» Blog » O značke

Talianske remienky Morellato – Príbeh a 4 argumenty, prečo stoja za to

Tagy: O značke | Remienky, náramky

Eliška Měrková | 1.6.2022 | 6 MIN

Poznáte to, nový remienok dokáže dať aj vašim starým obúchaným hodinkám úplne novú tvár. A stavím sa, že keď vám na vašich hodinkách záleží, neuspokojíte sa len tak s niečím. My tomu rozumieme, a preto sa nám do hľadáčika dostali remienky Morellato, ktoré spĺňajú to, čo bežne hľadáme skôr u hodiniek – kvalitné remeselné spracovanie, výbornú povesť, praktickosť, dlhú tradíciu a áno, aj pekný dizajn. A to nie je zďaleka všetko.

Je pravda, že remienky prichádzajú a odchádzajú, nevydržia naveky a ich striedanie je po čase nevyhnuteľné. Aj tak ich nemusíme vždy v prvom rade vnímať ako spotrebný tovar. Morellato svoje remienky vyzdvihuje na úroveň plnohodnotného partnera hodiniek, ktorý im dodá šťavu a ten osobitý vzhľad, ktorý od svojho doplnku náročnejší používateľ vyžaduje.

Značka Morellato Watch Straps, ktorá je súčasťou skupiny Morellato Group, je považovaná za popredného európskeho výrobcu remienkov na hodinky. Dôvodov, prečo tomu tak je a tiež prečo aj podľa nás remienky Morellato stoja za to, je viac. Ja vypichnem štyri z nich.

1. Kvalita je doslova hmatateľná

Keď som dala niekoľko remienkov Morellato do rúk svojim kolegom na predajni (ktorým mimochodom prejde pod rukami veľa remienkov denne), nezávisle na sebe uznalo prehlásili, že "samotný pocit z remienku je naozaj luxusný". On sa totiž pojem "hmatateľné kvality" celkom ťažko opisuje... Áno, mohla by som vám tu naservírovať celé galóny copywriterského medu, ale pravdou vždy zostane, že toto skutočne poznáte jedine tak, že si na remienok sami siahnete.

Čo však povedať môžem je, že veľká časť remienkov Morellato je malým unikátom. Ako to? Vyrábajú sa totiž ručne, od rezania kože až po prešívanie (u tých cenovo najdostupnejších to potom samozrejme nie je možné).

Každý krok pri výrobe remienka tak vyžaduje veľkú zručnosť a umenie jemného remeselného spracovania. A potom aj samotnému výberu koží, látok a ďalších, často veľmi inovatívnych materiálov, je venovaná náležitá starostlivosť a pozornosť.

Čo sa týka sekcie kožených remienkov, Morellato pracuje s prvotriednymi surovinami, a to ako s najkvalitnejšími kožami exotických plazov, tak s kožami talianskeho pôvodu (predovšetkým z Toskánska, ktoré sa pýši jednou z najlepších remeselných kožiarskych tradícií v krajine).

Řemínky jsou prošívány tradičním sedlovým stehem.Remienky sú prešívané tradičným sedlovým stehom.

A pretože bola vo výrobnej filozofii spoločnosti vždy na prvom mieste kvalita (Morellato bolo predsa len prvou takou spoločnosťou v Európe, ktorá bola vybavená svojim vlastným laboratóriom!), urobila z testovania a prísnej kontroly kvality zo stránky technickej aj estetickej svoju pýchu. A ako sami uvádzajú, práve táto prísnosť je "kľúč k úspechu spoločnosti".

V laboratóriu sa po kontrole surovín dohliada na každú výrobnú fázu. Veľký dôraz sa pritom kladie na to, aby bola zaručená úplná zhoda remienkov.

Okraje řemínků se dobarvují jednotlivě.Okraje remienkov sa dofarbujú jednotlivo.

Remienky prechádzajú náročným testovaním, ktoré trvá tri dni. Skúša sa pevnosť, odolnosť proti treniu, potu (pomocou priameho kontaktu so syntetickým potom), UV žiareniu aj proti vode prostredníctvom skúšky ponorením. Časť kolekcie potom nesie označenie vodeodolná.

A na koniec jedno významné plus. Za kvalitu, akú Morellato ponúka, si nikdy nežiada žiadne závratné sumy. Cena remienkov sa pohybuje najčastejšie okolo 20 eur.

2. Spolupráca s hodinárskymi značkami, inšpirácia a remienky na mieru

Že s Morellatom chcú spolupracovať dôležité hodinárske značky, nie je žiadne prekvapenie. Morellato tak vyrába remienky napríklad pre značky IWC, Bulgari, Porsche Design, Fendi či Panerai.

Čo bude pre mnohých zaujímavé, v ponuke Morellato figurujú aj remienky, ktorých dizajn je čiastočne inšpirovaný remienkami zvučných hodinárskych mien aj smart značiek.

Pre milovníkov štýlu značky Breitling sú tu napríklad typické prešívané remienky s výrazným vyklenutím (Morellato Tipo Breitling). Jabĺčkari ocenia remienky so zakončením Apple a šporťákom, ktorí nosia Garminy, potom Morellato venoval silikónové remienky Byte s uchytením "quick release". Morellato si však uchytenie pomocou rýchlopántov pomenovalo ako easy click a nájdeme ho u veľkej časti kolekcie. Zákazníkom tým vychádzajú v ústrety, keďže si remienok ľahko vymenia doma sami.

Poslednou zaujímavosťou je potom to, že nech sa vám rozpadne remienok na hodinkách akejkoľvek značky – nehľadiac na netradičné upnutie, povrchovú úpravu aj najzvláštnejšie detaily – tým, že sa Morellato pýši vysokou remeselnou úrovňou, dokáže na objednávku verne reprodukovať prakticky čokoľvek. To isté platí pre realizácie akýchkoľvek remienkov na mieru – áno, na základe vašich špecifických požiadaviek. To je podľa mňa celkom paráda. Cena je potom samozrejme individuálna, ale opäť, nejedná sa o žiadne závratné sumy.

Řemínek s neobvyklým upnutím k pouzdru.Remienok s neobvyklým upnutím k puzdru.

3. Vyberie si naozaj každý

Bez zveličenia. Takou škálou farieb, veľkostí, tvarov, materiálov, vzorov aj dĺžok sa nemôže pochváliť každý. A tým, že dizajnérska dielňa a "výskum štýlu" značky Morellato neleží nikde inde než v Miláne, hlavnom meste módy, sa jedná o naozaj pekné a štýlové kúsky.

Preferujete nadčasovú klasiku vo forme hnedých a čiernych kožených remienkov s prešitím či bez, alebo vás láka trend jednoduchého minimalizmu a pastelových farieb?

Alebo radšej volíte silikón, textil alebo ekologický recyklovaný materiál? Remienok z materiálu vyloveného z mora, z jabĺk, z papiera alebo kukurice? Morellato pre vás pravdepodobne bude niečo mať. A tu sa dostávame k poslednému bodu:

4. Remienky s čistým svedomím

Bola som milo prekvapená, keď som zistila, aký veľký je výber remienkov z rôznych recyklovaných materiálov, ktoré som uvádzala vyššie. Tým propagujú snahu bojovať za šetrnosť k životnému prostrediu, a myslím (dúfam), že toto vzbudí sympatie nielen vo mne.

A Morellatu nie je cudzí ani pojem udržateľnosti. Dbajú na dobré životné podmienky zvierat a spolupracujú s firmami, ktoré o týchto podmienkach získali bezpečnostné prehlásenie. Dodržujú všetky normy pre nízky dopad na životné prostredie a používanie výrobných postupov. Ďalej využívajú zložky s nízkym dopadom na životné prostredie (napr. lepidlo na báze vody).

V tomto ohľade je pre Morellato dôležitá hlavne kolekcia Save the Nature, ktorá sa zameriava na remienky z recyklovanej látky a kože.

Jablkové hodinky, ale Apple Watch to nie sú, jasný pane
27.11.2020 - Eliška Měrková
Jablkové hodinky, ale Apple Watch to nie sú, jasný pane

"Materiálom, ktoré sú na konci svojho životného cyklu, dávame nový život a premieňame ich na hodnotnejšie výrobky." – Morellato

Na svojich stránkach potom uvádza, že napríklad použitím takého materiálu znižujú spotrebu vody o 94 %, energie o 60 % a emisie CO2 o 32 %. Cynik by si snáď mohol povedať, že aj tak sú tieto snahy urobiť niečo pre našu planétu nepatrné, ale ako rada vravím ja, aj o kvapku stúpne more a každý uvedomelý krok zo strany nielen veľkej značky, ale aj jednotlivca, je krokom k lepšiemu.

Dlhá tradícia alebo Príbeh značky Morellato

Dlhá tradícia nie sú len slová, ktoré predávajú, pretože skrátka dobre znejú. Nie, tradícia je znamenie toho, že si značka dokáže po veľmi dlhý čas obhajovať svoju pozíciu na trhu a že to, čo robí, robí dobre.

Remienky Hirsch: 5 dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar
12.1.2021 - Agáta Vřeská
Remienky Hirsch: 5 dôvodov, prečo chcieť kvalitu a nie len spotrebný tovar

Talianska značka Morellato má na trhu svoje miesto už nejakých 90 rokov a je zrejmé, že jej hviezda ešte zďaleka nehasne, možno práve naopak. Keď mladý Giulio Morellato v roku 1930 prvýkrát otvoril v Benátkach vlastné klenotnícke a hodinárske laboratórium, o takom úspechu mohol asi iba snívať.

Na výrobu kožených remienkov pre náramkové hodinky sa však začal špecializovať až o niekoľko rokov neskôr. Vedúce postavenie medzi milovníkmi hodiniek si získal veľmi rýchlo, pretože netrvalo dlho a Morellato začal dodávať svoje remienky dôležitým švajčiarskym výrobcom.

V 60. rokoch vstúpil do vedenia spoločnosti blízky spolupracovník Giulia Morellata, Silvano Carraro, ktorý vo funkcii zotrval dvadsať rokov, kým do spoločnosti priviedol svojich dvoch synov Massima a Marca. Massimo je výkonným riaditeľom aj v súčasnosti, a tak sa dá Morellato považovať za rodinnú spoločnosť.

V roku 1990 bratia Carrarovci odkúpili celý základný kapitál a spojili svoju činnosť v oblasti hodinkových remienkov s navrhovaním a výrobou talianskych šperkov a hodiniek. S rozvojom rodinnej značky sa spoločnosť rozrastala aj o iné, perspektívne značky, ktoré bratia odkupovali. A tak sa dnes Morellato Group považuje za najväčšiu európsku skupinu klenotníctva a hodinárstva s talianskym kapitálom.

Verím, že za dlhoročným úspechom značky Morellato je jej novátorský duch, rovnako ako odhodlanie vydávať sa novými cestami, na ktorých sa stretávajú potreby zákazníkov so sviežimi, novými nápadmi. – Massimo Carraro

Pokiaľ by vás zaujímalo, ako výroba vyzerala a vyzerá, Morellato ponúka aj poučné video:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre