» Blog » Mido

Mido Colosseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Spoločenské

Eliška Měrková | 10.2.2022 | 4 MIN

Nie je azda dôstojnejšej a impozantnejšej stavby, než slávny cisársky amfiteáter, rímske Koloseum. Keď sa Mido v roku 2002 rozhodlo vzdať tejto pamiatke hold svojími prvými hodinkami inšpirovanými architektúrou, učinilo tak s náležitou gráciou. A bol to hit. Preto sme nadšení, že dnes, presne po dvadsiatich rokoch, sa k nám dostala limitovaná edícia k výročiu tejto inšpirácie: Mido All Dial Colosseum of Rome. A ako sa nám páči?

Hoci môžu hodinári čerpať inšpiráciu z rozličných, často aj neočakávaných oblastí, najčastejšie nezachádzajú ďalej než k inšpirácii vlastnou históriou, športom či prírodou. Mido však v roku 2002 zvolilo inú cestu. Cestu dláždenú kultúrnymi fenoménmi, ktoré pretrvajú roky.

Inšpirácii architektúrou venovalo Mido celú časť svojej kolekcie a tento rok sa k spomínanému výročiu rozhodlo vydať sériu limitovaných edícií, z ktorých bude každá venovaná inému architektonickému medzníku. Edície sú obmedzené na 2022 kusov. Dodávané budú v špeciálnej krabičke so zberateľským pamätným medailónom.

Hodinky All Dial, Baroncelli, Ocean Star, Multifort a Commander.Hodinky All Dial, Baroncelli, Ocean Star, Multifort a Commander vytvorené k 20. výročiu Inspired by Architecture.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Mido All Dial COSC 20th Anniversary Inspired by Architecture Colosseum of Rome

Prvou vydanou limitovanou edíciou sa stali práve hodinky z radu All Dial inšpirované Koloseom. Príznačne, pretože to boli práve ony, ktorými to všetko začalo. A pretože pamiatka, ktorá hodinkám stála vzorom, je najstaršieho veku a tiež najväčšieho významu.

Mido Commander – Švajčiarske velenie
18.1.2021 - Martin Balabán
Mido Commander – Švajčiarske velenie

„Dokiaľ stojí Koloseum, bude stáť aj Rím, ale pokiaľ Koloseum padne, padne aj Rím a s ním celý svet," napísal neznámy stredoveký autor. Význam rímskeho Kolosea nosí v povedomí snáď každý, nehľadiac na historickú etapu či na to, či mal príležitosť ho obdivovať naživo, alebo iba sprostredkovane. A na to značka vsadila.

K Midu chodia najmä páni, ktorí hľadajú klasický štýl, precízne spracovanie a mechaniku. Nadčasovosť, ktorá pretrvá, rovnako ako ikonické stavby, ktorými sa hodinky inšpirujú. Preto tu Mido poňalo architektonický motív vlastným, konzervatívnym spôsobom, kedy na pamiatku upozorňujú len vkusné detaily a nenápadné náznaky...

Od Mida by tiež nikto nečakal (a trúfam si povedať, že ani nechcel) prvoplánovú doslovnosť a hodinky, ktoré by zo zápästia kričali "sme inšpirované Koloseom!", že?

Napriek tomu je pri bližšom skúmaní dizajnérsky zámer rozpoznateľný. Hodinky ponúkajú "pohľad zhora", kedy vnútorná obruba s plastickým, kaskádovitým vzorom pripomína tribúny amfiteátra. Pieskovaná textúra v strede číselníka odkazuje na tisícky rokov staré kamene tejto stavby a indexy znázorňujú charakteristické arkády Kolosea (oblúky, ktoré nesú dva zvislé piliere alebo stĺpy).

Detailná rytina na dienku ukazuje krásny obraz rímskeho monumentu. A urobí vám radosť pri každom pohľade zozadu na hodinky.

Mido prepracovalo snáď každý drobný detail a pozornosti sa netešil iba číselník a dienko, ale aj oceľový náramok s netypickým uchytením a s výraznou geometrickou schémou. Tvoria ho podlhovasté články, priliehajúce na seba ako jednotlivé poschodia Kolosea.

Ako sú hodinky postavené?

Čo z fotiek nikdy nevyčítate, je ako "poriadne" hodinky pôsobia, keď si ich vezmete do ruky. Aký pocit vám dajú, keď si ich nasadíte na zápästie. Mňa osobne tieto Midá okúzlili práve až pri videní naživo. Sú robustné, ale elegantné. Nenápadné, a aj tak ohromne zaujímavé. Bavil ma každý pohľad na nich.

Vďaka tlmeným farbám, celkovému minimalizmu a decentným rozmerom 42 mm (čo sadne snáď na každé priemerné pánske zápästie), sa hodinky radia do kategórie "spoločenské". A nielen tam. Vkusne doplnia aj váš ležérnejší odev a odprevadia vás kamkoľvek, kam vás bežný deň zavedie.

Šrobovacie dienko a 100M vodeodolnosť hodinky ochránia pred vodou, aj keby ste si ich vzali do bazéna a skrátka, nie sú to žiadne hrkalky.

Sklíčko je zafírové, u ktorého by ste sa nemali obávať prípadných vlásočníc a škriabancov. Avšak preto, že Mido tieto hodinky vybavilo obojstrannou antireflexnou vrstvou, ktorá odráža odlesky s takmer stopercentnou účinnosťou, by som s "nepoškriabateľnosťou" trošku váhala.

Zafírové sklo má tendenciu silno odrážať svetlo, čo za určitých svetelných podmienok znižuje čitateľnosť. Preto sa výrobcovia často uchyľujú k použitiu antireflexného povlaku na jednej (vnútornej) alebo oboch stranách sklíčka pre maximálny efekt. Pretože však povlak nie je tak odolný proti poškriabaniu, časom sa na ňom drobné vlásočnice môžu objaviť. Takže pokiaľ ste sa niekedy podivili, že sa vám poškriabali hodinky so zafírom, problém pravdepodobne nebol v sklíčku, ale v antireflexnej vrstve na vonkajšej strane skla.

Na druhej strane práve vďaka antireflexu bude váš pohľad na prepracovaný číselník kryštalicky čistý. A o to tu išlo Midu predovšetkým.

Vnútri sa nachádza chronometrovaný (COSC, teda certifikovaný na presnosť) mechanický strojček s automatickým náťahom švajčiarskeho pôvodu ETA 2836-2 s rezervou chodu 38h a 25 kamennými uloženiami. Strojček je naviac vybavený hackingom a komplikáciou dátumu a dňa v týždni.

U mechanických hodiniek je dôležité nemeniť dátum, pokiaľ sa ručičky nachádzajú vo vrchnej polovici číselníka (nedoporučuje sa teda meniť dátum medzi deviatou večer a treťou hodinou ráno). Ozubené kolieska, ktoré pohybujú kolieskom pre dátum, prídu do kontaktu s prevodovkou hodinovej ručičky a sú blokované. Preto sa doporučuje pred nastavením dátumu posunúť ručičky do spodnej časti číselníka.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum
23.7.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Dátum

Celkovo sa Mido Colosseum of Rome naozaj vydarili. A otvorene si budem stáť za tým, že to sú nádherné, dobre postavené hodinky, ktoré bavia každým detailom a ktoré dôstojnosti rímskeho Kolosea učinili za dosť. A čo na nich vravíte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku