» Blog » Mido

Mido Commander – Švajčiarske velenie

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Spoločenské

Martin Balabán | 18.1.2021 | 7 MIN

Unikátny štýl Mido Commander uchvacuje svet už od roku 1959. Aktuálne modely nie sú inšpirované ničím iným, než Eiffelovou vežou. Dokázali sa Švajčiari vyrovnať tomuto svetoznámemu monumentu?

Modelový rad Mido Commander v sebe spája množstvo kľúčových vlastností, typických pre túto značku. Jednou z nich je zaiste prepracovaný dizajn, inšpirovaný architektúrou. Ďalšia je vysoká presnosť, ktorá je vlastná snáď všetkému, čo pochádza zo Švajčiarska. Inovatívna technológia, prvotriedne materiály a moderné hodinové strojčeky sú dnes samozrejmosťou. Tento rad navyše môže čerpať z viac než storočnej histórie značky Mido. Pod týmto názvom, pochádzajúcim zo španielskeho výrazu "Yo mido" ("Meriam!"), vznikajú hodinky už od roku 1918. Počas tejto doby si značka Mido získala srdcia mnohých nadšencov zo sveta hodinárčiny.

Mido Coloseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná
10.2.2022 - Eliška Měrková
Mido Coloseum of Rome recenzia – Impozantnosť nemusí byť nápadná

Pevné základy

U hodiniek z radu Commander môžeme nájsť niekoľko prvkov, ktoré majú všetky modely spoločné. Oceľové puzdro s jemne brúseným povrchom a krátkymi nožičkami pôsobia nenápadným dojmom. Na jeho bokoch sú vybrúsené dve vybrania oblého tvaru. Tie puzdro opticky aj fyzicky odľahčujú. Nízka korunka na pozícii tretej hodiny takmer splýva s obrysom hodiniek. Jemné ryhovanie po jej obvode dopĺňa leštené logo výrobcu na jej čele.

Puzdro má leštenú tenkú linku na lunete, obopínajúce zafírové sklíčko. Pod ním sa nachádzajú ručičky a hodinové indexy so zaujímavým dizajnom. Kombinujú vždy dve oddelené leštené časti, umiestnené rovnobežne vedľa seba. Priestor medzi nimi vypĺňa z jedného konca čierna farba a z opačnej strany luminiscenčný materiál. Žeby vysoká štíhla oceľová stavba so žiariacim vrcholom? Ako luminiscenčný materiál je u týchto hodiniek použitá Super-LumiNova, vyznačujúca sa dlhotrvajúci svietivosťou.

1 717,60 € (doručíme do 13.5.)

Ďalším prvkom tejto rady je oceľový náramok hodiniek. Väčšina iných hodiniek, majúcich oceľový ťah, používa niekoľko radov menších dielikov. Nie však Mido Commander. U týchto hodiniek najčastejšie tvorí náramok iba jedna séria dielikov s jemne brúseným povrchom, ladiacim s puzdrom. Náramok sa smerom ku spone zužuje a svojimi tvarmi pripomína mohutnú stĺpovitou stavbu. Niektoré modely sú dostupné na koženom remienku. U oboch typov náramku sa pre jeho uzatváranie používa motýliková spona.

Hodinky majú až na výnimky skrutkovacie dienko s priehľadom na strojček. Rotor pohonu je zdobený radom priečnych výbrusov (ženevskými pruhmi). Je tiež označený ako logom výrobcu, tak aj typom daného pohonu. Niektoré časti strojčeka sú zdobené kruhovými výbrusmi (perlage) a vzhľadom na použitie súčasťou rôznych farieb a materiálov je radosť na neho pozerať.

Mido Commander Chronometer

Najklasickejší zástupca z radu Commander. Používa tradičnú komplikáciu Day-Date – zobrazenie dátumu a dňa v týždni. Tieto ukazovatele sa nachádzajú na pozícii tretej hodiny v okienku s orámovaním z lešteného kovu. Pre jednoznačnú čitateľnosť zvolili dizajnéri kombináciu čierneho písma na bielom podklade. Po obvode ciferníka je vytvorená sekundová stupnica, s číslovaním po piatich sekundách.

1 370,00 € (doručíme do 13.5.)

Srdcom týchto hodiniek je pohon Mido Caliber 80.621. Ide o strojček postavený na základoch ETA 2824-2. Ako je u novších verzií ETA pohonov zvykom, má aj tento strojček veľmi dlhú rezervu náťahu 80 hodín. Vďaka použitiu moderných technológií a materiálov bolo u týchto hodiniek dosiahnuté tak malej časovej odchýlky ich chodu, že spĺňajú podmienky na udelenie certifikácie COSC. Ide teda o oficiálne certifikované chronometre s maximálnou odchýlkou chodu -4 až +6 sekúnd za deň.

Hodinky sú dostupné v celom rade farebných variantov (čierne, strieborné, sivé, modré, odtiene zlatej farby) na kovovom ťahu i koženom remienku. Priemer puzdra je rozumných 40 mm a hrúbka príjemných 11 mm. Rozstup nožičiek je v tomto prípade neštandardných 21 mm. Vodeodolnosť udáva výrobca do 50 metrov, čo je pre spoločenské hodinky dostatočná hodnota.

Mido Commander Automatic

Starší model hodiniek Mido Commander, bez prezývky Chronometer. Nemá teda certifikáciu COSC, inak je ale v mnohom veľmi podobný svojmu mladšiemu súrodencovi. Vzhľadovo sa líšia predovšetkým kontrastnou minútovou stupnicou a nápisom Datoday na číselníku. Pohonom je tiež Mido Caliber 80 s rezervou náťahu 80 hodín. Mido tiež u tohto modelu ponúka celý rad farebných variantov (brúsená oceľ, odtiene žltého a ružového zlata) s rôznymi farebnými odtieňmi ciferníku. Sú dostupné na kovovom ťahu aj na elegantnom koženom remienku.

Mido Commander Big Date

Tento variant sa môže pýšiť zaujímavou komplikáciou Big Date – zobrazenie veľkého dátumu. Ak vám nestačia drobné ukazovatele na iných hodinkách, sú práve tieto ideálnym riešením. Pri štandardnom ukazovateli dátumu sa číslo zobrazuje vždy v jednom okienku, v rozpätí číslice jedna až tridsať jedna. V tomto prípade je na pozícii šiestej hodiny umiestnené dvojkrídlové okienko, s rámčekom z leštenej ocele. U komplikácie Big Date sa ukazujú číslica zvlášť. Tá prvá (ľavé okienko) v rozsahu 0 až 3 a tá druhá (pravé okienko) v rozsahu 0 až 9. Vďaka tomu je možné vtesnať do malého hodinového strojčeka väčšie zobrazenie dátumu, než je zvykom.

Pohon Mido Caliber 80.651 tiež vychádza zo strojčeka ETA 2824-2 a má aj rovnakú rezervu chodu 80 hodín. Rovnaká je aj vodeodolosť 50 metrov. S veľkosťou dátumu narástli aj rozmery hodiniek na priemer 42 mm a hrúbku 12 mm. Rozstup nožičiek je v tomto prípade bežných 22 mm.

Ponuka farebných variantov je v tomto prípade opäť široká. Vyrábajú sa varianty rôznych farieb ciferníkov (čierne, šedé, strieborné,...) aj povrchových úprav hodiniek (brúsená oceľ, odtiene zlatej farby, čierny PVD povrch). Zaujímavosťou je určite model vydaný k 60. výročiu vzniku tejto rady s šesťdesiatkou na číselníku a červenou sekundovou ručičkou.

Mido Commander Automatic Chronograph

Presné meranie času je veľmi dôležitou disciplínou vo svete hodinárstva, a preto má aj rad Commander model so stopkami. Navyše hodinky neprišli o zobrazenie dátumu a dňa v týždni. Chronograf má klasické rozloženie – centrálna sekundová ručička, zabehnutej minúty na pozícii dvanástej hodiny a zabehnutej hodiny na pozícii šiestej hodiny. Po obvode čísleníku je vytvorená tachymetrická stupnica pre meranie priemernej rýchlosti.

1 717,60 € (doručíme do 13.5.)

Pohon hodiniek ETA A05.H21 nie je založený na ničom inom, než na legendárnom strojčeku Valjoux 7750. V tomto prípade má rezervu náťahu 60 hodín. Vodeodolnosť zostala na hodnote 50 metrov. Priemer puzdra je stále prijateľných 42,5 mm. Hrúbka narástla vzhľadom na množstvo komplikácií na 14,9 mm.

Krásně zdobený strojek založený na legendárním Valjoux 7750

Krásne zdobený strojček založený na legendárnom Valjoux 7750

Výrobca na trh dodáva tri farebné kombinácie. Modrý variant s červenou sekundovou ručičkou pôsobí športovo a dynamicky. Ďalším variantom je model s tmavo šedým ciferníkom. Ten má všetky kovové prvky na ciferníku vyvedené v odtieni ružového zlata. Veľmi elegantné. Tretím modelom so stopkami je limitovaná edícia 999 kusov s certifikáciou COSC. Farebne ju odlišuje číselník v odtieni slonoviny s oranžovými prvkami a tmavo šedivými číselníkmi stopiek. Má však nižšiu hodnotu rezervy náťahu – 48 hodín. Ďalej je možné nájsť u predajcov rad ďalších modelov, pochádzajúcich z predchádzajúcich kolekcií. Ponúkakú rôzne farebné prevedenia ako na kovovom ťahu, tak aj na koženom remienku.

Mido Commander Gradient

Priehľad na strojček dienkom hodiniek dnes nie je nič výnimočné. Mido Commander Gradient má "okno do duše" hodiniek aj na čelnej strane. Číselník je vyrobený z priehľadného akrylu s dymovým zafarbením, krytý zafírovým sklíčkom. Moderný, elegantný a zaujímavý variant pre extravagantné povahy alebo pre nadšencov do techniky, ktorí chcú nakuknúť pod pokrievku pri každom pohľade na hodinky. Mido ponúka niekoľko farebných kombinácií. Zlatý variant na koženom remienku do spoločnosti, športové oceľové či čierne na ťahu a nakoniec voľnočasové čierne na textilnom pásiku s oranžovými prvkami.

Mido Commander Icone

Zaujímavý retro variant základného modelu s nádychom moderny. Najvýraznejšou zmenou je použitie náramku milánskeho typu, ktorý sa smerom k pracke výrazne zužuje. Puzdro má priemer 42 mm a uchytenie náramku je schované na spodnej strane puzdra. Vďaka tomu pri pohľade na hodinky náramok a puzdro splývajú v jeden celok.

Z piatich farebných variantov si vyberie každý, koho tieto hodinky zaujali. Tri z nich majú puzdro a náramok v prevedení z brúsenej ocele. Prvý má strieborný ciferník, druhý čierny. Tretí variant má strieborný ciferník, ale jeho prvky majú odtieň ružového zlata. Štvrtý variant je pre zmenu celý vo farbe zlata a pôsobí najviac retro. Posledný, celočierny variant s oranžovou sekundovou ručičkou, naopak vyzerá moderne a štýlovo.

Pohon je stejný jako u Day-Date varianty: rezerva chodu 80 hodin a certifikace COSC.

Mido Commander Shade

Ďalší variant modelu Commander, inšpirujúci sa minulosťou. Svojim štýlom a veľkosťou zaujme predovšetkým ženy. Okamžite zaujmú farbou ciferníku, ktorá sa mení smerom k okraju plynule do tmavého odtieňa. Priemer púzdra 37 mm pohodlne padne na drobnejšie ruky. Tento model sa vyrába v troch elegantných farebných variantoch: čierno-modrý, oceľovo strieborný a zlatý.

Nadčasovo elegantné a švajčiarsky presné

Modelový rad Commander švajčiarskeho výrobcu Mido má veľké množstvo modelov, z ktorých tie najnovšie sme si predstavili v tomto článku. Vzhľadom k tomu, ako dlho už tento rad existuje, je jasné, že sa Mido trafilo do čierneho. Design piluje už viac ako šesť dekád a dopĺňa ho spoľahlivou technikou s najmodernejšími prvkami. Už na prvý pohľad je jasné, že spracovanie je o minimálne jednu úroveň vyššie než u lacnejších značiek zo stajne Swatch Group. Ak ste teda značku Mido doteraz iba míňali, je možno na čase dať im šancu a zaradiť ich do svojej zbierky.

Mido Commander – Švajčiarske velenie
18.1.2021 - Martin Balabán
Mido Commander – Švajčiarske velenie

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku