» Blog » Garmin

Novinka Garmin Marq: Prepojenie modernej technológie s luxusom

Tagy: Predstavenie | Garmin | Pánske | Inteligentné

Radek Vyhlídal | 18.3.2019 | 6 MIN

Spoločnosť Garmin vyrába hodinky od roku 2003. Počas týchto 16-tich rokov sme si zvykli na cenovo dostupné hodinky, povedzme strednej triedy. S poslednou novinkou, hodinkami Garmin Marq, však tento zvyk už neplatí. Garmin Marq sa totiž posúva na úroveň značiek ako Tag Heuer alebo napríklad Omega. Či oprávnene, posúďte sami ..

Garmin Marq Banner

Vydaním modelového radu Marq dáva spoločnosť Garmin jasne najavo, že chce preniknúť na trh klasických hodinárskych značiek s vyššou cenovkou. Garmin mal od svojho založenia vždy skvelé športtestery, športové hodinky, fitness trackery apod. Čo im však chýbalo, bol vzhľad klasických hodiniek, šmrnc alebo ako tento nedostatok nazveme. Nedali sa skrátka vziať na večeru alebo pracovnú schôdzku. Podľa môjho názoru, ani po vydaní fénixa to stále neboli hodinky, ktoré by boli vhodné na formálne priležitosti. Je na nich na prvý pohľad skrátka vidieť ich športové zameranie. O zvýšení formálnosti sa Garmin prvýkrát pokúsil už skôr, vydaním modelu Fenix ​​Chronos. Ten sa predáva za necelých 1200 Euro a bol špecifický lepšími materiálmi puzdra a remienka.

Zvýšenie formálnosti sa naplno darí až modelu Marq. Spracovanie je tu kvalitné, puzdro je celotitánové, pri niektorých modeloch dokonca s povrchovou úpravou. Ako zložité je také puzdro vyrobiť, o tom si môžete prečítať v inom článku v našom magazíne. Garmin tak dokazuje, že to s "hodinárčinou" myslí naozaj vážne. Materiály však nie sú to jediné, na čom Garmin zapracoval. Marq sa posunul dopredu aj v softvéri.

Garmin Marq je ostupný v piatich variantoch, ktorých cena zatiaľ nie je pre slovenský trh oficiálne stanovená, a preto ju uvádzam v dolároch: Marq Athlete (1.500 $), Marq Expedition (1.750 $), Marq Captain (1.850 $), Marq Aviator (1.950 $) a najdrahší model Marq Driver (2.500 $). Všetky majú priemer 46 mm a hrúbku 14 - 14,7 mm, sú vyrobené z titánu triedy grade 2 (čo je najpoužívanejší, komerčne čistý titán, ponúkajúci vynikajúcu vyváženosť pevnosti a ťažnosti) a vodotesnosť 100M. Displej chráni zafírové sklíčko. Medzi najdrahším a najlacnejším modelom je rozdiel 1.000 $, kde tieto rozdiely sú dané jednotlivými povrchovými úpravami, materiálmi lunety a remienkami. Každý model má špecifické softvérové ​​funkcie, tie však nemajú vplyv na rozdiel ceny. Všetky modely tiež majú systém upínania remienka Quickfit, ktorý poznáme už z predchádzajúcich Garmin modelov, tu však možno, na rozdiel od minulosti, vyňať originál pánt, vymeniť ho za štandardný, a nosiť tak ľubovoľný remienok so šírkou 22 mm. Inými slovami - nie ste nútení nosiť originál Garmin remienok.

Nejdražší model Garmin Marq Drive

Najdrahší model Garmin Marq Drive

Hodinky sa ovládajú tlačidlami a nie je možné oládať ich dotykovo. To je trošku škoda, pretože napr. značka Suunto možnosť voliť medzi ovládaním tlačidlami či dotykovo ponúka. Displej je trvalo zapnutý a využíva technológiu reflexnej obrazovky, ktorá je v priamom svetle dobre čitateľná. Túto technológiu si Garmin vybral z dvoch hlavných dôvodov, ktorými je práve ona čitateľnosť a tiež životnosť batérie. Tá sa pohybuje od takmer 30 hodín pri zapnutom GPS, až po 12 dní v smartwatch móde (teoreticky môže byť až jeden mesiac, ale o tom neskôr). To je o niečo menej než doterajší špičkový model Fenix ​​5X Plus. Garmin Marq vyniká aj v oblasti navigácie. Ponúka totiž 32 GB úložného priestoru pre nahranie máp, vrátane tých špecializovaných, ako napr. námorné mapy, ktoré možno aj u spoločnosti Garmin zakúpiť.

Modelový rad Marq je funkciami nabitý. Výpis všetkých by vydal na knihu a prehľadne ich nájdete na stránkach výrobcu. Tu vypichnem len najdôležitejšie, teda tie, ktoré tak bežné nie sú. Navigáciu už som spomenul, preto len doplním, že mapy sú topografické a podporujú americkú GPS, ruskú GLONASS aj európskou Galileo. Merač tepu na zápästí je tiež vo "fúli", pretože disponuje pulzným oxymetrom. Hodinky tak zmerajú nielen tep, VO2 Max, EPOC, Body Battery, kvalitu spánku, úroveň stresu a ďalšie, ale dokonca okysličenie krvi. Všetky namerané hodnoty sú tiež vďaka tomu ďaleko presnejšie. Všetky modely vyhodnocujú veľmi podrobne fitness výkony, vrátane takých detailov ako napr. kadenciu, kontakt so zemou a pod. Zo smart funkcií vďaka prepojeniu s telefónom samozrejme získavate všetky možné notifikácie, ale predovšetkým vlastné úložisko pre hudbu či platenie hodinkami Garmin Pay (komerčné banky a moneta). Spoločné vlastnosti máme za sebou, a preto si bližšie predstavíme jednotlivé varianty.

Marq Athlete

Athlete je najlacnejším modelom z radu Marq s cenou 1.500 $. Vychádza z modelového radu Fenix ​​5 Plus a už sám názov napovedá, komu sú určené - športovcom. Z tohto dôvodu, predpokladám, je ich možno dostať iba na silikónovom remienku - ten je totiž pre šport najvhodnejší. Čo je na týchto hodinkách zvláštne, povedal by som až unikátne, je luneta, na ktorej je stupnica VO2 Max a doba potrebná k regenerácii. To som zatiaľ nikde nevidel a musím povedať, že sa mi tento nápad páči. U Athlete zapracoval Garmin na športových funkciách a metrikách pre ich vyhodnotenie, ako napr. na funkcii race predictor, čo je funkcia na odhadovanie doby dobehu na základe VO2 Max. Tá by mala byť presnejšia ako kedykoľvek predtým. Garmin tiež prisľúbil zverejnenie niektorých dodatočných fitness funkcií v najbližších mesiacoch.

Marq Expedition

Marq Expedition s cenovkou 1.750 $ sú určené pre výpravy do prírody, ideálne do hôr. Tomu opäť zodpovedá značenie lunety, ktoré je v tomto prípade kompasové. Hodinky dostanete na prešívanom koženom remienku z talianskej kože značky Vacchetta, ktorý je z vnútornej strany vrúbkovaný pre komfortné nosenie. Pretože sú určené do hôr, nájdete v ňom veľa podrobných funkcií pre túry. Jednou z hlavných vlastností týchto hodiniek je pri použití aplikácie Expedition výdrž batérie až jeden mesiac pri zapnutom GPS v hodinových intervaloch príjmu signálu. To je samozrejme dosiahnuteľné na úkor vypnutia hŕby funkcií vrátane prepojenia s mobilom, merania tepu apod. Avšak pre dlhé výlety do hôr je to skvelé. Ďalšou funkciou špecifickou pre tieto hodinky je mapový zámok, ktorý Vám zobrazuje odchýlku od zvoleného smeru.

Marq Captain

Podľa názvu opäť nebude problém uhádnuť, komu je tento rad s cenovkou 1.850 $ určený. Sú to samozrejme milovníci vody, lodí, jachtingu pod. Luneta je v tomto prípade keramická. Netradičný je nylonový remienok v modrej farbe, ktorý bol vytvorený umelcom z južného Francúzska, a farbou aj materiálom zodpovedá účelu hodiniek.

Jedinečné funkcie týchto hodiniek sa vzťahujú k jachtingu a vôbec plaveniu sa. Sú to napr. detailnejšie informácie o počasí, smeru a sile vetra, počasie v domovskom prístave, funkcia muž cez palubu, kedy hodinky navigujú k miestu nehody alebo funkcia regatta timer, ktorá odpočítava čas do štartu a hľadá vzhľadom k nemu optimálnu pozíciu. Garmin prehlasuje, že odštartovanie závodu nikdy nebolo presnejšie. Hodinky Vás tiež upozornia na zle ukotvenú loď, majú funkciu autopilot a ďalšie námorné vychytávky.

Marq Aviator

Marq Aviator je určený pilotom. Cena 1.950 $ je daná predovšetkým celotitanovým prevedením vrátane remienka a keramickej lunety. Hodinky majú veľa užitočných funkcií pre pilotov, ako núdzové tlačidlo pre vyhľadanie a navigáciu na najbližšie letisko pre núdzové pristátie, databázu všetkých letísk s informáciami o pristávacej dráhe, zobrazenie nalietanej trasy vzhľadom k mape, vie zobrazovať miestny čas spolu s ďalšími dvoma časovými zónami, dávajú informácie pre Vami zvolenú trasu o počasí, viditeľnosti, tlaku a pod.

Marq Driver

Marq Driver je s cenovkou 2.500 $ momentálne najdrahším modelom Garmin. Cena je ako pri predchádzajúcich daná použitými materiálmi. Puzdro je titánové s povrchovou úpravou DLC. Luneta je keramická a veľmi prepracovaný je tiež remienok, ktorý je titánový s povrchovou úpravou DLC, z vnútornej strany je však použitý silikón. Marq Driver je určený všetkým milovníkom motoristického športu a pretekania. Hodinky majú v sebe nahratých 250 populárnych závodných trás. Hodinky Vám tiež ukážu, ktorá z nich je k vám najbližšie. Ak sa na niektorú z nich dostanete, môžete si zapretekať. Hodinky navyše vedia, kde je štart aj cieľ, takže nemusíte pustiť ruky z volantu. Zo slovenských je to Automotodróm Slovakia Ring, Orechová Potôň. Výpis všetkých trás nájdete tu.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre