MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Klasické | Tradičné

Aleš Pavelek | 4.10.2023 | 5 MIN

V dnešnej recenzii mám zdanlivo jednoduchú úlohu: predstaviť Perigraph značky MeisterSinger. Na prvý pohľad nenápadné hodinky, ale možno vás prekvapí, koľko výnimočných vecí sa za nimi skrýva. A rovnako ako MeisterSinger, aj ja začnem tým, že vás pozvem, aby ste sa na chvíľu zastavili a ponorili sa spolu so mnou do rafinovaného sveta MeisterSinger. Splní očakávania? Uvidíme.

Jednu vec musíte o MeisterSinger vedieť hneď na začiatku. Ich hodinky vytvárajú zvláštnu závislosť. Je to ako ochutnať nové, trochu exotické jedlo alebo nový nápoj - základné tóny sú známe, ale vaše chuťové poháriky sú príjemne zmätené a osviežené niečím novým.

Takto fungujú hodinky s jednou ručičkou. Je to stále známy koncept určovania času, no napriek tomu sa nestačíte čudovať, čo dokáže odstránenie jednej alebo dvoch ručičiek. Tento zvrat je skutočne majstrovský. Ako špecialita šéfkuchára, pripravená len z niekoľkých ingrediencií, bez zbytočných korenín, ktoré by prekrývali podstatu tohto kulinárskeho, teda hodinárskeho, pôžitku.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Po prvom ochutnaní si však možno nebudete istí. Sú to hodinky pre vás? Dokonca ani neviete jedinú vec, ktorú neviete, a to, koľko je hodín. A presne aký je približný čas. Možno vás táto obava zláka a odmietnete jednoručku, omámený vôňou mnohých iných bohato korenených modelov v dennej ponuke okolitých značiek.

No nič proti tomu. Mám aj zbierku korenín namiešaných v rôznych, no predsa len konvenčnejších tónoch. Áno, stále hovorím o hodinkách.

Ale kráse ukrytej v jednoduchosti hodiniek MeisterSinger ľahko podľahnete. Preniká až k podstate času. Možno ho dokonca dokážu zastaviť. Na okamih, ale ten okamih znamená všetko.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Stačí sa zamyslieť nad filozofiou tejto značky a zrazu máte pocit, že sedíte na lavičke v parku, akoby to bol vrchol hory, a zrazu sa na svoj rýchlo plynúci život pozeráte z inej perspektívy. Môže to byť frustrujúce, ale aj veľmi upokojujúce, keď objavíte silu prítomného okamihu. Možno v ten deň urobíte niečo inak ako zvyčajne. Odkloníte sa od každodenných zvykov, ktoré diktovali váš deň od chvíle, keď ste rozlepili oči, až kým ste ich nezavreli s hlavou stále plnou myšlienok (alebo vína, podľa toho).

Graf okolo ciferníka

A možno – a teraz už naozaj začínam dosť filozofovať – vám hodinky ponúknu tento únik každý deň. Pri každom pohľade na ne vám pripomenú dôležitosť času a okamihu v ňom. A s hodinkami Perigraph to môžete cítiť deň čo deň.

Kolekcia Perigraph preberá podstatu hodiniek MeisterSinger, ale pridáva k nej zaujímavo riešený ukazovateľ dátumu. Nie je to okienko ani subciferník. MeisterSinger zachováva dokonalú dizajnovú harmóniu a dátum sa zobrazuje pomocou dátumového venca okolo stredu ciferníka. Z toho vyplýva spojenie Perigraph - predpona "peri" pochádza z gréčtiny a znamená "okolo" alebo tiež "v blízkosti niečoho"; a graf by sa dal preložiť ako "záznam". Zvyšok si môžete domyslieť sami.

Aktuálny dátum je zvýraznený farebnou šípkou pod dvanástou hodinou. Dni sú potom vyznačené arabskými číslicami na dennej báze. Veľmi elegantné a veľmi prehľadné.

Presne podľa štýlu. Toho vášho

MeisterSinger je prekvapivo hravý. Aj v takom jednoduchom koncepte, aký používa, dokázal zužitkovať hru farieb a predstavivosť svojich dizajnérov.

Ako inak si vysvetliť, že môžete siahnuť po jednofarebných modeloch, ale zároveň aj po menej obvyklých farebných variáciách od bordovej až po petrolejovú. V takýchto prípadoch sú farebné prvky vždy len rozhádzané, povedal by som, že tak akurát.

Osobne som podľahol svetlému ciferníku so zlatými indexmi a modrými detailmi. A to s naozaj dobre premyslenými detailmi. Modrá je tu naznačená na trojuholníku zobrazujúcom dátum, ale aj na hodinových a dátumových indexoch. Zvyšok je zahalený do bielej a čiernej farby.

Výsledkom je elegancia v podobe minimalizmu s presne vystihnutou mierou originality. Zlatý prvok je potom použitý aj v povrchovej úprave strojčeka, napríklad na rotore alebo logu značky.

Svoju úlohu zohráva aj remienok alebo náramok. Krásne sa tak ukazuje, že s jednými hodinkami je možné získať nepreberné množstvo štýlových možností. Rozstupy medzi uškami sú 20 mm, takže nech už siahnete po akejkoľvek prvotnej voľbe, ďalšie sa budú vytvárať viac než ľahko.

Na záver nesmiem zabudnúť spomenúť veľmi unikátnu limitovanú edíciu Earth so sochárskym vyobrazením našej planéty a silným ekologickým podtónom.

O týchto hodinkách však už vyšla podrobná recenzia, takže sa nimi nebudem zaoberať.

MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani
7.3.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani

Rozmery a strojovňa

Rozmery puzdra, ktoré je vyrobené z klasickej ocele, sú 43 x 11,5 mm. Nechcem zjednodušovať, že hodinky padnú každému. Predsa len, priemer je väčší a uchá, aj keď príjemne zaoblené, sú pomerne dlhé. Mne osobne hodinky sedeli veľmi dobre, ale svedomie mi nedá, aby som ich neodporučil najprv vyskúšať.

(Pokiaľ viem, značka ponúka tento model aj v menšom, 38 mm puzdre. Ak vás teda odrádza číslo 43, nie je všetko stratené).

Remeselné spracovanie je teda na špičkovej úrovni. Luneta je veľmi tenká a dáva priestor vyniknúť samotnému ciferníku, ktorý je navyše vyhotovený vo vysokom lesku. Boky puzdra sú na druhej strane starostlivo vybrúsené. Sklíčko je vyrobené zo zafíru a má mierne zakrivenie, ktoré vytvára zaujímavé odlesky, keď naň dopadá svetlo pod rôznymi uhlami.

Korunka je proporčne prispôsobená samotnému puzdru, netlačí do zápästia a čas a dátum sa s ňou nastavujú bezchybne.

Rovnako dobre slúži aj strojčeku s manuálnym naťahovaním vo vnútri. Značka používala strojček ETA 2824-2, ale teraz prešla na konkurenčný Sellit SW-200.

Tu bol výber strojčekov pomerne jasný. Ponúka totiž veľmi dobrý pomer cena/výkon a predovšetkým dátový veniec presne tam, kde ho dizajnéri potrebovali mať. Zároveň ide o veľmi vychvaľovaný strojček s rezervou chodu bežných, ale dostatočných 38 hodín (v reáli sa dočkáte niečo cez 40).

A presnosť? Plus mínus kto vie. Bez minútovej, nieto ešte sekundovej ručičky je to skôr odhad. Môže to byť čokoľvek od 30 sekúnd za deň až po údaje chronometra.

Pohyb je vidieť cez priehľadný ciferník (priehľadné je minerálne sklo), ktorý je k puzdru priskrutkovaný niekoľkými skrutkami. Vodotesnosť je teda len 50 metrov. Ale povedzme si na rovinu, nikto z nás s nimi asi neplánuje merať čas vo vode.

U některých variant je dokonce luminiscence. Na fotce model MeisterSinger AM10Z17S_SG02

Niektoré varianty majú dokonca luminiscenciu. Na fotografii MeisterSinger AM10Z17S_SG02

Rozriešenie

Hodinky MeisterSinger prinášajú mnoho príjemných momentov, ktoré si akosi viac uvedomujem. Možno je to tým, že hodinky k tomu nabádajú skôr, než sa tak stane, alebo možno tým, že sú naozaj majstrovským dielom, ktoré vyniká svojím minimalistickým posolstvom. Zatiaľ som na to neprišiel. Ale že ide o kvalitne spracované hodinky s krásnym dizajnom, to viem určite.

Ako alternatívu je možné ponúknuť prakticky akýkoľvek model od tejto nemeckej značky. Najbližšie k modelu Perigraph má model Pangaea, ktorý okrem dátumu ukazuje aj deň v týždni. A napríklad žlto-čierna limitovaná edícia je úchvatná.

Aby sme však nekrivdili, do podobne cenovo náročných vôd sa dá zabŕdnuť aj s ďalšou nemeckou značkou Junghans, ktorá tiež ponúka veľmi výrazný minimalizmus. Napríklad model Junghans Meister Gangreserve dokáže nepozorné prsty celkom slušne podráždiť. Stačí byť trochu neopatrný a zrazu sa ocitnete v situácii, keď si ich skúšate, už prikyvujete na ponuku predavača a takmer odchádzate s ďalšou taškou. Tak jednoduché... keď ide o hodinky.

MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí
5.4.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenzia – Dôkazný materiál, že jedna ručička stačí

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus
29.11.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

MeisterSinger Bell Mountain Review - "Sonnerie au Passage"
22.11.2023 - Jakub Pitucha
MeisterSinger Bell Mountain Review - "Sonnerie au Passage"

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku