O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Tagy: O značke | Orient Star | Orient | Klasické

Agáta Vřeská | 4.8.2022 | 6 MIN

Keď sa pozriete na hodinky Orient Star, cítite, že tu si niekto skutočne dal záležať. Ale čím je vôbec hviezdna kolekcia Orientu? Ako zapadá do celého konceptu? Možno by to chcelo trošku podrobnejšie preskúmať.

Až donedávna som Orient Star sledovala len na periférii hodinárskeho spektra. Viete o nich, páčia sa vám, ale dokiaľ sa s nimi nestretnete osobne, sú to len ďalšie hodinky, ktoré na fotkách vyzerajú pekne.

Pretože hodinky, a hlavne tie mechanické, sú z veľkej časti o spojení s ich majiteľom. Keď ich natiahnete, vnímate, ako vám ožijú pod rukami. Keď ich nosíte na zápästí, udržujete ich vlastne pri živote. A toto spojenie je súčasť kúzla.

Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky
7.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Classic Version 6 recenzia – Elegantné automaty, ktoré budú slúžiť dlhé roky

Tak nejak to teraz cíti aj Orient, ktorý sa v produkcii Orient Star zameriava výhradne na mechanické hodinky (s ručným aj automatickým náťahom). A pomerne nedávno dostal nový smer, ktorý sa ukázal ako viac než zaujímavý. Poďme si o ňom povedať viac.

Ako vyšla prvá Hviezda a prečo skoro nadobro vyhasla

Príbeh Orient (Star) sa začal písať v roku 1950 založením spoločnosti Tama Keiki Co., Ltd., ktorá sa už o rok neskôr premenovala na Orient Watch Co., Ltd. Keby sme chceli ísť skutočne do hĺbky, na korene by sme narazili už v roku 1901. Podrobnejšie sme o tom písali už v článku o histórii Orientu:

Práve v roku 1951, kedy sa spoločnosť premenovala na Orient, boli predstavené prvé Orient Star – vrcholná kolekcia hodiniek Orient. Ich názov mal pripomínať snahu zatieniť svojou hviezdnou žiarou ostatné mechanické hodinky v celej galaxii.

Továrna Orientu v roce 1951.Továreň Orientu v roku 1951.

Mali klasický, elegantný a nadčasový dizajn, mimostredovú sekundovku, modré ručičky a logo s nápisom Orient Star, ktoré sa nezmenilo až do dnešných dní. Ďalší model, Orient Star Dynamic s centrálnou ručičkou a perom z Nivaflexu, materiálu odolného proti pretrhnutiu, prišiel v roku 1957.

První Orient Star (1951) a Orient Star Dynamic (1957).Prvé Orient Star (1951) a Orient Star Dynamic (1957).

Ďalší míľnik sa odohral v roku 1971, kedy bol uvedený kaliber 46, ktorý sa (aj keď s mnohými úpravami) používa dodnes. Mnohé ďalšie zaujímavé modely prichádzali v histórii Orientu aj Orient Star. Orient patril medzi prvé japonské značky expandujúce do ďalších krajín a bol známy ako výrobca spoľahlivých Made in Japan hodiniek.

Kalibr 46 z roku 1971, který se v modernizované podobě používá dodnes.Kaliber 46 z roku 1971, ktorý sa v modernizovanej podobe používa dodnes.

Od 90. rokov sa ale Orientu príliš nedarilo a vlastne moc nevedel, kam smeruje a na aký segment sa zamerať. Kríza vyvrcholila v roku 2003, kedy sa zdalo, že Orient na trhu celkom skončí. Vtedy Seiko Epson podalo Orientu pomocnú ruku a v roku 2009 začlenilo Orient ako dcérsku spoločnosť. Finálne prepojenie bolo dokončené v roku 2017, keď bol Orient zlúčený s Epsonom.

Napriek tomu narazíte na to, že Orient má stále svoje in-house strojčeky. A v podstate tomu tak aj je. Keď to poviem jednoducho, komponenty sa síce vyrábajú v Epsone, ale strojčeky v hodinkách Orient Star vychádzajú z pôvodných orientových strojčekov a sú ručne skladané majstrami hodinármi pracujúcimi pre Orient.

Avšak práve vďaka využitiu tejto synergie dnes Orient Star môže ponúkať konkurencieschopné high-end mechaniky s vysokou presnosťou a veľmi precízne vyrobenými komponentami. A je to na tých hodinkách skutočne poznať.

Ale predovšetkým, v novom tisícročí si Orient (Star) určil jasnejší smer: kým Orient sa zameral na oživenie historických modelov, Orient Star chce ukázať budúcnosť mechanických hodiniek.

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov
15.12.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. rokov

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu
31.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

A tieto snahy rozdelil Orient Star do troch modelových radov. V rade Orient Star Sport nájdete – ako názov napovedá – rýdzo športové modely. Najviac z nich vytŕča Orient Star Sports Diver 1964 2nd Edition, ktorý zaujme ukazovateľom rezervy chodu a v prípade tyrkysového variantu aj farbou číselníka.

V rade Orient Star Classic je cítiť tendencia vytvoriť také modely, ktoré budú nadčasové. Rovnako, ako prvé hodinky od Orient Star. Teda dizajnovo veľmi klasické, elegantné, spoločenské. A skutočne sú dizajnovo veľmi vkusné, prepracované. Od minimalistických až po skeletony.

Orient Star Contemporary je veľmi špecifický rad. Je ľahké pomýliť si niektoré modely s radom Classic, ale Contemporary sa snaží byť viac moderný, aktuálny, farebne aj dizajnovo odvážnejší a často tam nájdeme aj luminiscenciu.

Všetky ale spája použitie prémiových materiálov a úprav. U puzdier je to oceľ 316L, u náramkov opäť oceľ, remienky sú z kvalitnej kože s preklápacou sponou, ktorá je šetrnejšia k remienku. Napríklad pri modeli Orient Star Classic Moonphase používa cordovan kožu, ktorej sa tiež prezýva "King of Leather" či "Leather Diamond" pre jedinečnú štruktúru a hladký vzhľad.

Sklíčka sú prevažne zafírové pre vysokú odolnosť voči poškriabaniu. Nechýba ani antireflexná vrstva a pri najdrahších modeloch sa stretnete aj so "Super Anti-Reflective Glass Coating", teda obojstrannou antireflexnou úpravou s tak vysokou schopnosťou pohlcovať odlesky, že máte pocit, akoby tam sklíčko ani nebolo.

A nakoniec – Sallaz leštenie, ktoré sa robí ručne a používa pre zrkadlový lesk kovu. Poznáme ho aj z ďalších značiek (Casio, Citizen, Seiko používa podobné Zaratsu) a výsledok je naozaj pôsobivý. Nazýva sa aj "čierne leštenie", pretože vyleštené plochy z niektorých uhlov pôsobia vďaka vysokému lesku až čierno.

Na aké strojčeky u Orient Star narazíte?

Spolupráca s Epsonom sa prejavila v mnohých ohľadoch, ale najviac asi práve na mechanických strojčekoch. Epson mal totiž nielen moderné technológie, ale aj omnoho prísnejšie štandardy pre svoje strojčeky.

Ako už bolo spomínané, väčšina je postavená práve na pôvodnom kalibri 46, ktorý Orient Star predstavil už na začiatku 70. rokov. Ale mnohé sa zmenilo.

Nešlo len o zmenu v dizajne, ale celého procesu výroby. Strojček bol tenší, vďaka precízne vyrobeným komponentom je presnejší a následne sa pridali aj ďalšie komplikácie. Už v rokoch 2014-17 boli predstavené nové semi-skeletony, skeletony a model s mesačnou fázou.

Dnes v hodinkách tikajú predovšetkým 3 typy: F6, F7 a F8.

Strojčeky F6 sú s automatickým náťahom, presnosťou +25~-15 sekúnd za deň, najčastejšie majú 22 alebo 24 kamenných uložení a ponúkajú vyše 50 hodín rezervy chodu. Z komplikácií u nich uvidíte napríklad ukazovateľ rezervy chodu a open heart.

Krásnymi príkladmi týchto strojčekov sú v rade Sport nové potápačské Orient Star Sports Diver 1964 2nd Edition alebo v rade Classic elegantné trojručičky dizajnovo odkazujúce na prvé Orient Star. Nielen dizajnovo potom zapôsobí Orient Star Layered Skeleton v rade Contemporary.

Strojek třídy F6 u Orient Star Laryered Skeleton.Strojček triedy F6 u Orient Star Laryered Skeleton.

Strojčeky typu F7 majú rovnako cez 50 hodín rezervy chodu, ale vyznačujú sa väčšou zdobnosťou a presnosťou (+15~-5 sekúnd za deň).

Asi najvýraznejším modelom s týmto strojčekom sú Orient Star Classic Moonphase a nemenej zaujímavo postavený model Orient Star Contemporary Moonphase. Oba majú ukazovateľ fázy Mesiaca, rezervy chodu a cez open heart vidíte kmitať zotrvačník.

Strojek třídy F7 u Orient Star Contemprorary Moonphase.Strojček triedy F7 u Orient Star Contemporary Moonphase.

Ale vrcholným dielom súčasnej ponuky je bezpochyby mechanický strojček F8 so 70 hodinami rezervy chodu a kremíkovým modrým krokovým kolieskom. Vďaka využitiu MEMS (mikro elektromechanický systém) spoločnosti Epson dosahujú omnoho vyššiu presnosť (+15~-5 sekúnd za deň), bez toho aby sa strácala krása strojčeka.

Kremíkové krokové koliesko je antimagnetické, výborne odoláva korózii, opotrebovaniu a vďaka tomu nepotrebuje tak často premazávať. Naviac je prirodzene ľahšie a tvrdšie než oceľ.. Hladký povrch minimalizuje odchýlky spôsobené trením a strojček môže byť presnejší. Výrazná modrá farba vznikla aplikáciou oxidu a polysilikónového filmu.

Aj preto ho Orient Star používa do svojho Skeletonu predstaveného k 70. výročiu značky Orient Star.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom
28.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom

Všetky sú ale zostavované ručne v japonskej prefektúre Akita a spája ich slastný tikot mechanického srdca, ktorému milovníci hodiniek len ťažko odolávajú. Aj mňa samotnú dostali a jedny som si mohla zaradiť do zbierky (ešte raz moc ďakujem, šéfe :)).

Veľmi často si v článkoch o Oriente povzdychneme, že je opomínanou značkou, ktorá si zaslúži omnoho väčšiu pozornosť. Ale musím priznať, že Orient Star som opomínala aj ja sama. A podľa môjho skromného názoru značne neprávom.

Snáď sa nám to v budúcnosti podarí napraviť a mechanické hviezdy preskúmame o niečo podrobnejšie.

Mohlo by vás ďalej zaujímať:

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda
22.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani
23.3.2022 - Martin Balabán
Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenzia – Srdce na dlani

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre