» Blog » Mido

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 12.5.2022 | 5 MIN

Rad Commander je Midu tým, čím je Eiffelovka Parížu – nadčasovou ikonou. A tiež dôkazom, že sa značka môže rozvíjať a posúvať a zároveň si zachovávať svoju identitu. S najnovšími Mido Commander Gradient sa však Mido posunulo ďalej, než by kto čakal. A čo identita?

Silné meno, silný koncept

Fanúšikov Mida moje prirovnanie radu Commander k Eiffelovej veži určite neprekvapilo. Tomu, kto však k Midu prichádza informáciami nepobozkaný, sa bude hodiť krátke pripomenutie kontextu. Čo by ste mali o Mide vedieť?

Okrem toho, že švajčiarske hodinky Mido fanúšikovia obdivujú pre ich klasické, konzervatívne, ale napriek tomu vyšperkované dizajny a skutočnosť, že sa vždy jedná o kvalitné mechaniky so zafírovým sklíčkom, preslávili sa hlavne vďaka niečomu, čo je v hodinárskom svete unikátne – inšpiráciou architekúrou.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

A rad Commander? Modelom, ktorým sa Mido venuje už od roku 1959, bol darovaný ako silný názov, tak koncept. Predlohou hodinkám totiž nestálo nič menšie, než jedna z najslávnejších svetových dominánt, Eiffelova veža. Ako je však pre Mido typické, inšpirácia je podaná vkusne a iba v decentných náznakoch, ktoré nemusia byť na prvý pohľad úplne zrejmé. Na prvoplánovosť totiž Mido rozhodne nehrá.

Mido Commander – Švajčiarske velenie
18.1.2021 - Martin Balabán
Mido Commander – Švajčiarske velenie

Radom Commander Mido vzdáva hold nenapodobniteľnej siluete Eiffelovej veže. Oceľové puzdro so štíhlou leštenou lunetou má svojim okrúhlym tvarom pripomínať oblúky tejto pamiatky, zatiaľ čo obdĺžnikové skeletonové indexy a ručičky evokujú železnú konštrukciu. Typický je aj náramok tvorený jedným radom článkov, ktorý svojimi tvarmi mohutnú stavbu pripomína.

Kostra v negližé

Prvýkrát v histórii radu Commander sa Mido odvážilo ísť s inšpiráciou ďalej, popustiť uzdu fantázii a odhaliť mechanickú kostru hodiniek. Výsledný efekt je surový, technickejší a akosi "architektonickejší", než sme u Mida kedy videli. Ale nebolo by to Mido, keby nám vmietlo všetky tieto novoty bez nejakej uváženej, vkusnej "cenzúry".

1 019,00 € (doručíme do 6.5.)

Na rozdiel od typických skeletonových hodiniek, u ktorých číselník chýba, Mido zahalilo strojček pod priesvitný závoj, ktorý v tomto prípade tvorí akrylátový číselník s nádherným dymovým efektom. Strojček sa tak pozvoľna odhaľuje od temnejších okrajov smerom k stredu.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Pod číselníkom vidíme strojček Mido Caliber 80, automatický strojček novej generácie, ktorý ponúka rezervu chodu až 80 hodín, čo je dvakrát viac než u bežných kalibrov. Jedná sa o strojček značky ETA (konkrétne je postavený na ETA C07.621), Mido si ho však upravilo podľa svojich štandardov. Je odolný voči nárazom, vďaka antimagnetickej hnacej pružine z Nivaflexu si dlhodobo zachováva presnosť a naviac je decentne zdobený (čo vidíme vďaka priehľadnému dienku). Beží na frekvencii 21.600 BPH a má 25 kamenných uložení.

Uznávam, že dizajn ma svojou rafinovanosťou dostal. Čomu som ale nemohla spočiatku prísť na chuť, bol viditeľný dátumový veniec, ktorý mi neprišiel zrovna elegantný a hoci je dátum praktická komplikácia, asi by som sa tu bez nej zaobišla. Majú byť ale tieto hodinky elegantné?

Trúfam si povedať, že dôležitejší než klasický, elegantnejší dizajn, je tu tá strohá technickosť odkazujúca na Eiffelovku, takže nakoniec do konceptu zapadá výborne. A nejaké plusové bodíky u mňa dátumovka nazbierala za ten uspokojivý kaleidoskopický efekt, ktorý nastane pri nastavovaní dátumu, kedy pod číselníkom vidíte, ako sa veniec otáča (mimochodom pri nastavovaní sa s korunkou tiež dobre manipuluje, aj keď je tenká a opticky prilieha k puzdru ako nalepená).

Dizajn je tak dynamický, a najmä pri vydarenom modeli s oranžovými akcentmi (farba značky Mido) a čiernym textilným remienkom s oranžovým prešitím vynikne aj ľahká športovosť modelu.

Je zaujímavé, že každý z troch modelov, ktoré ponúkame – teda čierno-oranžový na texilnom remienku, celooceľový s čiernou PVD a klasický celooceľový model s modrým číselníkom – dostal iné zafarbenie luminiscencie. Také, ktoré perfektne ladí a zároveň ozvláštňuje celkovú vizáž.

Hodinky stoja jednou nohou v elegantnej kategórii, a tak tu neočakávajte žiadnu svetelnú show. Luminiscenčného náteru (švajčiarskej Super-Luminovy) je tu skutočne decentné množstvo, na úzkom prúžku v strede ručičiek a po okrajoch indexov.

Všimněte si, jak se vždy bílé číslice zrcadlí na lesklém vnitřním okruží lunety.Mimochodom všimnite si, ako sa vždy biele číslice a indexy na chapter ringu zrkadlia na lesklom vnútornom okruží lunety.

Aj vodeodolnosť je iba zvýšená, dostačujúca tak akurát, aby ste hodinky nemuseli dávať dole do sprchy. Dienko je šrobovacie, čo udávanej vodeodolnosti výrazne napomáha.

A čo sa nositeľnosti týka, na svoje si prídu skôr majitelia menšieho až "priemerného" zápästia. Okrem toho, že priemer puzdra dosahuje 40 mm, sú hodinky štíhle. Hrúbka hodiniek je 11 mm, a to vrátane ľahko vypuklého zafírového sklíčka, a tak hodinky pohodlne zasuniete pod akýkoľvek rukáv.

A keď sme pri tej pohodlnosti, aj modely na oceľovom náramku sú veľmi ľahké, čo pripisujem na účet ako štíhlosti a veľkosti puzdra, tak samotnému náramku, ktorého články sú až prekvapivo tenké. Napriek tomu však pôsobí tak nejak poriadne a predovšetkým – prepracovane.

Všimnite si toho brúsenia na čelnej strane článkov a leštenia po ich okrajoch. Nádhera. Mimochodom taký náramok vám chlpy rozhodne trhať nebude.

A čo tá identita? Zostalo si Mido verné?

Mido Commander Gradient sú výraznejšie než hodinky, na aké sme u Mida zvyknutí, ale ako vieme, vystúpiť z komfortnej zóny býva prakticky vždy dobrý spôsob, ako sa posunúť dopredu a nezakrnieť. Mido to podľa mňa neprehnalo a netradičnými krokmi, ktoré učinilo, len demonštrovalo svoj um a zmysel pre rafinovanú dizajnérsku hru.

A čím viac pozerám na jednotlivé detaily, tým viac hodinkám prepadám. Pozrite sa, ako sa tie neobvyklé skosené indexy s fasetkou z časti zapúšťajú do chapter ringu, na ten zastretý sépiový nádych dymového číselníka, pod ktorým strojček vyzerá ako vytiahnutý zo starej fotografie, na tie vyšperkované články náramku... A na to, ako spolu všetko dohromady tvorí jeden harmonický celok.

U Mida sa mi stáva až podozrivo často, že zatúžim po širšom, menej ženskom zápästí, než mám a dnes to platí snáď dvojnásobne. Už menej často si však vravím, že by som s kľudom prešla to, aké veľké na mňa hodinky pôsobia, len keby mi mohli robiť spoločnosť. Áno, Mido, možno niekedy...

Mido Coloseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná
10.2.2022 - Eliška Měrková
Mido Coloseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku