» Blog » Návody

Ako upraviť kovový náramok doma? Podrobný fotonávod ako skrátiť aj predĺžiť "kovoťah" na mieru

Tagy: Návody | Klasické | Remienky, náramky

Bohumil Vopršal | 22.3.2024 | 5 MIN

Možno to poznáte – kupujete hodinky, ale nesedí vám veľkosť ich kovového náramku („ťahu“). Dobrí predajcovia vám ho na mieste bezplatne skrátia alebo objednajú ďalšie diely a náramok predĺžia (dodatočné diely vás pravdepodobne budú niečo stáť). Čo však robiť, ak ste nakúpili online a o potrebe úpravy ste sa dozvedeli až po doručení? Tým skôr, keď majster hodinár z obchodíku na miestnom rynku s výkladom plným budíkov a nástenných hodín dáva pri vašej požiadavke najavo rozladenie, že ste nenakúpili v jeho bohato zásobenej prevádzke? A napriek tomu mu bezostyšne prinesiete obchod za pár eur?

Vaše možnosti sú v podstate nasledovné: Nájdite si ochotnejšieho hodinára alebo sa dohodnite, že hodinky pošlete späť predajcovi, ktorý – ak je solídny – urobí úpravu a vráti vám "kukučku na mieru"; najodvážnejšou cestou je však nabrať odvahu a urobiť to sám.

Druhá možnosť je zvyčajne zvládnuteľná aj v domácich podmienkach, ale predsa len je na mieste upozornenie: bez predchádzajúcich skúseností skúste všetko – ak je to možné – na lacnejších hodinkách, aj keď by to nemalo mať fatálne následky. Majiteľov luxusných "rolád" alebo "stuhnutého tuku" (tu nejde o potravinárske termíny, ale o zaužívaný odkaz na slávne značky Rolex a Omega), ktorí sa nevyznajú v jemnejšej mechanike, snáď ani netreba varovať, že bez patričných skúseností by mali na náramkové hodinky typu "urob si sám" vo vlastnom záujme zabudnúť.

Inštrukčné video:

Úprava článkového kovového náramku

POZOR! Nasledujúci postup sa týka úpravy náramkov, v ktorých sú jednotlivé časti navzájom spojené sponami ("kolíkmi"), nie napr. skrutkami (tie sa jednoducho odskrutkujú) alebo špeciálnymi spojovacími článkami (tie sú uvedené na konci tohto pojednania). Takisto môže existovať viac ako jeden druh závlačky. Napríklad v tvare hokejky alebo v tvare trubičky. Každá značka rieši trochu po svojom, ako spájať články, my si predstavíme dva najbežnejšie typy kolíkov (závlačiek) a ich skrotenie.

Články ocelových tahů mohou být spojeny mnaha způsoby. Postup v článku zmiňuje spojení závlačkami, a to jak v podobě trubičky, tak ve tvaru hokejky

Články oceľových ťahadiel možno spájať mnohými spôsobmi. V postupe v článku sa spomína spojenie pomocou závlačiek, a to vo forme trubičky aj vo forme hokejky

Budete potrebovať:

  • Plastovú kocku (podložku) na skracovanie náramkov (dá sa bežne kúpiť na internete; možno ju však plnohodnotne nahradiť napríklad dvoma rovnobežne položenými kusmi dosiek tak, aby ich od seba delila približne centimetrová medzera). Kocka je užitočná v prípadoch, keď sú články spojené závlačkami v tvare rúrok.
  • Dierovač, čo je nástroj, ktorého hrot zapadá do otvoru, v ktorom je závlačka v tvare rúrky. Dá sa kúpiť aj na internete, ale podobnú službu môže vykonať aj vyradený tenký vrták s vhodným priemerom (ten sa do otvoru v náramku vloží najprv stopkou a potom sa doň ťukne hrotom!)
  • Malé kladivo (v prípade núdze možno ako kladivo použiť napr. použitú kombinovanú tyč)
  • Malé kombinačné spony, ktoré môžete použiť, ak je váš náramok spojený sponami v tvare hokejky
  • Pinzeta (alebo jemné kliešte) sú užitočné aj na manipuláciu so sponou, ktorej plynulému odstráneniu môžu brániť napr. prehliadnuté výrobné značky alebo – v prípade použitých hodiniek – roky znečistenia
  • Pri výbušnejších povahách odporúčam skontrolovať, či sa v domácnosti nenachádza fľaštička s niečím ostrejším na upokojenie emócií a zabezpečenie hladkého priebehu operácie
Bude se hodit vyrážeč i jemné kleště

Je nevyhnutné mať správne nástroje. Väčšinu z nich možno nájsť na internete alebo nahradiť domácimi potrebami z vercajku

Ako na to:
- Ak je to potrebné, upokojte sa ochutnaním obsahu fľaše.

- Pomocou pinzety uvoľnite sponu, aby ste mohli náramok rozložiť.

Uvolníme sponu a rozložíme náramek, aby se nám s ním lépe pracovalo

Uvoľnite sponu a rozložte náramok, aby sa s ním ľahšie pracovalo.

- Pozorne preskúmajte vnútro náramku a hľadajte malé šípky, ktoré bývajú na okraji kúskov najbližšie k zapínaniu. Ak šípka smeruje "von" k okraju náramku, označuje smer, ktorým vychádzajú zapínania. Ak smeruje dovnútra, označuje smer, ktorým sa majú zapínať cvočky. Ak šípky nenájdete, časti náramku sú s najväčšou pravdepodobnosťou spojené iným systémom (pozri vyššie) alebo zapínanie možno vytiahnuť v oboch smeroch.

Možnosť 1. Zapínanie v tvare rúrky

- Ak je spona v tvare stožiara (rúrky), položte náramok bokom na plastovú kocku/pripravené dosky tak, aby bol pod demontovanou sponou priestor, kde sa táto časť môže vysunúť.

- Zhora priložte páčidlo/starý vrták a jemne poklepte na vybraný závlačkový kolík; malo by to ísť celkom ľahko a uvoľnenú časť by nemalo byť ťažké odstrániť bez použitia pinzety a určite nie nadmernou silou.

U typu řemínků, kde jsou závlačky ve tvaru trubičky, položíme náramek na kostku a jemnými poklepy vybranou závlačku vysuneme

V prípade typu remienkov, kde sú zapínania rúrkové, položte náramok na kocku a jemne poklepte na vybrané zapínanie gombíkom, aby sa uvoľnilo.

Vysunutí závlačky by mělo jít bez nutnosti nadměrné síly

Vysunutie spony by malo byť možné bez použitia nadmernej sily

Možnosť 2. Spojovací kolík v tvare hokejky

- Ak má závlačka tvar hokejky, zatlačte závlačku do otvoru v smere šípky, aby sa vysunula.

Ve směru šipek uvolníme závlačky, které drží jednotlivé články

V smere šípok uvoľnite závlačky, ktoré držia jednotlivé články

- Ak sa to nepodarí, ochutnajte, či sa obsah fľaše nepokazil. Keď sa upokojíme, skontrolujeme smer šípok, vynadáme si a skúsime to správnym smerom. V každom prípade však akákoľvek násilná manipulácia nie je na mieste!

Závlačky ve směru šipek vysuneme, mělo by to jít lehce, bez použití nadměrné síly

Kolíky v smere šípok by sa mali ľahko vysunúť bez použitia nadmernej sily.

- Ak je operácia úspešná, vyberte/doplňte potrebné diely k vašej plnej spokojnosti. Je dôležité zabezpečiť symetriu, aby sa zapínanie náramku nezachytilo o okraj zápästia pri vyberaní/prikladaní dielov len na jednej strane. Prstami zasuňte zapínanie späť na miesto, pokiaľ to dokážete; v prípade potreby pokračujte jemnými poklepmi. Konečné zarovnanie s okrajom náramku vykonajte prostredníctvom vhodnej dištančnej podložky (kúsok tvrdého plastu, mosadze...), aby ste zabránili nechcenému kontaktu kladivka/kombinovaných dielov s náramkom "silným zatĺkaním".

Závlačky odebíráme symetricky, článek na jedné, článek na druhé straně náramku, aby nedošlo k tomu, že zapínání bude třeba na hraně zápěstí

Zapínanie odstráňte symetricky, jeden článok na jednej strane náramku, jeden článok na druhej strane, aby sa zabránilo tomu, že zapínanie bude na okraji zápästia.

- Ak operácia nie je úspešná, odložte hodinky a nástroje nabok a ochutnajte obsah fľaše, kým sa úplne neupokoja. Na druhý deň vyhľadáme pomoc odborníkov a vymyslíme komentár pod týmto článkom, ktorý by čo najviac využil jeho autor.

Videonávod: V prípade, že by ste chceli, aby sa vám podarilo vyskúšať, či by ste mohli použiť iný spôsob liečby, je potrebné, aby ste si vyskúšali, či by ste mohli použiť iný spôsob liečby:

Úprava mesh náramku

Ako som už spomínal v článku Na čom sa dajú nosiť hodinky, alternatívou nie je len kovový náramok. Ak si vyberiete napríklad sieťový typ, stačí mierne povoliť posuvnú sponu, aby ste ju mohli posunúť.

U tzv. mesh náramku stačí nadzvednout sponu a posunout kam potřebujete.

Pri sieťovanom náramku stačí sponu zdvihnúť...

...a posunout kam potřebujete

...a posuniete ju tam, kam potrebujete.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre