» Blog » Citizen

Najpredávanejšie analógové hodinky s cenovkou nad 600 Euro? Citizen Promaster Sky Pilot.

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké

Radek Vyhlídal | 5.6.2019 | 6 MIN

Najpredávanejšími pánskymi analógovými hodinkami s cenovkou nad 600 Euro sú u nás Citizen Promaster Sky Pilot Radio Controlled AS4050-51E a Citizen Promaster Sky Pilot Radio Controlled AS4020-52E. Prečo to tak je a či si tento titul zaslúžia, sa dozviete v tomto článku.

Citizen promaster sky pilot radio controlled AS4050-51E a AS 4020-52E

Citizen Promaster - športové hodinky pre profesionálov

Citizen AS4050-51E aj Citizen AS4020-52E patria do radu Promaster Sky určeného profesionálom pohybujúcim sa nad našimi hlavami, ktorý spadá do rodiny Promaster. Poďme si preto najprv rad Promaster predstaviť.

Technológia Promaster

Rad Promaster rozdeľuje svoje hodinky do troch skupín podľa prostredia, do ktorého sú určené, a to na vodu s modelovou radou Promaster Marine, krajiny s modelovým radom Promaster Land alebo vzduch s modelovým radom Promaster Sky. Filozofiou rady Promaster je "presahovať", konkrétne robiť hodinky odolné, funkčné a bezpečné, všetko vďaka špičkovým technológiám. Vo všetkých hodinkách Promaster preto nájdete Eco-Drive (systém solárneho napájania, ktorý má za sebou už 40 rokov vývoja, a ten vyústil až v najtenšie solárne napájané hodinky na svete), vysoko výkonný motorček (má schopnosť pohybovať ručičkami veľmi rýchlo v smere hodinových ručičiek aj proti smeru, takže všetky operácie hodinky zvládnu rýchlejšie, ako je bežné). A ak si vyberiete hodinky titánové, tak tie sú z materiálu Supertitanium, čo je titán špeciálne upravený firmou Citizen tak, aby získal lepšie vlastnosti.

Citizen AS4050-51E a AS4020-52E pohľad z blízka

AS4020-52E

Vzhľad

Oboje hodinky sú úplne rovnaké, či už hovoríme o vzhľade alebo funkciách. Jediným rozdielom je materiál, z ktorého sú vyrobené. Verzia AS4020-52E je oceľová s cenovkou 595 Euro, AS4050-51E je z titánu s cenovkou 699 Euro. Hodinky majú priemer 44 milimetrov, čo ich radí medzi tie väčšie. Titánová verzia je však na svoju veľkosť až prekvapivo ľahká, má 102 gramov oproti 167 gramom verzie oceľovej. Je nutné ešte spomenúť, že titán v podaní Citizen nie je obyčajný. Je upravený pomocou patentovanej technológie tvrdenia Duratect. Takto upravený titán je päťkrát tvrdší ako nerezová oceľ a Citizen tento svoj materiál nazýva SuperTitanium.

Citizen Supertitanium

Luneta je rovnako ako obe korunky brúsená, čo uľahčuje manipuláciu, ale tiež pôsobí prepracovaným dojmom. Hlavná korunka je navyše zdobená logom radu Promaster a pre mňa prekvapivo nie je skrutkovacia, ako by som u 200 metrovej vodotesnosti očakával. Číselník je chránený zafírovým sklíčkom, teda tým najviac odolným voči poškriabaniu. Korunka je lisovaná, nádherne vyzdobená glóbusom planéty. Ťah je v štýle jubilee zakončený preklápacou sponou.

Citizen AS4050-51E

Korunka a ťah hodiniek Citizen Promaster Sky Pilot Radio Controlled AS4050-51E

Číselník hodiniek pôsobí na prvý pohľad veľmi neprehľadne. Je to spôsobené najmä množstvom údajov na vonkajšom okraji, ktoré slúžia k leteckým výpočtom pre dojazd lietadla, jeho priemernú rýchlosť a spotrebu paliva. Aby bolo možné tieto údaje vypočítať, dá sa s vonkajším okrajom číselníku otáčať a to pomocou korunky umiestnenej na puzdre na ôsmej hodine. Uprostred sú tri subčíselníky.

Ľavý

  • zobrazovanie času v 24hodinovom formáte
Pravý
  • ukazateľ dňa v týždni
  • pri zapnutých stopkách zobrazuje 1/20 sekundy stopiek a ďalej potom minút stopiek
Spodný pre výber aktuálneho režimu
  • TME - čas (je zámerne uvedený niekoľkokrát, aby pri každom pohľade na iný režim bol návrat späť do režimu čas čo najrýchlejší. Všetky režimy TME sú teda totožné a slúžia len k vyššie uvedenému účelu)
  • CHR - stopky
  • L-TM - časový údaj podľa miestneho času (druhá časová zóna)
  • 0 - kontrola nastavovania nulovej referenčnej polohy (pre resetovanie ručičiek, ktoré sa môžu napr. vplyvom nárazu alebo magnetizmu vychýliť zo svojej pozície)
  • ALM - alarm
  • CALL - kalendár, kde sa vykonáva napr. nastavovanie dátumu

Ďalej na číselníku v úrovni indexov, ktoré sú rovnako ako ručičky pokryté luminiscenciou, vidíme niekoľko znakov v červenom rámčeku. Na pozícii 11 a 12 je to "NO a RX", týmito značkami Vám hodinky dajú vedieť, či nastavenie rádiovým signálom prebehlo v poriadku. Medzi prvou a treťou hodinou nájdeme "L M H" pre zobrazenie sily zachytenia rádiového signálu a na siedmej, resp. ôsmej hodine potom "ON a OFF", ktoré slúžia odlišne pre rôzne funkcie ako napr. ukazovateľ, či je zapnutý alarm alebo či je aktívny letný čas.

Funkcie

Tou najdôležitejšou je, že hodinky sú riadené rádiom. Prostredníctvom prijímaného rádiového signálu teda môžu automaticky nastavovať aktuálny čas a dátum vrátane zmeny letného či zimného času. Toto nastavovanie prebieha automaticky dvakrát denne a to vždy o 3. a 4. hodine po polnoci. Uvedenú funkciu možno samozrejme spustiť i ručne. Hodinky prijímajú signál len z nemeckého vysielača. Ten je umiestnený v meste Mainflingen (25 km juhovýchodne od Frankfurtu a má dosah 1500 - 2000 km). Pre zvyšné vysielače na planéte nie sú hodinky konštruované, takže rádiom riadené budú len v prípade, ak sa držíte v dosahu toho nemeckého. Pre porovnanie napr. rádiovo riadených hodiniek Casio prijímajú signál buď z piatich či šiestich vysielačov na planéte (záleží na konkrétnom modeli). Ak však hodinky budú v dosahu rádiového signálu, určite oceníte funkciu automatického kalendára, keď hodinky spoznajú rozdielny počet dní v každom mesiaci a dokonca aj priestupné roky. Až do 28. februára 2100 budú hodinky zobrazovať vždy správny dátum!

Vysílač DCF77 v Mainflingenu

Vysielač DCF77 v Mainflingene

Ak ste mimo dosah vysielača alebo sa proste hodinky vďaka zlému signálu nenastavili, nezúfajte. Hodinky fungujú aj bez rádiového signálu s presnosťou + - 15 sekúnd za mesiac. Ďalšou skvelou funkciou, ktorou hodinky disponujú, je solárne napájanie. To znamená, že hodinky sú napájané svetlom. V podaní Citizen sa táto funkcia nazýva Eco-Drive. Vďaka nej hodinky dobíja nielen slnečné svetlo, ale aj akýkoľvek iný zdroj osvetlenia ako žiarivky, žiarovky apod. Najúčinnejšie je však dobíjanie slnečným svetlom. Týmto spôsobom hodinky pri ideálnych podmienkach nabijete do plna už za 9 hodín, pri zamračenej oblohe za 45 hodín a napr. pod 30W žiarivkou za 150 hodín. Na jeden deň prevádzky však hodinkám stačia len 2 minúty na priamom slnečnom svetle a ak hodinky dobijete do plna, vydržia Vám nepretržite fungovať až 6 mesiacov a po prechode do úsporného režimu dokonca 1 rok! Hodinky vedia s energiou naozaj skvele hospodáriť. Ak napr. nemajú prísun svetla po dobu 30 minút, prejdú do úsporného režimu. Zastavia sekundovou ručičku na pozícii 12, ostatné ručičky však naďalej normálne fungujú, vrátane príjmu rádiového signálu. Podobným spôsobom tiež hodinky fungujú, ak sú nedostatočne nabité. Na dochádzajúcu energiu a prechod do núteného úsporného režimu Vás hodinky s predstihom informujú prostredníctvom sekundovej ručičky, ktorá začne chodiť v dvojsekundových intervaloch. Ak ani potom nie je hodinkám dodaná energia v nasledujúcich štyroch dňoch, hodinky sa zastavia. Životnosť batérie je približne 10 rokov a výmena za novú stojí niečo vyše 40 Euro. Výrazne však predĺžite životnost tým, že budete hodinky udržiavať v stále nabitom stave.

Technológia Eco-Drive

Z ďalších funkcií sú to potom stopky, tie môžu merať čas maximálne jednu hodinu, a to s presnosťou jedna dvadsatina sekundy. Ďalej budenie, kde si v rámci 24-hodinového formátu môžete nastaviť čas budenia (akustický signál znie 15 sekúnd). Samozrejmosťou je tiež dátumovka, ktorá, ako som uviedol vyššie, bude zobrazovať presný dátum každý deň až do roku 2100.

Zhrnutie

Ak hľadám rádiom riadené hodinky, solárne napájané, so zafírovým sklom a dvesto metrovou vodotesnosťou, tak musím povedať, že tieto hodinky nemajú konkurenciu. To môže prípadne len Casio s modelovým radom GWG-1000. Cenovka je však okolo 750 Euro a to ešte neponúka hodinky na kovovom remienku. V takom prípade by sme museli siahnuť ešte hlbšie do vrecka pre model G-Shock MTG-G1000RS-1AER. Tým samozrejme nechcem Casio haniť. Ich spomínané modely majú iné prednosti a sú to pojmy v inej kategórii, ktoré tiež rozoberieme v niektorom z ďalších článkov. Najbližšiou alternatívou môžu byť modely Casio LCW-M510 alebo Edifice EQW-T650, ak nebudeme trvať na vodotesnosti 200M. Vo zvolených kritériách všach stojí Citizen AS4020-52E aj Citizen AS4050-51E osamotene. Je už len na Vás, ktorému dáte prednosť. Buď verzii oceľovej AS4020-52E za 595 Euro alebo titánovej AS4050-51E za 699 Euro.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre