» Blog » Mido

Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Potápačské

Agáta Vřeská | 30.6.2021 | 6 MIN

Fantastický číselník hodiniek, ktoré sú do detailu premyslené. Mido Ocean Star 200C patria medzi letné novinky pre rok 2021 a rozhodne stoja za pozornosť, pokiaľ zvažujete na leto nejaké tie potápky kúpiť.

Hodinky Mido sú často prehliadané. A je to rozhodne škoda. Síce menej zvučné meno, ktoré ale dokáže ponúknuť fantastickú hodnotu. Ako raz napísal môj kolega: „Mido môže byť papierovo brané ako švajčiarska voľba rozumom – v pomere cena/výkon sa jedná o jedného z najlepších preborníkov nielen v rámci Swatch Group“.

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky
30.11.2020 - Michael Černík
Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky

Nie je to ale len na papieri, Mido má nejeden model, ktorý vás v reále presvedčí ešte húževnatejšie, než hodnoty na monitore počítača. Mňa takto presvedčila novinka v podobe Mido Ocean Star 200C.

Dizajn a spracovanie

Jeden z hlavných dôvodov, prečo som si Mido Ocean Star 200C zamilovala je samozrejme číselník. V poslednom čase sa s tým stretávame čím ďalej častejšie – reliéfne vzory na číselníku, ktoré pôžitok z hodiniek posúvajú na novú estetickú úroveň. Samozrejme pokiaľ ste ich priaznivcom. Ja rozhodne.

U Mido Ocean Star 200C ide o matný povrch, ktorý rozráža jednoduchý vzor vĺn. Vzniká tak veľmi plastický dojem, posilnený hĺbkou číselníka, ktorú zdôrazňujú aplikované indexy s oceľovým ohraničením a Super-LumiNovou. Na tretej hodine nechýba praktické zapustené okno pre dátum a deň v týždni, ktorý je v angličtine a nemčine. Oboje sa nastavuje korunkou v prvej polohe. Smerom dolu deň v týždni, smerom hore potom rýchlym posunom deň v mesiaci.

Na číselníku nechýba oceľový nápis Mido a informácia o použitom strojčeku a Swiss Made pôvode. Semiskeletonové ručičky s diamantovým rezom, kedy spodnú časť vyplňuje luminiscencia, sú z leštenej ocele. Čitateľnosť je prakticky bezchybná. A nutné doplniť, že Super-LumiNova tu odvádza skvelú prácu.

Luminiscence na ručkách a indexech.Luminiscencia na ručičkách a indexoch.

Číselník je chránený zafírovým sklíčkom. Naviac sa jedná o sklíčko s obojstranným antireflexom znižujúcim odlesky. Ak sa teda bavíme o skutočne vynikajúcej čitateľnosti, tu je to nespochybniteľný fakt. Občas získavate aj pocit, ako by tam sklíčko ani nebolo.

Celý koncept je vo výsledku jednoduchý, neprečančaný, ale súčasne neprehliadnuteľný. V mojom prípade išlo naviac o variant so zeleným číselníkom vo veľmi sýtom odtieni. Z troch variantov, ktoré Mido vypustil do sveta, ide podľa mňa o najpôsobivejší variant. A to nielen preto, že zelená je aktuálnym trendom. U Mida ide o celkom nový odtieň a celkovo vlastne mnoho hodiniek v zelených farbách pri tejto švajčiarskej stálici nenájdete.

V závislosti na farbe číselníka je potom vždy zvolená aj farba vložky lunety. Mido používa keramiku, tvrdý a voči opotrebeniu a poškriabaniu odolný materiál, ktorý vyniká svojou stálosťou a leskom. Minútová stupnica nie je len natlačená, ale je vyrytá priamo do lunety. Nechýba nultý vyznačený bod s luminiscenciou. Luneta sa otáča pomerne ťažko, čo je u potápok jedine dobre.

Oceľová konštrukcia puzdra je rozhodne pevná. Dizajn je vlastne veľmi jednoduchý a o to funkčnejší. Veľmi prirodzeným spôsobom kryje šrobovaciu korunku, ktorej nechýba podpis Mido. Po bokoch je puzdro opäť brúsené, vyleštené sú len vrchné hrany, podobný motív, aký nájdeme na náramku.

Priemer je 42,5 mm, zlatý stred, ktorý obvykle dobre sedí na väčšine zápästí. Avšak vzhľadom na pevnosť a váhu hodiniek 187 g nejde rozhodne o žiadne malé hodinky.

Silné oceľové dienko je s typickou rytinou Ocean Star, morskou hviezdicou. Je prišrobované piatimi skrutkami a dopomáha hodinkám k vodeodolnosti 200 metrov. Avšak nejedná sa o certifikované potápačské hodinky, hoci by to svojimi kvalitami hravo zvládli.

Dýnko s typickou rytinou hvězdice. Hodinky mají voděodolnost 200 metrů.Dienko s typickou rytinou hviezdice. Hodinky majú vodeodolnosť 200 metrov.

Mido zvolil klasický oyster ťah, ktorý priznám sa mám na potápkach asi najradšej, pretože esteticky sa pre športový štýl potápačských hodiniek osvedčil nespočetnekrát.

Stredové články sú v zrkadlovom lesku, bočné potom vo vertikálnom brúsení. Sú to detaily, ktoré hodinky posúvajú na vyšší level a ktoré si potom pri budúcom majiteľovi obhajujú cenu. Tu ide vidieť prepracovanosť každého článku. Bočné hrany článkov sú vyleštené a každý jednotlivý článok je dokonalo dokončený.

Nad oceľovým náramkom sa naozaj premýšľalo. Pretože musí na zápästí perfektne sedieť, je pri spone tvorený ešte polovičnými článkami, aby sa dosiahlo perfektného rozmeru pre každý obvod zápästia.

A tým sa dostávame k preklápacej pevnej spone. Z vonkajšej strany, ktorá je kompletne brúsená, takže lepšie ukryje budúce vlásočnice, je signatúra Mido. A pretože ide o potápačské hodinky, Mido nezabudlo ani na praktickú extenziu. Ide o jeden z najpohodlnejších systémov fungujúcich len na posunutie pomocou jazdca. Na okamžitú úpravu tak nie je potrebé nič iné.

Ocelový náramek má na sponě také potápěčskou extenzi. A užitečné jsou i poloviční články u spony, které umožní přesněji upravit řemínek na zápěstí.Oceľový náramok má na spone aj potápačskú extenziu. A užitočné sú aj polovičné články pri spone, ktoré umožnia presnejšie upraviť remienok na zápästí.

O profesionálnej úrovni svedčí aj spojenie článkov pomocou skrutiek, a nie závlačkami. Tento spôsob je omnoho precíznejší a presnejší.

Vo vnútri hodiniek potom nájdeme automatický strojček Mido Caliber 80. Ako býva pri značkách patriacich pod Swatch Group v posledných rokoch zvykom, ide o ETA strojček upravený na 80 hodín rezervy chodu. Základom je ETA 2836-2, a pre dosiahnutie vysokej rezervy bola znížená frekvencia na 21 600 polokmitov za hodinu.

Vedľa spomenutého dátumu a dňa v týždni ponúka kaliber aj komplikáciu hackingu a nesie celkom 25 kamenných uložení.

Mido ponúka Ocen Star 200C v troch variantoch. Už spomínanom zelenom, veľmi dobre fungujúce spojenie šedej s oranžovými detailmi a pre rad Ocean Star typický variant s modrým odtieňom.

Varianta v zelené, šedé a modré.Variant v zelenej, šedej a modrej.

Alternatívy

V cene blížiacej sa k 1 200 eur už máte celkom široké pole, z ktorého môžete vyberať. Zostať môžete aj vo vodách Mida, najmä, ak hľadáte skôr menšie potápačské hodinky. Za mňa sú jasným favoritom Mido Ocean Star Tribute, ktoré dostali vďaka zakrivenému sklíčku dosť zaujímavý retro nádych. Priemer puzdra je necelých 41 mm. V balení je potom aj náhradný remienok, na ktorom hodinky vyzerajú zasa úplne inak.

Keď sa pozrieme k iným švajčiarskym značkám, rozhodne sa núka Certina s radom Aqua. Môj obdiv má najmä edícia Sea Turtle Conservancy vďaka šmrncovnému farebnému detailu. Model Certina DS Action Diver patrí medzi stálice, pokiaľ hľadáte dobre stavané potápky so spoľahlivým strojčekom s vysokou presnosťou, nadštandardnou rezervou chodu a skôr konzervatívnejším dizajnom.

A musím spomenúť aj nedávno predstavené Tissot Seastar 2000, ktoré okrem potápačskej certifikácie dosť zaujali 600metrovou vodeodolnosťou a opäť zaujímavou štruktúrou číselníka s vlnami. Ide ale o väčšie hodinky s priemerom 46 mm a pre rad charakteristickou celkovou robustnosťou.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Pokiaľ nie je podmienkou Swiss rodokmeň, ale práve zaujímavý číselník, určite nesmiete minúť pri hľadaní japonské Seiko s kolekciou Save the Ocean. Osobným tipom je potom tmavo tyrkysový číselník s rajami v podobe Seiko Prospex Sea King Samurai.

Záver

Mido Ocean Star 200C sú skutočne nádherný kúsok hodinárskej práce. Nenašla som zrejme jediný nedostatok, jedinú nezrovnalosť alebo estetickú či funkčnú vadu. Ide o premyslené hodinky, ktoré rozhodne zaujmú precíznosťou spracovania aj osobitým charakterom.

Jediné, čo sa môže zdať ako bod k vytknutiu, je absencia potápačskej certifikácie, avšak cieľovou skupinou tu zrejme nie sú profi potápači. A voda pre potreby bežných smrteľníkov pri Ocean Staroch rozhodne nie je problém.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku