» Blog » Recenzie

Doba zmenšovania – Ktoré hodinky sú v menšom ešte lepšie?

Tagy: Recenzie | Klasické | Tradičné

Lukáš Lenart | 6.1.2024 | 5 MIN

Nie každé zápästie je schopné nosiť hodinky s priemerom puzdra presahujúcim 40 mm. V posledných rokoch začali giganti v hodinárskom priemysle na túto skutočnosť reagovať rozšírením svojich portfólií o menšie verzie obľúbených modelov. V dnešnom prehľade sa preto pozrieme na tri konkrétne prípady tohto trendu.

Podľa môjho názoru majú väčšie priemery puzdier svoje opodstatnené miesto v potápačských alebo leteckých chronografoch. V prípade vojenských a spoločenských hodiniek som však skôr zástancom historicky inšpirovaných menších rozmerov. Navyše, keďže som sám majiteľom menšieho zápästia, vlna zmenšovania je mi šitá na mieru, aby mi sedeli už aj tak skvelé modely.

Menší súrodenci (nielen) súčasných ikon

Tissot PRX 35 mm

Najprv sa pozrime na 35 mm variant dnes už ikonického modelu Tissot PRX. Práve ich väčší 40 mm súrodenci pomohli v roku 2021 vrátiť značku Tissot do povedomia mnohých milovníkov hodiniek.

Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX predstavenie – Najlepšie dostupné švajčiarske hodinky za rok 2021?

Štvorcový tvar puzdra, inšpirovaný pôvodnými hodinkami Tissot PRX zo 70. rokov, a takzvaný vafľový ciferník – presne to z nich robí zďaleka najdostupnejšiu švajčiarsku alternatívu k legendárnym Royal Oaks od Audemars Piguet.

Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)
25.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenzia – Obzretie za „starými dobrými“ časmi (ktoré nemajú chybu)

Automatická verzia PRX však bola dlho dostupná len v spomínanej 40 mm verzii. Takýto priemer puzdra v športových hodinkách nie je na škodu. Za problematickú však považujem vzdialenosť medzi uškami týchto hodiniek, teda dĺžku ich puzdra od uška na dvanástej hodine po uško na šiestej hodine.

Hodinky PRX nemajú uchá ako také, majú veľmi plochý profil puzdra a integrovaný náramok. Celkovú veľkosť hodiniek potom výrazne zväčšuje skutočnosť, že prvý článok náramku nie je úplne kĺbový (nevisí voľne dole z puzdra).

V roku 2023 však spoločnosť Tissot vypočula želania priaznivcov menších športových hodiniek a uviedla na trh 35 mm variant so samonáťahom (popri existujúcom 35 mm modeli v prevedení quartz). Tento 35mm automatický strojček má so svojím väčším súrodencom spoločný nielen strojček ETA Powermatic 80 s rezervou chodu 80 hodín, ale aj vaflový ciferník. Práve to odlišuje tieto strojčeky od quartzových modelov so slnečnými ciferníkmi.

Faktické rozpätie lug to lug dosahuje pri týchto menších variantoch dĺžky 45 mm, ktorá poteší aj tie najmenšie zápästie. Primerane sa zmenšil aj integrovaný oceľový náramok, ktorý sa zúžil na 16 mm pre motýlové zapínanie.

Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda
18.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue - hodinky vo farbe vajíčka drozda

Aj keď ma Tissot potešil uvedením 35 mm automatického modelu PRX, väčší úsmev na tvári by mi pravdepodobne vyčaril nejaký veľkostný hybrid, teda model s priemerom puzdra 37 mm, prípadne s užšou lunetou, ktorá by umožnila inštaláciu o niečo väčšieho ciferníka.

Ak by som si však mal vybrať medzi dostupnými modelmi, určite by som pri svojom 15 cm obvode zápästia siahol po 35 mm variante PRX.

Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie
1.7.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogaléria geniálnej nostalgie

Seiko 5 Sports 36 mm

Druhými hodinkami, ktoré som sa rozhodol zaradiť do tejto recenzie, sú hodinky Seiko SRPJ s vojenskou tematikou z radu Seiko 5 Sports. Práve ich veľkosť bola zmenšená z pôvodných 39 mm na 36 mm.

Tu sa z hľadiska rozmerov puzdra nemám na čo sťažovať (na rozdiel od 35 mm PRX). Trojručičkové hodinky s klasicky tvarovaným 36 mm puzdrom a dobre čitateľným ciferníkom jednoducho fungujú, ako to už sedem desaťročí dokazuje spoločnosť Rolex so svojimi Explorermi.

Rovnako ako v prípade vyššie spomínaného modelu Tissot PRX, aj menšia verzia vojenského modelu Seiko používa identický strojček ako jeho väčší predchodca. Ide o veľmi robustný kaliber 4R36, ktorý v porovnaní so starším strojčekom 7S26 ponúka manuálne naťahovanie.

Plynulosť naťahovania si potom naozaj vychutnáte vďaka prítomnosti dobre uchopiteľnej 6,5 mm korunky. Jedinú výhradu mám ku kvalite remienkov, a to všeobecne pri modelovom rade Seiko 5 Sports. Táto séria, ktorá je na trhu od roku 1963, prešla poslednou vlnou pravidelných aktualizácií dizajnu a strojčekov a s tým súvisiacej cenovky ešte v roku 2019.

Bohužiaľ, vlna inovácií len zľahka obmývala prah kancelárie inžinierov zodpovedných za technológiu remienkov hodiniek Seiko. Na oceľových náramkoch tak stále vidíme duté, nezriedka chrastiace články, zatiaľ čo kožené remienky sa pýšia tuhosťou, za ktorú by sa hanbil nejeden smrekový trám. Ak sa však rozhodnete vymeniť pôvodný remienok za iný, čo vám uľahčí prítomnosť vyvŕtaných otvorov v nožičkách puzdra (tzv. drilled lugs), kúpu týchto kompaktných krásavcov určite neoľutujete.

Seiko 5 Sports bez otočnej lunety: predstavenie adepta na každodenného otloukánka
27.1.2021 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports bez otočnej lunety: predstavenie adepta na každodenného otloukánka

Orient Bambino 38 mm

Tretími a zároveň poslednými hodinkami, na ktoré sa v dnešnej recenzii pozrieme, sú hodinky Orient s neoficiálnym označením Bambino Version 7.

Hoci je rad Bambino stálicou medzi cenovo dostupnými spoločenskými hodinkami, väčšina nadšencov po ich vychválení a následnom odporúčaní do každej domácnosti potichu škrípe zubami so slovami: "Škoda len tej veľkosti". A mali pravdu.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Orient nám vždy dodával absolútne očarujúce spoločenské kúsky, ktorých priemer bohužiaľ často presahoval 40 mm. Nejednu slzu potom vyronilo rozhodnutie obohatiť tieto hodinky o rozpätie nožičky s nepárnymi číslami (19 alebo 21 mm), čo dosť sťažilo výmenu pôvodného remienka.

Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend
18.12.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogaléria spoločenských legiend

Pomerne nedávno (v roku 2022) sa však Orient rozhodol tieto hriechy odčiniť uvedením nového variantu Bambin s priemerom puzdra o niečo viac ako 38 mm (38,4 mm) a rozpätím nožičky 20 mm. Podľa môjho názoru sa to Orientu podarilo – nová menšia Bambina si zachováva spoločenský vzhľad svojich predchodcov a súbežne s tým skutočne obsiahla svoju elegantnú podstatu, ktorá sa kvôli predchádzajúcej veľkosti puzdra vytrácala.

Spomínané 20 mm rozpätie nožičky otvára nekonečné možnosti pri výmene remienka podľa osobných preferencií. Tu je potrebné poznamenať, že kvalita remienka dodávaného výrobcom je v porovnaní s vyššie uvedenými modelmi radu Seiko 5 Sports citeľne vyššia.

Po svojich väčších predchodcoch zdedila nová Bambina len to najlepšie. V prvom rade by som spomenul strojček Orient F6724 so 40 hodinovou rezervou chodu a možnosťou manuálneho náťahu, ktorý je vďaka prítomnosti 6,5 mm korunky absolútnym balzamom na dušu.

Činnosť strojčeka spolu s vkusne zdobeným rotorom môžete obdivovať vďaka apertúrnemu ciferníku. Na druhej strane puzdra nájdeme vypuklé minerálne sklo, verne imitujúce elegantný vzhľad historicky presných akrylových skiel, ktoré však boli v porovnaní so súčasnými alternatívami pomerne náchylné na odieranie.

Na záver by som chcel vyzdvihnúť dizajn ručičiek, ktorý ma príjemne prekvapil. Delfínsky štýl, charakteristický pre spoločenské hodinky, bol v novom modeli Bambin modifikovaný jemným zúžením hodinovej a minútovej ručičky približne v prvej tretine. Čistý vzhľad ciferníka krásne zdôraznil takýto jemný detail.

Na záver snáď môžeme povedať len toľko, že na veľkosti naozaj záleží ;). Ak teda máte malé zápästie, vrelo odporúčam vyskúšať menšie verzie súčasných ikonických kúskov.

A to aj tie, ktoré dnešná recenzia nestihla pokryť. Napríklad farebný 38 mm "potápač" Seiko SRPK. Alebo hodinky Hamilton Baby Murph. Nachádzame sa v období, keď sa menšie hodinky opäť dostávajú do popredia.

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!
5.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku