» Blog » Mido

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Klasické | Potápačské

Michael Černík | 30.11.2020 | 6 MIN

Mido je so svojou viac ako storočnou históriou stálicou švajčiarskeho hodinárstva. Dnes je síce súčasťou Swatch Group ale to neznamená, že by značka doznala výraznejších kompromisov. V záplave navzájom si konkurujúcich a niekedy ťažko identifikovateľných výrobcov vyčnieva Mido a predovšetkým modely Ocean Star, svoju oddanosťou mechanickým riešeniam, robustným konštrukciám, použitým materiálom a v neposlednom rade dôrazom na konkurencieschopnú cenu. Nie inak je to u novinky Mido Ocean Star Captain GMT, ktorú si dnes predstavíme.

Swatch Group dokáže byť niekedy celkom neprehľadnou hromadou nejasne poziciovaných hodiniek, ktoré idú, zdá sa, často priamo proti sebe Mido možno nie je prvá značka, ktorá sa človeku medzi švajčiarskymi hodinkovými obrami vybaví – nestráca však nič ani oproti svojim adoptívnym súrodencom, dobre známej Certine a ospevovanému Hamiltonu. Ale tam, kde Hamilton nemá dostatočnú vodeodolnosť (jeho potápky majú 100 m) a Certina možno moc tlačí na dizajnovú stránku svojich hodiniek, tam stojí Mido s automatickým strojčekom a nekompromisným poslaním vyrobiť poriadny kus hodiniek.

Mido môže byť papierovo brané ako švajčiarska voľba rozumom – v pomere cena/výkon ide o jedného z najlepších majstrov nielen v rámci Swatch Group. Práve z týchto dôvodov stoja jej nové GMT potápky za preskúmanie.

Hodinky Mido Ocean Star Captain Automatic GMT

Rad Ocean Star oslávil nedávno 75 rokov. To už je slušná tradícia, na ktorú možno nadväzovať. Najnovším prírastkom sú dnes predstavované Captain Automatic GMT.

Prvý dojem

Akonáhle otvoríte robustnú krabicu, ktorá hodinky ukrýva hneď máte jasno. Toto je poriadny kus švajčiarskej techniky a rozhodne nie hodinky pre tých, čo majú menšie zápästie. Avšak vo chvíli, keď dáte Mido na ruku, papierových 44 mm naraz nevyzerá tak prehnane (na mojom 18 cm zápästí) a hodinky sedia veľmi pohodlne. Ideálne teda pred kúpou hodinky vyskúšať, nech viete, či vám ich veľkosť sedí.

Už na prvý pohľad možno jasne poznať, že toto nie sú len dizajnové hodinky imitujúce trend potápiek, ale skutočne použiteľné, ťažké, oceľové športové hodinky s absolútne univerzálnym rozsahom použitia. Vďaka širokej obľube "diverov" nie je problém nosiť Mido Ocean Star ako cez týždeň do práce, tak cez víkend alebo na dovolenke a je jedno, či ju trávite na azúrovom pobreží alebo v slovenskom lese.

Nie sú to len dizajnové hodinky imitujúce trend potápiek, ale skutočne použiteľné hodinky s absolútne univerzálnym rozsahom použitia.

Na masívnom oceľovom puzdre hodiniek môžeme uvidieť dva typy povrchového brúsenia. Kombináciu matného a lesklého lapovania – detail, ktorý je urobený precízne a pôsobí hodnotne.

Povrchové zpracování pouzdra

Povrchové spracovanie puzdra je precízne.

Číselník

Pozornosť sa však okamžite upne k číselníku – ten hneď od pohľadu pôsobí hlbokým a čistým dojmom. K odľahčeniu dizajnu sú hodinky osadené skeletovými ručičkami a vyzerajú nádherne –predovšetkým modrá GMT ručička, ktorá končí precízne na 24 hodinovom krúžku, ktorý je v dolnej polovici, ktorá ukazuje "denné hodiny", sfarbená do modra. Naopak horná polovica vnútornej lunety je čierna ako noc, spoločne so zvyškom matného ciferníku tak celok pôsobí elegantne a účelne.

Okienko dátumu je tradične na tretej hodine a farebne ladí so zvyškom číselníku. Je dobre, že sa Mido rozhodlo nechať okienko neohraničené, napríklad práve modrou linkou – takto pôsobí subtilnejšie a nenarušuje celkový čistý dizajn.

Zafírové sklíčko má obojstranný antireflex pre takmer dokonalú elimináciu odleskov.

Luneta

Oproti tmavomodrej GMT a sekundovej ručičke, je otočná luneta potápiek modro-zelená. Čím dlhšie sa na ňu pozerám, tým viac nechápem, prečo nie je v rovnakej modrej ako zvyšok detailov na ciferníku. Čo je však horšie, je akcia lunety: kýve sa. Po každom kliknutí je možné ju kúsok vrátiť proti smeru otáčania. To je absolútne normálne správanie týchto potápačských lunet – na hodinkách za 4 stovky.

Čo sa týka luminiscencie, hodinky sú po tme dobre čitateľné. Len škoda, že na lunete svieti len jedna bodka na pozícii 12. hodiny, mohli by svietiť aj čísla samotné. Ale je pochopiteľné, že u potápiek, ktorých primárnym účelom nie je potápanie, to nie je nevyhnutné.

SupeLuminova na ručkách a indexech.

Super-LumiNova na ručičkách a indexoch.

Hodinky sú osadené plochým zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou na oboch stranách pre lepšiu čitateľnosť a minimalizáciu rušivých odrazov – dnes teda žiadne retro vypuklé sklíčko a distorzia svetla (ako napríklad Oris 65), ale čistý funkčný a prehľadný číselník.

Čas sa z Mido Ocean Star číta naozaj dobre. Jednoduché hranaté indexy a výrazne kontrastujúce ručičky sú proste funkčným riešením a jednou z veľkých devíz hodiniek.

Korunka a GMT komplikácie

Skrutkovacia korunka (pre extra istotu 200 metrovej vodeodolnosti) nesie logo Mido, je pekne chránená a dostatočne veľká, aby s ňou bola jednoduchá manipulácia – po odskrutkovaní trochu vyskočí do polohy naťahovania.

Ďalšie povytiahnutie ich do polohy GMT, nehýbe sa však GMT, ale samotná hodinová ručička, ktorú môžeme v hodinových intervaloch pohybovať. To je takzvané "domáce GMT" –  vo chvíli keď dorazíte do novej destinácie, upravíte čas na aktuálne pásmo a tzv. GMT ručička vám stále bude ukazovať váš domáci čas. Je to celkom dobré riešenie, kedy strieborný set ručičiek vždy ukazuje čas aktuálneho pásma a modrá ručička sa toľko nepletie.

Posledná poloha korunky je klasické nastavenie času, kedy sa okrem sekundovej (ktorá sa zastaví) hýbu všetky ručičky.

Jedinou nevýhodou tohto riešenia je rýchle nastavenie dátumu, či skôr jeho absencia. Ak necháte hodinky dva týždne v šuplíku a potom chcete upraviť dátum, musíte to urobiť v móde GMT ručičky tým, že jednoducho prejdete niekoľkokrát číselník dookola, než sa dostanete na konkrétny dátum. Korunke by teda pristala buď ešte jedna poloha alebo nejaké push/pull riešenie rýchle zmeny dátumovky.

Strojček

Veľkou devízou hodiniek je ich pohon. Hodinky poháňa automatický kaliber 80.661, vychádzajúci zo štandardu Powermatic 80 (používaným naprieč Swatch group, pýšiaci sa rezervou náťahu až 80 hodín). V základe tohto pohonu sa skrýva stará dobre známa klasika menom ETA 2824-2. Hodinky v reálnych podmienkach vydržia naozaj dlho – ak máte viac hodiniek a tieto necháte cez víkend na stolíku, v nedeľu budú bez problémov tikať. Strojček samotný je celkom dobre odhlučnený a v tichej miestnosti vás nebude rušiť rachotanie rotora.

Dýnko hodinek je kromě základních informací vyzdobeno pomocným grafem časových pásem, vytvářejícím zajímavý diagram.

Dienko hodiniek je okrem základných informácií vyzdobený pomocným grafom časových pásiem, vytvárajúcim zaujímavý diagram.

Řemínek je modrý, s logem vyrytým na přezce, se šířkou 22 mm. Bude tedy snadné  vyměnit řemínek za libovolný ladící osobnímu vkusu.

Remienok je modrý, s logom vyrytým na pracke, so šírkou 22 mm. Bude teda ľahké vymeniť ho za ľubovoľný ladiaci osobnému vkusu.

Varianty

Okrem dnes predstavovanej "modrej verzie" na koženom remienku je k dispozícii aj do oranžova ladená verzia s oceľovým náramkom, pôsobiaca menej konzervatívne a možno trochu športovejšie. Naopak modro čierna verzia, ktorú dnes máme v ruke, pôsobí univerzálnejšie a konzervatívnejšie – v tom dobrom slova zmysle.

Nemožno nespomenúť tretí a posledný vyrábaný variant Mido Ocean Star GMT, ktorá je vo farebnej schéme rose gold, čiže zlato ružové. Oproti predchádzajúcim variantom je tento excentrický úlet tým pravým, ak chce majiteľ naozaj vystúpiť z radu a pritiahnuť pozornosť k svojim hodinkám.

Mido Captain GMT s oranžovými detaily a v rose gold provedení.

Mido Captain GMT s oranžovými detailami a v rose gold prevedení.

Ako si teda Mido so svojím novým GMT stojí?

Nové Ocean Star v sebe kombinujú veľa dobrého a niečo veľmi priemerného. Chválim strojček, brúsenie oceľového puzdra, dizajn ručičiek a vlastne i dobrú nositeľnosť, napriek tomu, že 44 mm môže byť pre priemerné zápästie na hrane dôstojnosti.

Naopak veľkým problémom je predovšetkým lacno pôsobiaca luneta, ktorá síce pekne kliká, ale nezostáva na pozícii a nedôveryhodne sa kýve. Okrem toho je luneta vo farbe absolútne neladiaca ku zvyšku hodiniek a luminiscentná je len malá bodka na 12. pozícii.

Za cenu cez 1 200 je otázka o to horúcejšia. Za túto sumu si možno už v hodinkovom svete zaobstarať hŕbu zaujímavých kusov; ak máte podobný rozpočet a potrpíte si na špecifikácie, bude vás čakať náročné rozhodovanie, ktorému možno však len závidieť!

Mido Commander – Švajčiarske velenie
18.1.2021 - Martin Balabán
Mido Commander – Švajčiarske velenie

A tak otázka zostáva: Koľko ste schopní obetovať pocitu, že nosíte švajčiarske hodinky? Ak totiž bažíte po švajčiarskom mechanickom strojčeku, funkciu GMT a trendu potápiek, je Mido Ocean Star GMT presne tým kúskom, ktorý by ste mali vážne zvažovať (a ešte pozrieť na Steinhart Ocean GMT). Ak ste však ochotní ubrať aspoň jednu podmienku, otvorí sa vám svet mnohých a v niektorých ohľadoch často lepších alternatív.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku