» Blog » Luminox

LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky

Tagy: O značke | Luminox | Klasické | Vojenské

Jaroslav Holeš | 10.11.2021 | 9 MIN | 1x komentár

Drvivá väčšina webov s hodinárskou tematikou, recenzentov a predajcov hodiniek prekladá, a podľa môjho ďalej vecne nesprávne, kopíruje jeden od druhého spojenie LUMI-NOX. Kedy z latinčiny slovo LUMI všetci kvantifikujú a odvodzujú ako slovenský ekvivalent pre svetlo. Mám možno drzo, možno trúfalo ale za to, že to nie je úplne správne a názov hodinárskej značky Luminox vychádza z iného základu.

Presnejšie by som odvodzoval od slova „Lumen“, kedy je latinský preklad skôr "zdroj svetla alebo žiarenie" (aj preto sa jeden lumen, ako fyzikálna veličina, používa ako jednotka svetelného toku). A pokiaľ pochopíte jednu z dvoch základných vychytávok tejto hodinárskej značky, pravdepodobne budete ochotne súhlasiť, že „zdroj svetla“ je v tomto prípade presnejšie odvodenie. Presnejšie v zmysle zrejmého obchodného poslania, ktoré chcela firma do svojho názvu vtestnať.

Druhá časť NOX, teda preložene z latinčiny do slovenského ekvivalentu ako noc, je už v úplnom poriadku…

Zázemie swiss hodiniek Luminox

Kým sa ale pustím do priblíženia dvoch základných rysov hodiniek značky LUMINOX, neodpustím si krátku exkurziu do histórie firmy. Pokiaľ budete chcieť pátrať a viac sa dozvedieť o minulosti a vzniku značky, narazíte skôr či neskôr na švajčiarsky koncern Mondaine Watch Ltd..

Podľa ich oficiálneho výročného Sustainability reportu z roku 2020 (správa o kritériách udržateľnosti…) sa pasujú do pozície nezávislého švajčiarskeho výrobcu hodiniek. Spoločnosť založil v roku 1951 Erwin Bernhaim a od tej doby produkuje a následne obchoduje s hodinkami s označením swiss made. Oni sami uvádzajú, že vyrábajú hodinky v akejsi pomyselnej strednej cenovej hladine.

Ronnie a André Bernheimovi. Synové zakladatele společnosti MondaineRonnie a André Bernheimovci. Synovia zakladateľa spoločnosti Mondaine

Mondaine Watch Ltd. vyrába obchodné značky MONDAINE, Luminox a M-WATCH. K dnešnému dňu spoločnosť vlastnia a riadia dvaja synovia pôvodného zakladateľa André a Ronnie Bernheimovci. Cez 140 kmeňových zamestnancov, vlastná predajno-organizačná štruktúra spoločne s vysoko profesionálne špecializovanými importérmi umožňuje skupine Mondaine nielen úspešne pôsobiť na trhoch Švajčiarska, Nemecka a USA, ale aj efektívne otvárať predajné siete a distribučné kanály v Európe a po celom svete.

S odkazom opäť na ich poslednú výročnú správu o udržateľnosti zdrojov by som ešte spomenul skutočnosť, že pre hodinky s obchodným názvom LUMINOX sa striktne dištancujú od používania akýchkoľvek diamantov a zlata, kedy si neprajú prípadné spojenie značky s tzv. „krvavými diamantmi“ a „krvavým zlatom“. Všeobecne možno vnímať environmentálnu politiku skupiny ako vysoko prepracovanú a sofistikovanú.

Počiatky Luminoxu: Prvé hodinky s tríciovými kapsľami

Samotná obchodná značka hodiniek LUMINOX je o niečo mladšia než koncern samotný. Podľa nespočetkrát internetovo omieľaného príbehu, poňal údajne istý pán Barry Cohen v roku 1989 nutkavé podozrenie, že musí vyrobiť hodinky, ktoré umožnia odpočet času aj pri slabom osvetlení, ideálne v noci a hlavne kedykoľvek.

Berry Cohen v rozhovoru pro deployant.com.Barry Cohen v rozhovore pre deployant.com.

Keďže tento scenár vzniku autorizuje svojím spôsobom aj oficiálna webová prezentácia Mondaine Watch Ltd., nezostáva než sa s ňou stotožniť. Len by som doplnil, že nešlo v obore o úplného nováčika. Luminox založil Cohen spolu so svojím kamarátom Richardom Timbo, a práve Richard Barry Marketing Group – RBMG bola firma v hodinárskom svete pomerne známa. RBMG získala následne práva výrobcu tríciovej technológie spoločnosti MB Microtec a roku 1989 zriadila vo Švajčiarsku pobočku pod názvom LUMINOX.

Pôvodné využitie osvetlovacích systémov švajčiarskej spoločnosti mb-microtec AG bolo napríklad bezpečnostné značenie pre evakuáciu. Spoločnosť mala záujem o aplikovanie svojej technológie na hodinky, ale v polovici 80. rokov o ňu nebol záujem. Až Američan Barry Cohen videl potenciál a prišiel s nápadom športových hodiniek s osvetlením pomocou kapslí s tríciom.
Spoločnosť mb-microtec potom začala dodávať tríciové kapsle aj hodinkám Ball a neskôr vytvorila vlastnú kolekciu hodiniek Traser využívajúcu rovnakú technológiu osvetlenia.

Ale o technológii tríciového osvetlenia neskôr. Podstatná je iná vec. A síce skutočnosť, že máme čo dočinenia so značkou, ktorá nedávno oslávila fungovanie 30 rokov od svojho vzniku. A za to štvrť storočie a fúz sa stala ikonou, ktorú nemožno podceňovať a hodinársky svet ju musí vnímať a aj vníma ako platného hráča na trošku špecifickom trhu, ktorý vyžaduje najmä dva základné atribúty: vysoká odolnosť hodiniek a možnosť odčítania času za akejkoľvek viditeľnosti.

A je úplne lahostajné, či v hmle cez deň, v noci, alebo pod vodou. O tom, že hodinky LUMINOX majú, nielen v tomto ohľade, čo ponúknuť, svedčí pestrý zoznam povedzme referencií: U.S. Navy SEALs, U.S. Air Force F-117 Nighthawk Stealth Jet Pilots, Texas Rangers, SWAT teamy a mnoho ďalších, u ktorých si značka LUMINOX získala dôveru.

Bear GryllsAmbasádor značky Bear Grylls.

Posledným, nemenej zaujímavým zárezom na pomyselnej pažbe značky LUMINOX je nadviazanie spolupráce s Bear Gryllsom, ktorý je celosvetovo uznávanou autoritou pre outdoorové aktivity a mentorom nadšencov do umenia prežiť vo voľnej prírode bez ohľadu na náročnosť terénu.
Produktové rady značky LUMINOX možno ľahko rozdeliť do niekoľkých základných skupín. Jednoducho podľa spôsobu očakávaného využitia.

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia
18.1.2021 - Bohumil Vopršal
Luminox Bear Grylls: Hodinky (nielen) pre majstrov prežitia

AIR series

V prvopočiatku vyvíjané pre pilotov amerického letectva. Inšpiráciu značka LUMINOX našla napríklad v lietadlách F-117 Nighthawk, F-22 Raptor, alebo SR71 – Blackbird.

Nighthawk.

SEA series

Hodinky určené najmä do vody, s využitím aj pre hlbinné potápanie. Za zmienku stoja modelové rady pre US NAVY SEALs alebo Scott Casell edice.

275,00 € (doručíme do 17.6.)

Luminox Sea XS.3001 recenzia – Hodinky vojakov Navy SEALs
1.11.2021 - Eliška Měrková
Luminox Sea XS.3001 recenzia – Hodinky vojakov Navy SEALs

LAND Series

Tretím produktovým radom sú „taktické“ hodinky s obľubou nazývané aj ako vojenské. Asi najúspešnejšia je edícia RECON.

Za zmienku stoja aj kúsky zo série SPACE Series a Špeciálne limitované edície.

Trícium a karbón. Dva hlavné triumfy Luminoxu

No a v čom vlastne tkvie tá jedinečnosť hodiniek značky LUMINOX? Sľuboval som dve podstatné vychytávky, takže poďme na nich…

Luminox Light Technology (LLT) je prvá z nich. Požiadavku „24/7 up to 25y“ za akýchkoľvek podmienok vyriešili v LUMINOXe elegantne. Za všetkým stojí trícium.

Trícium je používané v plynnej forme GTLS (Gaseous Tritium Light Source). Plyn vohnaný a následne uzavretý do ampuliek, ak chcete kapslí, z odolného borosilikátového skla (výrobca uvádza priemer 0,5 mm), ktoré na požadovanú dĺžku tavia CO2 lasery, vydáva v dôsledku beta rozpadu stály prúd elektrónov. Záporne nabité častice stimulujú zlúčeniny fosforu, ktorými sú potiahnuté vnútorné steny trubičky. Takto nabudený fosfor v dôsledku bombardovania elektrónmi emituje stabilné svetlo.

Každý rádioaktívny materiál má ale svoj polčas rozpadu. Nie inak je na tom aj trícium. Nestabilný izotop stráca polovicu jasu do 12 či 13 rokov. Pragmaticky povedané, s časom je treba počítať s adekvátnym znížením úrovne svietivosti. Typ použitého trícia dáva LUMINOXU dostatočný priestor pre deklarovanie 25ročnej svetelnosti.

Avšak z logiky veci jasne plynie, že pri porovnaní svetelnosti napríklad po 15 rokoch bude novo vyrobená trubička s tríciom žiariť proste o poznanie viac.

LLT osvetlenie značka LUMINOX na svojich hodinkách umiestňuje v niekoľkých farebných prevedeniach. Umožňujú to jednotlivé prímesi luminofóru. V hodinkách LUMINOX teda môžete vidieť zelenú, modrú, bielu, oranžovú alebo fialovú farbu. Väčšinou sú tieto LLT reflektory umiestnené na ručičkách a na pozíciách indexov.

Ale v ich ponuke objavíte aj modely s takto osvetleným logom firmy, alebo časťami otočnej lunety. Pri limitovaných edíciách, si dizajnéri vyhrali s umiestnením osvetlenia aj na ďalších pozíciách. U limitky JOLLY ROGER Limited Edition 3800 Series nájdete tríciové svetielko napríklad v oku piráta na ciferníku.

V katalógu LUMINOXu som tiež našiel okrem LLT aj použitie fotoluminiscenčného materiálu SuperLumiNova. Limit trícia je jasný, je to jeho polčas rozpadu. U náteru SuperLumiNova sa svietivosť s počtom rokov nezhoršuje. Avšak nesporná nevýhoda je, že tento materiál potrebuje dobíjať a to dobíjať svetlom. A naviac po nejakej dobe toto „dobitie“ vyprchá, na rozdiel od trícia, ktoré bude svietiť celú noc rovnako intenzívne.

Luminiscencia – A bolo svetlo!
18.10.2019 - Radim Krčmář
Luminiscencia – A bolo svetlo!

Pri LUMINOXe je SuperLumiNova aplikovaná len sporadicky a výhradne pod sklíčkom, pretože priamy kontakt s vlhkosťou mu vôbec nerobí dobre.

Druhým, nemenej prísnym, trumfom LUMINOXu je v roku 2006 firmou patentovaný kompozitný materiál s obchodným menom CARBONOX™. Výrobca uvádza nesporné kvality a hodnoty v tvrdosti a odolnosti. Materiál je svojím zložením hypoalergénny a antimagnetický.

Použití karbonu u Luminoxu.Použitie karbónu pri Luminoxe.

Je odolný proti vplyvom prípadných nechcených chemických reakcií, je vodeodolný a veľmi ľahký – šesťkrát ľahší než oceľ a trikrát ľahší než titán. Tiež disponuje slušnými koeficientmi teplotnej rozťažnosti. Proste je presne taký, z akého potrebuje byť puzdro hodiniek, aby odolalo všetkým možným aj nemožným nástrahám a vydržalo aj veľmi hrubé zaobchádzanie.

Priemer puzdier hodiniek značky LUMINOX začína od 38 mm, ale skôr teda pri tých dámskych modeloch. Mimochodom podľa môjho pocitu sú takým klonom tých väčších pánskych bratov. V relatívne širokej ponuke ale nájdete aj 45mm a väčšie.

LUMINOXy sú skôr hodinky quartzové. Nenechajte sa ale zmýliť. V produktovej ponuke nájdete aj slušné mechaniky. A ako som už ale uvádzal vyššie… S ohľadom na environmentálnu politiku spoločnosti budete hľadať hodinky LUMINOXu na koženom náramku dlho a márne.

926,00 € (doručíme do 17.6.)

Pre koho sú LUMINOXy?

Na pomyselný záver jedno krátke zamyslenie. U značky LUMINOX platí viac než dvojnásobne okrídlené príslovie… Kto je pripravený, nie je prekvapený. A keď ešte k tomu máte aj trochu šťastia, všetko ide podstatne lepšie.

Prvé potápky vyrobené pod touto značkou boli veľmi jednoduché hodinky. S ich uvedením na trh sa firma ale čírou náhodou trafila do nákupného požiadavku U.S. Navy SEALs. A od objednávok od žabích mužov (samozrejme cez vývoj a kooperáciu so „záujmovými skupinami“) už nebolo ďaleko k preniknutiu na letecký trh a ďalšie úzko špecializované odbytisko.

A páni, siahnime si do svedomia. Kto z nás nechcel byť v detstve astronaut? Snáď všetci sme si ako malí hrali na policajtov a zlodejov. Dodnes mám v živej pamäti, že u nás na sídlisku sa to detskými tajnými agentami len hemžilo. A kúsok tých chlapčenských snov, či chcete, alebo nie, si každý nesieme niekde v podvedomí po celý život.

Je teda zrejmé, že tí z nás, ktorí to s tými svojimi hrami v detstve vzali od podlahy, tak dnes naozaj lietajú v stíhačke, alebo niekde u špeciálnej jednotky, možno hlboko pod vodou, šnorchlujú o sto šesť aj v dospelosti vo svojom zamestnaní. Všade tam by som na ich ľavom zápästí LUMINOXy hľadal.

Myslím si, že ale nemusíte byť zrovna stíhací pilot, pyrotechnik a ani inštruktorka bojových umení, aby vám hodinky značky LUMINOX vliezli pod kožu. Pokiaľ trávite voľný čas v prírode, milujete vodu, kúpanie alebo potápanie, prípadne ste vyznávači nejakého adrenalínovo náročnejšieho športu, táto značka rozhodne stojí za vaše povšimnutie a bližšiu pozornosť. Som presvedčený, že si z širokej ponuky LUMINOXu bez problémov vyberiete pre vás tie pravé.

Núka sa samozrejme argument, prečo ísť zrovna do LUMINOXov a nezvoliť o rád dostupnejšie G-SHOCKy, ktoré sú často práve s LUMINOXmi porovnávané. Tu je to možno o niečo komplikovanejšie. Použijem svoje obľúbené prirovnanie z automobilového priemyslu.

Poznáte niekoho, kto jazdí v Subaru? Verím, že veľa takých kamarátov vo svojom okolí nenájdete. Toto auto na prvý pohľad ničím zvláštnym z radu nevystupuje. Často ho budete ochotne aj prehliadať. Ale skúste si raz sadnúť za volant a prejsť sa… Subaristi sú celkom uzavretá skupina nadšencov pre túto značku.

Sériové modely automobilky Subaru majú iba povestný krôčik k továrnym pretekárskym špeciálom. Toto auto proste „funguje“. Ale nie je pre každého, a to nehovorím zrovna len o jeho cene. A úplne podobne je to s hodinkami značky LUMINOX. Tieto hodinky proste fungujú…

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Romanpred 3 dňami, reagovať
Mám Recon 8800,som veľmi spokojný