» Blog » Suunto

Novinka Suunto 5: Energia zbalená na cesty

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Radim Pochyba | 14.11.2019 | 5 MIN

Obľúbený fínsky výrobca športtesterov Suunto uviedol na konci mája 2019 svoju novinku Suunto 5. Zaujala ma predovšetkým zaujímavým pomerom množstvo funkcií/cena. Tak som sa na ňu pozrel bližšie: Než sa mi dostane do rúk na podrobné testovanie, poďme si prejsť, čo z týchto hodiniek robí takú super športovú pomôcku. Počkať. Pomôcku? Možno skôr sparing partnera alebo trénera. Hor sa do toho!

Prvý dojem robí veľa

Mnoho ľudí dá na prvý dojem a v Suunto si to uvedomujú. Preto navrhli podľa mňa elegantný športtester s veľkým guľatým puzdrom, kde vám neunikne žiadny údaj. To podporuje aj fatk, že hodinky disponujú farebným displejom s vysokým kontrastom a rozlíšením 218x218 pixelov. Sklíčko hodiniek je minerálne, čo má svoje výhody. Až tak ľahko sa nepoškriabe a nepraskne ani pri tvrdšom náraze. A tých je pri športe veľa.

Podľa mňa je tiež výhodou, že hodinky nemajú dotykový displej, ale disponujú 5 tlačidlami. Pri športovaní sú tlačidlá omnoho praktickejšie. Ja osobne sa potím tak, že v danej chvíli nedokážem s dotykovým displejom pracovať a je to skôr na obtiaž. Mne teda dotykáč rozhodne nechýba. Ale sto ľudí, sto chutí.

Pre športtestery je typický silikónový remienok a Suunto 5 nie je výnimkou. Je to praktické, pohodlné a napomáha to nízkej váhe. Hodinky odľahčuje aj puzdro, ktoré je vyrobené z kompozitného polykarbonátu, vyztuženého sklenými vláknami. Celková váha je príjemných 66 g. Radia sa teda k ľahším hodinkám a to pri športovom snažení určite každý ocení.

Chýba vám tréner? Nie je problém

Mnoho ľudí potrebuje, k svojim športovým plánom a celkovo k tréningu ako takému, kouča. Čo nepochybne nie je lacná záležitosť. Avšak nemusíte si zúfať. Suunto 5 sa ním môže stať a bude s vami na každom kroku. Má zároveň dobrú pamäť. Dokáže totiž čerpať z predchádzajúcich hodnôt a vašu tréningovú jednotku je tak schopný prispôsobiť presne na vašu mieru.

Suunto 5 vám dokáže navrhnout ideální tréninkový plán

Suunto 5 vám dokáže navrhnúť ideálny tréningový plán

Pomocou 4 LED diód, umiestnených na spodnom viečku hodiniek, sníma Suunto 5 váš srdcový tep. LEDky tiež napomáhajú zisťovaniu hodnoty VO2 max. Tá vám ukáže, ako sa mení (verím, že zlepšuje) vaša kondička. Za veľmi užitočné považujem, že vám po cvičení príde informácia o odporúčanej dobe na regeneráciu. S tým je spojená funkcia monitoringu stresu. Odteraz už budete vedieť, kedy si vydýchnuť, kedy meditovať, a kedy je naopak vaše telo pripravené na najlepšie športové výkony.

Pomocí 4 LED diod měří srdeční tep

Pomocou 4 LED diód meria srdcový tep

Vaše výsledky potom vďaka synchronizácii s telefónom či PC môžete prehľadnejšie a detailnejšie nájsť v Suunto app. Športtester je navyše kompatibilný s niekoľkými fitness appkami, medzi ktoré sa radí Strava, TrainingPeaks a Endomondo. Takže kvalita cvičenia ako takého rastie a rastie.

Suunto app v mobilu či PC vám data zpracuje ještě detailněji

Suunto app v mobile či PC vám dáta spracuje ešte detailnejšie

Model Suunto 5 je jednoznačne stvorený pre šport. Hodí se však každému športovcovi? Nie, nehodí. Smolu majú potápači. Ale mám dobrú správu. Týmto zoznam nehodiacich sa športov končí. Môžete s nimi behať, jazdiť na bicykli, chodiť po horách, hrať kolektívne športy, plávať. Ponuka tréningových režimov totiž obsahuje viac než 80 možností a tie poskytujú skutočne relevantné výsledky. Takže sa nemusíte báť, že by ste si nevybrali. Teda okrem spomenutých potápačov.

Vhodné i pro plavce

Vhodné aj pre plavcov

Už sa vám niekedy stalo, že vás pri tréningu zastihol dážď? Mne teda áno. A keďže ani veľmi nesledujem predpoveď, vlastne vôbec, nie je sa čomu diviť. Vravíte si, že nemusím zmieňovať, že dážď hodinky nepoškodí? To ani nechcem. Pretože to je jasné, keď s nimi môžete plávať. Avšak Suunto 5 vás upozorní, keď sa blíži búrka. To je celkom dobré, nie? S nadsádzkou vám teda môžu aj zachrániť život. Nie že by tá pravdepodobnosť úderu blesku bola vysoká, ale istota je istota. Ja osobne niekedy behám so psom. A obaja tút funkciu veľmi oceníme. Teda viac ja. Mám totiž z búrok väčší strach než on.

Suunto 5 nikdy nespí

Pomocou merania tepovej frekvencie získate údaje o vašom celom dni. Meranie denných aktivít je tu totiž samozrejmosťou. Získate napríklad údaje o spálených kalóriách, prejdených kilometroch a tiež krokoch. A plnenie denného cieľa v mnohých z nás zvýši motiváciu pre akýkoľvek pohyb. Keď vidíte, že vám do 10 000 kroko zostáva napríklad už iba stovka, zrejme vás to donúti dotiahnuť to.

Zatiaľ čo vy možno po náročnom dni odpadnete, Suunto 5 nie. Naďalej bude sledovať vaše hodnoty, tentokrát počas spánku. Ako? Dve slová. Monitoring spánku. Áno, aj túto funkciu hodinky ponúkajú. Je to jednoduché. Nastavíte odkedy a ako dlho chcete spať a je to. Ráno dostanete informácie o kvalite vášho spánku. Ak sa chcete zobudiť načas, môžete si tu nastaviť budík s vibráciami, alarmom alebo kombináciu.

Monitoring spánku je u Suunto 5 samozřejmostí

Monitoring spánku je pri Suunto 5 samozrejmosťou

Nestratíte sa

Väčšine z nás sa už určite stalo, že sme niekde zablúdili. Pri behaní, na horách alebo pri poznávaí krás prvýkrát navštíveného mesta. Vďaka využitiu 4 satelitných navigačných systémov (GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS) sa tak trochu bojím, že slovo "blúdiť" sa stane časom archaizmom. Pretože stratiť sa so Suuntom 5 je vážne umenie. Predovšetkým milovníkov hôr iste poteší funkcia výpočtu nadmorskej výšky, pomocou ktorej sa dozviete, ako vysoko sa práve nachádzate.

 

Suunto 5 vás vždy nasměruje na správnou cestu

Suunto 5 vás vždy nasmeruje na správnu cestu

Smart hodinky = smart baterka?

Pomocou smart notifikácií si môžete skontrolovať hovory, SMS správy a napríklad aj e-maily. Ako dlho však dokážu hodinky pri všetkých spomenutých funkciách pracovať? V režime GPS vydržia minimálne 20 hodín. Čo je skvelé! A len upresňujem. Ide o minimálnu hodnotu. Takže i na dlhšom výlete do neznáma sa nestratíte. Maximálny chod batérie je 14 dní v časovom režime.

Suunto 5 má naozaj vychytanú aj baterku, ktorá je navyše inteligentná. Dokáže si zapamätať vaše tréningové jednotky. Toto samo o sebe asi neznie zaujímavo. Ale na základe pamäte vás pred vybraným typom tréningu upozorní, či je treba batériu dobiť. Samozrejmosťou je signalizácia slabej batérie a automatického prepnutia do úsporného režimu.

Díky inteligentní baterie dotáhnete každý trénink do konce

Vďaka inteligentnej batérii dotiahnete do konca každý tréning

Oplatia sa?

Pomer cena-výkon sa zdá byť viac než férový. A aj keď to znie ako klišé, je to tak. Suunto 5 ma dostalo. Už sa nemôžem dočkať, až ich budem môcť testovať. A podľa uvedených informácií si myslím, že ma nadchnú ešte viac. Jednej veci sa však obávam: že po vyskúšaní už nebudem chcieť bez tejto fínskej novinky športovať.

Hodí se prakticky do každého terénu

Hodia sa prakticky do každého terénu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

252,00 € nedostupné
252,00 € nedostupné
176,59 € nedostupné
252,00 € nedostupné