» Blog » Mido

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečne v stálej kolekcii a s GMT

Tagy: Predstavenie | Mido | Pánske | Klasické | Potápačské | Retro

Eliška Měrková | 22.3.2023 | 4 MIN

Pestrofarebnú limitku z roku 2020 možno niektorí z vás aj oplakali. Po 1961 kúskoch sa totiž len zaprášilo a myslím, že sa v žiadnej predajni moc dlho neohriali. Tento rok sa Mido rozhodlo fanúšikov potešiť dokonca štvornásobne: vydalo Decompression Ocean Stary znovu, k tomu nie sú v limitovanej edícii, dostávajú sa v dvoch farebných variantoch a naviac pribudla komplikácia, po ktorej pôvodný kúsok vyslovene volal – GMT.

Legenda sa vrátila

Keď vezmeme do úvahy obľúbenosť nielen predošlej edície, ale hlavne povesť samotného originálu Ocean Star Skin Diver z roku 1961, asi bolo len otázkou času, kedy Mido tieto hodinky oživí znovu. Najväčšia hviezda dedičstva značky si to rozhodne zaslúžila. Retro dizajn v odvážnych farbách v šedi súčasnosti skutočne vyniká a dá sa povedať, že je možno aktuálnejší než kedykoľvek predtým. Ale o tom až na záver.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Vtedy ešte monoblokové Mido Ocean Star boli podľa tlačovej správy zo 60. rokov jednými z najspoľahlivejších a najodolnejších potápok vôbec (napomohl tomu patentovaný systém Aquadura, ktorý toto meno získal v roku 1959). Pôvodné hodinky Ocean Star Skin Diver, ktoré stáli predlohou dnešnému modelu, však nemali byť "brané tak vážne" a skrátka ani neboli zamýšľané ako tvrďácke potápky najvyššieho kalibra.

Reagovali na vtedajší rozmach rekreačného potápania a takzvaných skin diverov zo 60. rokov, ktoré možno volne definovať ako najmenej profesionálny typ potápok. Skin divery boli považované za neformálne, voľnočasové a dostupnejšie. Spoločná im bola aj štíhlosť, ľahkosť a mali sa pohodlne nosiť.

Skin diving alebo aj voľné potápanie je šnorchľovanie so zadržaným dychom za účelom viac osobného zážitku z pozorovania vodného života zblízka. Je to tiež spôsob, ako preskúmať podmorský svet, keď sa nemôžete potápať alebo keď pravé potápanie proste nie je nič pre vás.

Skin Divery od Mida si potom srdce fanúšikov a zberateľov získali najmä hravým, pestrofarebným dizajnom, ktorý mal naviac praktické využitie. Farebne rozlíšené kruhy na číselníku potápačom slúžili na uľahčenie výpočtov pred ponorom a počas neho a ukazovali dekompresné časy (intervaly strávené "vypúšťaním" dusíka, ktorý sa hromadí v krvi v hĺbke pred vynorením).

Žltá tu bola pre hĺbku ponoru 25 až 29 metrov, zelená pre 30 až 34 metrov, ružová pre 35 až 39 metrov a modrá pre 40 až 44 metrov. Potápačovi potom stačilo pred ponorením nastaviť minútovú ručičku na 12., aby mohol počas ponoru odčítať údaje na tabuľke. A funkciu otočnej lunety s minútovou stupnicou už poznáme – slúži k výpočtu doby ponoru alebo dekompresných zastávok.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

WorldTimery namiesto Skin Diverov – Pripravené na dobrodružstvo všetkého druhu

Dnešný kúsok si rozhodne zachoval tú ľahkosť, predpoklad pohodlného nosenia aj hravý dizajn. A priznajme si, o ten ide väčšine z nás predovšetkým. Tieto hodinky budú spoľahlivým lapačom zvedavých pohľadov a vsadím sa, že vám zaistia aj pár zapálených konverzácií o hodinkách. Príjemná retro autentickosť tu však dostala omladzovaciu kúru, či už sa bavíme o dizajne či o samotných útrobách hodiniek.

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky
30.11.2020 - Michael Černík
Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – poriadny kus švajčiarskej techniky

Oceľové puzdro nových Worldtimerov meria 40,5 mm s hrúbkou 13,43 mm, rovnako ako klasické Ocean Star M026.830, a sú tak len o málo väčšie než pôvodný model zo 60. rokov. Vodeodolnosť je tu potom 200metrová, čo, ako sa dá čakať, zaisťuje šrobovacia korunka aj dienko, na ktorom nájdeme tradičnú morskú hviezdicu. Sklíčko nie je nič iné než zafír so silným "glassbox" zakrivením, ktoré číselník opticky zmenšuje.

Otočná luneta s farbenou hliníkovou vložkou a štandardnými desaťminútovými intervalmi je zasypaná názvami svetových miest, čím hodinky získali ďaleko rušnejšiu energiu.

Keď budeme postupovať smerom dovnútra, uvidíme najprv (v kontraste s celkovým zaguľateným pojatím hodiniek) hranaté hodinové indexy s luminiscenciou (Super-Luminova, takže predpokladám, že budú žiariť ako čert). Nasleduje 24hodinová GMT stupnica položená na kontrastnú neónovo žltú farbu s prierezom na dátumovku. Potom máme dobre známu dekompresnú tabuľku a končíme na leštenom plastickom logu Mida v retro štýle a kreatívne pojatých ručičkách, ktoré majú každá iný tvar. Štvrtá GMT aj inú farbu.

Detaily mě u Mida fakt baví. A netýká se to jen hodinek. Koukněte třeba na tuhle promo fotku a způsob, jak naaranžovali datumovku zasazenou ve 24h stupnici.Detaily ma u Mida fakt bavia. A netýka sa to len hodiniek. Mrknite na túto promo fotku a spôsob, ako naaranžovali dátumovku zasadenú v 24h stupnici.

GMT, ukazujúca čas v inej časovej zóne, je pravá – tzv. cestovateľská. Tá sa pozná tak, že 12hodinovú ručičku nastavíte nezávisle najčastejšie povytiahnutím korunky do prvej polohy. To umožňuje rýchle nastavenie času v inej časovej zóne, zatiaľ čo GMT ručička ďalej nezávisle ukazuje domovský čas.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – GMT

Mechanický strojček MIDO Caliber 80.661 má automatický náťah a je evolúciou dobre známeho 2824. Pracuje na pomalšej frekvencii 3 Hz, ale kompenzuje to nadštandardnou rezervou chodu 80 hodín, pričom je naviac vlások z antimagnetického Nivachronu.

Dve farby a náhradný remienok

Krásnym prírastkom a zmenou oproti limitke z roku 2020 je nové, druhé farebné prevedenie. Stále fandím pôvodným pastelovým farbám, ale tá kontrastná oranžová s čiernou (farby značky Mido) má proste šťavu. Pripomína mi západ slnka na pláži a stránky Mida naznačujú, že zároveň prinášajú "nové obzory". Interpretujte si to ako chcete. ;)

Okrem kaučukového remienka so šachovnicovou štruktúrou v balení nájdeme aj leštený mesh náramok s možnosťou rýchlej výmeny, ktorý týmto voľnočasovým hodinkám pekelne pristane.

Záverom

Rovnako ako sa v 60. rokoch rozmohlo cestovanie, rekreačné športy a dá sa povedať, že svet tak nejak ožil, pripadá mi, že teraz v dobe "pocovidovej" je tento farebný vietor v plachtách Mida nielen veľmi osviežujúci, ale hlavne aktuálny. Ľudia znovu začínajú cestovať, a tak dostali GMT. Ľudia znovu začínajú žiť... a tak nám hravosť, veselé farby a potápačské zameranie hodiniek dávajú zdravé "nakopnutie" k tomu, aby sme sa znovu stali energickejšími a aktívnejšími. Svet asi konečne volnejšie dýcha a Mido s ním.

Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník
30.6.2021 - Agáta Vřeská
Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu
31.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou
10.8.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT predstavenie – Svetská odnož s cestovateľskou ručičkou

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku