Boccia Titanium – Príbeh o originalite, úspechu... A tiež titáne

Tagy: O značke | Boccia Titanium | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 22.1.2021 | 9 MIN | 3x komentár

Progresívna a perspektívna – to sú celkom odvážne slová pre fashion značku. Budem si za nimi však pevne stáť, keď poviem, že presne tieto vlastnosti spoločnosť Boccia Titanium, ktorá oslavuje jeden úspech za druhým, dosť dobre vystihujú. Čím si ale tieto pochvalné označenia zaslúžila? A čo je Boccia Titanium vlastne vôbec zač?

Foto: Hodinky-365.cz

Boccia Titanium ako značka súčasnosti

Boccia Titanium je z hodinárskeho hľadiska veľmi mladá značka (bola založená ešte len v roku 1996) a mnoho pútavých historických príbehov či odkazov o nejakých "legendárnych" modeloch sa o nej teda napísať nedá, konieckoncov prevažná časť môjho vzdorovitého hrabania sa po informáciách viedla do slepých a zahmlených uličiek (ako to už u módnych značiek žiaľ býva).

Ostalo mi jediné – zamerať sa výhradne na súčasnosť a posledné roky jej pôsobenia. V tú chvíľu sa mi vyjavila pekná cestička presvetlená pomyselnými pouličnými lampami dobrých nápadov a úspechov, ktorých Boccia dosiahla a (podľa mňa) asi ešte dosiahne.

Boccia Titanium je módní značka. foto: Boccia TitaniumBoccia Titanium je v prvom rade módna značka. Foto: Boccia Titanium

Čo je Boccia Titanium zač?

Pôvodom nemecká Boccia Titanium sa zameriava na výrobu hodiniek, šperkov a odnedávna, presne v duchu roku 2020, aj na oprateľné rúška. Teda nič zvláštne, poviete si. Klasická módna značka, akých je v súčasnosti až až. Boccia medzi nimi aj tak neomylne vyniká: ako názov "Boccia Titanium" naznačuje, jej produkcia je orientovaná na veľmi zúžený sortiment hodiniek a šperkov zhotovených výhradne z titánu. Tým sa stala jedinou značkou so 100% čisto titánovou produkciou hodiniek, na čo je samozrejme hrdá.

Foto: Hodinky-365.czBoccia hodinky sú zhotovené z titánu.

Formálne Boccia Titanium spadá pod lukratívnu hodinársku spoločnosť Tutima Uhrenfabrik GMBH, ktorá pochádza z mesta Glashütte, centra nemeckej hodinárčiny. Tutima sa však, na rozdiel od našej Boccie, onou hodinárskou tradíciou pýšiť môže (bola založená v roku 1927) a vraví sa, že je to jedna z mála nemeckých spoločností v hodinárskom odvetví, ktorá sa kvalitou a tradíciou vyrovná aj Švajčiarom.

Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku
6.2.2020 - Ivan Přibyl
Glashütte: Príbeh hodinárskeho mestečka v Nemecku

Bocciu zastupuje výkonný riaditeľ a syn majiteľa Tutimy Jörg Delecate, ktorý sa v súčasnom pôsobení Boccia Titanium plne angažuje.

Rodina Delecate. foto: watchtime.netRodina Delecate. foto: watchtime.net

Treba však podotknúť, že napriek vlastnému nemeckému pôvodu aj tomu, že spadajú pod tradičnú nemeckú spoločnosť, nenosia hodinky Boccia Titanium tú pekne znejúcu nálepku "Made in Germany" alebo ešte krajšie "Glashütte". – Sú totiž vyrábané v Hongkongu dcérskou spoločnosťou Tutima Germany a používajú švajčiarske a japonské strojčeky Ronda a Miyota.

Ako to s tým titánom vlastne je?

Titán hrá pri Boccia Titanium prvé husle. A čo je na ňom také zaujímavé? Najmä jeho unikátne vlastnosti, ktorými nedisponuje žiadny iný kov. Titán je hi-tech materiál, ktorý vyniká svojou pevnosťou, nízkou hustotou, ľahkosťou, odolnosťou proti korózii a skvelou bio-kompatibilitou, vďaka ktorej je úplne hypoalergénny.

Všechny komponenty hodinek Boccia jsou z titanuVšetky komponenty hodiniek Boccia sú titánové. foto: Boccia Titanium

Samotný titán (ako prvok) bol objavený už na konci 18. storočia. Priemyselne sa však začal vyrábať až po osvojení jeho výroby v 60. rokoch 20. storočia. Spočiatku sa titán využíval len vo vojenskej technike. Rozvoj jeho výroby bol neskôr vyvolaný vývojom raketovej techniky a jeho použitím pri výrobe leteckých motorov. Teraz sa hojne využíva aj v lekárskom odvetví (kĺbne náhrady apod.) a v neposlednom rade tiež v hodinárstve, kde ho do svojich hodiniek prvýkrát zakomponovala značka Citizen v roku 1970.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Vlastnosti titánu vynikajú hlavne pri porovnaní s bežne používanou chirurgickou oceľou 316L. Titán je oproti nej skôr "viac šedý" a matný, ale zato je zas o celých 36 % ľahší, v kontakte s ľudským potom nijako nereaguje a skúšku odolnosti vyhrá aj pri kontakte so slanou vodou či rôznymi chemickými látkami (napr. v parfémoch). Titán je tiež schopný odolať veľmi vysokým aj nízkym teplotám a disponuje nízkou tepelnou vodivosťou (takže vás titánové hodinky na ruke nebudú v zime toľko chladiť). Čo je však pre mnohých najdôležitejšia výhoda titánu, je hypoalergénnosť.

Oceľ bez prímesí podlieha korózii. Aby vznikla nerezová chirurgická oceľ, pridáva sa do nej okolo 11 % niklu, na ktorý je pomerne veľká časť populácie citlivá. Oproti tomu sa v titáne nenachádza ani stopové množstvo niklu, je teda 100% antialergénny. Hodinky z titánu sú preto skvelou alternatívou pre jedincov s citlivou pokožkou alebo pre mamičky, ktoré nechcú podráždiť jemnú pokožku svojho dieťatka, keď ho stískajú a objímajú.

Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria
8.12.2020 - Eliška Měrková
Dámske titánové hodinky pre citlivú pokožku – Fotogaléria

Hlavne na to mysleli v Boccia Titanium, keď všetky komponenty hodiniek, od puzdra po pracku remienkov, zhotovili z titánu. A bol to dobrý a premyslený ťah, ktorý sa nemeckej značke nepochybne vyplatil. Jedinú "netitánovú" výnimku tvoria hodinky s tzv. milánskym ťahom či mesh náramkom z jemnej oceľovej spleteniny, ktoré sa z titánu vyrobiť nedajú. V niektorých prípadoch sú také náramky u Boccie vybavené farebnou PVD úpravou, kedy je chirurgická oceľ povlakovaná vrstvou nitridu titánu.

Foto: Hodinky-365.czPokiaľ ste však na nikel naozaj extrémne citliví, pre istotu sa takému náramku vyvarujte.

(Ne)úspešný experiment

Čo sa týka škriabancov a vlásočníc, nevyhne sa im žiadny kov. Všeobecne sa objavujú skôr na leštených a kartáčovaných častiach než na matných. Podľa stránok Boccie však väčšinou nebývajú hlboké a dajú sa začistiť (ak hodinky nemajú PVD úpravu, ktorá by sa mohla poškodiť).

Naozaj prekvapivým zistením pre mňa bolo, že na originálnych stránkach na zahladenie jemných vlásočníc výrobcovia doporučujú obyčajnú gumu! Jednoducho vraj vlásočnicu vygumujete, paráda. Ale...

Vzpomínáte si ze školy na takovouhle dvoubarevnou gumu? Ta modrá tvrdá část prý dokáže vyzmizíkovat vlásečnice na titanových hodinkách. Má to ale háček. foto: wowpencils.com

Spomínate si zo školy na túto dvojfarebnú gumu? Tá modrá tvrdá časť vraj dokáže vyzmizíkovať jemné vlásočnice na titánových hodinkách. Má to ale háčik. foto: wowpencils.com

 

Lenže nám to proste nedalo a museli sme doporučený trik vyskúšať na vlastnej koži... Alebo skôr na titánovom povrchu našich nebohých obetných Boccií, ktoré používame na testovanie a zaúčanie nováčikov. Vytvorili sme si jednu jemnú vlásočničku a k nášmu prekvapeniu a nemalému úžasu sme pozorovali, ako pod modrým abrazívnym povrchom gumy naozaj mizne! "Hurá, funguje to!", radovali sme sa. "Aha, skúsime to tu na tú hrubú na spone."

No... A tu nastal ten kameň úrazu. Tým, ako sa z predchádzajúceho gumovania povrch gumy trošku "orýpal", vznikli na ňom neviditeľné zúbky, ktoré s nepriateľskou vlásočnicou nielenže ani nepohli, ale vytvorili okolo nej pekne šťavnatý hlúčik vlásočníc nových. Sklamanie bolo zdrvujúce. ;) Takže konečný verdikt znie: Trik s gumou na vlastných hodinkách neskúšajte!

Spolupráca dizajnérov z celého sveta

Prvý dobrý krok k úspechu a unikátnosti značky bolo obmedzené zameranie na titán. Tým druhým je, dámy a páni, vzhľad. Boccie totiž ako prvé titánové hodinky opustili športovú a outdoorovú oblasť a dokázali, že titán sa hodí kľudne aj na bežné, elegantné a módne hodinky.

Na prepracovanosti a estetických kvalitách hodiniek sa potom údajne podieľajú dizajnéri z celého sveta, ktorých si Boccia pozýva k spolupráci. Najznámejším z nich bol asi newyorský kresliar, sochár a dizajnér Jeff Miller, ktorý svoje diela vystavoval v slávnych galériách Európy aj Ameriky.

foto: Boccia TitaniumSpolupráca dizajnérov. Foto: Boccia Titanium

„Nové nápady našich medzinárodných dizajnérov a neustály vývoj nových modelov, ktoré zodpovedajú potrebám našich zákazníkov, to sú dôležité faktory významne prispievajúce k úspechu na trhu.“ hovorí Jörg Delecate, zástupca značky Boccia Titanium.

Foto: Boccia TitaniumFoto: Boccia Titanium

A o akých cenách a úspechoch to stále hovorím?

Boccia Titanium zbiera v Nemecku rok čo rok rôzne ceny. Najdôležitejšie je ocenenie "Predajca roku", ktoré dostala niekoľkokrát za sebou za najpredávanejšie hodinky v kategórií pod 150 euro a pod 500 euro.

Dámske hodinky Boccia Titanium - fotogaléria tých najkrajších
8.1.2024 - Eliška Měrková
Dámske hodinky Boccia Titanium - fotogaléria tých najkrajších

Ďalšie, v čom Boccia exceluje, je schopnosť očarovať predovšetkým dámske publikum. V Nemecku to dokázali ocenením "Freundin Perfect Piece" (vo voľnom preklade "Perfektný kúsok pre priateľku"), ktorým bývajú v posledných desiatich rokoch oceňovaní pomerne často. Cenu udeľuje mníchovský módny časopis Freundin ("Freundin Perfect Piece" je teda pekná slovná hračka).

V roku 2016 boli "najlepším kúskom pre priateľku" ružovozlaté hodinky Boccia Titanium Royce 3590-09 z prestížnejšieho, ultratenkého modelového radu Royce so zafírovým sklom.

V roku 2020 zasa priateľky nadchli hodinky Boccia Appleskin, ktorých remienok je zhotovený z jablčných šupiek!

Hodinky s jablčným remienkom zožali v Nemecku úspech získaním ceny Freundin Perfect Piece.

103,00 € (doručíme do 10.6.)

Ako Boccie vyzerajú a akými parametrami sa môžu pýšiť?

Boccie sú elegantné módne hodinky, a to platí ako pre dámske, tak pre pánske. Vizuálny záber, rovnako ako materiálový, si značka nevytýčila príliš široko. Vzhľad hodiniek sa rozbieha najviac od čistej minimalistickej univerzálnosti po športovejšiu eleganciu (hodinky s chronografom). U nás (z mojej skúsenosti) sú najobľúbenejšie drobné šperkové modely pre dámy. Ako napríklad Boccia Titanium 3239-03.

132,00 € skladom

Naozaj väčšinová časť hodiniek je quartzových, teda batériových. Výnimku dostali pánske automaty Boccia Titanium 3613 z roku 2018 či (opäť pánske) solárne Boccia Titanium 3643 z roku 2020, ktoré majú pri plnom nabití až šesťmesačnú rezervu chodu.

Boccia Titanium – Fotogaléria pánskych titánoviek
4.8.2022 - Agáta Vřeská
Boccia Titanium – Fotogaléria pánskych titánoviek

V oblasti materiálov sa môžeme stretnúť (samozrejme okrem titánu, o ktorom už bolo povedané až až) tiež s keramikou, ktorá je vkladaná do náramkov v kombinácii s titánom. Na remienky je používaná talianska koža alebo ich "hit" posledného roka, vegánska koža Appleskin. U dámskych hodiniek sa tiež môžeme stretnúť s číselníkmi z umelej perlete a so zdobením zirkónmi či kryštálmi Swarovski.

Sklíčka hodiniek sú buď minerálne, alebo zafírové, je to tak v pomere pol na pol. A čo sa týka vodeodolnosti, väčšinou sa jedná o vodeodolnosť do 30 M (zvládnu len umývanie rúk a drobné striekance) či do 50 M (vhodné aj na sprchovanie). Výnimočne ale nájdeme aj hodinky s vodeodolnosťou do 100 M s robustnejšou konštrukciou a šrobovacím dienkom (tentokrát v dámskej aj pánskej sekcii).

Malinká zaujímavosť

Čo ma osobne prekvapilo, bola možnosť vytvoriť si na stránkach svoje vlastné Boccia hodinky. Priznávam, že som trošičku dúfala, že to môže byť tak zábavné, ako na stránkach Swatch, ale nakoniec som skončila sklamaná. Na výber som dostala len z dvoch echm... veľmi fádnych hodiniek (s chronografom a bez), na ktorých sa dali meniť len farby, asi ako vedierkom v maľovaní. Mohla som si ale vybrať aj medzi minerálnym či zafírovým sklíčkom či titánovým ťahom a gumeným remienkom.

Na stránkách Boccie si můžete navrhnout vlastní hodinky."You are the designer!" – Na stránkach Boccie si môžete navrhnúť vlastné hodinky.

Cena sa potom pohybovala (pri zadaní tých najlacnejších a najdrahších parametrov) medzi zhruba 120 eur a 300 eur, čo sa mi zdá naozaj prijateľné. Čo som však neprekusla, bol ten prednastavený vzhľad. Ale s tým, ako relatívne progresívne značka postupuje, sa možno v budúcnosti dočkám lepšieho spracovania programu "vlastnej" tvorby hodiniek.

Boccia Titanium ako značka súčasnosti aj budúcnosti?

Na konci by bolo dobré spomenúť cenovú reláciu, v ktorej sa hodinky Boccia pohybujú. A teraz si podržte klobúky, za kvalitné, celotitánové hodinky s často zafírovým sklíčkom a slušnejšou vodeodolnosťou dáte len niečo medzi 60 eur a 250 eur, za čo sa Boccii hlboko klaniam. V porovnaní s konkurenciou, ktorá tieto vlastnosti ponúka omnoho drahšie, je to bomba. Vyhraté ocenenia sú naozaj zaslúžené.

Ale vráťme sa na úplný začiatok, kde som písala, že je Boccia značka súčasnosti. Čo viac môže danú súčasnosť vystihovať, než prvé lastovičky k udržateľnej ceste v podobe používania vegánskej "low-waste" kože Appleskin, ktorá vzniká recykláciou odpadu z veľkovýroby jablčných džúsov?  Alebo krok k solárnym hodinkám, ktoré svet ušetria o množstvo vyhodených bateriek a ich plastových obalov? Ja hovorím: Len tak ďalej! A kto vie, možno sa s takým prístupom bude ešte za 100 rokov o Boccii vedieť.

Jablkové hodinky, ale Apple Watch to nie sú, jasný pane
27.11.2020 - Eliška Měrková
Jablkové hodinky, ale Apple Watch to nie sú, jasný pane

Napokon sa Boccia Titanium riadi mottom "Die beste Weise, sich um die Zukunft zu kümmern, besteht darin, sich sorgsam der Gegenwart zuzuwenden." – "Najlepší spôsob, ako sa starať o budúcnosť, je pozorne sledovať súčasnosť."

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peterpred 1148 dňami, reagovať
Dobrý deň.Chcel by som sa opýtať na hodinky Boccia Titanium 3773-3.Píšete že sú vyrobené z titánu s PVD úpravou.Otázka je,či sa tá vrstva PVD nezošúcha?Nepoškodí ju ani slaná voda?Alebo mám si radšej kúpiť len čistý titán.Hodinky sa mi páčia.Páčil sa mi aj článok o firme BOCCIA.Doteraz som o tejto značke nepočul.Ale ceny hodiniek z titánu majú perfektné,oproti iným firmám.Ďakujem vopred veľmi pekne za odpoveď.
Eliška Měrkovápred 1147 dňami
Dobrý deň, Peter, ďakujem za pekný komentár, Boccia je podľa mňa dobrá voľba. Čo sa týka PVD, je to metóda, vďaka ktorej farebné tóny nie sú len fóliou alebo náterom, ale súčasťou samotného kovu a nehrozí tak, že sa farba z povrchu hodiniek začne sloupávat alebo praskať. Vlásočniciam a škrabancom spôsobeným bežným nosením sa ale časom bohužiaľ nevyhnete a zaleštiť sa nedajú (na rozdiel od vlásočníc na čistom kovu). Povrch s PVD je tiež odolný voči korózii a slaná voda by naň teda nemala mať žiadny vplyv (PVD sa taky používa bežne napríklad v letectve, na autá, nože a podobne). Samozrejme sa však odporúča hodinky po vystavení slanej morskej vode opláchnuť v sladkej čistej vode a osušiť handričkou.
Peterpred 1147 dňami, reagovať
Dobrý deň.Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.Určite si z Vašej ponuky objednám nejaké hodinky,stále ešte vyberám.Nech sa Vám darí,aj v týchto" pochmúrnych" časoch.Pekný deň!