» Blog » Mido

Mido Multifort Chronometer recenzia – Číselník ako z rozprávky, a pritom vhodné do každej situácie

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Spoločenské | Tradičné

Jakub Pitucha | 8.2.2023 | 4 MIN

Mido prinieslo na začiatku roka 2023 pokračovanie jeho slávneho a dekádami osvedčeného radu Multifort – ktorého počiatky siahajú až do roku 1934. Jedná sa o odolný, ale elegantný rad, ktorý mal vždy vyčnievať hlavne kvalitou a všestrannosťou; a to si drží aj dodnes. Obstojí pod ťažobou očakávaní aj novinka Mido Multifort M038.431.11.097.00?

Mido je podľa môjho názoru neprávom prehliadanou značkou, ktorá si zaslúži omnoho viac pozornosti. Spolieha totiž na trochu iný prístup, kedy sa nesústredí na krikľavé reklamy ani spoluprácu s veľkými hviezdami. Ide si svojou cestou a vždy prináša kvalitné, do detailu spracované hodinky… môžeme to povedať aj o nových „multifortoch“?

Mido Multifort Chronometer M038.431.11.097.00 sú hodinky, ktoré vás svojim vzhľadom upútajú naozaj na prvý pohľad. Čisté spracovanie, inovatívny kaliber s COSC certifikáciou, decentná motýliková spona, ľahko vypuklé zafírové sklo s obojstranným antireflexom, a hlavne neopozeraný číselník, ktorý naozaj len tak nenájdete – to a mnoho ďalšieho nám môže Multifort ponúknuť.

Puzdro a spracovanie

Puzdro a náramok hodiniek sú vyrobené z nerezovej ocele a ich celkový dizajn je ladený niekde medzi oblekovky a športové kúsky. Dalo by sa povedať, že z oboch svetov si berú to najlepšie; elegantnosť zo sveta oblekových hodiniek a odolnosť a praktickosť zo sveta tých športových.
Tým sa stávajú skutočne skvelou voľbou do akejkoľvek situácie a sú vhodné na každodenné nosenie. Hodinky majú naviac šrobovacie dienko aj korunku a spĺňajú vodeodolnosť do 100 m – na žiadne potápanie to síce nebude, ale nemusíte sa báť ísť si s hodinkami napríklad zaplávať.

Čo sa týka rozmerov, model, ktorý sa nám dnes dostal do rúk, meria 42 mm na šírku a príjemných 12 mm na výšku. Jedná sa teda o ľahko väčšie hodinky, čo by pre užšie zápästie mohol byť problém. Váha hodiniek je príjemných 160 g.

Hlavným ťahákom M038.431.11.097.00 a väčšiny ďalších hodiniek z repertoáru Mido je ich zafírové sklíčko, ktoré má obojstrannú antireflexnú vrstvu. To znamená nielen  odolnosť voči poškriabaniu vďaka zafíru, ale aj absenciu akýchkoľvek odleskov. Hodinky sú preto naozaj dobre čitateľné v akejkoľvek situácii a vám sa niekedy môže zdať, že v ruke držíte hodinky, ktoré žiadne sklíčko vôbec nemajú.

Aby toho ale nebolo málo, samotné sklo je trošku vypuklého tvaru, čo len dodáva na celistvosti a vyváženosti modelu. Na spodnej strane puzdra nájdeme priehľadné dienko, ktoré nám umožní výhľad na jemne zdobený strojček.

Na celých hodinkách sa striedajú leštené povrchy, ktoré nájdeme na lunete a bokoch článkov, s brúsenými povrchmi na vrchnej a spodnej strane náramku. Ten je spracovaný v „rolexovskom“ oyster štýle, postupne prechádza z klasických 22 mm do 18,5 mm a je zakončený decentnou motýlikovou sponou s vygravírovaným nápisom „MIDO“.

Švajčiarska presnosť

Tak by sme mohli v skratke zhrnúť strojček tohto modelu. V útrobách Multifortu totiž bije Mido Caliber 80 Si. Jedná sa o kaliber vzniknutý za spolupráce Mido a švajčiarskeho výrobcu strojčekov ETA. Strojček má 25 kameňov a funkcia „hackingu“ (zastavenie sekundovej ručičky pri vytiahnutí korunky) alebo ručného naťahovania (užitočné pri občasnom nosení a následnom úplnom „vybití“ strojčeka) sú tu úplnou samozrejmosťou.

„YO MIDO“ – španielske súslovie, ktorým sa v roku 1918 George G. Shaeren inšpiroval pri vytváraní názvu svojej značky. Tieto dve slová sa dajú preložiť ako: „Ja meriam.“ A to je vec, ktorú Mido Multifort Chronometer zvládajú naozaj bravúrne.

„Chronometer“ v názve totiž znamená, že si hodinky prešli náročnými, niekoľkodennými skúškami pod taktovkou COSC; uznávaného švajčiarskeho úradu, ktorý sa venuje testovaniu hodiniek. Stroje, ktoré uspejú, sa môžu pýšiť COSC známkou a označením „chronometer“. Hlavným charakterom tejto známky je garantovaná presnosť od -4 do +6 sekúnd za deň.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Mimo COSC certifikát sa môžu hodinky pochváliť niekoľkými ďalšími výhodami; jednou z nich je kremíkový vlások zotrvačky, najdôležitejšia časť automatických, a teda mechanických hodiniek… ozajstné srdce, ktoré svojim kmitaním udáva rytmus a jeho kvalita a nastavenie (mimo ďalších faktorov) udáva celkovú presnosť stroja.

Použitím kremíka, materiálu používaného hodinárskou špičkou, je vlások chránený proti magnetickým vplyvom, ktoré na nás v dnešnej dobe číhajú na každom rohu (domáce spotrebiče, mobilné telefóny, počítače…) a ktoré môžu klasickú zotrvačku „zmagnetizovať“ a tým veľmi ovplyvniť celkovú presnosť.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Druhou veľkou výhodou je rezerva chodu; tá je v M038.431.11.097.00 dokonca 80hodinová. To jednoducho znamená, že keď plne natiahnuté hodinky zložíte z ruky pred piatočnou polnocou, ony bez problémov pobežia až do utorkového rána.

Číselník ako z rozprávky

Aspoň tak na mňa pôsobí nový Multifort. Jeho číselník je ladený do zelenej, s béžovými kruhovými indexmi. Na šiestej, deviatej a dvanástej hodine nájdeme arabské číslice a na tretej hodine okienko s dňom v týždni (v angličtine alebo nemčine) a dňom v mesiaci. (Model je k dispozícii aj s čiernym číselníkom na čiernej koži.)

Ručičky hodiniek sú z leštenej ocele a spolu so všetkými indexmi sú vybavené luminiscenčnou vrstvou, ktorá však nie je príliš silná… Aj tak za ňu ale môžeme Mido „pochváliť“, lebo v hodinkách podobného štýlu nie je luminiscencia vôbec samozrejmosťou. Unikátneho dizajnu hodiniek je docielené pomocou indexov, ktoré sú akoby „vtlačené“ dovnútra ciferníka.

Lacnejšou alternatívou môže byť model Mido M038.430, ktorý má podobne riešený číselník, ale strojček je bez kremíkového vlásku a COSC certifikácie.

Oplatia sa?

Toto je už stará, známa a jednoduchá otázka, ktorú je treba si položiť na konci každej recenzie. A ja na ňu odpoviem tiež jednoducho; záleží totiž na vkuse… Pokiaľ vám sedí nezvyčajný dizajn a neprekážajú vám trošku väčšie rozmery, nie je nad čím váhať, pretože dostaneme naozaj skvele spracované hodinky od značky s viac než 100ročnou tradíciou, kvalitné zafírové sklo a inovatívny strojček s nadštandardne dlhou výdržou chodu.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Mido Multifort III Dual Time: švajčiarske GMT hodinky, ktoré stoja za zváženie
27.3.2024 - Eduard Tomas
Mido Multifort III Dual Time: švajčiarske GMT hodinky, ktoré stoja za zváženie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku