» Blog » Mido

Mido Rainflower Automatic recenzia – Hodinky s unikátnym číselníkom

Tagy: Recenzie | Mido | Dámske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 23.1.2024 | 5 MIN

Pohľad na hodinky Mido Rainflower Automatic M043.207.36.106.00 je ako prechádzka rozkvitnutou záhradou. Večer je vlahý, a po výdatnom letnom daždi akoby kvety voňali ešte opojnejšie. Najmä z jednej sa vám však zatočí hlava – z dažďovej ľalie, kráľovského kvetu, ktorému sa ostatné kvety v záhrade nemôžu rovnať. Rainflower v preklade znamená ľalia, a presne taká je aj táto Mida medzi dámskymi hodinkami.

Pán na lilii hledí s údivem,
rámě mu kleslo, duch se tají v něm;
myslí a myslí – prsa dmou se výš,
vůní či touhou? Kdo mu rozumíš?

Ja mu rozumiem, pán Erbene. Teda – už mu rozumiem, pretože aby som sa priznala, k tejto láske som sa trošku zdráhala prihlásiť. Totiž, ja nie som práve typ, ktorý by kedy vzdychal nad ružovými hodinkami s perleťou a diamantmi. A čo sa designu týka, vždy volím radšej minimalizmus alebo (ako to už u milovníkov hodiniek býva) rovno pánske hodinky. Ale predsa... Predsa na nich už od začiatku niečo bolo.

Rafinovanosť

Veľmi sa mi páči švajčiarska značka Mido. Na ich hodinkách oceňujem dôstojnosť, s akou ich vytvárajú, precíznosť, ktorá nemá tendenciu robiť kompromisy, a skutočnosť, že vo vnútri nájdete len kvalitnú mechaniku. Čo však považujem na hodinkách Mido za vyslovene očarujúce, je nenápadné, ale o to dômyselnejšie a zaujímavejšie spracovanie detailov. Tá jemnosť.

Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť
12.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenzia – Hodinky, ktoré dráždia predstavivosť

Dámska línia Rainflower si teda zachováva jednotný štýl, ktorý asi najviac definuje slovo ženskosť. Vždy elegantný, jemný a ozdobný, najvhodnejší na kombinovanie s krásnymi šatami a na to, aby urobil dojem na spoločenských udalostiach. Ďalším príkladom je Rainflower M043.207.11 s ružovými zafírmi.

Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria
23.11.2023 - Eliška Měrková
Dámske hodinky osadené diamantmi – Fotogaléria

Rovnaké špecifikácie majú aj hodinky z radu Rainflower. Priemer puzdra je vždy 34 mm, čo je šťastná stredná cesta medzi veľkosťami, pokiaľ ide o dámske hodinky – ani príliš malé (a preto je zachovaná dobrá čitateľnosť), ani príliš veľké, aby hodinky stále vyzerali ako šperk. A tak sú hodinky aj určené, pretože vodotesnosť je tu len základných 30 M. Hodinky zvládnu ľahké postriekanie a dážď, ale do sprchy ich radšej odložte. Zafírové sklíčko každého modelu Rainflower má obojstrannú antireflexnú vrstvu, vďaka ktorej je pohľad na hodinky bez odleskov a krištáľovo čistý.

A tak ako sa spoločnosť Mido pri pánskych hodinkách dokáže inšpirovať architektúrou a hranatými konštrukciami vybraných slávnych budov, pri dámskych hodinkách Rainflower naopak vidíme určitú zaoblenosť, "mäkkosť" a organickosť, ktorá je charakteristická pre ľalie.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Dešťová lilie.

Dažďová ľalia.

Kvety mali vždy svoju symboliku. Od nepamäti sa ľalia spája s čistotou a skromnosťou. A ak darujete ľalie (alebo možno namiesto nich "ľaliové" hodinky), dávate tým najavo, že chcete obdarovaného chrániť. A ak plánujete darovať nielen hodinky, ale aj skutočné ľalie, platí pravidlo "menej je viac" – ľalie majú takú omamnú vôňu, že sa vám z nich môže naozaj zatočiť hlava. Zaujímavosťou je, že vo Francúzsku sa ľalia stala oficiálnou kráľovskou kvetinou.

Detail, ktorý kvitne len v tme

Pri skúmaných hodinkách Mido Rainflower Automatic M043.207.36.106.00 si spoločnosť Mido dovolila pridať do dizajnovej kytice ďalší, menej bežný kvet – lotos, ktorý sa rozprestiera po celej ploche ciferníka. A aký je to ciferník!

Šikovným vrstvením pravej perlete a luminiscenčných vzorov dosiahla spoločnosť Mido efekt lotosu na vodnej hladine. A je to skutočne majstrovské. Odtiene ružovej a modrej farby v jedinečnej perleťovej štruktúre skutočne vytvárajú dojem, akoby sa na vodnej hladine odrážali červenkasté oblaky.

A čo keď zapadne slnko? Vtedy prichádza skutočné prekvapenie – lotos v tme svieti, takže ho môžete vidieť v jeho skutočných farbách, a spoločnosť Mido opäť zvolila tóny ružovej a fialovej, ktoré ladia s celou farebnou schémou hodiniek.

Taky vás, mí OCD souputníci, trošku štve ta špička

Tiež vás, moji OCD súputníci, trošku štve tá špička „useknutá“ diamantom?

Takýto luminiscenčný dizajn je pomerne zriedkavý nielen na hodinkách Mido, ale na hodinkách všeobecne. Čo podčiarkuje jedinečný efekt tohto konkrétneho Rainflower v celej kolekcii. Všetko má však aj svoju odvrátenú stránku. Keď som luminiscenciu podrobil svojmu skromnému testu, zistil som, že je pomerne ťažké dosiahnuť, aby hodinky takto svietili. Dovolím si tvrdiť, že pri bežnom nosení kvetina nemá dostatok svetla, a keď zapadne slnko, lotosovú žiaru takmer nevidieť (možno v úplnej tme, s očami zvyknutými na tmu).

Mne sa podarilo vytvoriť silnú žiaru po výdatnom, zhruba 15-minútovom vystavení pod UV lampou. Na moje sklamanie však žiara približne do 10 minút výrazne vybledla. Možno je to perleťovým podkladom alebo mne neznámou príčinou, ale je to trochu škoda.

Je však celkom zaujímavé, ako Mido pracuje s kresbou – natiahli ju aj okolo hlavných indexov v podobe 0,0418 ct diamantov. Na ciferníku ich je 11 (posledný z nich nahrádza vkusné okienko s dátumovkou s kovovým rámčekom). K diamantom dostanete aj príslušný certifikát.

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenzia – Nevtieravý lesk diamantov v odolnom balení
10.3.2022 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenzia – Nevtieravý lesk diamantov v odolnom balení

Preklady "okvetných lístkov" potom pokračujú po stranách puzdra z leštenej ocele. Lesk puzdra spolu s teplým odtieňom ružového zlata (PVD), perlete a diamantom rozohráva jemnú hru svetla, keď hodinky otáčate z rôznych uhlov.

A aby toho nebolo málo, pri otáčaní hodiniek zistíte, že "rozkvitol" aj rotor automatického strojčeka.

Otvorený ciferník vytvára nádhernú podívanú. Na čo sa však pozeráme?

Je to strojček Mido Caliber 80, ktorý vychádza z klasického strojčeka Etna Powermatic. Môžete teda očakávať 80hodinovú rezervu chodu, frekvenciu 3 Hz, manuálne naťahovanie a hackovanie (zastavenie sekundovej ručičky pri zdvihnutí korunky). Tento typ má tiež 25 kameňov (v porovnaní s verziou s 23 kameňmi, ktorú najčastejšie používa Tissot).

Spoločnosť Mido si často necháva certifikovať presnosť tohto, svojho zavedeného kalibru, ale nie v prípade modelu Rainflower. Pri testovaní v bočnej polohe však moje hodinky predbehli značku o 5 sekúnd za deň, čo je stále údaj, ktorý by prešiel certifikáciou.

Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?
21.3.2024 - Eduard Tomas
Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

Všetko završuje mäkký fialový remienok z hovädzej kože s motýľovým zapínaním a výraznou signalizáciou.

Záverom – láske sa človek neubráni

Ako som spomínala na začiatku, tento typ hodiniek zvyčajne nepatrí do kolónky "môj vkus". Ale... je to Mido. A to spoločnosť Mido dokáže. Musím povedať, že rafinovanosť a jemnosť, ktorú uplatňuje pri tvorbe svojich hodiniek, ma dostane takmer vždy – a v prípade modelu Mido Rainflower to nebolo inak. No a mňa mrzí, že sa mi pod matracom neváľa zbytočných 1200 eur. Ale či by som si ich inak s radosťou zaobstarala? Na to nech mi opäť odpovie pán Erben:

Lilie bílá – kdo ji uviděl,
každého divný pojal srdce žel;
lilie vonná – kdo ji pocítil,
v každém se touhy plamen roznítil.

(Z Kytice od Karla Jaromíra Erbena: Lilie)

Najkrásnejšie dámske hodinky
8.10.2021 - Eliška Měrková
Najkrásnejšie dámske hodinky

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku