» Blog » Seiko

Seiko Titanium – základné quartzky prvýkrát v titáne!

Tagy: Predstavenie | Seiko | Pánske | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 2.3.2021 | 3 MIN

Tak toto kombo sme tu ešte nemali. Seiko Quartz TitaniumSeiko Chronograph Titanium Quartz – základné quartzové rady po novom s modelmi v titáne. Je to niečo prevratné? V svetovom merítku takpovediac ani nie. Pre Seiko to však znamená svieži vietor do plachiet a nový kurz.

Foto: Hodinky-365.cz

Prečo sú titánové hodinky skvelý krok? Okrem toho, že je titán o 36 % ľahší než bežne používaná oceľ 316L, je aj odolnejší voči korózii a v neposlednom rade disponuje skvelou bio-kompatibilitou, vďaka ktorej je úplne hypoalergénny, a teda vhodný pre jedincov s citlivou pokožkou či častou alergiou na nikel. Niet sa prečo čudovať, že hodinky zhotovené z titánu sa tešia stále väčšej pozornosti.

Foto: Hodinky-365.cz

Seiko sa zrejme rozhodlo tento impulz nasledovať, pretože konečne aj ono zakomponovalo titán do svojich cenovo dostupnejších základných quartzových radov. Ako nedávno trefne poznamenala kolegyňa Agáta vo svojej recenzii na nové Seiko Shogun, "Zdá sa, že Seiko si začína uvedomovať dôležitosť titánového materiálu aj v dostupnejších vodách, než sú Astrony."

Seiko Shogun recenzia – V jeho prítomnosti sú ostatní tak malí
12.2.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Shogun recenzia – V jeho prítomnosti sú ostatní tak malí

A má pravdu. Seiko v tomto ohľade doteraz trošku "zaostávalo" napríklad za konkurenčným Citizenom. Zatiaľ čo Seiko doteraz používalo titán len vo svojich najdrahších modeloch, Citizen už celkom dlho dokazuje, že titánové hodinky možno urobiť dobre, kvalitne a hlavne za priaznivejšie ceny. Zoberte si napríklad ich titánové hodinky z radu Elegant, ktoré sa novým Seiko Titanium Quartz dokonca trošičku podobajú.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Seiko Quartz Titanium – aké modely sú k dostatiu?

Poďme sa na ne ale pozrieť trošku bližšie. Elegantné spoločenské modely Seiko Quartz Titanium sú u nás k dostatiu v štyroch triezvych farebných variantoch, z ktorých ma najviac oslovil celostrieborný model s tmavomodrým číselníkom, ktorý jednoduchému vzhľadu dodáva akúsi neopísateľnú hĺbku a glanc.

Foto: Hodinky-365.cz

Nasledujú ďalšie dva celostrieborné (či skôr celošedé – titán je oproti oceli matnejší a viac do šeda) modely, jeden s čiernym číselníkom a druhý s číselníkom oceľovo modrým, ktoré na mňa oproti prvému modelu pôsobia ľahko chladne a spoločensky odmerano, ale v dobrom slova zmysle. Vizuálne najodvážnejší je štvrtý model s bicolor kombináciou šedej a zlatej s temne zeleným číselníkom. Nie je to ale žiadna divočina a napriek tomu, že bežne bicolor v láske príliš nemám, musím uznať, že ho Seiko vybalansovalo s precíznosťou sebe vlastnou a hodinky tak pôsobia nielen zaujímavo, ale vážne dobre (najmä čo sa týka pekného zladenia zeleného číselníka so zlatými indexmi).

Okrem titánového tela a prístupnejšej ceny dostali nové basic titánové Seiká do vienka aj zafírové sklíčko, ktoré sa len tak nepoškriabe. Avšak tým už disponoval aj model Seiko Quartz SUR309P1 v oceli z marca 2020, z ktorého nové titánové quartzovky inšpiračne vychádzajú. Oboje majú priemer 40 mm, hrúbku (či skôr štíhlosť) 8 mm, rovnaký in-house strojček 6N52 a tak ďalej. Na prvý pohľad takmer totožné hodinky.

Foto: Hodinky-365.cz

Tým skôr ide pri porovnaní pekne vidieť ten úbytok na váhe: pôvodné oceľové hodinky vážia 113 g. A titánové? Len 74 g, čo je v podstate menej než dva sáčky pudingu.

A Seiko Chronograph Titanium Quartz?

Seiko Chronograph Titanium Quartz sú športovo-elegantné hodinky s chronografom, ktoré sa ponúkajú v troch farebných variantoch: Dva celokovové modely, ktoré sa líšia len vo farebných detailoch – SSB389P1 so zelenými prvkami na číselníku a SSB391P1 s prvkami okrovými, a tretí model SSB393P1 s čiernym silikónovým remienkom.

Pri titánových chronografoch som nenašla žiadny zodpovedajúci oceľový model. Inšpiračne však asi vychádzali z kombinácie SSB377P1 (z ktorých si prevzali čistejší a elegantný vzhľad) so športovými SSB355P1, ktoré mohli inšpirovať "karbónový" číselník.

Porovnanie váhy tu bude aspoň približné: váha spomínaných oceľových chronografov sa pohybuje okolo 170 g. Titánové chroná majú len 84 g (a so silikónovým remienkom 67 g), čo už je na zápästí podľa mňa celkom markantný rozdiel. Hodinky na každý deň ako stvorené.

Titánové chronografy majú na rozdiel od basic trojručičkových quartzoviek Hard coating (ktorý zvyšuje odolnosť titánu). Zato ale nedostali zafírové sklíčko, ale klasické Seikovské Hardlex – tvrdené minerálne sklíčko. Vzhľadom ku krehkosti zafíru je to ale pri športovo ladených hodinkách slušná voľba.

Foto: Hodinky-365.cz

Za mňa sú tieto basic titánové novinky múdry a podarený počin a pre Seiko vykročenie správnym smerom. Pretože mať cenovo dostupné titánovky od Seika v quartze znamená nielen pohodlie, ale aj kvalitu. A kto vie, možno u Seika pomaly začína malá doba titánová...

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre