» Blog » Mido

Žiarivý televízor na každom zápästí - Mido Multifort TV Big Date Automatic

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Tradičné

Jakub Pitucha | 9.8.2023 | 4 MIN

Retro vlna pokračuje a Mido prispieva svojou troškou do mlyna... neprinieslo nám však žiadny unavený 36 mm model, ako sme v poslednej dobe zvyknutí u iných značiek, ale naservírovalo nám mierne športový kúsok s retro nádychom v podobe hranatého puzdra pripomínajúceho starú hrdzavú televíznu skrinku, Mido Multifort TV Big Date. Až do sedemdesiatych rokov!

Ostrieľaná klasika

Neviem ako vy, ale ja tento štýl jednoducho milujem... či už ide o klasický, všetkým dobre známy Prim TV, Omega Speedmaster "TV", alebo nebodaj Slavy. Hranaté hodinky majú jednoducho niečo do seba. A hoci najväčší rozmach zažili najmä v minulom storočí, ich hravosť si môžeme vychutnať aj dnes. Napríklad s novými hodinkami Mido Multifort "TV Big Date Automatic".

Čo sa týka celkového dizajnu, niekto by mohol namietať, že spoločnosť Mido sa inšpirovala veľmi známou značkou hodiniek a ich ikonickým modelom... ale nech je to akokoľvek, spoločnosť Mido nám podobné modely pripomínajúce TV priniesla v histórii už niekoľkokrát. Prvýkrát to bolo v roku 1973 a potom ešte dvakrát v rokoch 1980 a 2000 (prvý Nautilus uzrel svetlo sveta až v roku 1976) a DNA týchto modelov možno nájsť v nových "televízoroch".

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Ako som už spomenul, hodinky majú hranatý, mierne zaoblený tvar. Na dvanástej hodine nájdeme referenčný bod, ktorý má podľa značky slúžiť na ľahšiu orientáciu. Náramok s ramienkom H je k puzdru pripevnený "rýchloupínacími" tlačidlami, na ktorých sú použité striedavo leštené a brúsené povrchy. Zakončený je motýľovým zapínaním s podpisom značky.

Bohužiaľ, na úkor elegantného riešenia tu chýba mikroregulácia, ktorú by sme mohli nájsť u iného typu zapínania. Na druhej strane si myslím, že motýľové zapínanie bolo pre tento typ hodiniek dobrou voľbou a dopĺňa celkový dojem z modelu.

Samotné puzdro má príjemnú výšku 12 mm a šírku 39 mm. Pôsobí však mierne väčším dojmom, čo je pre hranaté hodinky typické. Hodinky majú skrutkovateľnú signálnu korunku a priehľadný ciferník, ktorý je zaistený štyrmi skrutkami. Hodinky Mido TV sa môžu pochváliť aj vodotesnosťou do 100 m, čo je pri hodinkách tohto dizajnu skvelý bonus.

Kaliber 80 - znak výdrže

Vo vnútri hodiniek bije kaliber 80, čo nie je nič iné ako osvedčený Powermatic 80 oblečený do kabátika Mido, ktorý zdobia ženevské prúžky na rotore. Ako by mohlo číslo 80 naznačovať, hodinky nám ponúkajú "víkendovú" rezervu chodu 80 hodín, a teda dokážu pracovať viac ako tri dni pri plnom naťahovaní. Je však dôležité spomenúť, že toto vylepšenie si vybralo svoju daň, a to zníženie frekvencie zotrvačníka, ktorá tu robí klasických 3 Hz. Sekundová ručička preto medzi jednotlivými bodmi na ciferníku poskočí celkovo šesťkrát.

Nadšenci hodiniek sa teda delia len na dve skupiny - na tých, ktorí milujú absolútne plynulý pohyb sekundovej ručičky, alebo na tých, ktorí svoje hodinky radi otáčajú a oceňujú, že nemusia zakaždým nastavovať čas, deň a dátum na svojich rozbalených strojčekoch (hrdo sa počítam medzi tých druhých).

Zotrvačník je vyrobený z materiálu Nivachron, ktorý bol vyvinutý okrem iného vďaka spolupráci spoločností Swatch a Audemars Piguet a majiteľovi hodiniek môže ponúknuť väčšiu odolnosť voči nárazom a magnetizmu. Presnosť hodiniek je tiež nadpriemerná, a hoci nie sú certifikované, v redakcii nám "vyrobili" sympatické -2 sekundy za 24 hodín. Hackovanie (zastavenie sekundovej ručičky po vytiahnutí korunky) a ručné naťahovanie sú tu samozrejmosťou.

Veľký dátum na rozmazanom displeji

Pre mňa je najväčším ťahákom hodiniek veľmi užitočná komplikácia Big Date na uľahčenie čitateľnosti, ktorá sa skladá z dvoch nezávislých dátových kotúčikov. Tento Big Date, aj keď ide o strojček s rovnakou referenciou, sa nachádza trochu nezvyčajne pre Mido na 12. hodine. Hodinárski majstri zo spoločnosti Swatch Group sa preto museli pohrať s architektúrou strojčeka, aby zapadol do konceptu MIDO Multifort TV Big Date. A urobili to veľmi dobre, pretože spomínaná komplikácia na 12. hodine naozaj vyniká.

Ciferník má horizontálne brúsenie (ktoré nádherne kontrastuje s vertikálnym brúsením lunety) a postupne prechádza z modrej v strede ciferníka do tmavomodrej až čiernej na okrajoch. Pri troche fantázie pripomína rozmazanú obrazovku starých televízorov (na ktorú sa Mido odvoláva aj v upútavke na tento model). Do obrazovky nášho televízora sú potom vsadené indexy, ktoré sú rovnako ako ručičky vybavené kvalitnou luminiscenciou.

To všetko je ukryté pod zafírovým sklíčkom, opatreným obojstranným antireflexným sklom, ktorým je Mido bez preháňania preslávený.

Aký je teda verdikt?

Spoločnosť Mido tu stavila na kombináciu retro dizajnu s moderným prevedením a myslím, že sa jej to vyplatilo. Vytvorilo univerzálne hodinky, ktoré sú vyhotovené do posledného detailu, ponúkajú nádhernú a veľmi užitočnú komplikáciu Big Date, neboja sa vody a na dôvažok ponúkajú nadpriemernú rezervu chodu. Pre mňa sú to bezpochyby skvelé retro hodinky.

Mohlo by vás zaujímať:

Mido Multifort Chronometer recenzia – Číselník ako z rozprávky
8.2.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort Chronometer recenzia – Číselník ako z rozprávky

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť


Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku