.

Unikátny odtieň sýto žltej farby (aj keď názov „mellow“ skôr evokuje jemnú), po ktorej dizajnéri pri tvorbe tohto modelu siahli, by som rád vyzdvihol. Je totiž geniálny! Hodinky sú vďaka nej neprehliadnuteľné, žiaria a oslňujú. Aj keď som vyznavač skôr konzervatívnych farieb aj tvarov, slniečko v podaní MeisterSinger som schopný tolerovať prakticky pri každej spoločenskej príležitosti.

Hodinky doslova a do písmena žiaria optimizmom a dobrou náladou a aj keď to znie nadnesene, dodávajú svojmu majiteľovi akúsi magickú silu a nevyčerpateľnú energiu. Žltá podoba modelu Perigraph má naviac ešte jeden zásadný význam: je ňou jasne identifikovaná limitovaná edícia, a teraz prosím zberatelia zbystrite, o počte iba 200 ks na celom svete!

Žltou farbou hovorí predovšetkým remienok, ručne vyrobený z jedného poctivého kusu kože. Žiadne obávané švy na bokoch, žiadne riziko rozpadnutia sa, skrátka nemecká kvalita. Pri prvom pohľade na neho sa možno trošku zľaknete hrúbky, ktorá je 4 mm! Všetky obavy však ustanú hneď potom, čo hodinky skúsite priamo na ruke. Koža je neuveriteľne prispôsobivá, nijak netlačí ani neťaží a rozhodne nečakajte pocit „policajných pút“.

Súčasne sa však musím priznať, že v spojení s remienkom by som predsa len určité obavy mal, a to hneď dve. Pri sebemenšom ohybe remienok reaguje a koža má klasickú tendenciu praskať. Majiteľa tmavého variantu by toto asi trápiť nemuselo, žltá je však pravý opak a miniatúrne „lomy“ sú zrejmé už pri vybalení z krabičky. To sa však týka samotnej kože, nie farby! Tá je stabilná a nejaví sebamenšie známky porušenia.

Žltá koža je krásna, rovnako však veľmi náchylná na opotrebovanie pri častom používaní. Pokiaľ teda chcete hodinky aktívne používať a súčasne sa pýšiť ich krásnym vzhľadom, je treba počítať s ich starostlivou a pravidelnou údržbou, inak bude remienok čoskoro pôsobiť zašlo.

Koniec náhlenia, koniec stresu, prichádza MeisterPsychológ!

Ste v jednom kole, nestíhate, máte pocit, že aj keby mal deň 48 hodín, budete stále v deficite? Zachovajte pokoj, všetko čo potrebujete, sú hodinky MeisterSinger! ...Áno, znie to ako slová šialenej reklamy z poriadne divného sna, ale verte, je to tak, a to doslova. Jedna ruka možno netlieska, ale dokonale lieči stresy, čo som si overil na vlastnom zápästí.

Som práve ten typ, ktorý nestíha, čas je mojim nepriateľom a občas mám pocit, že by som sa mal niekoľkonásobne naklonovať. Prvé dni s Perigraphom na ruke boli galeje… Zabudnite na presnú orientáciu v minútach, áno, presná je, ale len „na oko“ a sekundy? Čo to vlastne vôbec je? Môj pohľad neustále beznádejne mieril na číselník s túžbou mať čas pod kontrolou. Bez úspechu… Ale potom som sa vlastne opýtal sám seba: prečo?

V tej chvíli sa všetko akosi zlomilo a ja som zistil, že zhon je hlúposť. Všetko sa pomyselne zastavilo, spomalilo, zmizli stresy, dokonca som začal pomalšie jazdiť autom. Uvedomil som si, že nemá zmysel riešiť minúty, tobôž sekundy a že vlastne celkom stačí, keď viete, že sú 3 hodiny a nie 2 a že je „zhruba niečo okolo pol“. Paradoxne som naraz začal všetko stíhať, všetko vychádzalo na pohodu a ja som si spomenul na múdrosť príslovia „ponáhľaj sa pomaly“.

Občas som síce vyzdvihol syna o pár minút neskôr zo škôlky, občas som prišiel o pár minút neskôr na míting, avšak pozrime sa, svet sa nezrútil… Značke MeisterSinger sa tak podarilo omnoho viac, než len vyrobiť krásne a spoľahlivé hodinky s unikátnym zobrazením času, tieto hodinky v dnešnej unáhlenej dobe totiž celkom dobre liečia.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Nakoniec aj jedna ruka tlieska…

Okrúhle oceľové telo hodiniek pôsobí vďaka priemeru 43 mm a výške 12 mm celkom rozmerne, rozhodne však nie robustne. Dominantou jeho pravej strany je relatívne veľká, avšak neprekážajúca korunka s príjemným úchopom aj manipuláciou, na čelnej strane zdobená logotypom videným už aj na spone remienka.

Ako viečko na krásnom oku pôsobí zafírové sklíčko, z ktorého dokonalostí by som vyzdvihol najmä excelentné antireflexné vrstvy, ktoré fungujú na jednotku a naviac v určitých uhloch zvádzajú typickým a krásne namodralým nádychom. Priznám sa, že podobne kvalitnú antireflexnú úpravu som zažil len na veľmi málo hodinkách v cenovej kategórii pod 4 000 eur, za čo si zaslúži MeisterSinger aplaus.

U sklíčka ešte spomeniem jeho vypuklosť, ktorá je síce veľmi mierna, sklíčko je však zasadené do zaobleného ráfika, čo výsledný rádius umocňuje a sklíčku dodáva sympatickú patinu starých hodinárskych kúskov.

Jedna ručička nie je jedinou zaujímavosťou, ktorou vás budú hodinky zaručene baviť. V strede číselníka sa skrýva ďalšia, vnútorná otočná luneta, ktorou je riešená komplikácia dátumu. Na žltom podklade sú viditeľné čísla všetkých dní v mesiaci, na aktuálny upozorňuje drobná červená šípka v priamke s indexom dvanástky.

Dielikom každého dňa je v rámci kruhu venovaná pomerne veľká výseč, výčitku by som vzniesol len k veľkosti samotných čísel, ktoré sú skutočne extrémne drobné a na prvý šup takmer nečitateľné. Presnosť preklápania dátumu je vzorná a k jeho zmene dochádza doslova na minútu presne s príchodom ďalšieho dňa.

Samotný číselník nového majiteľa možno zaskočí aj svojou statikou – kedykoľvek sa na hodinky pozriete, na prvý pohľad sa vlastne po celý čas nič nehýbe, nikde nič nerotuje, nič sa výrazne nemení, máte pocit, že sa nič nedeje a pochybujete, či hodinky vôbec fungujú. Aj z toho som bol z počiatku mierne nervózny, táto vlastnosť hodiniek sa však veľmi rýchlo pretavila v ich najväčšiu prednosť.

Číselníku nechýba ani luminiscencia, aj tu však počítajte s minimalizmom – svieti len jedna jediná ručička.

Verte, že aj cez svoju zdanlivú „poker face“ fungujú hodinky doslova špičkovo a spoľahlivo. Veľkú zásluhu na tom má najmä overený švajčiarsky mechanický strojček s automatickým náťahom Sellita SW 200, pýšiaci sa 26 kameňmi. Výrobca síce uvádza „životaschopnosť“ 38 hodín, ja som však hodinky hravo dostal v kľudovom stave aj na o pár hodín lepšie hodnoty.

Starostlivosť o život automatického strojčeka je však pre majiteľa takmer príjemnou samozrejmosťou a toto pravidlo platí u modelu Mellow Yellow dvojnásobne. Každý pohľad na nich, každý dotyk je príjemným zážitkom a ich naťahovanie rovnako – oceníte veľmi jemný chod korunky aj tuhosť pružinky. A presnosť? Proste bezkonkurenčná, ak meráte deň vďaka číselníku na hodiny, potom budete nadšení. Ale teraz vážne, na hodinky je skutočne výborný spoľah, ich denná odchýlka je v rádoch jednotiek sekúnd.

Ak máte pocit, že krásy bolo v recenzii popísané dosť, sklamem vás, budeme pokračovať. Posledným argumentom k istému presvedčeniu, že práve tento limitovaný kúsok musíte mať nielen na ruke, ale prinajmenšom v zbierke, je pohľad na ich spodnú časť.

Tu sa vám hodinky doslova odhalia v plnej paráde, pretože šiestimi skrutkami zaistené dienko je priehľadné. Vďaka tomuto detailu sa môžete nekonečne dlhé chvíle kochať pohľadom na um hodinárskych majstrov v podobe čistého a precízne spracovaného strojčeka.

MeisterSinger je na svoje dielo samozrejme patrične pyšný a preto na dienku nájdete logo výrobcu, informáciu o švajčiarskom strojčeku, použitých materiáloch (oceľ) a o zaručenej vodeodolnosti 50 metrov. Styk s vodou by som však v súvislosti s koženým remienkom naozaj starostlivo zvážil, sám by som tejto skúsenosti hodinky ušetril aj v prípade obyčajnej sprchy.

Dienku modelu Mellow Yellow by som predsa len vytkol jednu podstatnú vec, a síce absenciu čísla konkrétneho kusu v limitovanej sérii. 200 kusov je zo zberateľského pohľadu veľmi atraktívne množstvo a podľa môjho názoru by uvedenie tohto drobného detailu razantne zdvihlo hodnotu hodiniek. Okrem atraktívneho žltého prevedenia tak vlastne nie je nijak zrejmé, o akú jedinečnú edíciu ide, čo ma osobne mrzí.

Kráľ slnko Ľudovít je mŕtvy, nech žije kráľ MeisterSinger

Čo dodať na záver? MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow sú viac než hodinky, je to zážitok plný emócií a pocitov jedinečnosti, plný hrejivých slnečných lúčov. Sú to hodinky, ktoré budú ohurovať nielen vás a vaše okolie, ale rovnako aj generácie vašich potomkov. Sú klenotom a radosťou na ruke aj v zbierke každého nadšenca a obdivovateľa krásnych vecí, hodiniek obzvlášť.

O ich vydarenom dizajne svedčí okrem iného aj prestížne ocenenie RedDot, ktoré hodinky dostali práve za svoj dizajn.

Teraz, v období letných dovoleniek budú excelovať na opálených zápästiach mužov (vďaka farebnej kombinácii a jemnosti si však trúfnem tvrdiť, že aj mnohých dám), v zime budú naopak zahrievať svojou krásnou žlto-čiernou kombináciou. Týmto hodinkám z dielne MeisterSinger skrátka nie je okrem niekoľkých drobných malicherností uvedených v recenzii čo vytknúť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 200 ks
1 723 € nedostupné