MeisterSinger Planet Earth recenzia – Celý svet ako na dlani

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Pánske | Klasické | Tradičné

Vojtěch Höhe | 7.3.2023 | 4 MIN

Značku MeisterSinger a jej jednoručičkové hodinky poznám už dlho, ale až teraz sa mi pošťastilo mať jeden ich model v rukách. A k tomu naviac limitovanú edíciu, na ktorej spolupracujú s WWF – MeisterSinger Planet Earth.

Čo je WWF?

Asi každý z nás už videl čiernobiele logo zobrazujúce pandu a vedľa nej tieto tri písmená. Je to skratka pre World Wide Fund for Nature.

Názov tejto organizácie by sa dal preložiť ako Svetový fond na ochranu prírody. Jedná sa o medzinárodnú neziskovú organizáciu, ktorá sa zameriava najmä na udržanie biologickej rozmanitosti, ako na súši, tak vo vode. Jej hlavným cieľom je harmónia medzi životmi ľudí a prírodou. Už odviedla veľa dobrej práce a doporučujem sa pozrieť na domovskú stránku WWF, kde nájdete množstvo inšpiratívneho obsahu.

Ako idú hodinky a ochrana životného prostredia dohromady? Asi tým jediným spôsobom. Z každého predaného kusu týchto hodiniek ide 200 EUR práve WWF. Ako bonus, MeisterSinger balí tento model hodiniek do papierovej krabičky s FSC certifikáciou, ktorej vnútrajšok je vyrobený z recyklovaných materiálov.

Naviac si predsavzali, že pre svoje hodinky nebudú vyrábať remienky z exotických alebo ohrozených druhov zvierat. Nahrádzajú ich vegánskou kožou. Tieto malé krôčiky k udržateľnosti chválim, aj keď si myslím, že najväčší dopad na životné prostredie má výroba samotných hodiniek (stroje, puzdrá, atp.). Ale o vplyve hodinárskeho priemyslu na planétu teraz písať nebudem.

Řemínek je z veganské kůže.Remienok je z vegánskej kože.

Planéta v 3D

Už na prvý pohľad tieto hodinky pôsobia jedinečným dojmom. Nie kvôli tomu, že majú len jednu ručičku, ale kvôli zobrazeniu Zeme v strede číselníka. Podľa výrobcu to má predstavovať pohľad na našu planétu z vesmíru. Obrázok je naviac vypuklý a farby majú zvláštnu „zamatovú“ textúru. Vďaka tomu sa vám zdá, že na planétke sú naozaj pohoria a pralesy. Veľmi pekný detail, s ktorým som sa ešte nestretol.

Zvyšok číselníka je čierny s bielymi číselnými stupnicami. Hneď okolo planétky je otočný dátumový veniec. Aký je deň zistíme podľa červeného trojuholníčka na pozícii 12.

Na samom okraji číselníka sú vyznačené hodiny. Interval jednej hodiny je rozdelený. Každých päť minút je index. Štvrť, pol a trištvrte sú naviac zvýraznené. Ručička ukazujúca čas je silná, biela a s červeným koncom. Čitateľnosť je vďaka tomu dobrá a človek hneď vidí kam ručička ukazuje. Naviac, rovnako ako indexy, má luminiscenčnú vrstvu.

Koncept jednoručičkových hodiniek je mi sympatický. Páči sa mi tá myšlienka, že človek spomalí a čas vníma tak nejak „zhruba“.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Paradoxne je to aj to, čo mi u tohto odčítania času robí problém. Sú situácie, kedy sa napríklad ponáhľam na vlak alebo autobus, tak chcem na hodinky iba kuknúť a hneď vedieť, koľko je. To mi tieto hodinky úplne nedovolili. Človek sa musí zastaviť a sústrediť sa na čítanie, a to môže byť mierne frustrujúce. Je to možno len o zvyku a hodinky tým vlastne plnia to, čo sľubujú. Donútia vás pribrzdiť a vrátiť sa do prítomného okamihu.

Donútia vás pribrzdiť a vrátiť sa do prítomného okamihu.

Puzdro hodiniek je z leštenej nerezovej ocele a je vybavené zafírovým sklom. Na pozícii 3 je veľká korunka, s ktorou sa vďaka tomu dobre manipuluje. Na spodnom viečku, okrem údaju vodeodolnosti, je tiež zmienka o spolupráci MeisterSinger s WWF a poradové číslo kusu z limitovanej série. Je tu aj priehľad do stroja. Na skle nájdete vytlačené už vyššie spomínané logo pandy.

Priemer puzdra je 43 mm, čo by sa dalo považovať za väčšie hodinky, ale aj tak na mojim úzkom zápästí (17 cm) nijak zvlášť nevyčnievali.

Vodeodolnosť 50 metrov je pre bežné nosenie úplne dostačujúca a aj kvôli použitiu „koženého“ remienka sa nepočíta, že by niekto s hodinkami plával alebo sa potápal.

Zdroj: fratellowatches.comZdroj: fratellowatches.com

Samotný strojček je Sellita SW-400. Jedná sa vlastne o zväčšenú SW-200, čo je klon strojčeka ETA 2824. Strojček je krásne zdobený a naviac má povrchovú vrstvu z Rhodia, vďaka čomu sa krásne leskne. Veľa ľudí považuje Sellitu za podradnú značku, ale už by som to tak čiernobielo nevidel. Strojčeky mali svoje muchy, ale výrobca usilovne pracuje na ich vychytaní. Teraz strojčeky spĺňajú kritériá aj pre výrobcu ako je napr. IWC.

Strojek SW-400 nabízí zhruba 38 hodin rezervy chodu, 4Hz frekvenci, 26 kamenných uložení.Strojček SW-400 ponúka zhruba 38 hodín rezervy chodu, 4Hz frekvenciu, 26 kamenných uložení.

Strojček je krásne zdobený a naviac má povrchovú vrstvu z Rhodia, vďaka čomu sa krásne leskne.

MeisterSinger Planet Earth sú dosť špecifické hodinky, ktoré rozhodne nie sú pre masy. Na netradičné ukazovanie času si človek musí zvykať a dizajn sa nezapáči každému. Niekomu možno budú pripadať až gýčovité, ale podľa mňa túto hranicu ešte neprekročili. Naopak, sú to hodinky, ktoré sa držia svojej filozofie a zároveň sa nás snažia postrčiť k tomu, aby sme sa zamysleli nad dopadmi našich činov na životné prostredie.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 500 ks
1 916 € skladom